Η «Επέλαση» των μεγάλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο

Related

Στο φως βίντεο με θήκες για τα Z Fold 8 και Wide

Η Samsung φαίνεται πως έχει ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και η φετινή χρονιά για τα αναδιπλούμενα κινητά της αναμένεται γεμάτη αντιθέσεις. Νέες διαρροές από τον έμπειρο Ice Universe φέρνουν στο φως βίντεο με θήκες για το Galaxy Z Fold 8 και το ολοκαίνουργιο Galaxy Z Fold 8 Wide, αποκαλύπτοντας μια εικόνα που ίσως βάλει σε

Η ESET αποκάλυψε την καλοστημένη απάτη CallPhantom

Φαντάσου να πληρώνεις για μια υπηρεσία που σου υπόσχεται πρόσβαση σε ιστορικό κλήσεων και μηνύματα WhatsApp, μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις ότι τα στοιχεία που βλέπεις στην οθόνη σου είναι εντελώς ψεύτικα. Αυτό ακριβώς έπαθαν εκατομμύρια χρήστες Android παγκοσμίως. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET αποκάλυψε μια καλοστημένη απάτη με το όνομα CallPhantom , η οποία

Η Ευρώπη πατά φρένο στο AI Act για να σωθεί η καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξαναζυγίσει την εφαρμογή του...

Το 68% των passwords μπορεί να παραβιαστεί

Πάνω από τους μισούς παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης καταλήγουν σε αριθμό, σχεδόν επτά στους δέκα μπορούν να «σπάσουν» μέσα σε μία ημέρα, ενώ ακόμη και οι μακροσκελείς κωδικοί δεν προσφέρουν ουσιαστική ασφάλεια όταν βασίζονται σε προβλέψιμα μοτίβα.

6G: Μάχη για δύο στην κούρσα – Οι δύο υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται

ΗΠΑ και Κίνα επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για το 6G, με τη χώρα της ανατολικής Ασίας να δείχνει να έχει το προβάδισμα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα έρευνες για το φάσμα των νέων δικτύων ενώ το Πεκίνο έχει ήδη κάνει το πρώτο επίσημο βήμα καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορήγησε άδειες δοκιμών 6G. Ο παγκόσμιος τεχνολογικός

OpenAI: Μασκ εναντίον όλων και η δίκη που θα αλλάξει την AI

Την παραμονή της δίκης που θα κρίνει το μέλλον της OpenAI, ο Ίλον Μασκ απείλησε να καταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν και τον πρόεδρο Γκρεγκ Μπρόκμαν «τους πιο μισητούς άνδρες στην Αμερική». Δύο εβδομάδες μετά, και οι τρεις έχουν είδαν τη δήμη τους να πληγώνεται,  καθώς ύστερα από καταθέσεις και εκταοντάδες email και μηνύματα

Καζακστάν: Η έλλειψη ενέργειας απειλεί το σχέδιο για data center αξίας 1,9 δισ. δολαρίων

Συμφωνία με μια διεθνή κοινοπραξία υπέγραψε το Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανάπτυξης του Καζακστάν με σκοπό την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη μετατροπή της χώρας της Κεντρικής Ασίας σε κόμβο κέντρων δεδομένων (data centers). Το χρονοδιάγραμμα του έργου φαίνεται να εξαρτάται από την ικανότητα του Καζακστάν να καλύψει το υφιστάμενο ενεργειακό έλλειμμα. Το

Alphabet: Άλμα μετοχής 160% σε ένα χρόνο, κλειδί η θέση της στον τομέα της ΑΙ

H Alphabet ξεπέρασε προσωρινά την Nvidia σε κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια των συναλλαγών μετά το κλείσιμο της αγοράς αυτή την εβδομάδα, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για μια εταιρεία που θεωρούνταν ιδιαίτερα ευάλωτη στις αρχές της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Wall Street θεωρεί ότι η Google βρίσκεται σε καλή θέση στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης Η

Netflix: Κόβει τις διαφημίσεις με 20 δολάρια, στροφή streaming προς την παραδοσιακή TV

Οι εταιρείες streaming όπως ειναι το Netflix, διαπιστώνουν ότι οι πιο πολύτιμοι πελάτες τους μπορεί να μην είναι αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα. Αντίθετα, είναι όλο και περισσότερο οι θεατές που παρακολουθούν τα περισσότερα. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte για τις τάσεις στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης του Μαρτίου 2026, η μέση δαπάνη των νοικοκυριών

Η Ελλάδα απέκτησε τα δικά της «μάτια» στο διάστημα: Οι πρώτοι θερμικοί δορυφόροι για φωτιές και κρίσεις

Με την εκτόξευση τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων, η Ελλάδα περνά για πρώτη φορά σε μια νέα εποχή επιχειρησιακής αυτονομίας στην Πολιτική Προστασία. Το νέο εθνικό διαστημικό σύστημα θα επιτρέπει την παρακολούθηση πυρκαγιών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την έγκαιρη προειδοποίηση, τον συντονισμό των αρχών και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ένα καθοριστικό βήμα στη διαστημική και τεχνολογική

AI και κυβερνοεπιθέσεις: Η αμήχανη σιωπή των Ντάιμον και Αμοντέι για τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο

Η συζήτηση των Τζείμι Ντάιμον και Ντάριο Αμοντέι για την τεχνητή νοημοσύνη και τις κυβερνοεπιθέσεις άφησε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους των νέων AI μοντέλων. Του Nick Lichtenberg Ο Άντριου Ρος Σόρκιν δεν έχασε χρόνο να θέσει το ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic

Alibaba: Κινήσεις-ματ στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Τις επόμενες κινήσεις της ετοιμάζεται να αποκαλύψει η Alibaba προκειμένου να αποκτήσει προβάδισμα στην τεχνική νοημοσύνη και στις ψηφιακές αγορές. Πρόκειται για την ενσωμάτωση της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης Qwen και της διαδικτυακής αγοράς Taobao, μέσα από τα οποία επιδιώκει να προωθήσει τις αγορές μέσω συνομιλιών και όχι μέσω αναζητήσεων λέξεων-κλειδιών. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει

Share

Μεσαίες και μικρές κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της  λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας αναζητούν εναγωνίως τρόπους να επιβιώσουν!

greece cyprus

Σε μια εποχή όπου η διείσδυση της τεχνολογίας στη ζωή των κυπρίων καταναλωτών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, οι κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας βρίσκονται σε μαρασμό.

Η επέλαση στην κυπριακή αγορά μεγάλων ελληνικών εταιρειών στο τομέα της χονδρικής και της λιανικής αντίστοιχα (όπως PUBLIC, WESTNET, ISQUARE κλπ) κάνουν τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Tο πλήθος των καταστημάτων τους, το μέγεθος των κέντρων διανομής τους, το πλήθος και η μεγάλη επισκεψιμότητα των πελατών τους, η διαφορετικότητα και ο όγκος των προϊόντων που διακινούν καθημερινά, είναι οι παράγοντες που αν τους λάβει κανείς υπόψη του, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της έντασης της δύναμης τους.

Την ίδια ώρα, μεσαίες και μικρότερες κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αναζητούν εναγωνίως τρόπους να επιβιώσουν. Η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση είναι πλέον κάτι παραπάνω από δύσκολη, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, με αποτέλεσμα συχνά, να μην μπορούν καν να ανανεώσουν το εμπόρευμά τους, με συνέπεια να οδηγούνται στο μαρασμό και τελικά στο «κλείσιμο».

Επιπρόσθετα, είναι γνωστό πως όταν σε μια αγορά οι ανταγωνιστές φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν κάτι διαφορετικό για να διαφοροποιηθούν, τότε το μόνο σημείο που τους απομένει είναι η διαφοροποίηση στη τιμή. Ωστόσο, αυτό οδηγεί συχνά σε πόλεμο τιμών και κατ’ επέκταση σε εξαφάνιση του περιθωρίου κέρδους. Το επόμενο βήμα είναι είτε το κλείσιμο, είτε η επένδυση νέων κεφαλαίων με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων είτε η επένδυση προς την κατεύθυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Στην κυπριακή αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας, εδώ και αρκετά χρόνια, οι παραπάνω προϋποθέσεις ίσχυαν και ισχύουν με αποτέλεσμα ο παρατεταμένος πόλεμος τιμών να έχει σήμερα τις δικές του συνέπειες.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Αποτελεσματικά εργαλεία όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις

Μια αποτελεσματική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ώστε να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη οντότητα με σημαντικό μέγεθος που θα ήταν ικανή να καλύψει μεγάλο μέρος της κυπριακής αγοράς και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τις αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού που «εισβάλλουν» στο νησί.

Αναζητώντας κανείς τις αιτίες που κράτησαν και κρατούν καθηλωμένες τις κινήσεις συγχώνευσης ή εξαγορών στη Κύπρο, καταλήγει στις ακόλουθες διαπιστώσεις. Οι κυπριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας, στόχευαν και στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην κυπριακή και μόνο αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν μια κεφαλαιακή βάση που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν σε εξαγορές. Από την άλλη, επενδύσεις σε μικρές εταιρίες μιας αρκετά μικρής αγοράς – όπως η αγορά της Κύπρου – δεν είναι εύκολο να γίνουν από κεφάλαια υψηλού ρίσκου όπως venture capitals.

Παράλληλα, το εργαλείο του δανεισμού για επενδύσεις δεν ήταν ιδιαίτερα διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια και δεν είναι και στις δυνατότητες αλλά και την κουλτούρα των κυπρίων επιχειρηματιών των υπαρχουσών μικρών εταιριών. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, υπάρχουν και οι καταβολές αλλά και η γενικότερη επιχειρηματική κουλτούρα των επικεφαλής αυτών των εταιριών. Προσπαθώντας κανείς να σκιαγραφήσει το προφίλ τους, αναγκαστικά και καταχρηστικά θα χρησιμοποιήσει στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται σε όλους, αλλά δίνουν μια αίσθηση του μέσου όρου για την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Επί το πλείστον οι εταιρίες αυτές είναι προσωποκεντρικές με επικεφαλής ανθρώπους οι οποίοι τις ξεκίνησαν και δούλεψαν σκληρά για να τις κάνουν κερδοφόρες. Τις θεωρούν παιδιά τους και έχουν μια έντονη συναισθηματική σχέση με αυτές, που με τίποτα στον κόσμο… δεν θέλουν να την αποχωριστούν.

Συνάμα, οι περισσότεροι δεν έχουν τυπικές σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά ούτε και σοβαρή εμπειρία σε θέσεις αποφάσεων σε άλλες μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Το παραπάνω προφίλ, ασφαλώς δεν περιγράφει το σύνολο, αλλά προσπαθεί να αποδώσει τον μέσο όρο των επιχειρηματιών αυτών ώστε να βοηθήσει στην εξήγηση του φαινομένου της έλλειψης συγχωνεύσεων και εξαγορών στην κυπριακή αγορά του λιανεμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι βασικές αιτίες βασίζονται τόσο στο μέγεθος και την οικονομική κατάσταση της κυπριακής αγοράς όσο και στην επιχειρηματική κουλτούρα των ανθρώπων που διοικούν τις εταιρίες.

Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο στη συγκεκριμένη αγορά. Αρχικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ή παραπάνω παίκτες οι οποίοι θα ανταγωνίζονταν με αξιώσεις εταιρίες του εξωτερικού. Κατά δεύτερον, θα εξασφάλιζαν βιωσιμότητα και ευρωστία στα σχήματα που θα προέκυπταν. Και κατά τρίτον θα οδηγούσαν ορισμένες εταιρίες και ανθρώπους προς μια διαφορετική κατεύθυνση, με σκοπό να διοχετεύσουν τις ικανότητες και την ενέργειά τους σε κάτι που θα βοηθήσει τους ίδιους και την κυπριακή αγορά τεχνολογίας. Ακόμα και αν φαίνεται ότι είναι αργά, δεν είναι σίγουρα τόσο.. αργά. Ο βασικός λόγος είναι ότι η αγορά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μεταβεί στην νέα εποχή των δικτύων και των συσκευών τεχνολογίας 5G ενώ θα υπάρξουν κάποιες νέες ευκαιρίες με το άνοιγμα της αγοράς του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Thinks) καθώς και την αύξηση της ζήτησης των data από mobile συσκευές και εφαρμογές. Το ερώτημα είναι αν οι κύπριοι επιχειρηματίες του χώρου θα θελήσουν να συνεργαστούν και να βρουν τον τρόπο να κερδίσουν από μια ή παραπάνω συγχωνεύσεις και εξαγορές για να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις την «εισβολή» των μεγάλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στη Κύπρο.

Αν ο σύντροφός σου έχει ξαφνικά αυτές τις εφαρμογές στο κινητό του, ίσως σου κρύβει κάτι σκοτεινό – Δες πώς να το καταλάβεις και...

Μία γυναίκα που δηλώνει ότι πέρασε την τελευταία δεκαετία μέσα στον «βάλτο» του σύγχρονου dating αποκάλυψε τις νέες ψηφιακές μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι άνθρωποι για να κρύβουν παράλληλες σχέσεις και μυστικές συνομιλίες. Όπως ανέφερε, πίστευε ότι είχε ήδη δει κάθε πιθανό κόλπο απιστίας, ειδικά καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχει τίποτα που να προσελκύει περισσότερο έναν

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ προσομοίωσης και πραγματικότητας στη ρομποτική

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τα ρομπότ, γεφυρώνοντας ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της ρομποτικής: το «χάσμα μεταξύ προσομοίωσης και πραγματικότητας». Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aston και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στοχεύει στο να καταστήσει τα