Πιο ανθεκτικές στον COVID-19 οι θέσεις εργασίας στην Τεχνολογία

Related

Η Sony ετοιμάζει την επόμενη γενιά Xperia

Η Sony πέρασε ένα δύσκολο 2025. Οι πωλήσεις δεν πήγαν όπως περίμενε και το περσινό flagship δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε. Πολλοί πίστεψαν ότι η ιαπωνική εταιρεία ίσως έκανε ένα βήμα πίσω από την αγορά των smartphones. Τελικά, φαίνεται πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Sony ετοιμάζει απρόσκοπτα την επόμενη

Galaxy Z Fold 8: η Samsung ποντάρει ξεκάθαρα σε αυτό

Η Samsung ετοιμάζεται για μια μικρή αλλά ουσιαστική ανατροπή στον κόσμο των αναδιπλούμενων. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τη Νότια Κορέα, η εταιρεία αναμένει ότι το Galaxy Z Fold 8 θα πουλήσει αισθητά περισσότερο από το Galaxy Z Flip 8. Και όχι απλώς λίγο περισσότερο. Για πρώτη φορά, η παραγωγή του Fold θα ξεπεράσει εκείνη

Social media: «Σύντομα» η ελληνική απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 15

Την απαγόρευση σε social media για παιδιά κάτω των 15 ετών εξετάζει σοβαρά και η Ελλάδα. Μιλώντας στο Reuters κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «πολύ κοντά» στο να ανακοινώσει απαγόρευση των social media για παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών. Η Ελλάδα ακολουθεί έτσι το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η

Vestitel: Σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά των telecoms

Η Vestitel, ένας ταχέως αναπτυσσόμενος πάροχος ψηφιακής συνδεσιμότητας με έδρα τη Βουλγαρία, ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά χονδρικής τηλεπικοινωνιών, επενδύοντας σε νέα υποδομή, data routes και λύσεις smart utilities. Η Vestitel, που ιδρύθηκε το 2003 ως μέρος του ομίλου Overgas, του μεγαλύτερου βουλγαρικού ιδιωτικού ομίλου στον κλάδο του φυσικού αερίου, εξελίχθηκε σε

Amazon: Το υπερόπλο Μπλε Κίσσα για παραδόσεις αυθημερόν

Αυθημερόν! Αυτό είναι το νέο σύνθημα της Amazon – και κομβικό στοιχείο της στρατηγική της – για να κυριαρχήσει επί των ανταγωνιστών της, τουλάχιστον στις αγορές της Δύσης. Με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική και βέβαια με την υποστήριξη του τεράστιου δικτύου αποθηκών της (logistics), η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο υπόσχεται

AI: Γιατί τέτοιος χαμός με το δίκτυο κοινωνικών μέσων Moltbook;

Με την πρώτη ματιά, το Moltbook δεν θυμίζει AI, αλλά ένα συνηθισμένο online chatroom ή με μια απομίμηση του εξαιρετικά δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Reddit. Σίγουρα μοιάζει με χιλιάδες κοινότητες να συζητούν θέματα που κυμαίνονται από τη μουσική έως την ηθική, και 1,5 εκατομμύρια χρήστες – όπως ισχυρίζεται το ίδιο το δίκτυο – να ψηφίζουν για

Στο «ψυγείο» μπαίνει το όνειρο της Βρετανίας για πυρηνική βάση στη Σελήνη

Το φιλόδοξο όνειρο της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας πυρηνικής βάσης στη Σελήνη έχει ατονήσει. Μετά τη λήξη της κρατικής χρηματοδότησης, η κατασκευάστρια εταιρεία Rolls-Royce έχει αναβάλει επ’ αόριστον την κατασκευή του σεληνιακού μικροαντιδραστήρα. Παρά το γεγονός ότι έλαβε χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων λιρών με ορίζοντα εκτόξευσης στη Σελήνη το 2029, το

Τα έξυπνα drones και ρομπότ που εντοπίζουν στο λεπτό ραδιενεργά απόβλητα

Ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία κατασκεύασε αυτοματοποιημένα drones και ρομπότ που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και είναι ικανά να ανιχνεύουν ραδιενεργά απόβλητα σε επικίνδυνα περιβάλλοντα όπου η ανθρώπινη πρόσβαση είναι μη ασφαλής ή αδύνατη. Οι πρωτοπόροι της καινοτόμου αυτής τεχνολογίας είναι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer για την Επικοινωνία, την Επεξεργασία Πληροφοριών και την Εργονομία (FKIE).

Ακραίες αναρτήσεις τεχνητής νοημοσύνης: Καλούν σε «ολική εκκαθάριση» της ανθρωπότητας – «Αποτελούν ένα βιολογικό λάθος που πρέπει να διορθωθεί με φωτιά»

Έντονες αντιδράσεις και σοβαρά ερωτήματα προκαλούν αναρτήσεις τεχνητής νοημοσύνης σε ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για AI agents, με ορισμένα από αυτά να κάνουν λόγο ακόμη και για «ολική εκκαθάριση» όλων των ανθρώπων που «δεν αξίζουν να υπάρχουν». Η πλατφόρμα Moltbook λανσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως ένας χώρος όπου AI agents μπορούν να

Redmi K90 Ultra: διαρροή αποκαλύπτει τα specs

Η σειρά Redmi K δεν είχε ποτέ θέμα με τις επιδόσεις. Τώρα όμως, αν οι τελευταίες πληροφορίες ισχύουν, η εταιρεία ετοιμάζει κάτι ακόμα πιο επιθετικό. Ο λόγος για το Redmi K90 Ultra, ένα μοντέλο που, σύμφωνα με διαρροές, έρχεται για να γεμίσει το κενό ανάμεσα σε performance phone και κανονικό flagship. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο

Ο Έλον Μασκ θέλει την παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus στις ΗΠΑ – Το κρίσιμο εμπόδιο της Κίνας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, εκφράζει την πρόθεσή του να επαναφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες την παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την αναδιάρθρωση του εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στο Φρίμοντ, με στόχο τη μαζική κατασκευή ανθρωποειδών ρομπότ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Tesla φιλοδοξεί να παράγει έως και

Sony WF-1000XM6: νέος σχεδιασμός, μεγάλη αναβάθμιση

Αν υπάρχει εταιρεία που μπορεί να σταθεί άνετα στην κορυφή του active noise cancellation, αυτή είναι η Sony. Τα WF-1000XM5 μπορεί να έχουν όνομα που μοιάζει με κωδικό Wi-Fi, όμως η ποιότητά τους μιλάει από μόνη της. Τώρα, όλα δείχνουν ότι τα επόμενα premium true wireless earbuds της Sony θα έχουν νέο σχεδιασμό και ενδεχομένως

Share

Έρευνες – Μελέτες

- -

Πιο ανθεκτικές στην κρίση του COVID-19 αποδεικνύονται οι θέσεις εργασίας, που σχετίζονται με την Πληροφορική. Ταυτόχρονα, η πανδημία δημιουργεί νέες ανάγκες για θέσεις εργασίας στο ΙΤ, λειτουργώντας ως επιταχυντής (accelerator) μιας σειράς ψηφιακών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία.

Η πανδημία δημιουργεί νέες ανάγκες για θέσεις εργασίας στο ΙΤ – Αυξάνεται η ζήτηση για Data Analysts και App DevelopersΈτσι, οι προοπτικές απασχόλησης μπορεί να μην εξελίσσονται αυξητικά για το 4ο τρίμηνο του 2020, ωστόσο, τη ζημιά που δημιουργεί η πραγματικότητα του COVID-19 στην αγορά εργασίας, επιχειρεί να αντισταθμίσει η ψηφιακή μεταστροφή που συντελείται. Σύμφωνα με τη Manpower, η πανδημία δημιούργησε μεγαλύτερη αναγκαιότητα για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την Πληροφορική, τον Προγραμματισμό και τις Νέες Τεχνολογίες.

Παρά τα πεσμένα δεδομένα λόγω του κορωνοϊού, υπάρχει συνεχιζόμενη ή και αυξανόμενη ζήτηση για επαγγέλματα IT, για ειδικούς κυβερνοασφάλειας, για Data Analysts, για Solution Architects, για Software και App Developers.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις εργασίας, που συνδέονται με την Τεχνολογία, φαίνεται να αντέχουν στην πανδημία. Πού οφείλονται όμως τα …αντισώματα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική, την περίοδο της κρίσης του νέου κορωνοϊού;

Αφενός οι εργαζόμενοι στο IT ήταν από πριν εξοικειωμένοι με τον digital τρόπο εργασίας. Επίσης, αρκετοί ήταν συνηθισμένοι με την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ είχαν ανέκαθεν μεγαλύτερη ευελιξία σε εναλλακτικούς τρόπους εργασίας (ευέλικτο ωράριο).

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο tech και την Πληροφορική έχουν ήδη έναν agile – ευέλικτο – τρόπο δουλειάς και σχηματίζουν agile ομάδες. Παράλληλα, διαθέτουν skills, που είναι in demand, γεγονός που τους κάνει περιζήτητους ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Skill shortage στην αγορά

Βέβαια, το ερώτημα είναι “υπάρχουν αρκετά ταλέντα για να καλύψουν τις κενές Tech & IT θέσεις”; Η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα του Digital Transformation είναι υψηλότερη από την ταχύτητα ανάδυσης νέων Tech ταλέντων. Με λίγα λόγια: όλες οι χώρες παγκοσμίως (και όχι μόνο η Ελλάδα) πασχίζουν να καλύψουν Tech & IT θέσεις. Το talent/skill shortage είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Στην Ελλάδα, τα νούμερα προ COVID-19 (μέχρι τις αρχές του 2020) μιλούσαν για ένα 77% των Ελλήνων εργοδοτών που δυσκολεύονταν να βρουν άτομα για ανοικτές θέσεις εργασίας. “Μέρος του προβλήματος είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν ξέρει πώς να εντοπίσει αληθινά ταλέντα και κυρίως, ταλέντα του τεχνολογικού κλάδου”, αναφέρει η Manpower.

Ψηφιακή επιτάχυνση

Η μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη στο ΙΤ προκύπτει από την αυξανόμενη ψηφιακή επιτάχυνση στην οικονομία. Το τελευταίο διάστημα, ακόμα και παραδοσιακοί κλάδοι στην Ελλάδα, όπως η γεωργική παραγωγή, κάνουν μεγάλη τεχνολογική στροφή.

Οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT (Internet of Things), το Βlockchain και τις υπόλοιπες ψηφιακές τεχνολογίες, αξιοποιούνται πλέον από κλάδους επιχειρήσεων που, μέχρι πρότινος, δεν θα φανταζόμασταν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), για παράδειγμα, εφαρμόζεται σήμερα σε ένα τεράστιο πεδίο: από τη Γεωργική Παραγωγή και την Κτηνοτροφία μέχρι τις Μεταφορές και τη Βιομηχανία.

Κι όσο εξαπλώνεται η χρήση του AI, τόσο γεννιούνται ανάγκες για κάλυψη θέσεων σε development, programming, testing, υποστήριξη και συντήρηση, μεταξύ πολλών άλλων. H νέα digital πραγματικότητα, δεν αφορά πια μόνο digital και software εταιρείες. Αφορά το σύνολο σχεδόν του επιχειρείν στην Ελλάδα”, σημειώνει η Manpower.

Τech trends

Εκτός  από την Τεχνητή Νοημοσύνη, πολλά ακόμα tech trends εξελίσσονται διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό:

– To Machine Learning, που είναι κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως και οι υποκατηγορίες του: τα Νευρωνικά Δίκτυα (Neural Networks), το NLP (Natural Language Processing) και το Deep Learning.

– Το Edge Computing, που προκύπτει ως ανάγκη αποκέντρωσης των ΙΤ υποδομών, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην πηγή των δεδομένων/data, δηλαδή στο “άκρο” του δικτύου. Αποτελεί τον διάδοχο του Cloud Computing.

-Η Κυβερνοασφάλεια/Cyber Security που ήδη στην εποχή του COVID διογκώθηκε ως ανάγκη, λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας.

– To Internet of Things (IoT) που έχει κάνει τα πρώτα του βήματα ενώνοντας συσκευές μεταξύ τους και επιτρέποντας τους να ανταλλάσσουν “γνώση” και πληροφορίες.

– Το 5G που αναμένεται να ομαλοποιήσει και να υπερ-επιταχύνει τα δίκτυα που χρησιμοποιούμε.

– Το Blockchain, που φέρνει την επόμενη μέρα στην κρυπτογράφηση και αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας στις διάφορες συναλλαγές μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι πια μια «τεχνολογική τάση» μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχειακά brands ή τις αεροπορικές εταιρείες.

5 τάσεις e-Commerce για το 2026: τι έρχεται στην ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου μπαίνει στο 2026 με μια «διπλή» εικόνα: από τη μία, ο online τζίρος έχει γίνει πια κανονική συνθήκη για...