Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά ανησυχούν

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

Τα ρομπότ και οι «έξυπνες» συσκευές με τεχνολογία ΑΙ δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία όπως ήταν κάποτε, και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) τροφοδοτεί το νέο κύμα της τεχνολογικής τους ανάπτυξης και καθώς οι δυνατότητές τους συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιούνται υπεύθυνα και με ασφάλεια. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο έλεγχός τους δεν θα πέσει σε λάθος χέρια και δεν θα αξιοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο.

Όπως φανερώνει σχετική έρευνα της Kaspersky, οι Έλληνες έχουν γενικά θετικά συναισθήματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξέλιξή της. Μάλιστα, οι επικρατέστερες λέξεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «Βοηθητική» (47%) και «Χρήσιμη» (48%), ενώ παράλληλα το 61,6 % πιστεύει πως οι «έξυπνες» ρομποτικές συσκευές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας στο μέλλον και το 48,1% πως θα του προσφέρουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες που σχετίζονται με το AI. Αντί για την ίδια την τεχνολογική ανάπτυξη, επικεντρώνονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και τους δυνητικά αρνητικούς τρόπους χρήσης του, καθώς και στην ασφάλεια και τους κανονισμούς των «έξυπνων» συσκευών που βασίζονται στο AI. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς (55,9%) ανησυχούν ότι κάποιοι τους ακούν μέσω των «έξυπνων» συσκευών στο σπίτι τους, το 63,7% πιστεύει πως δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι που ελέγχουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και σχεδόν 7 στους 10 (69,6%) εκφράζουν την ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς την άδεια τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα υψηλότερα ποσοστά στις παραπάνω απαντήσεις εντοπίζονται στο λεγόμενο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή στις ηλικίες 18-34.

Το 66,1% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο από χάκερ και ψηφιακούς εγκληματίες για κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών. Ο David Emm, Principal Security Researcher στην Kaspersky, συμμερίζεται την άποψη πως ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι στην τεχνολογική εξέλιξη αυτή καθ’ αυτή, σχολιάζοντας σχετικά: «Η χειραγώγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνοεπιθέσεων αυτήν τη στιγμή, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας εμπλέκεται τόσο έντονα. Το βασικό πράγμα που θα πρέπει να θυμούνται οι καταναλωτές είναι ότι, ενώ οι λύσεις AI από μόνες τους δεν μπορούν να τους ξεπεράσουν σε ευφυΐα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν με κακόβουλο τρόπο και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο. Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε για να καταστεί μια τέτοια τεχνολογία ικανή να απειλήσει τον πολιτισμό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και εκτιμάται ότι ακόμη και οι προγραμματιστές απέχουν περισσότερο από έναν αιώνα από τη δημιουργία της πραγματικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI)».

Η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας: «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία σαφής αντίληψη για το δυνητικό κέρδος από τη χρήση της ΤΝ. Αυτή συνοδεύεται από μία ανησυχία σχετικά με την αξιοποίηση τεχνολογιών ΤΝ. Με ορθή, επιστημονική ενημέρωση του κοινού, με κοινωνικό και διεπιστημονικό διάλογο, αλλά και ευθύνη από τη μεριά των επιστημόνων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μία αξιόπιστη, ανθρωποκεντρική ΤΝ στην καθημερινότητά μας. Αυτό το όραμα έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική της για την ΤΝ, αλλά και με δράσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως το GDPR, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την προστασία των δεδομένων τους. Για αυτό έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και σε εθνικό επίπεδο, και καλούμαστε – τεχνικά, νομοθετικά, πολιτικά, αλλά και ως χρήστες – να ενισχύσουμε αυτήν την κοινωφελή, ηθική διάσταση της ΤΝ, μειώνοντας τους κινδύνους. Ως ΕΕΤΝ, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε την επιστημονική γνώση, τη δημιουργική διάθεση και τις ηθικές καταβολές που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε, βήμα-βήμα και με εγρήγορση αυτό το όραμα».