Έρευνα Check Point Software: Τι δείχνει για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις λειτουργίες Κυβερνοασφάλειας σήμερα;

Related

Αδιαφάνεια με τις εταιρείες streaming

Το καθεστώς αδιαφανούς λειτουργίας για τους φορείς streaming στην Ελλάδα εξακολουθεί να υφίσταται. H Cosmote TV και η Nova ανακοινώνουν τον αριθμό των συνδρομητών τους, ενώ αποδίδουν εταιρικό φόρο, φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης, πάγια τέλη επί του τζίρου και ασφαλιστικές εισφορές, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους, είτε προέρχονται από το εξωτερικό είτε είναι κλάδοι εταιρειών…

Τέλος το σταθερό τηλέφωνο – Αυξάνεται η χρήση κινητού και data – Τι κάνουν Cosmote, Vodafone και Nova

Ολοένα και περισσότερο περιορίζεται την τελευταία δεκαετία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου, την ώρα που η κατανάλωση δεδομένων (data) αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ήταν στοιχείο προόδου να υπάρχει τηλέφωνο στο σπίτι και δείγμα υπανάπτυξης να μην υπάρχει. Μάλιστα, απαιτούνταν αρκετά χρόνια μέχρι ένα νοικοκυριό -κατά βάση εύπορο- να αποκτήσει…

Καταργούνται τα σταθερά τηλέφωνα – Nova, Cosmote, Vodafone

Το σταθερό τηλέφωνο υπήρξε στα μέσα της δεκαετίας στοιχείο προόδου για τα νοικοκυριά. Όμως, τα τελευταία χρόνια, το κινητό τηλέφωνο ήρθε για να το… καταργήσει. Η καθοδική πορεία των σταθερών ξεκίνησε από τα μέσα του 2000 όταν τα κινητά τηλέφωνα ξεκινήσουν να ισχυροποιούνται στη ζωές μας. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άρχιζαν σταδιακά να χάνουν έσοδα. Στην…

Ρομποτικές λύσεις σκέφτεται η Apple για την γραμμή συναρμολόγησης του iPhone

Σοβαρές σκέψεις κάνει η Apple όσον αφορά την πιθανή αυτοματοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή iPhone όπως προκύπτει σύμφωνα με μια νέα αναφορά από το The Information. Η γιγαντιαίων διαστάσεων εταιρεία από το Cupertino, φέρεται να θέλει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στις γραμμές τελικής συναρμολόγησης iPhone έως και 50% τα επόμενα χρόνια.…

Deputy CEO της Nexi Ελλάδος ο Νίκος Παπαδόγλου

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, ανακοινώνει την ανάληψη των καθηκόντων του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κ. Νίκο Παπαδόγλου.  Με εκτεταμένη εμπειρία σε θέσεις επικεφαλής σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ο κ. Παπαδόγλου εντάχθηκε στο δυναμικό της Nexi Greece τον Ιούλιο του 2022 ως Chief Commercial Director – ρόλο…

Η NBG Pay και η Netlink ενώνουν δυνάμεις για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η NBG Pay, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών, συνεργάζεται με την Netlink, που σχεδιάζει συστήματα παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών, για να προσφέρουν συνδυασμένες λύσεις προστιθέμενης αξίας που διευκολύνουν τη λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας συνεργασίας, δίνεται η δυνατότητα σε σημεία μικρής λιανικής και επιχειρήσεις μέσω ενός τερματικoύ android να αποδέχονται συναλλαγές με κάρτες…

Απεριόριστα Data για 15 ημέρες με 6.90€ από την Vodafone

Το καλοκαίρι συνεχίζεται και η Vodafone επεκτείνει την καλοκαιρινή προσφορά με απεριόριστα data για 15 ημέρες με 6.90€ μέχρι και τις 28/8, ώστε όλοι οι συνδρομητές να μοιραστούν τις αγαπημένες τους στιγμές χωρίς περιορισμούς καθώς και να μπουν σε κλήρωση με δώρο 4 Smart τηλεοράσεις Samsung. Αναλυτικότερα, όλοι οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες συμβολαίου και…

Μεγάλος διαγωνισμός από την LG

Η LG Electronics διοργανώνει έναν μεγάλο διαγωνισμό στα social media και δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να λάβουν μέρος και να κερδίσουν το soundbar S70TY και να απολαύσουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού σαν να βρίσκονται στις κερκίδες.  Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να μπουν στη σελίδα της LG στο Facebook, να ακολουθήσουν…

Τέλος το σταθερό τηλέφωνο – Τι κάνουν Cosmote, Vodafone και Nova

Ολοένα και περισσότερο περιορίζεται την τελευταία δεκαετία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου, την ώρα που η κατανάλωση δεδομένων (data) αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ήταν στοιχείο προόδου να υπάρχει τηλέφωνο στο σπίτι και δείγμα υπανάπτυξης να μην υπάρχει. Μάλιστα, απαιτούνταν αρκετά χρόνια μέχρι ένα νοικοκυριό -κατά βάση εύπορο- να αποκτήσει…

Είναι ελαφρύ, λεπτό και έχει πολλά mAh η μπαταρία του επερχόμενου Realme 13 Pro+

Καλά καλά δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε το Realme 12 Pro+ που έφτασε τον Ιανουάριο και η γνωστή κινεζική εταιρεία εργάζεται ήδη για τον “διάδοχό” του, το Realme 13 Pro+. Αυτό έχει πλέον πιστοποιηθεί από την FCC πριν από την παγκόσμια διαθεσιμότητά του. Η διαδικασία πιστοποίησης αποκάλυψε το γεγονός ότι το Realme 13 Pro+ έρχεται με μπαταρία…

Η δραστηριότητα των κυβερνοεγκληματιών στο Telegram αυξήθηκε κατά 53% το 2024

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια του Telegram, η ομάδα Kaspersky Digital Footprint Intelligence ανέλυσε τα σκιώδη κανάλια του Telegram. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Telegram ως πλατφόρμα για τις παράνομες δραστηριότητές τους.  Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενεργά λειτουργούν κανάλια και ομάδες…

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δημιουργεί Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών αξιοποιώντας την τεχνολογία της OroraTech

 Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech. Μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους η OroraTech θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την…

Η Nova σαλπάρει και στηρίζει το 4o AEGEAN 600 και το 61ο ∆ιεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Ιούλιο βάζει πλώρη για το Αιγαίο, στηρίζοντας ως επίσημος τηλεοπτικός μεταδότης και χορηγός επικοινωνίας τις δύο μεγάλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις, για δεύτερη φορά το 4ο ΑEGEAN 600 και για 11η χρονιά το 61ο ∆ιεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου το που διοργανώνει…

Rafel RAT: Η Μετάβαση από Κατασκοπευτικό λογισμικό σε Επιθέσεις Ransomware στο Android

Η Check Point Research (CPR) έχει εντοπίσει πολλαπλές καμπάνιες που αξιοποιούν το Rafel, ένα εργαλείο απομακρυσμένης διαχείρισης ανοιχτού κώδικα (RAT) που στοχεύει τηλέφωνα Android (που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως). Μεταξύ άλλων έχει αποκαλυφθεί η χρήση του σε επιχειρήσεις κατασκοπείας (απομακρυσμένη παρακολούθηση, εξαγωγή δεδομένων) και ransomware. Το θύμα εξαπατάται (μέσω μηνυμάτων / συνομιλιών…

Netcompany-Intrasoft: Μνημόνιο συνεργασίας με το ΠΜΣ «Πληροφοριακά συστήματα & Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς

 Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany-Intrasoft, μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany A/S, με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες» του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με βασικούς στόχους την επιστημονική και ερευνητική συνεργασία, καθώς και την υποστήριξη των μεταπτυχιακών φοιτητών μέσω κοινών δράσεων. Το μνημόνιο υπέγραψε από την πλευρά της Netcompany-Intrasoft, o…

Share

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (AI και ML) αναγνωρίζονται ως σημαντικά στοιχεία του μέλλοντος της κυβερνοασφάλειας και της ασφάλειας cloud. 

Πόσο ενσωματωμένες είναι όμως αυτές οι τεχνολογίες στις λειτουργίες κυβερνοασφάλειας σήμερα; Μια πρόσφατη έρευνα από την Check Point και το Cybersecurity Insiders ρώτησε εκατοντάδες επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους πώς χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής, πόσο προτεραιότητα είναι για τις εταιρείες τους και πώς έχει επηρεάσει το εργατικό δυναμικό τους.

Πού βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη στην κυβερνοασφάλεια αυτή τη στιγμή;

Οι ερωτηθέντες δέχτηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη θέση που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στα σχέδια κυβερνοασφάλειας των οργανισμών τους μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο εφαρμόζεται πλήρως και πώς εξελίσσεται η εφαρμογή της. Οι απαντήσεις τους σκιαγραφούν την εικόνα μιας βιομηχανίας που κινείται αργά και προσεκτικά και ίσως δεν έχει πάει τόσο “all-in” στην AI όσο κάποιοι μπορεί να περιμένουν. Οι οργανισμοί εξακολουθούν να αξιολογούν τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με τα εργαλεία AI και ML και οι επιχειρήσεις κινούνται προσεκτικά για να καθιερώσουν σταθερές βέλτιστες πρακτικές που συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς.

Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν την υιοθέτηση της AI και της ML από τον οργανισμό τους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 61% των ερωτηθέντων την περιέγραψε είτε ως «σχεδιαστική» είτε ως «αναπτυξιακή» – σημαντικά περισσότερο από το 24% που την κατηγοριοποίησε ως «ώριμη» ή «προηγμένη». Επιπλέον, το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους δεν έχουν εφαρμόσει καθόλου AI και ML στις προσπάθειές τους για κυβερνοασφάλεια. Σαφώς, ενώ κατά την πώληση της τεχνητής νοημοσύνης για την κυβερνοασφάλεια πολλές επιχειρήσεις πείθονται να αρχίσουν να εξερευνούν τις δυνατότητές τους, λίγες επιχειρήσεις έχουν εναρμονιστεί πλήρως.

Μια άλλη ερώτηση πιο συγκεκριμένη σχετικά με την έρευνα ήταν, “Ποιες λειτουργίες κυβερνοασφάλειας  (cloud) στον οργανισμό σας ενισχύονται επί του παρόντος από AI και ML;” Οι απαντήσεις είναι διαφωτιστικές, με την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού στην κορυφή με 35%, και την ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας να ακολουθούν. Χαμηλά στη λίστα, λιγότεροι οργανισμοί φαίνεται να χρησιμοποιούν AI για τη διαχείριση της στάσης ασφαλείας ή την έρευνα AI των αντιπάλων. Σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στην ερώτηση που συζητήθηκε προηγουμένως σχετικά με τη συνολική θέση της τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα δείχνουν ότι μεμονωμένες εφαρμογές AI και ML στην κυβερνοασφάλεια απέχουν ακόμη πολύ από το να είναι καθολικές.

Ένας λόγος για τον οποίο η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό είναι η πρόκληση της πλοήγησης σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο. Σε αυτές τις πρώτες μέρες, οι νόμοι και οι κυβερνητικές οδηγίες εξακολουθούν να εξελίσσονται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να αναλάβουν κινδύνους όσον αφορά τη συμμόρφωση και η παρακολούθηση αυτών των γρήγορων αλλαγών μπορεί να είναι περίπλοκη και απαιτεί πόρους.

Πώς προχωρούν οι οργανισμοί που προσεγγίζουν την τεχνητή νοημοσύνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Παρά την αργή και προσεκτική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια μέχρι στιγμής, θεωρείται σχεδόν παγκοσμίως ως σημαντική προτεραιότητα στο μέλλον, με το 91% να την κατατάσσει ως προτεραιότητα για τον οργανισμό τους και μόνο το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι χαμηλή προτεραιότητα ή δεν αποτελεί καθόλου προτεραιότητα.

Οι ερωτηθέντες βλέπουν ξεκάθαρα την πρόθεση της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες εργασίες και να βελτιώσει την ανίχνευση ανωμαλιών και κακόβουλου λογισμικού, με το 48% να την αναγνωρίζει ως την περιοχή με τις περισσότερες δυνατότητες. Επιπλέον, το 41% βλέπει μια υπόσχεση στην ενισχυτική μάθηση για δυναμική διαχείριση στάσης ασφαλείας χρησιμοποιώντας AI – ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε σύγκριση με το μόνο 18% που χρησιμοποιεί επί του παρόντος AI για αυτήν τη λειτουργία. Ο ενθουσιασμός είναι προφανής – αλλά υπάρχουν προκλήσεις στον τρόπο υλοποίησης αυτού του δυναμικού.

Πέρα από συγκεκριμένες εφαρμογές, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν ποια θεωρούν ως τα μεγαλύτερα οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις λειτουργίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις περιλάμβαναν αξιολόγηση ευπάθειας και ανίχνευση απειλών, αλλά η αποδοτικότητα κόστους ήταν η λιγότερο δημοφιλής απάντηση, μόλις 21%. Πιθανώς λόγω της δαπανηρής πρόκλησης της κανονιστικής συμμόρφωσης και του κόστους εφαρμογής, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θεωρείται επί του παρόντος ως σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης χρημάτων για τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες.

Ανησυχίες και αντικρουόμενες στάσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Πρόσθετες ερωτήσεις παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματικές ανησυχίες και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με ορισμένες από τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας. Όσον αφορά τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό στο χώρο, είναι προφανές ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ανοιχτό ερώτημα χωρίς σαφείς απαντήσεις ακόμα. Το 49% εντόπισε νέες δεξιότητες που απαιτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και το 35% σημείωσε επαναπροσδιορισμένους ρόλους εργασίας. Και ενώ το 33% δήλωσε ότι το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, το 29% δήλωσε ότι το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του έχει αυξηθεί. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια είναι σαφώς σε εξέλιξη και ενώ η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι μια υπόσχεση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις πρέπει πραγματικά να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους για να ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία.

 

Συγκεκριμένα, υπήρξε σημαντική διάσπαση στις απαντήσεις στην ερώτηση: Συμφωνείτε με την ακόλουθη δήλωση: “Ο οργανισμός μας θα ήταν άνετος να χρησιμοποιεί το Generative AI χωρίς να εφαρμόζει εσωτερικούς ελέγχους για την ποιότητα των δεδομένων και τις πολιτικές διακυβέρνησης”; Ενώ το 44% διαφώνησε ή διαφώνησε έντονα με τη δήλωση, το 37% δήλωσε ότι θα συμφωνούσε ή θα συμφωνούσε απόλυτα. Είναι πολύ σπάνιο να δούμε μια τόσο σημαντική διάσπαση σε μια ερώτηση όπως αυτή σε μια επαγγελματική έρευνα και αυτή η διάσπαση φαίνεται να υποδηλώνει έλλειψη συναίνεσης – ή ίσως απλώς έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των εσωτερικών ελέγχων και των πολιτικών διακυβέρνησης όταν εμπλέκεται η AI.

Η άποψη της Check Point

Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση των μέτρων κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των περιουσιακών στοιχείων, ειδικά όταν ενσωματώνεται στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας, επιτρέποντάς μας να αυτοματοποιούμε επαναλαμβανόμενες εργασίες, να βελτιώνουμε την ανίχνευση και την απόκριση απειλών και να παρέχουμε σημαντική αξία στους πελάτες. Αυτή η τεχνολογία πρόκειται να καθορίσει το μέλλον της κυβερνοασφάλειας και η Check Point είναι σε θέση να βοηθήσει τις εταιρείες να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιτυχής εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί προσεκτική ενσωμάτωση και διακυβέρνηση. Για να δούμε τον συνδυασμό αυξημένης αποτελεσματικότητας και ακρίβειας, οι πελάτες μας πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στα υπάρχοντα συστήματα και διαδικασίες τους. Οι κατάλληλοι μηχανισμοί διακυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες θα απαιτηθούν στο μέλλον για πελάτες που επιθυμούν να εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Η Check Point Security Consulting αξιοποιεί αυτή την εμπειρία σε ανεξάρτητα πλαίσια, όπως το NIST CSF, SABSA και Zero Trust Architecture, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αξιολόγησης στην παγκόσμια κοινότητα πελατών της εταιρείας. Μάθε περισσότερα.