Έρευνα: Σημαντικά τα ψηφιακά «κενά» στην ΕΕ

Related

Apple Special Event στις 4 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη

Η Apple μόλις ανακοίνωσε ένα special event στη Νέα Υόρκη για τις 4 Μαρτίου 2026, στις 16:00. Το branding “special Apple Experience” δείχνει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο keynote. Αντίθετα, η Apple ετοιμάζει μια πιο προσωπική παρουσίαση για τα ΜΜΕ, με πιθανές ανακοινώσεις νέων συσκευών. Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνουν και σε Σανγκάη και Λονδίνο.

Shein: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για πώληση παράνομων προϊόντων

Για τον εθιστικό σχεδιασμό της, την έλλειψη διαφάνειας των συστημάτων προτάσεων, την πώληση παράνομων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μπαίνει η Shein στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους τομείς: • Στα συστήματα που έχει θεσπίσει η Shein για τον περιορισμό της πώλησης παράνομων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Daniela Idi, Marketing Director Motorola EMEA: “Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική για τον καταναλωτή”

Σε μια εποχή όπου η αγορά των smartphones χαρακτηρίζεται από έναν ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό, η γνωστή μας Motorola φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τους κανόνες του “παιχνιδιού” στην Ευρώπη, έχοντας μια σταθερή φιλοσοφία και στρατηγική τα τελευταία χρόνια, η οποία την έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο.   Δεν πρόκειται πλέον για μια απλή μάχη τεχνικών

Apple AR Smart Glasses: Πιθανό λανσάρισμα το 2028

Η μάχη στα AR smart glasses φαίνεται πως μόλις ξεκινά. Η Meta ετοιμάζεται να φέρει στην αγορά καταναλωτική έκδοση των Orion, ενώ η Apple δουλεύει αθόρυβα πάνω στη δική της πρόταση. Και τώρα έχουμε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με νέα αναφορά της εταιρείας ερευνών Omdia , τα AR smart glasses της Apple ενδέχεται να κυκλοφορήσουν

Alibaba: Αποκαλύπτει το νέο μοντέλο ΑΙ Qwen3.5

Τη νεότερη σειρά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, με βελτιωμένες δυνατότητες κυκλοφόρησε η Alibaba, καθώς αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας. Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Qwen3.5 διατίθεται σε ανοιχτή έκδοση, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να το κατεβάζουν, να το χρησιμοποιούν, να το ρυθμίζουν και να το αναπτύσσουν στη δική τους υποδομή. Η

LG XBOOM DXL7T: Απόκριες on full volume 

Η πιο ξέφρενη περίοδος του χρόνου έφτασε και μαζί της φέρνει μεταμφιέσεις, χορό και ατελείωτα πάρτι. Από τα αποκριάτικα house parties μέχρι τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις σε αυλές, ταράτσες και εξωτερικούς χώρους, ένα στοιχείο παραμένει πάντα απαραίτητο: η μουσική που ανεβάζει τη διάθεση. Το LG XBOOM DXL7T της LG Electronics έρχεται φέτος να δώσει ρυθμό σε

Galaxy A27: Εμφανίστηκε στη βάση GSMA IMEI

Η σειρά Galaxy A της Samsung παραμένει από τις πιο σημαντικές στη μεσαία και οικονομική κατηγορία. Τους τελευταίους μήνες ακούμε συνεχώς για τα Galaxy A37 και A57. Για το Galaxy A27, όμως, επικρατούσε σιωπή. Μέχρι τώρα. Μια νέα καταχώριση στη βάση δεδομένων IMEI βάζει τέλος στα σενάρια περί ακύρωσης της συσκευής και επιβεβαιώνει ότι το

Oppo Find N6: θα κυκλοφορήσει με 7πύρηνο Snapdragon;

Η αγορά των foldables το 2026 δεν θα περιστρέφεται μόνο γύρω από το φημολογούμενο iPhone Fold της Apple. Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά φαίνεται πως θα είναι το νέο Oppo Find N6 της Oppo . Και οι τελευταίες διαρροές δείχνουν ότι δεν θα παίξει απλώς για συμμετοχή, αλλά για κορυφή. Το ενδιαφέρον είναι πως

Xiaomi 18: ξεκάθαρη αναβάθμιση σε επιδόσεις

Η σειρά Xiaomi 18 αρχίζει να διαμορφώνεται μπροστά μας και, αν ισχύουν οι τελευταίες πληροφορίες, μιλάμε για μια ξεκάθαρη αναβάθμιση σε επιδόσεις, αυτονομία και φωτογραφία. Δεν πρόκειται για μια απλή ετήσια ανανέωση. Η Xiaomi φαίνεται να ετοιμάζει κάτι πιο επιθετικό. Μετά τα πρώτα renders που κυκλοφόρησαν στο Weibo , νέες διαρροές ρίχνουν φως σε οθόνες

Τι συνδέει τα drones, με το διάστημα και με 4,3 τρις. δολάρια

Οι ιδιωτικές εταιρείες πρωτοπορούν σε πέντε κρίσιμα πεδία τεχνολογικής καινοτομίας, από διαστημικά κέντρα δεδομένων έως AI στην υγεία, με ισχυρή επενδυτική στήριξη ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων σε dry powder. Από τα κέντρα δεδομένων σε τροχιά γύρω από τη Γη μέχρι τα αυτόνομα οχήματα και τα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη, οι ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη

Τεχνητή Νοημοσύνη στη μουσική: Γιατί 13,4 εκατ. AI κομμάτια κατέβηκαν από τις πλατφόρμες

Η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης μεταβάλλει με ταχύτητα τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης πολιτιστικού περιεχομένου, επαναφέροντας στο προσκήνιο θεμελιώδη ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, διαφάνειας και θεσμικής προστασίας της ανθρώπινης δημιουργίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η συζήτηση για τα όρια και τους κανόνες χρήσης της AI αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τα μέσα και τους δημιουργούς.

Τεχνητή νοημοσύνη: H Ευρώπη μένει πίσω – Θα χάσει το τρένο της νέας εποχής;

Στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα, στην Ισπανία, μόλις 35 από τις 80 χώρες κατέληξαν να συνυπογράψουνε μια κοινή διακήρυξη αρχών. Μεταξύ αυτών ήταν και οι ευρωπαϊκές. Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντιληφθεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Ανάμεσα στις απουσίες ξεχώρισαν δύο παγκόσμιες στρατιωτικές

Share

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Achieving the Digital Decade: Recovery & Resilience Plan Contribution», η οποία διενεργήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη πρέπει να καλύψει σημαντικά κενά, προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030.

Με βάση την οικονομική ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 20 κρατών μελών, έναντι των στόχων της Ψηφιακής δεκαετίας για το 2030, τα κενά φαίνονται μεγαλύτερα όσον αφορά την ψηφιακή υποδομή, τους ειδικούς στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την ψηφιοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και την υιοθέτηση λύσεων cloud.

Συνεισφορά των Εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Παρόλο που οι Ψηφιακές Υποδομές αποτελούν το θεμέλιο που θα στηρίξει και τις τέσσερις προτεραιότητες της Ψηφιακής Δεκαετίας (Δεξιότητες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων, Ασφαλείς και Βιώσιμες Ψηφιακές Υποδομές και Ψηφιοποίηση Δημόσιων Υπηρεσιών), τα κράτη – μέλη φαίνεται να επενδύουν το χαμηλότερο ποσό Κεφαλαίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα συνδυασμένα σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ από τα 20 κράτη μέλη κατανέμουν 47 δισ. ευρώ σε Δεξιότητες, 40 δισ. ευρώ στην στήριξη της Ψηφιοποίησης των ΜμΕ και της υιοθέτησης cloud για επιχειρήσεις, 30 δισ. ευρώ στις Δημόσιες Υπηρεσίες και μόλις 18 δισ. ευρώ στις Ψηφιακές Υποδομές. Οι επενδύσεις σε 20 Εθνικά Σχέδια Ευρυζωνικότητας κρατών μελών και τα σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ για ψηφιακή συνδεσιμότητα ανέρχονται σε μόλις 46% των εκτιμώμενων επενδύσεων ύψους 210 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του 2025, ενώ απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις για την κάλυψη αυτού του κενού.

Ενώ υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από τα κράτη – μέλη μέσω των Εθνικών Σχεδίων Ευρυζωνικότητας, είναι προφανές ότι μόνον τα Κεφάλαια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν θα επιφέρουν την επιτάχυνση που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής δεκαετίας για το 2030. Διότι θα απαιτηθούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, επιπλέον των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και βελτιώνουν τη συνολική υγεία του κλάδου, εάν η Ευρώπη επιθυμεί να επιτύχει τους στόχους της έως το τέλος της δεκαετίας.

Αυτό που διαφαίνεται σε όλα τα σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ, είναι ότι η χρηματοδότηση δράσεων ανάκαμψης που συνδέεται με την ψηφιοποίηση των ΜμΕ αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 10% των τρεχουσών δαπανών ψηφιοποίησης ΜμΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές εάν ληφθεί υπόψη ότι η επίτευξη του στόχου για το 2030 θα απαιτήσει την ψηφιοποίηση ενός επιπλέον τρίτου του συνόλου των ΜμΕ έως το 2030. Οι μικρότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενδέχεται να δυσκολευτούν να φτάσουν σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030, να εντείνουν τις δραστηριότητές τους ή να αποκομίσουν τα οφέλη που συνεπάγεται η αξιοποίηση του cloud, της AI και των Big Data.

Το εύρος της απόκλισης ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών

Η έκθεση καταδεικνύει ότι τα κράτη – μέλη εμφανίζουν διαφορετικές ελλείψεις σε σχέση με τους Στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας για το 2030. Για παράδειγμα, όσον αφορά την κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), η Δανία και το Λουξεμβούργο απέχουν ήδη λιγότερο από 10% από τον Στόχο τους για το 2030, ενώ άλλες χώρες υπολείπονται πάνω από 90% για να καλύψουν πλήρως τις ελλείψεις αυτές. Ενώ συχνά τα μέτρα ψηφιοποίησης συσχετίζονται, η σύγκριση δείχνει ότι ορισμένα κράτη – μέλη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, ενώ η Λετονία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά επίπεδα υλοποίησης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες των χωρών αυτών να μην έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν πλήρως τη συνδεσιμότητα αυτή ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, δεδομένου ότι τα ποσοστά βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων τους, και τα ποσοστά ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη.

Οι προτάσεις αλλαγών της Vodafone

Βάσει των νέων αυτών ευρημάτων, η Vodafone ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τις ρυθμιστικές αρχές και τους παρόχους να εξετάσουν τις παρακάτω 5 δράσεις:

  1. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν επαρκή κεφάλαια για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας. Χωρίς αυτήν τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση, είναι σαφές ότι το επενδυτικό χάσμα θα διευρυνθεί, ιδίως σε ό,τι αφορά στη συνδεσιμότητα που θα τροφοδοτήσει τη μετάβαση προς μια ψηφιακή και πράσινη οικονομία.
  2. Τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να καθορίσουν σαφή ορόσημα και στόχους για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα εθνικά τους σχέδια.
  3. Πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαλείψουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη και να διευκολύνουν την κοινή χρήση των υποδομών, προκειμένου να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να μειώσουν την επικάλυψη όταν αυτό δεν επηρεάζει δυσμενώς τον ανταγωνισμό, βοηθώντας έτσι περισσότερους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο.
  4. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η αδειοδότηση χρήσης του ραδιοφάσματος ενθαρρύνει τις επενδύσεις και όχι τη στόχευση τελών που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερων δικτύων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  5. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδοτούν το 5G σε αγροτικές περιοχές όπου θεωρείται οικονομικά ασύμφορο, προκειμένου να βοηθήσουν στο γεφύρωμα του αυξανόμενου χάσματος αστικής- αγροτικής συνδεσιμότητας και να επιτύχουν τον στόχο της Ψηφιακής Δεκαετίας για τη συνδεσιμότητα 5G για όλες τις κατοικημένες περιοχές. Αυτό συνεπάγεται την αναγνώριση ότι το 5G θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα και τις ταχύτητες.

Το στοίχημα της ψηφιοποίησης της Ελλάδας

Σύμφωνα με την μελέτη, περίπου το 25% της χρηματοδότησης του Ελληνικού Προγράμματος Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι αφιερωμένο σε δράσεις ψηφιακής μετάβασης, εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ συνδέονται με τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η επίτευξη των στόχων αυτών από την Ελλάδα θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων, αλλά και στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, συσχετίζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χρηματοδότηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, η μελέτη εντοπίζει το χάσμα ανάμεσα στις σημερινές επιδόσεις των κρατών – μελών της ΕΕ και τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης για το 2030.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα αναφέρει ότι από τα 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία διοχετεύονται σε δράσεις των Ψηφιακών Στόχων της Ευρώπης, κατανέμονται κατά 12% στις υποδομές, 40% στις ψηφιακές δεξιότητες, 11% στην ψηφιοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και 37% στις ψηφιακές, δημόσιες υπηρεσίες.

Ψηφιακές Υποδομές

Η Ευρώπη έχει έναν φιλόδοξο στόχο να φτάσει την κάλυψη των νοικοκυριών σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στο 100% και σήμερα, κατά μέσον όρο, βρίσκεται στο 44%. Η Ελλάδα, αντίθετα, έχει την χαμηλότερη ίσως κάλυψη σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, η οποία το 2020, έφτανε μόλις το 7%, με αποτέλεσμα να υπολείπεται σημαντικά από τις επιδόσεις των υπολοίπων κρατών – μελών.

Βάσει της σημερινής κάλυψης και των προβολών στο μέλλον, η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει κοπιώδεις προσπάθειες και να κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές δικτύου, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 2030. Στην προσπάθεια αυτή το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλει με χρηματοδότηση έως το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στη χώρα.

Ψηφιακές δεξιότητες

Αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση και στις ψηφιακές δεξιότητες, ο στόχος της Ευρώπης για τις οποίες είναι να γίνουν κτήμα του 80% του πληθυσμού έως το 2030. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη αφετηρία καθώς το 2020 στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες διέθετε το 51% του πληθυσμού, επίδοση που κυμαινόταν σχετικά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (58%).

Παράλληλα, ενώ ο αριθμός επαγγελματιών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια (κατά 30% την τελευταία πενταετία), η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά από τον στόχο του 2030, και θα πρέπει να κάνει να εξαπλασιάσει τις σημερινές επιδόσεις της (80.000 επαγγελματίες), εάν θέλει να φτάσει τον επιτύχει και να φτάσει τους 480.000 επαγγελματίες στο τέλος της δεκαετίας. Αυτόν τον φιλόδοξο στόχο υποστηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό που προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσει τις ψηφιακές δεξιότητες.

Ψηφιακές επιχειρήσεις

Τόσο ο δείκτης ψηφιακής έντασης των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και η χρήση υπηρεσιών cloud παραμένουν στην Ελλάδα σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς κυμαίνονται σε 32% και 7% έναντι 60% και 18%, αντίστοιχα. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι η ψηφιακή ένταση των ελληνικών ΜμΕ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια από 46% σε 32%, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει άλματα ώστε να επιτύχει τους στόχους του 2030 που φτάνουν το 90% στην ψηφιακή ένταση και το 75% στη χρήση Cloud πανευρωπαϊκά. Στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης υπάρχουν χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ, αλλά όχι πόροι που να συσχετίζονται ευθέως με τη χρήση Cloud.

Ψηφιακό κράτος

Παρόλο που η Ελλάδα υπολείπεται ελαφρώς του μέσου ευρωπαϊκού όρο στην online ολοκλήρωση δημοσίων υπηρεσιών (84% έναντι 90%), ωστόσο έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια. Στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ που θα επιταχύνει την ψηφοποίηση του κράτους, συμβάλλοντας στον στόχο του 2030 (100%).

Vodafone: “ Όλα πάνε τέλεια” στα λόγια, αλλά η αγορά την έστειλε στο -5%

Η Vodafone παρουσίασε μια έντονα θετική εικόνα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την Πέμπτη, τονίζοντας την ανάπτυξη στη Γερμανία και την πρόοδο...

Όφελος 200€ στο νέο iPhone Air και -20% σε όλα τα wearables από τη Vodafone

Φέτος τις γιορτές, η Vodafone δίνει την ευκαιρία σε όλους να αξιοποιήσουν νέες προσφορές σε iPhone Air και wearables για να αποκτήσουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία και να προμηθευτούν μοναδικά δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.  Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν τα καταστήματα Vodafone ή το Vodafone eShop  μπορούν να αποκτήσουν το νέο iPhone Air