To Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αντιμετωπίζει τις ψηφιακές απειλές με Τεχνητή Νοημοσύνη

Related

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Μάιος στην COSMOTE TV

Μάιος στην COSMOTE TV με την επιστροφή του Μάρτιν Φρίμαν στο «The Responder» και τον 2ο κύκλο του «Anne Rice’s Interview With The Vampire» Νέα επεισόδια για το «The Outlaws» και το «Evil» 29 Απριλίου 2024 Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA «The Responder». Ο βραβευμένος…

Share



Η τελευταία δεκαετία είχε ως επίκεντρο το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μηχανική εκμάθηση, μία διαδικασία που προέκυψε από την αποδεδειγμένη ικανότητα των νευρωνικών δικτύων να εκτελούν πολύπλοκες αναλύσεις εικόνας. Αν κάποιος τροφοδοτήσει ένα τέτοιο δίκτυο με αρκετές φωτογραφίες γάτων και σκύλων, το δίκτυο θα εξοικειωθεί ώστε να βρίσκει συνεχή μοτίβα και να ξεχωρίζει τις φωτογραφίες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πια ικανή για όλα. Κυρίως για την ασφάλεια, αφού πλέον μπορεί να αναγνωρίζει ακόμη και εικόνες. Μπορεί να αποτελεί τμήμα της προστασίας των τραπεζικών συστημάτων, μπορεί να διασφαλίσει τις συναλλαγές για εταιρείες που δραστηριοποιούνται online και μπορεί να προστατέψει ιδρύματα που πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές. Όλα αυτά τα παραδείγματα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: αυτές οι εταιρείες χρειάζονται ασφάλεια διότι δέχονται κυβερνοεπιθέσεις.

Εκεί παρεμβαίνει πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη ως «ειδική», σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το αντίστοιχο του Πλίμουθ. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 και σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ κατέδειξε ότι όταν κακόβουλα αρχεία μπορούν να απεικονιστούν με τον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να “δει”, τότε είναι εύκολο να δημιουργηθούν μοτίβα που επιτρέπουν στα νευρωνικά συστήματα να τα διαχωρίζουν από τα ασφαλή αρχεία.

Οι διαφορές αυτές θα περνούσαν απαρατήρητες με τους συμβατικούς τρόπους αναζήτησης κακόβουλου λογισμικού. Ως σήμερα αυτό γινόταν με την κλασική πρακτική συγκέντρωσης δεδομένων από αρχεία με συγκεκριμένη ονομασία, την καταγραφή τους και την ενημέρωση της βάσης δεδομένων των αντίστοιχων software. Μία αλλαγή στον κώδικα του αρχείου όμως μπορούσε εύκολα να «κρύψει» το κακόβουλο λογισμικό.

Το 2019 όμως μία ομάδα αναλυτών κυβερνοασφάλειας αναρωτήθηκε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη Μηχανική Εκμάθηση για να απεικονίσει τους κινδύνους. Η σκέψη ακουγόταν περίεργη, αλλά αποδείχθηκ0ε εξαιρετική αφού κατάφερε να δημιουργήσει μοντέλα Μηχανικής Εκμάθησης, τα οποία βασίζονται σε εικόνες που δημιουργούνται μέσω του περιεχομένου των αρχείων. Έναν χρόνο αργότερα η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε για να εντοπίζονται κακόβουλες ιστοσελίδες υποκλοπής στοιχείων.



Τα νέα μοντέλα έφεραν αποτελέσματα, αλλά και νέες προκλήσεις εμφανίστηκαν στον ορίζοντα. Με τη μεθοδολογία απεικόνισης, τα αρχεία μπορούν πλέον να αναζητούν αλγόριθμους και τιμές σε αντίθεση με την προηγούμενη τακτική ανάγνωσης κώδικα. Τα κακόβουλα αρχεία φαίνεται ότι απεικονίζονται για την Τεχνητή Νοημοσύνη με πολύχρωμες εικόνες, ενώ τα καλοήθη αρχεία έχουν πιο καθαρή εικόνα.

Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους δεδομένα, είναι δυνατό να εκπαιδευτεί ένα νευρωνικό δίκτυο προκειμένου να εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ των αρχείων. Η βάση δεδομένων που ετοίμασαν οι ερευνητές περιλαμβάνει μία λίστα κακόβουλων (ιούς, worms, trojans κλπ) και ασφαλών (.exe, .doc, .pdf, .txt κλπ) αρχείων. Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό: οι ερευνητές τροφοδότησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη με εικόνες κώδικα κι από τα δύο είδη, το νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύτηκε με τα δεδομένα που δέχτηκε κι έπειτα κατάφερε να διαχωρίσει με μεγάλη επιτυχία τα αρχεία.

Συνολικά το δίκτυο δέχτηκε 4000 δείγματα και κατάφερε να τα επεξεργαστεί σε 15 δευτερόλεπτα. Με ποσοστό επιτυχίας 74%, η Τεχνητή Νοημοσύνη διάβασε τον αλγόριθμο και θεωρείται σίγουρο ότι το ποσοστό θα ανέβει όσο τα δεδομένα αυξάνονται για το δίκτυο. Αντίστοιχα πειράματα έγιναν και με τις κακόβουλες ιστοσελίδες το 2020 και το ποσοστό επιτυχίας του νευρωνικού δικτύου έφτασε στο 94%!

«Η χρήση της τεχνικής απεικόνισης επιτρέπει στη Μηχανική Εκμάθηση να ανοίξει νέους δρόμους στην αναγνώριση κακόβουλων και πραγματικών αρχείων ή ιστοσελίδων» αναφέρει στην έκθεσή του το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Με βάση τα αρχικά μας συμπεράσματα, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε φαίνεται πολλά υποσχόμενη και ικανή να αναγνωρίζει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την επικινδυνότητα ενός αρχείου, με μεγάλη μάλιστα ακρίβεια. Επιπλέον, η μέθοδος συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα, που επιτρέπει τη μείωση των λαθών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας».

Ο Σταύρος Σιαλές, λέκτορας κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και συγγραφέας των δύο διαφορετικών ερευνών στο διάστημα των δύο ετών, θεωρεί ότι μέσα στο 2022 θα έρθει η στιγμή που η τεχνική αναγνώρισης κακόβουλου λογισμικού θα βγει από το πλαίσιο των ερευνών και θα παραδοθεί στον πραγματικό κόσμο. Ο λέκτορας πλέον έχει στρέψει την προσοχή του στη Μηχανική Εκμάθηση που θα αναγνωρίζει και θα καταγράφει τις απειλές στα δίκτυα IoT, μία πρόκληση που θα αλλάξει τον χάρτη της ασφάλειας στην πληροφορική.