
Αυτό που συζητιέται έντονα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη είναι η πρόθεση αλλά και οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καταστεί η Ελλάδα ένας νέος τεχνολογικός κόμβος στην νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν, μάλιστα, όσον αφορά την καθυστέρηση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ότι η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για το σχέδιο Ελλάδας 2.0, το οποίο στοχεύει να κάνει τη χώρα τεχνολογικό κόμβο στη Μεσόγειο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα project τα οποία δείχνουν συνολικά την τάση για εκσυγχρονισμό σε ταχείς ρυθμούς.
Η Ελλάδα κινείται με ταχείς ρυθμούς κάνοντας τεχνολογικά άλματα
Και ενώ η χώρα μας μοιάζει να έχει μείνει πίσω σε πολλά θέματα, παρ’ όλα αυτά είναι κοινώς αποδεκτό ότι κάνει «ψηφιακά άλματα» που την κάνουν να ξεχωρίζει ολοένα περισσότερο σε σύγκριση με χώρες της δυναμικής της. Όσον αφορά τα τεχνολογικά εγχειρήματα τα οποία επιχειρούν ξένοι και Έλληνες επενδυτές, αυτά μπορεί να είναι πρακτικά, για παράδειγμα, η δημιουργία ενός τεχνολογικού κολοσσού ψηφιακών υπηρεσιών, από λογισμικό μέχρι και εταιρειών με νόμιμα online casino σε πρότυπα εξωτερικού. Αυτό περιλαμβάνει, επίσης, μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικούς τομείς οι οποίοι φαίνεται να κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο έδαφος στην Ελλάδα. Η βάση σε όλα αυτά είναι οι τεχνολογίες και η ψηφιακή εποχή στην οποία έχει εισέλθει όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης.
Χαρακτηριστικό της τάσης αυτής που αναγνωρίζεται και από κορυφαία ευρωπαϊκά στελέχη αποτελούν και οι δηλώσεις του Olivier Micheli, Διευθύνοντος Συμβούλου της Data4, ο οποίος παραμένει έκπληκτος σύμφωνα με τη γαλλική Les Echos με τα βήματα που κάνει η χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποστεί την ψηφιακή της επανάσταση, είναι πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών», διαβεβαιώνει, έχοντας μόλις επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα για να χτίσει το μεγαλύτερο data center campus. Το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρει, επίσης ότι στην Ελλάδα, δισεκατομμύρια ευρώ αφιερώθηκαν στην «ψηφιακή επανάσταση» την οποία βλέπουν καθημερινά οι πολίτες σε διάφορους τομείς. Και μπορεί να υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, ωστόσο υπάρχει πρόοδος η οποία είναι πλέον διακριτή.
Τεχνολογικός κόμβος με έδρα και την ελληνική περιφέρεια
Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθεί η Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο το επόμενο διάστημα, είναι ότι πέρα από την Αθήνα, μεγάλες εταιρείες στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στην ελληνική περιφέρεια επενδύοντας εκεί. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη γίνει σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις σε πόλεις όπως είναι τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο της Κρήτης και ο Βόλος.
Οι πόλεις αυτές έχουν δείξει ότι οι επενδύσεις έρχονται να ενισχύσουν όχι μόνο την πρωτεύουσα της χώρας αλλά και την περιφέρεια με πολύ ισχυρά τοπικά hub και τεχνολογική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση κατά την οποία εξελίσσεται σε ένα φυτώριο τεχνολογικών hubs από άκρη σε άκρη της. Παράλληλα τα ελληνικά ταλέντα καταφέρνουν να ανθίζουν προοδευτικά και συμμετέχουν ενεργά στα πλάνα ξένων εταιρειών που θεωρούν την χώρα ως το κατάλληλο μέρος για την ανάπτυξη των project τους.
Οι αριθμοί μιλάνε, επίσης, από μόνοι τους καθώς, σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, στην Ελλάδα ήδη περισσότερες από 140 ξένες εταιρείες έχουν ιδρύσει tech hubs. Επίκεντρο σε αυτές είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ οι 73 εξ αυτών είναι πολυεθνικές, οι οποίες συνολικά απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι με την εξέλιξη της χώρας σε έναν τεχνολογικό κόμβο στην νοτιοανατολική Ευρώπη, παράλληλα επιτυγχάνεται μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σύγχρονα τεχνολογικά επαγγέλματα.