Οι κίνδυνοι της ψηφιακής δημοκρατίας

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

ipad globeΟ Τζάστιν Τρουντό, πρωθυπουργός του Καναδά, είχε μια σπουδαία πρόταση στην ομιλία του στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα: «Ο ρυθμός της αλλαγής δεν ήταν ποτέ τόσο γρήγορος και δε θα είναι ποτέ ξανά τόσο αργός».

Αυτό ήταν μάλλον και το βασικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τα πρωτοσέλιδα μπορεί να μιλούν για την ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η υποβόσκουσα ιστορία ήταν η ευθραυστότητα των εθνικών κρατών σε μια εποχή τεχνολογικών αλλαγών.

Το θέμα της «ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας» ήταν το πιο δημοφιλές φέτος στο WEF όσον αφορά τον αριθμό των συνόδων και του θορύβου στα κοινωνικά δίκτυα – και δεν ήταν περίεργο. Το βρώμικο μυστικό του Νταβός είναι ότι η πολυαναμενόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» – στενογραφία για την άνοδο της πανταχού παρούσας αυτοματοποίησης, μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης – κάνει τους περισσότερους ανθρώπους λιγότερο, όχι περισσότερο, ασφαλείς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η ικανότητα μιας σειράς εταιρειών – στην ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο και τα καταναλωτικά αγαθά – να εξατομικεύουν σχεδόν κάθε είδους προϊόν και υπηρεσία με βάση τις ροές δεδομένων δεν είναι απλώς μια αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου. Πρόκειται για μια θεμελιώδη πρόκληση για τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Εξετάστε τις αλλαγές που έγιναν στον ασφαλιστικό κλάδο. Για 200 χρόνια, βασιζόταν στην έννοια της συγκέντρωσης κινδύνων: ο μέσος όρος του κόστους της ασφαλίσεως μεμονωμένων κατοικιών, των αυτοκινήτων και των ζωών και στη συνέχεια ο διαχωρισμός του κόστους μεταξύ των συλλόγων. Στην εποχή των δεδομένων, οι ασφαλιστικές ομάδες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από τα κιβώτια παρακολούθησης στα αυτοκίνητα ή τους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στα σπίτια μας και να τα χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν υπερπροσαρμοσμένες πολιτικές.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ανταμειφθείτε για την τοποθέτηση ενός νέου υδραυλικού συστήματος στο παλιό σας σπίτι (οι αισθητήρες θα μετρήσουν πόσο καλά λειτουργεί) ή αν σταματάτε πιο γρήγορα στο κόκκινο. Ή μπορεί να κατηγορηθείτε όταν ο 16χρονος σας καπνίζει χόρτο στην κρεβατοκάμαρά του (οι ανιχνευτές καπνού θα μεταδίδουν το μήνυμα στον ασφαλιστή σας σε πραγματικό χρόνο) ή αν δε φτυαρίσετε το χιόνι μπροστά στην πόρτα σας προτού παγώσει (τώρα οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να γνωρίζουν ακριβώς πότε και αν το κάνατε, και να περιορίσουν τον δικό τους κίνδυνο ευθύνης, εάν πέσει ένας περαστικός).

Φυσικά, θα μπορείτε να επιλέγετε να εξαιρεθείτε από όλα αυτά, αν και όχι με πολλή διαφάνεια ή φθηνά (θεωρήστε ότι σε εμπορικές πλατφόρμες όπως το Facebook ή το Google, πρέπει βασικά να χάσετε τα δικαιώματά σας για εύκολη χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας). Αλλά η πιο ανησυχητική συνέπεια είναι ότι μπορεί να υπάρχει τώρα μια ανασφάλιστη υπο-τάξη που δε θα μπορεί πλέον να επιπλέει με τον μέσο όρο. Ποιος θα την ασφαλίσει; Πιθανότατα υψηλού κινδύνου δανειστές ή το κράτος.

Το οποίο φέρνει ένα άλλο βρώμικο μυστικό της ψηφιακής εποχής. Ακριβώς όπως η αμερικανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει επιχορηγήσει τους λιανοπωλητές χαμηλού κόστους που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους τους μισθούς τους, έτσι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβει τον δίχτυ ασφαλείας για μια νέα ψηφιακή τάξη.

Το πρόβλημα είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό. Αντιμετωπίζει τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους που έχει δημιουργηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, για να μην αναφέρουμε τις πιο κομματικές πολιτικές που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν συναίνεση σε σχεδόν οτιδήποτε. Καθώς μεγαλώνει η ψηφιακή διακλάδωση, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η απογοήτευση με το κράτος, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της πολιτικής απογοήτευσης και της δυσλειτουργικής οικονομίας.

Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι αντί να ζητάμε περισσότερα, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά από τις εταιρείες που νομισματοποιούν τα δεδομένα μας, οι πολίτες θα παραμείνουν παθητικοί.

Πρόκειται για ένα θέμα που ο χρηματοδότης Τζορτζ Σόρος ανέφερε στην ομιλία του στο Νταβός, όπου σημείωσε ότι οι τεχνολογικές ομάδες «προκαλούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την αυτονομία τους. . . χρειάζεται μια πραγματική προσπάθεια για να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν αυτό που ο Τζον Στούαρτ Μιλ ονόμασε ‘ελευθερία του νου’. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι όταν χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή θα έχουν δυσκολία να την επανακτήσουν».”

Ο κ. Σόρος σημείωσε τον κίνδυνο «συμμαχιών μεταξύ των απολυταρχικών κρατών και αυτών των μεγάλων, πλούσιων σε δεδομένα, μονοπωλίων πληροφορικής που θα συγκεντρώσουν τα συστήματα κοινωνικής επιτήρησης που αναπτύσσονται με ένα ήδη ανεπτυγμένο σύστημα επιτήρησης από το κράτος».

Ακούγεται οργουελικό, αλλά συμβαίνει στην Κίνα, όπου οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας και η κυβέρνηση είναι ευθυγραμμισμένες. Πράγματι, ορισμένοι από τους ψηφιακούς επιστήμονες στο Νταβός δήλωσαν φθόνο για την ευκολία συλλογής δεδομένων, ακόμη και ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις πολιτικές επιπτώσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πιο αισιόδοξη στιγμή στο Νταβός ήταν με τον Ιλάχ Νουρμπάχς, καθηγητή στο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Carnegie Mellon, ο οποίος, έχοντας ανησυχεί για τα παραπάνω σημεία, εγκαινίασε ένα σχέδιο για την εκπαίδευση παιδιών δημοτικών σχολείων για την ισχύ των δεδομένων, τους κινδύνους και τα κέρδη, και τον τρόπο χρήσης τους για να υποστηρίξουν τον εαυτό τους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν, για παράδειγμα, τον αριθμό των αυτοκινήτων σε αδράνεια έξω από το σχολείο τους, να υπολογίσουν την πιθανή ρύπανση που παράγεται και στη συνέχεια να συγκαλέσουν μια οικογενειακή συνάντηση για να συζητήσουν πώς να «αμφισβητήσουν τις κατεστημένες δομές εξουσίας», όπως λέει ο κ. Νουρμπάχς (μετάφραση: να πιέσουν τον διευθυντή τους για νέους κανόνες στάθμευσης).

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιστημόνων πολιτών που καταλαβαίνουν την ισχύ των δεδομένων. Αν το κάνουν πραγματικά, προβλέπουμε πως θα αρχίσουν να απαιτούν πολύ περισσότερη κυριότητα και έλεγχο του εαυτού τους.