Πώς η Microsoft προσπαθεί να κλείσει το χάσμα στην τεχνητή νοημοσύνη

Related

Τα 12 επαγγέλματα που θα «εκτοξευθούν» έως το 2035 – Υγεία, AI και πράσινη ενέργεια στην κορυφή

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η αγορά εργασίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς η γήρανση του πληθυσμού, η ενεργειακή μετάβαση και η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν νέα δεδομένα για εκατομμύρια εργαζομένους. Παρά τη συνολική επιβράδυνση της απασχόλησης, ορισμένα επαγγέλματα αναμένεται να γνωρίσουν εντυπωσιακή ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με

Ξεκίνησε η διάθεση του One UI 9 Watch beta

Το έξυπνο ρολόι σου μόλις απέκτησε πρόσβαση σε ένα σημαντικό πακέτο ανανέωσης . Η Samsung ξεκίνησε επίσημα τη διάθεση του One UI 9 Watch beta, φέρνοντας φρέσκο αέρα και χρήσιμες λειτουργίες στο Galaxy Watch 8 . Ωστόσο, η πρώτη διανομή αφορά προς το παρόν μόνο τους χρήστες στη Νότια Κορέα, με τον υπόλοιπο κόσμο να

Νέο Google Fitbit Air Special Edition Pokémon Sleep

Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικός είναι ο σωστός ύπνος για την υγεία μας . Η τήρηση μιας σταθερής βραδινής ρουτίνας, όμως, παραμένει μια δύσκολη αποστολή στην καθημερινότητα . Η Google αποφάσισε να δώσει μια εντελώς διαφορετική διάσταση σε αυτή τη διαδικασία, μετατρέποντας την ξεκούραση σε καθημερινό παιχνίδι . Το νέο Google Fitbit Air Special Edition Pokémon

Η Samsung μόλις αποκάλυψε το νέο Galaxy S26 FE

Η Samsung μόλις αποκάλυψε το νέο Galaxy S26 FE, φέρνοντας τη σειρά “Fan Edition” ξανά στο προσκήνιο. Η κορεατική εταιρεία αποφάσισε να κάνει τη συγκεκριμένη συσκευή την πρώτη που φοράει το νέο λειτουργικό One UI 9, δίνοντας στους χρήστες πρόσβαση στις πιο φρέσκες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Κάμερες με AI που σου λύνουν τα χέρια Η

Πεθαίνουν τα προσιτά τηλέφωνα;

Όσοι σχεδιάζατε να αγοράσετε ένα οικονομικό smartphone τους τελευταίους μήνες, μάλλον διαπιστώσατε ότι οι επιλογές σας περιορίζονται από τη σκληρή πραγματικότητα . Τα προσιτά τηλέφωνα όπως τα γνωρίζαμε πεθαίνουν γρήγορα, αφήνοντας εκατομμύρια καταναλωτές με ελάχιστες λύσεις . Η αναφορά της IDC που διαφωτίζει την κατάσταση Τα νεότερα στοιχεία της IDC περιγράφουν μια πρωτοφανή κρίση .

Παραξενεύουν οι επιδόσεις των Snapdragon 8 Elite Extreme Gen 6

Η Qualcomm ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επίσημες ανακοινώσεις στις 22 Σεπτεμβρίου στο Snapdragon Summit. Παρόλα αυτά, τα πρώτα διαρροές για τις επιδόσεις των νέων επεξεργαστών Snapdragon 8 Elite Extreme Gen 6 έχουν ανάψει φωτιές στις τεχνολογικές κοινότητες. Η μέτρηση στο Geekbench που προβλημάτισε Μια δοκιμή του Snapdragon 8 Elite Extreme Gen 6 σε μια συσκευή

Anthropic: Αμερικανός δικαστής αναστέλλει την εγγραφή της στη μαύρη λίστα του Πενταγώνου

Ένας αμερικανός δικαστής ανέστειλε την Πέμπτη την καταχώριση της Anthropic στη μαύρη λίστα του Πενταγώνου, η οποία αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη μάχη υψηλού διακυβεύματος που διεξάγει η εταιρεία που δημιούργησε το «Claude» με τον αμερικανικό στρατό σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης. Η Anthropic υποστηρίζει ότι τα μοντέλα τεχνητής

Meta και ανήλικοι: Η «ιστορική» συμφωνία και το μεγάλο ερώτημα για την επόμενη ημέρα

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Με ανακούφιση θα άκουσαν οι περισσότεροι γονείς την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στη Meta και 29 αμερικανικές πολιτείες για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social media. Διότι οι εικόνες μικρών παιδιών να είναι «κολλημένα» στις οθόνες τους χωρίς να μπορούν να φιλτράρουν τι βλέπουν

Ransomware: Άλμα 33% – Η ΑΙ κάνει ευκολότερη την είσοδο στο κυβερνοέγκλημα

Σε νέα φάση περνά η παγκόσμια απειλή του ransomware, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μειώνει τα τεχνικά και επιχειρησιακά εμπόδια για τους κυβερνοεγκληματίες, ενώ η κλοπή δεδομένων κερδίζει έδαφος έναντι της παραδοσιακής κρυπτογράφησης συστημάτων. Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Check Point Research για το 2ο τρίμηνο του 2026, τα θύματα ransomware αυξήθηκαν κατά 33% σε

Apple: Είσοδος στην αγορά αναδιπλούμενων συσκευών με το iPhone Ultra

Στην κατηγορία των αναδιπλούμενων συσκευών μπαίνει η Apple, παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο iPhone στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Τζον Τέρνους, που θα διαδεχθεί τον Τιμ Κουκ, θα παρουσιάσει ένα μοντέλο που θα διαθέτει δύο οθόνες: μια εσωτερική οθόνη 19,8 εκατοστών που ανοίγει σαν βιβλίο και μια εξωτερική οθόνη 13,5 εκατοστών για πιο τυπική

Κοινή επιστολή tech κολοσσών: «Περιορισμένος χρόνος για να κάνουμε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλή»

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι OpenAI, Anthropic, Microsoft, Alphabet και Amazon ζητούν μια ​αμυντική ώθηση σε ολόκληρη την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί αυτό που περιγράφουν ως ένα επικείμενο κύμα κυβερνοεπιθέσεων που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε κοινή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, οι εν λόγω εταιρείες εταιρείες — μαζί με περισσότερες από 100 άλλες

Nvidia: Εξαγοράζει την Hugging Face για 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Nvidia συμφώνησε να αγοράσει την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Hugging Face για 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε την Τετάρτη σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα The Information, επικαλούμενο άτομο με γνώση της συμφωνίας. Οι συζητήσεις για τη συμφωνία άρχισαν αφού η Hugging Face, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για να συνεργάζονται

Share

Το ψηφιακό χάσμα στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) μεταξύ Παγκόσμιου Βορρά και Παγκόσμιου Νότου διευρύνεται, δήλωσε στην Euronews Next η επικεφαλής υπεύθυνη για την Τεχνητή Νοημοσύνη της Microsoft.

Ακολουθήστε το fibernews.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ψηφιακό χάσμα να εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο χάσμα στην ΤΝ», προειδοποίησε η Νατάσα Κράμπτον, η οποία υπήρξε επίσης μέλος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικού Οργάνου του ΟΗΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής «AI for Good» του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε το όραμά της για το πώς μπορεί να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Τα αιτήματα για «κυριαρχία στην ΤΝ» ακούγονται ολοένα και περισσότερο στα τεχνολογικά συνέδρια, ιδιαίτερα αφότου η κυβέρνηση Τραμπ υποχρέωσε πριν από έναν μήνα την Anthropic να αποκλείσει μη Αμερικανούς πολίτες από τη χρήση των ισχυρότερων μοντέλων ΤΝ της, Mythos και Fable. Έκτοτε η απαγόρευση έχει εν μέρει ανακληθεί.

Για την Κράμπτον όμως, η κυριαρχία στην ΤΝ δεν σημαίνει απλώς «τοπικές λύσεις σε αντιπαράθεση με τεχνολογίες που προσφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Αντίθετα», είπε, «στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι ο τοπικός αντίκτυπος, οι τοπικές κουλτούρες, οι αξίες και οι κανόνες τίθενται σε προτεραιότητα μέσα σε αυτά τα συστήματα, ενώ όπου είναι δυνατόν αξιοποιείται η παγκόσμια τεχνολογία».

Για να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα, παρέπεμψε σε πολυγλωσσικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα Lingua στην Ευρώπη, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αφρική σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γκέιτς. Το Lingua Africa είναι μια κοινή προσπάθεια του AI for Good Lab της Microsoft, του Ιδρύματος Γκέιτς, του Google.org και του Masakhane African Languages Hub.

Το έργο στοχεύει στη συλλογή δεδομένων σε τοπικές γλώσσες, ώστε τα θεμελιώδη μοντέλα ΤΝ να μπορούν να κατανοούν ιδιωματικές εκφράσεις και πολιτισμικές αποχρώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητες διαθέτουν την αυτονομία και τις τεχνικές δεξιότητες για να ελέγχουν το δικό τους μέλλον που διαμορφώνεται από την ΤΝ.

Η Κράμπτον υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διασύνδεσης με τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι μια πιο ασφαλής ΤΝ φτάνει σε όλους. Ο ΟΗΕ πραγματοποίησε στις αρχές Ιουλίου τον πρώτο Παγκόσμιο Διάλογο για τη Διακυβέρνηση της ΤΝ, με στόχο να διασφαλίσει ότι η διακυβέρνηση αντανακλά τις προτεραιότητες όλων των χωρών και ότι τα οφέλη της ΤΝ μοιράζονται σε όλους.

«Ένα πραγματικά σημαντικό ζήτημα που πρέπει να παγιωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο είναι ο συνδετικός ιστός ανάμεσα σε αυτούς τους διαφορετικούς μηχανισμούς», είπε, αναφερόμενη στους νέους μηχανισμούς του ΟΗΕ, τον διάλογο για την ΤΝ και την επιτροπή.

«Η δημιουργία αυτής της συνδεσιμότητας ανάμεσα στα επιμέρους κομμάτια της υποδομής και η κατανόηση του μοναδικού ρόλου του καθενός, ώστε να μπορούμε να προοδεύουμε πιο γρήγορα, χωρίς επαναλήψεις ή περιττές επικαλύψεις, είναι, πιστεύω, ένας από τους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά», τόνισε.

Ένα από τα βασικά παραδείγματα αυτής της διασύνδεσης είναι το «ψηφιακό έμβλημα», μια συνεργασία μεταξύ της Microsoft, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Το έμβλημα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως νομική ασπίδα για την προστασία νοσοκομείων και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς εργαλεία επικοινωνίας, πλατφόρμες logistics, συστήματα παροχής φροντίδας σε ασθενείς και υποδομές cloud και κέντρων δεδομένων δέχονται ολοένα και συχνότερα επιθέσεις.

Η Microsoft καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το έμβλημα μέσω πολιτικών, τις ανθρωπιστικές και ιατρικές οργανώσεις να συμβάλουν στη διαμόρφωση της εφαρμογής του με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, και τις υπόλοιπες τεχνολογικές εταιρείες να το ενσωματώσουν στα εργαλεία και τις ροές εργασίας που ήδη χρησιμοποιούν οι αμυνόμενοι.

Να είσαι καλός γείτονας

Απαντώντας στην αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή για το περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα των υποδομών ΤΝ, η Κράμπτον τόνισε ότι η Microsoft στρέφεται σε μια προσέγγιση «πρώτα η κοινότητα».

«Θέλουμε να είμαστε καλοί γείτονες. Θέλουμε να είμαστε ενεργά μέλη της κοινότητας όταν χτίζουμε αυτή την υποδομή και, γι’ αυτό, έχουμε προχωρήσει –πριν από πολλές άλλες εταιρείες– στην υιοθέτηση ενός συνόλου δεσμεύσεων με προτεραιότητα στην κοινότητα», είπε.

Αντί να απαιτεί τις παραδοσιακές φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσει τεράστια κέντρα δεδομένων, η Microsoft εργάζεται ενεργά για τη διεύρυνση των τοπικών φορολογικών βάσεων, ώστε να χρηματοδοτούνται δημόσιες υπηρεσίες όπως τα σχολεία και οι υποδομές.

Η Κράμπτον ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία διαχειρίζεται αυστηρά την κατανάλωση πόρων, ώστε οι υψηλές υπολογιστικές της ανάγκες να μην εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών ή να εξαντλούν τα περιφερειακά αποθέματα νερού, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως τα συστήματα ψύξης κλειστού κυκλώματος.

Τι κάνει σωστά η Ευρώπη;

Όσον αφορά την Ευρώπη, ανέφερε τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Γραφείου Τεχνητής Νοημοσύνης να συνδεθεί με τους αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ινστιτούτων ασφάλειας και δοκιμών ΤΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Αυτού του είδους ο διασυνοριακός συντονισμός, υπογράμμισε, είναι κρίσιμος, δεδομένου του πόσο γρήγορα εξελίσσεται η επιστήμη των δοκιμών και της αξιολόγησης της ΤΝ.

Κάλεσε επίσης τους ρυθμιστές παντού σε ταπεινότητα, σημειώνοντας ότι οι κανόνες που γράφτηκαν πριν από λίγα χρόνια με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες τότε πληροφορίες ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούν, καθώς η τεχνολογία και η κατανόηση των κινδύνων της αλλάζουν.

Η μείωση της απόστασης ανάμεσα σε αυτό που προσδοκά η κοινωνία, στο πού βρίσκεται η τεχνολογία και στο πού βρίσκεται στην πράξη η ρύθμιση, είπε, πρέπει να αποτελεί κοινή προτεραιότητα.

«Πιστεύω ότι αυτού του τύπου η διεθνής διασύνδεση, στην οποία βλέπω ότι επενδύει σοβαρά το Γραφείο ΤΝ, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί, την ώρα που ωριμάζει γρήγορα η αιχμή της επιστήμης των δοκιμών, το να υπάρχει ένα διεθνές σήμα και η ετοιμότητα να εξελίσσεται η προσέγγιση με βάση νέες πληροφορίες και νέες τεχνικές είναι πραγματικά κρίσιμο», σημείωσε.

Παράλληλα, ζήτησε ευελιξία από τους ρυθμιστές, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες που γράφτηκαν πριν από λίγα χρόνια με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες τότε πληροφορίες μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές, καθώς η τεχνολογία και η κατανόηση των κινδύνων της εξελίσσονται.

«Χρειαζόμαστε ρυθμιστικά καθεστώτα που να προσαρμόζονται παράλληλα και σε συνάρτηση με αυτές τις αλλαγές και, ιδανικά, να μειώνουν το κενό που βλέπουμε συχνά ανάμεσα σε αυτό που προσδοκά η κοινωνία από τους ρυθμιστές, στο σημείο όπου βρίσκεται η τεχνολογία και στο σημείο όπου βρίσκεται η ρύθμιση», κατέληξε.

Η συλλογή παλιών υπολογιστών ανθεί καθώς η έκρηξη της ΤΝ αλλάζει την τεχνολογία

Ο μηχανικός λογισμικού Τζος Ντέρς υπολογίζει ότι στο σπίτι του στο Σιάτλ διαθέτει περισσότερους από 200 παλιούς υπολογιστές και συσκευές, μέρος μιας ολοένα και πιο διαδεδομένης τάσης συλλεκτών που έχει φτάσει και στην Ευρώπη. ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ «Πάντα με γοήτευε να βλέπω πώς ξεκίνησαν τα πράγματα», λέει ο Ντέρς. «Είναι μια διασκεδαστική πρόκληση να τα αποσφαλματώνεις

Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύει τους «χειρουργούς του μέλλοντος» με ρομπότ

Απομακρύνοντας το πρόσωπό του από ένα καθηλωτικό τρισδιάστατο headset που έδειχνε βαθιά μέσα στον πνεύμονα ενός ασθενούς, ο γιατρός Σάσα Σταμένκοβιτς περιέγραψε τα τελευταία στάδια μιας επέμβασης αφαίρεσης όγκου με τη βοήθεια ρομπότ. ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ «Κάναμε σήμερα μια εξαιρετικά περίπλοκη επέμβαση», δήλωσε ο 60χρονος ανώτερος θωρακοχειρουργός. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε μεγάλο μέρος του πνεύμονα, δουλέψαμε γύρω