Τρομακτική πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα η τεχνολογία θα ξεπεράσει τους ανθρώπους και ίσως να καταστρέψει την ανθρωπότητα

Related

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο Iron Man της βιομηχανίας gaming

FORTUNE GREECE 26/01/2026, 22:31 SHARE The Avengers Year : 2012 USA Director : Joss Whedon Robert Downey Jr Photo: Zade Rosenthal (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP) Photo: Shutterstock Ο Τζακ Μπίσερ του Google Cloud προβλέπει μαζική κλιμάκωση AI το 2026: «Πανοπλίστε» την ομάδα σας για real-time εμπειρίες και πλήρη workflow

Smartphone: Θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την επέλαση της AI;

Η κυριαρχία του smartphone στην ψηφιακή καθημερινότητα, που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δέχεται πλέον πιέσεις από την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Εταιρείες όπως η OpenAI, η Meta και η Amazon αναπτύσσουν εναλλακτικές συσκευές, προκαλώντας το δίπολο Apple-Android. Αυτή η κούρσα καινοτομίας εγείρει το ερώτημα αν το smartphone θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας

Παραληρηματικές αναρτήσεις και AI εικόνες: Τι συμβαίνει με την πλατφόρμα-ανταγωνιστή του OnlyFans

FORTUNE GREECE 26/01/2026, 22:00 SHARE artificial intelligence Photo: pixabay.com Ανησυχία επικρατεί στο ManyVids, καθώς αλλόκοτες AI-generated αναρτήσεις και πνευματικά παραληρήματα της CEO έχουν οδηγήσει creators να μιλούν ανοιχτά για φαινόμενα «AI psychosis» και να φοβούνται για το μέλλον των εσόδων και των δεδομένων τους. Η επίσημη πλατφόρμα του ManyVids έχει κατακλυστεί από παράξενες, AI-generated αναρτήσεις.

Το νέο ανθρωποειδές ρομπότ της Κίνας επιπλέει, κολυμπά, πετάει και κινείται σε στενούς χώρους χωρίς καμία δυσκολία

Ένα εντυπωσιακό άλμα στην ανθρωποειδή ρομποτική πραγματοποιούν ερευνητές στην Κίνα, παρουσιάζοντας το GrowHR, ένα μαλακό ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να αλλάζει σχήμα, να επιπλέει, να κολυμπά, να πετάει και ακόμη και να περπατά πάνω στο νερό. Το καινοτόμο αυτό δημιούργημα φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα εικόνες επιστημονικής φαντασίας, όπως ο Baymax, συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής με

Tσιπ μνήμης: Η έλλειψή τους θα διαρκέσει μέχρι το 2027

Οι αυξήσεις των τιμών και η έλλειψη σε τσιπ μνήμης είναι πιθανό να συνεχιστούν έως το 2027, δήλωσε ένας κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ημιαγωγών στο CNBC, ενισχύοντας την άποψη ότι η κρίση που προκλήθηκε από την έκρηξη της υποδομής τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Καθώς συνεχίζεται η απρόσκοπτη δαπάνω δεκάδων

Microsoft Maia 200: Το νέο AI chip που μειώνει την εξάρτηση από τη Nvidia

FORTUNE GREECE 26/01/2026, 19:31 SHARE Η Microsoft περνά στη δεύτερη γενιά δικών της AI chips με το Maia 200, ενισχύοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα των data centers της και περιορίζοντας την εξάρτησή της από τη Nvidia, σε μια στρατηγική κίνηση που ενδυναμώνει τις cloud υπηρεσίες της. Η Microsoft περνά στη 2η γενιά δικής της τεχνολογίας hardware

Παιδιά που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν βιβλία: Το ανησυχητικό εύρημα έρευνας

Παιδιά που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν βιβλία: Το ανησυχητικό εύρημα έρευνας FORTUNE GREECE 26/01/2026, 19:00 SHARE Group of children of different nationalities sit in a row on the windowsill and with lack of emotion play online games or read social networks on mobile phones. Technologies that spoil childhood. Photo: Shutterstock Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά

Η OPPO λανσάρει τη σειρά Reno15

Η OPPO ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία της σειράς Reno15, η οποία περιλαμβάνει τα Reno15 Pro Max 5G, Reno15 Pro 5G, Reno15 5G και Reno15 F 5G. Σχεδιασμένη ως ο απόλυτος all-in-one δημιουργικός συνεργάτης, η νέα σειρά εισάγει την 50MP Ultra Wide Selfie Camera και AI-powered εργαλεία που απλοποιούν ολόκληρη τη δημιουργική διαδικασία — από τη

Nvidia: «Ρίχνει» 2 δισ. δολάρια στην CoreWeave για νέες υποδομές ΑΙ

Η Nvidia επενδύει επιπλέον 2 δισ. δολάρια στην CoreWeave, ενισχύοντας μια στρατηγική συμμαχία που στοχεύει στην προσθήκη άνω των 5 γιγαβάτ υπολογιστικής ισχύος AI έως το 2030 και σηματοδοτεί την είσοδό της και στην αγορά των CPU. Η Nvidia αποκτά νέες μετοχές της CoreWeave και «δένει» την ανάπτυξη data centers AI με τα δικά της

Σειρά REDMI Turbo 5: Κλείδωσε η ημερομηνία παρουσίασης

Η REDMI ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία παρουσίασης της νέας σειράς Turbo 5 και δεν άφησε πολλά στη φαντασία. Τα REDMI Turbo 5 και Turbo 5 Max κάνουν ντεμπούτο στην Κίνα στις 29 Ιανουαρίου, μαζί με μερικά ακόμα προϊόντα που δείχνουν ότι η εταιρεία θέλει να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω της. Η ανακοίνωση έγινε μέσω

Η Nvidia παίρνει τα πρωτεία από την Apple στη βιομηχανία ημιαγωγών

FORTUNE GREECE 26/01/2026, 15:10 SHARE Η Nvidia αναμένεται να γίνει φέτος ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC, εκτοπίζοντας την Apple και επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική στροφή της βιομηχανίας ημιαγωγών προς την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang , αποκάλυψε ότι είχε προβλέψει εδώ και δεκαετίες στον ιδρυτή της TSMC, Morris Chang , πως η Nvidia

Τα HUAWEI FreeClip 2 είναι διαθέσιμα από σήμερα στην Ελλάδα

Η Huawei ανακοινώνει ότι τα HUAWEI FreeClip 2 είναι επίσημα διαθέσιμα από σήμερα στην ελληνική αγορά, σηματοδοτώντας την εμπορική έναρξη της νέας γενιάς open-ear ακουστικών που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται όλη την ημέρα, προσφέροντας άνεση και σύγχρονο lifestyle. Με αναβαθμισμένο Airy C-bridge σχεδιασμό και βάρος μόλις 5,1 γραμμάρια ανά ακουστικό, τα FreeClip 2 προσφέρουν

Share

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google αποκάλυψε τη συγκλονιστικά γρήγορη πρόοδο που σημειώνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), προβλέποντας ότι θα διαθέτει όλες τις ικανότητες των ανθρώπων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Demis Hassabis, CEO της DeepMind στην Google, δήλωσε σε επεισόδιο της εκπομπής 60 Minutes ότι πιστεύει πως οι επιστήμονες είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσουν την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Η AGI αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη με λογισμικό που ανταγωνίζεται τις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου.

Πρόκειται για μια υποθετική φάση εξέλιξης της ΑΙ, καθώς η τεχνολογία μέχρι σήμερα μπορεί να αντλεί από υπάρχον περιεχόμενο και δεν διαθέτει την περιέργεια ή τη φαντασία για να δημιουργεί νέες έννοιες όπως οι άνθρωποι.

Ωστόσο, ο Hassabis πιστεύει ότι η AGI βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέχρι το 2035.

«Θα έχουμε ένα σύστημα που θα κατανοεί πραγματικά τα πάντα γύρω σας με πολύ λεπτό και βαθύ τρόπο», δήλωσε στον παρουσιαστή της εκπομπής 60 Minutes, Scott Pelley.

Ο Hassabis ανέφερε ότι αναμένει η ΑΙ να έχει τις ίδιες ικανότητες με τους ανθρώπους μέχρι το 2035, ενώ προβλέπει και μια «ανατροπή στη ρομποτική», όπου τα ρομπότ θα αρχίσουν να μιμούνται τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο ειδικός στην ΑΙ είπε ότι η σημερινή τεχνολογία δεν έχει ακόμη επιτύχει «συνείδηση» και αποκάλυψε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα ρομπότ να αναπτύξουν τελικά αυτογνωσία.

Πρόσθεσε ότι, αν μια μηχανή καταφέρει να αποκτήσει αυτογνωσία, ίσως είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να το αναγνωρίσουν άμεσα.

Παρά τον φόβο της κοινωνίας για την πρόοδο της ΑΙ, ο Hassabis έχει μια αισιόδοξη άποψη για το μέλλον.

Πέρυσι, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας για το έργο του στην ανάπτυξη του AlphaFold, ενός εργαλείου ΑΙ που προβλέπει τη δομή των πρωτεϊνών.

«Οι πρωτεΐνες είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes.

Ωστόσο, οι δομές των πρωτεϊνών είναι τόσο περίπλοκες, που λιγότερο από το 1% των δομών είναι γνωστές στους επιστήμονες.

Η χαρτογράφηση αυτών των δομών συνήθως απαιτούσε χρόνια από τους επιστήμονες, έως τώρα. Το AlphaFold κατάφερε να χαρτογραφήσει 200 εκατομμύρια δομές πρωτεϊνών σε έναν χρόνο.

Ο Hassabis δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων. Αποκάλυψε ότι, με τη βοήθεια της ΑΙ, οι επιστήμονες ενδέχεται κάποια μέρα να βρουν θεραπείες για όλες τις ασθένειες.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, ίσως μέσα στην επόμενη δεκαετία. Δεν βλέπω γιατί όχι», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η επαναστατική δουλειά του Hassabis με την DeepMind του εξασφάλισε μια θέση στη λίστα του Time με τα 100 πιο επιδραστικά άτομα του 2025.

Ο Hassabis δήλωσε στο Time ότι, αν τα μοντέλα ΑΙ συνεχίσουν να προοδεύουν, θα είναι το τέλος των ανθρώπινων ασθενειών και της κλιματικής κρίσης.

«Πιστεύω ότι κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κοινωνία, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για τις ασθένειες, θα λυθούν από την ΑΙ», είπε.

«Θα ήμουν πολύ ανήσυχος για την κοινωνία σήμερα, αν δεν ήξερα ότι κάτι τόσο επιδραστικό όσο η ΑΙ έρχεται», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο κόσμος της ΑΙ θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή, ειδικά αν δεν υπάρξει διεθνής συνεργασία.

Είπε στο Time ότι τα μοντέλα ΑΙ πρέπει να δοκιμάζονται για επικίνδυνες δυνατότητες και ότι πρέπει να εφαρμοστούν νομικοί περιορισμοί, ώστε να αποφευχθεί το γεγονός η τεχνολογία να πέσει στα λάθος χέρια.

Ο Hassabis συμπλήρωσε ότι είναι επίσης «εξαιρετικά δύσκολο» να παρακολουθείς την πρόοδο της ΑΙ για να αποτρέψεις τα συστήματα από το να ενεργούν αυτόνομα.

Άλλοι ειδικοί της ΑΙ έχουν εκφράσει μια πιο απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον, με τον ειδικό στην επιστήμη των υπολογιστών, Geoffrey Hinton, να προβλέπει ότι η ΑΙ θα εξαλείψει την ανθρώπινη φυλή.

Ο Hinton είναι γνωστός ως ο «Θεός της ΑΙ» για το έργο του στη δημιουργία των θεμελίων της μηχανικής μάθησης.

Τζόφφρυ Χίντον
O Geoffrey Hinton

Ήταν βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής, αλλά πρόσφατα παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google, ανησυχώντας ότι η πρόοδος της ΑΙ ακολουθεί επικίνδυνη κατεύθυνση.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ειδικούς στον τομέα πιστεύουν ότι σύντομα, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα αναπτύξουμε ΑΙ που είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους», δήλωσε ο Hinton σε συνέντευξή του στο BBC.

«Και αυτό είναι πολύ τρομακτική σκέψη», πρόσθεσε.

Ο Hinton συμπλήρωσε ότι, αν η ΑΙ θα βοηθήσει ή θα βλάψει την κοινωνία στο μέλλον, εξαρτάται από το πώς θα τη ρυθμίσει η κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε κανονισμούς για να αποτρέψουμε την κακή χρήση της και δεν φαίνεται να έχουμε τέτοια πολιτικά συστήματα αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Jimmy Fallon.

«Μου αρέσει ο τρόπος που θα προωθήσει την καινοτομία, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο άγνωστο αν θα καταφέρουμε να το διαμορφώσουμε. Και έτσι, δικαιολογημένα, οι άνθρωποι λένε “ουάου, αυτό είναι λίγο τρομακτικό”. Είναι εντελώς νέα περιοχή», εξήγησε.

Το νέο ανθρωποειδές ρομπότ της Κίνας επιπλέει, κολυμπά, πετάει και κινείται σε στενούς χώρους χωρίς καμία δυσκολία

Ένα εντυπωσιακό άλμα στην ανθρωποειδή ρομποτική πραγματοποιούν ερευνητές στην Κίνα, παρουσιάζοντας το GrowHR, ένα μαλακό ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να αλλάζει σχήμα, να επιπλέει, να κολυμπά, να πετάει και ακόμη και να περπατά πάνω στο νερό. Το καινοτόμο αυτό δημιούργημα φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα εικόνες επιστημονικής φαντασίας, όπως ο Baymax, συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής με

Τα HUAWEI FreeClip 2 είναι διαθέσιμα από σήμερα στην Ελλάδα

Η Huawei ανακοινώνει ότι τα HUAWEI FreeClip 2 είναι επίσημα διαθέσιμα από σήμερα στην ελληνική αγορά, σηματοδοτώντας την εμπορική έναρξη της νέας γενιάς open-ear ακουστικών που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται όλη την ημέρα, προσφέροντας άνεση και σύγχρονο lifestyle. Με αναβαθμισμένο Airy C-bridge σχεδιασμό και βάρος μόλις 5,1 γραμμάρια ανά ακουστικό, τα FreeClip 2 προσφέρουν