Ρεκόρ προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής το 2023

Related

Τεχνητή νοημοσύνη: Αντώνογλου και Γερμανίδης στην κορυφή της διεθνούς κούρσας της AI

Δύο Έλληνες επιχειρηματίες και ερευνητές βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας για την τεχνητή νοημοσύνη, σε μια αγορά που εξελίσσεται ταχύτατα σε μία από τις πιο ακριβές, ανταγωνιστικές και στρατηγικά κρίσιμες της διεθνούς οικονομίας. Ο Ιωάννης Αντώνογλου, συνιδρυτής της Reflection AI, και ο Αναστάσης Γερμανίδης, συνιδρυτής της Runway, έχουν καταφέρει μέσα σε λίγα

Nvidia: Επένδυσε 6,5 δισ. δολάρια στη φωτονική τεχνολογία – Τι αλλαγές θα φέρει στις υποδομές AI

Τουλάχιστον 6,5 δισ. δολάρια σε εταιρείες που αναπτύσσουν φωτονική τεχνολογία (photonics) έχει επενδύσει η Nvidia τους τελευταίους τρεις μήνες – μια λύση που θεωρείται αποδοτικότερη από την «παραδοσιακή» μεταφορά δεδομένων μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις αρχές Μαρτίου, η Nvidia έχει ανακοινώσει επενδύσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εταιρείες Lumentum, Coherent και η Marvell, οι οποίες αναπτύσσουν

Γιατί ο επόμενος μεγάλος τεχνολογικός κόμβος των ΗΠΑ δε θα είναι πόλη

Το παραδοσιακό μοντέλο της συγκέντρωσης σε μία μόνο πόλη —όπως η Silicon Valley— αλλάζει. Των Patrick Chun και Matt Higgins* Πριν από είκοσι χρόνια, η ιδέα ότι η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό τεχνολογικό κέντρο έμοιαζε σχεδόν παράλογη. Η Silicon Valley διέθετε τα πάντα: μηχανικούς, venture capital, κουλτούρα καινοτομίας και —κυρίως—

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει έδαφος στις online αγορές και στις πωλήσεις

FORTUNE GREECE 29/05/2026, 18:32 SHARE Οι επισκέπτες που φτάνουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον πιο πιθανό να ολοκληρώσουν μια αγορά από όσους χρησιμοποιούν παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Adobe, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία διείσδυση της AI στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν εργαλεία AI για online αγορές είναι

«Κάναμε λάθος»: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που παραδέχεται ότι υποτίμησε την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Κάναμε λάθος»: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που παραδέχεται ότι υποτίμησε την Τεχνητή Νοημοσύνη FORTUNE GREECE 29/05/2026, 17:31 SHARE Η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει επιχειρηματικά μοντέλα ταχύτερα από ό,τι περίμενε ακόμη και η Wall Street, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Third Point, Dan Loeb, ο οποίος δηλώνει ότι η μεγαλύτερη επενδυτική έκπληξη της χρονιάς ήταν η ταχύτητα με

Σόλομον για AI: Γιατί η οικονομία των ΗΠΑ θα παραμείνει ανθεκτικότερη από ποτέ

Με την αισιόδοξη άποψη όσων βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα μεγάλο άλμα της κοινωνίας προς τα εμπρός και όχι την αντίθετη εκείνων που εκφράζουν φόβους ότι η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας θα αποτελέσει ένα είδος… «Αποκάλυψης», απόλυτης καταστροφής, μαζική ανεργίας στην αγορά εργασίας, συντάσσεται «με μερικές επιφυλάξεις», ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον.

Εντυπωσιάζει το νέο Oura Ring 5

Το νέο Oura Ring 5 μόλις έφτασε και εντυπωσιάζει. Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το μέγεθός του κατά 40%, κάνοντάς το να μοιάζει πλέον με μια κομψή, κλασσική βέρα. Κατασκευασμένο από ελαφρύ, υποαλλεργικό τιτάνιο, το δαχτυλίδι κάθεται στο δάχτυλό σας τόσο άνετα που ξεχνάτε ότι το φοράτε. Ένας μικρός «γιατρός» στο χέρι σας Η μεγάλη

Η Xiaomi αποκαλύπτει νέες προσθήκες στη σειρά Xiaomi 17T

Η Xiaomi αποκάλυψε χθες τις τελευταίες προσθήκες στη σειρά T, με την ολοκαίνουργια σειρά Xiaomi 17T, η οποία περιλαμβάνει τα Xiaomi 17T και Xiaomi 17T Pro. Συνδυάζοντας προηγμένη κάμερα τηλεφακού Leica 5x, οθόνη προστασίας ματιών και μπαταρία εξαιρετικά μεγάλης χωρητικότητας, η σειρά Xiaomi 17T έρχεται ως μία ναυαρχίδα φωτογραφίας, ενσωματωμένη σε έναν εκλεπτυσμένο σχεδιασμό. Εισάγοντας για

Το Galaxy Watch 8 μελετά τις επιπτώσεις του Ozempic

Τα smartwatches στο χέρι μας έχουν μάθει να μετρούν βήματα και καρδιακούς παλμούς. Τώρα όμως, η Samsung θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να τα μετατρέψει σε εργαλεία ιατρικής παρακολούθησης για μια από τις πιο συζητημένες κατηγορίες φαρμάκων στην εποχή μας. Η εταιρεία ανακοίνωσε μια εξαμηνιαία κλινική μελέτη σε συνεργασία με το Κέντρο Διαβητολογικής

Trionda, η hi-tech μπάλα του Μουντιάλ

Η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στα γήπεδα. Από το σύστημα Hawkeye στο κρίκετ μέχρι τα εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης, οι αποφάσεις πλέον κρίνονται συχνά από την ακρίβεια των μηχανημάτων. Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2026 πλησιάζει, όλοι μιλούν για την Trionda, την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης, η οποία δεν είναι μια απλή μπάλα.

Anthropic: Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 65 δισ. δολ. – Ξεπέρασε την αποτίμηση της OpenAI

Το ποσό των 65 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η Anthropic σε έναν γύρο χρηματοδότησης που θα τριπλασιάσει σχεδόν την αποτίμηση της νεοφυούς επιχείρησης και θα την φέρει να ξεπεράσει τον κύριο ανταγωνιστή της, την OpenAI, ως το πιο πολύτιμο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τους FT. Η εταιρεία που δημιούργησε το chatbot Claude αποτιμήθηκε στα 900

Τζεφ Μπέζος: «Είδε» τον πύραυλό του «New Glenn» να ανατινάζεται

Ο πύραυλος New Glenn της Blue Origin του Τζέφ Μπέζος εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής στατικής ανάφλεξης. Η εταιρεία ανέφερε ότι παρουσιάστηκε μια ανωμαλία κατά τη διάρκεια της δοκιμής και ότι έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλεια όλου του προσωπικού. Another angle of tonight’s explosion of Blue Origin’s New Glenn during a Static Fire Test at Launch

Share

Τον ρόλο του ως ατμομηχανή της απασχόλησης επιβεβαιώνει ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα, ο οποίος αναδεικνύεται ο πιο ανταγωνιστικός σε επίπεδο προσλήψεων. Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα, όσον αφορά την πρόθεση προσλήψεων το 1ο τρίμηνο του 2023, είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%.

Ο πιο ισχυρός τομέας είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%, αυξημένες κατά 22%Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ραγδαίας αύξησης των προοπτικών συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής (27%) και να αναζητήσουμε τα ταλέντα εκείνα που θα ανταποκριθούν στους υπάρχοντες, αλλά και μελλοντικούς ρόλους”, σχολιάζει η ManpowerGroup Ελλάδας.

Συνολικά, η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Μάρτιος) αποτυπώνει ενθαρρυντικά σημάδια για τις προοπτικές απασχόλησης στην ελληνική αγορά.

Οι προοπτικές απασχόλησης επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο και διαμορφώνονται στο 7%, αυξημένες κατά 9% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022.

Επιπλέον, το 28% των 520 Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το 22% προβλέπει μείωση.

Πρωτιά για την Πληροφορική

Το πρόσημο του συνολικού αφηγήματος για τις Προοπτικές Απασχόλησης παραμένει θετικό για όλους σχεδόν τους κλάδους, καθώς οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε 7 από τους 9 κλάδους. Στον κλάδο της “Επικοινωνίας” δεν αναμένεται διαφοροποίηση, ενώ μόνο στις “Λοιπές Υπηρεσίες” προβλέπεται μείωση κατά 6%.

Μετά από τον κλάδο της Πληροφορικής, που συγκεντρώνει τις πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης, ακολουθούν η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του 1ου τριμήνου του 2022.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η Βόρεια Ελλάδα με συνολικές προοπτικές απασχόλησης 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του 4ου τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του 1ου τριμήνου του 2022.

Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Ελλάδας σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του 1ου τριμήνου του 2022. Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνονται στην περιφέρεια της Αττικής (-2%).

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με περισσότερους από 250 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης +21% με αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Πιο αδύναμο κλίμα στελέχωσης (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.

Οι προοπτικές στον κόσμο

H Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο του 2023 δείχνει ότι το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό. Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης 23%, μειωμένες ωστόσο κατά 6% έναντι του 4ου τριμήνου του 2022.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στον Παναμά (39%), την Κόστα Ρίκα (37%) και τον Καναδά (34%). Οι ασθενέστερες στην Πολωνία (-2%) και την Ουγγαρία (-8%).

Οι εργοδότες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) αναφέρουν ανεπαίσθητα μειωμένες προσδοκίες προσλήψεων: 18% έναντι 21% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το 36% των εργοδοτών στην περιοχή αναμένει αύξηση των προοπτικών απασχόλησης (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 28%), το 20% προβλέπει μείωση, ενώ το 40% καμία αλλαγή.

AI-RAN: Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στις Κεραίες

AI-RAN Infographic | fibernews.gr :root { --bg: #0a0d14; --bg-card: #131720; --ink: #f5f1e8; ...

Η Ευρώπη πατά φρένο στο AI Act για να σωθεί η καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξαναζυγίσει την εφαρμογή του AI Act, του πρώτου μεγάλου θεσμικού πλαισίου στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη, μετά τις...