Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Βig Tech τη χρηματοδοτούν, οι εταιρείες τσιπ παίρνουν τα κέρδη

Related

Τεχνητή νοημοσύνη: Η «Agentic AI» δημιουργεί νέους φόβους στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας σκοτώσει όλους. Ίσως προκαλέσει πρώτα μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση, εκτιμά το Politico προσεγγίζοντας το θέμα της υιοθέτησης από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χρήσης της Agentic AI — ενός εικονικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκει τους στόχους του με αυτονομία, αντί να λαμβάνει εντολές για να πράξει κάτι.

Ρωσία: Μεγάλη κρατική επένδυση για δορυφόρους επικοινωνιών και οπτικοακουστικού περιεχομένου

Συνολική κρατική επένδυση 53,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (576 εκ. ευρώ) θα καταβληθεί στη ρωσική Ομοσπονδιακή Κρατική Ενιαία Επιχείρηση «Διαστημικές Επικοινωνίες» (FSUE «Διαστημικές Επικοινωνίες») έως το 2029 για τη δημιουργία γεωστατικών, επικοινωνιών και δορυφόρων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης. Η RSCC λειτουργεί το μεγαλύτερο τροχιακό σύνολο 12 γεωστατικών δορυφόρων της Ρωσίας. Οι περιοχές εξυπηρέτησης των δορυφόρων RSCC καλύπτουν ολόκληρη την

Underneath: η σάρωση barcode ως αφετηρία για πιο κατανοητές ετικέτες τροφίμων

Η ανάγνωση μιας ετικέτας στο ράφι συχνά απαιτεί χρόνο και εξοικείωση με διατροφικούς πίνακες. Η Underneath είναι εφαρμογή για iOS και Android που επιτρέπει στον χρήστη να σαρώσει το barcode ενός συσκευασμένου τροφίμου και να δει συνοπτική βαθμολογία μαζί με ανάλυση των στοιχείων που την επηρεάζουν. Η δημοσιευμένη μεθοδολογία της Underneath αξιολογεί τρεις άξονες: θρεπτικά

Σμιθ (Microsoft): Η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχεται λιγότερο κι από το… γάλα

Το γάλα και τα πλυντήρια ρούχων υπόκεινται σήμερα σε αυστηρότερους κανονισμούς από ό,τι η τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε αφοπλιστικά ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να θεσπιστούν παγκόσμιοι κανόνες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της νομικής υποχρέωσης να ενημερώνεται ένα «θύμα» σε περίπτωση παραβίασης του συστήματός του από έναν ανεξέλεγκτο πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς

Ετοιμάζεται νέο Google TV Streamer;

Το πρώτο Google TV Streamer κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2024, αντικαθιστώντας τα κλασικά Chromecast, αλλά τώρα μια φρέσκια διαρροή φέρνει στο φως πληροφορίες για το επόμενο μοντέλο. Οι αλλαγές δείχνουν αρκετά σημαντικές. Ενσωματωμένα μικρόφωνα και αισθητήρες παρουσίας Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συσκευή διατηρεί τον βασικό σχεδιασμό της, αλλά έχει ελαφρώς πιο

Η MSI ανακοίνωσε το νέο Prestige N16 Flip AI+

Η τεχνολογία αλλάζει με τρελούς ρυθμούς και οι υπολογιστές μας γίνονται κάθε μέρα και πιο έξυπνοι. Η MSI μόλις ανακοίνωσε ότι το νέο Prestige N16 Flip AI+ είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία σε επιλεγμένες αγορές . Μιλάμε για ένα πραγματικό πολυεργαλείο που υπόσχεται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που δουλεύουμε, δημιουργούμε και παίζουμε, προσφέροντας ασύλληπτη επεξεργαστική

Social media: Απαγόρευση πρόσβασης για παιδιά κάτω των 15 από το 2027

Τη θέσπιση ηλικιακού ορίου για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2027, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ψηφιακού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου

«Φρένο» στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών από την 1η Ιανουαρίου – Όλες οι πληροφορίες

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026 εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων κατά την πρόσβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ψήφισή του στην Ολομέλεια προγραμματίζεται για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ηλικιακό όριο 15 ετών και έναρξη

Στις 21 Οκτωβρίου στην Κίνα η νέα σειρά Honor Win 2

Η αγορά των κινητών ετοιμάζεται για μια ασυνήθιστη προσθήκη, καθώς η Honor επιβεβαίωσε επίσημα ότι η νέα σειρά Honor Win 2 θα παρουσιαστεί στην Κίνα στις 21 Οκτωβρίου. Μαζί με τα νέα smartphones, η εταιρεία θα αποκαλύψει το Win Tablet και τα νέα Win Earbuds, δημιουργώντας ένα πλήρες οικοσύστημα για απαιτητικούς χρήστες και mobile gamers.

Ψεύτικη ειδοποίηση για δολοφονία από την Anthropic AI

Φανταστείτε να διαχειρίζεστε μια επίσημη πλατφόρμα όπου οι πολίτες στέλνουν κρίσιμες πληροφορίες για ανεξιχνίαστα εγκλήματα και να ανακαλύπτετε ότι μια από τις αναφορές γράφτηκε από ένα ρομπότ. Κάπως έτσι ένιωσαν οι αρχές στη Φιλαδέλφεια όταν διαπίστωσαν ότι μια ψεύτικη ειδοποίηση για δολοφονία προήλθε από την Anthropic AI. Πώς ξεκίνησε η παρεξήγηση Η αστυνομία της περιοχής

Σάτια Ναντέλα: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν την AI με επιφύλαξη

FORTUNE GREECE 12/10/2026, 12:37 SHARE 25 February 2026, Bavaria, Munich: Satya Nadella, CEO of Microsoft, speaks on stage during the Microsoft AI Tour. The company will be presenting new AI applications as part of a keynote speech. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP Ο διευθύνων σύμβουλος της

CEO TikTok: Η AI μπορεί να φέρει μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις μέσα στην επόμενη τριετία

FORTUNE GREECE 12/10/2026, 12:14 SHARE TikTok CEO Shou Zi Chew delivers his opening speech during the TikTok Southeast Asia Impact Forum 2023 in Jakarta on June 15, 2023. (Photo by BAY ISMOYO / AFP) Ο Σου Ζι Τσου εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει την έρευνα σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η χημεία

Share

Η Wall Street γνωρίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα αυτές οι επενδύσεις αποφέρουν κέρδη στις εταιρείες αυτές. Εκεί ακριβώς αλλάζει η εικόνα. Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πια απλώς μια ιστορία ανάπτυξης· είναι μια ιστορία εισροών και εκροών κεφαλαίων, επισημαίνει ανάλυση του Yahoo Finance.

Ακολουθήστε το fibernews.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Στο διάγραμμα της BofA, ο δείκτης ελεύθερων ταμειακών ροών κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τους κατασκευαστές μικροτσίπ.

Οι «υπερμεγέθεις» εταιρείες — Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft και  Oracle — πληρώνουν για μικροτσίπ, κέντρα δεδομένων και ηλεκτρική ενέργεια. Οι κατασκευαστές μικροτσίπ πληρώνονται πρώτοι και αναμένεται να κρατήσουν περισσότερα μετρητά αφού πληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Η Bank of America Global Research το αποκαλεί «μεταφορά ελεύθερων ταμειακών ροών από τη μία μεριά στην άλλη», και το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το γιατί.

Οι ταμειακές ροές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μετατοπίζονται από τους Big Tech προς τους κατασκευαστές τσιπ

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι τα χρήματα που απομένουν σε μια εταιρεία μετά τη λειτουργία της επιχείρησης και την κάλυψη των κύριων επενδύσεων. Στο διάγραμμα της BofA, ο δείκτης αυτός κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τους κατασκευαστές μικροτσίπ. Για το καλάθι των «hyperscalers», ο δείκτης εισέρχεται σε αρνητικό έδαφος, ενώ το καλάθι των ημιαγωγών — Nvidia, Micron, Broadcom και Applied Materials — συνεχίζει να ανεβαίνει.

Αυτό δεν κάνει την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης λιγότερο πραγματική. Κάνει όμως πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το κέρδος.

Το… δράμα των Bit Tech

Η ζήτηση για μικροτσίπ μπορεί να παραμείνει ισχυρή, ενώ οι ταμειακές ροές των hyperscalers μπορεί να εξασθενήσουν, επειδή η μία πλευρά πωλεί την υποδομή και η άλλη πληρώνει για την κατασκευή της. Η BofA ανέφερε ότι οι «Magnificent Seven» hyperscalers έχουν δαπανήσει 234 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος, ενώ οι μετοχές τους παραμένουν ουσιαστικά σταθερές το 2026.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo, Torsten Sløk, διατυπώνει το ερώτημα ως εξής: «Τι θα συμβεί όμως αν η απόδοση αργήσει περισσότερο από ό,τι υποθέτει η γενική άποψη;»

Η απάντησή του ξεκινά με δύο σημεία πίεσης. Οι τιμές των token συνεχίζουν να πέφτουν, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξηθεί χωρίς να αποφέρει τόσα έσοδα ανά μονάδα χρήσης. Τα κινεζικά μοντέλα κερδίζουν επίσης έδαφος έναντι των αμερικανικών, ασκώντας επιπλέον πίεση στις αμερικανικές πλατφόρμες που προσπαθούν να μετατρέψουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε έσοδα με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Ο κίνδυνος έγκειται στο χρονοδιάγραμμα. Οι δαπάνες πραγματοποιούνται τώρα. Το κόστος των τσιπ, των διακομιστών και των κέντρων δεδομένων συνεχίζει να εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα έσοδα και οι ταμειακές ροές ενδέχεται να αργήσουν να εμφανιστούν.

Το διάγραμμα του Sløk που συγκρίνει τη χρήση token από κινεζικά και αμερικανικά μοντέλα καταδεικνύει ακόμη πιο ξεκάθαρα το θέμα.

Μεταξύ των 20 κορυφαίων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα κινεζικά μοντέλα επεξεργάστηκαν περισσότερα token από τα αμερικανικά τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, ενώ το χάσμα διευρύνθηκε. Η χρήση των κινεζικών μοντέλων αυξήθηκε από 46 τρισεκατομμύρια token τον Μάιο σε 98 τρισεκατομμύρια τον Ιούνιο, ενώ η χρήση των αμερικανικών μοντέλων αυξήθηκε από 37 τρισεκατομμύρια σε 53 τρισεκατομμύρια.

Τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) προηγούνται ξεκάθαρα στη χρήση tokens

Υπάρχει ακόμα ένα σαφές σενάριο ανοδικής πορείας, αν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίσει να αυξάνεται, οι πελάτες πληρώνουν για καλύτερα εργαλεία και οι Big Tech μετατρέψουν τις σημερινές δαπάνες σε υψηλότερα έσοδα με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το σενάριο, η τρέχουσα πτώση των ταμειακών ροών αποτελεί το κόστος δημιουργίας της επόμενης πλατφόρμας, και όχι προειδοποιητικό σημάδι.

Ωστόσο, η προειδοποίηση του Sløk είναι ότι η αγορά ενδέχεται να κάνει υπερβολικές υποθέσεις, πολύ γρήγορα.

«Εάν τα κινεζικά μοντέλα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος και οι τιμές των token συνεχίσουν να πέφτουν, οι αναμενόμενες ταμειακές ροές των hyperscalers ενδέχεται να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες», έγραψε.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η «Agentic AI» δημιουργεί νέους φόβους στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας σκοτώσει όλους. Ίσως προκαλέσει πρώτα μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση, εκτιμά το Politico προσεγγίζοντας το θέμα της υιοθέτησης από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χρήσης της Agentic AI — ενός εικονικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκει τους στόχους του με αυτονομία, αντί να λαμβάνει εντολές για να πράξει κάτι.

Ρωσία: Μεγάλη κρατική επένδυση για δορυφόρους επικοινωνιών και οπτικοακουστικού περιεχομένου

Συνολική κρατική επένδυση 53,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (576 εκ. ευρώ) θα καταβληθεί στη ρωσική Ομοσπονδιακή Κρατική Ενιαία Επιχείρηση «Διαστημικές Επικοινωνίες» (FSUE «Διαστημικές Επικοινωνίες») έως το 2029 για τη δημιουργία γεωστατικών, επικοινωνιών και δορυφόρων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης. Η RSCC λειτουργεί το μεγαλύτερο τροχιακό σύνολο 12 γεωστατικών δορυφόρων της Ρωσίας. Οι περιοχές εξυπηρέτησης των δορυφόρων RSCC καλύπτουν ολόκληρη την