Ιρλανδία: Τα data centers καταναλώνουν το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας

Related

Ιρλανδία: Τα data centers καταναλώνουν το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που εκμεταλλεύθηκε οικονομικά όσο καμία άλλη τις ψηφιακές τεχνολογίες – τουλάχιστον στην Ευρώπη. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της αγγλικής γλώσσας που μιλά ο πληθυσμός, του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και δεξιοτήτων του εργατικού της δυναμικού, αλλά και του εταιρικού της φόρου που παρέμεινε στο 12,5% σε πείσμα ακόμα και της

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον χρόνο ανθοφορίας των φυτών παγκοσμίως

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον χρόνο ανθοφορίας των φυτών παγκοσμίως FORTUNE GREECE 10/07/2026, 21:32 SHARE Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης δείχνει ότι η ανθοφορία των φυτών μετατοπίζεται κατά μέσο όρο 2,5 ημέρες ανά δεκαετία, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις

SK Hynix: Τεράστια ζήτηση στον Νasdaq για τη δεύτερη σε αξία εταιρεία της Ν. Κορέας

Στα 170 δολάρια διαμορφώθηκε η τιμή της μετοχής της SK Hynix κατά το άνοιγμα των συναλλαγών στον Nasdaq την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 14%, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές άρπαξαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μερίδιο στη δεύτερη πιο αξιόλογη εταιρεία της Νότιας Κορέας. Η SK Hynix ακολουθεί μόνο τη Samsung σε κεφαλαιοποίηση στην Νότια Κορέα Τα

Instagram Muse Image: Το νέο AI εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών – Πώς να προστατεύσετε το προφίλ σας

FORTUNE GREECE 10/07/2026, 19:44 SHARE The Instagram logo is displayed on a smartphone screen placed on a reflective surface onto which the Muse Image presentation webpage is projected, in Creteil, France, on July 9, 2026. Meta announces the launch of Muse Image, its first proprietary image generation model. (Photo by Samuel Boivin/NurPhoto) (Photo by Samuel

Η McLaren φέρνει την AI στη Formula 1 με τη βοήθεια του Google Gemini

FORTUNE GREECE 10/07/2026, 18:00 SHARE Η Formula 1 εξελίσσεται σε πεδίο δοκιμών για την τεχνητή νοημοσύνη, με τη McLaren να παρουσιάζει ένα επετειακό μονοθέσιο που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Google Gemini, συνδυάζοντας την ιστορία της ομάδας με τις νέες δυνατότητες της AI. Η McLaren παρουσίασε ένα ειδικό επετειακό livery για το βρετανικό Grand Prix

Πάνω από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου έχουν αντιμετωπίσει online απάτες

Περισσότεροι από 1 στους 2 χρήστες του διαδικτύου έχουν έρθει αντιμέτωποι με online απάτες μέσα στον τελευταίο χρόνο, αποκαλύπτοντας πόσο συχνός και επίμονος έχει γίνει ο ψηφιακός κίνδυνος. Σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky, το 56% των ερωτηθέντων συνάντησε κάποια μορφή διαδικτυακής απάτης, ενώ το 45% δήλωσε ότι υπήρξε θύμα επίθεσης σε συσκευή, λογαριασμό

ΕΕ κατά Meta: Απειλεί με πρόστιμο μαμούθ αν δεν γίνουν αλλαγές σε Instagram και Facebook

FORTUNE GREECE 10/07/2026, 17:46 SHARE Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Meta να προχωρήσει σε αλλαγές σε λειτουργίες του Instagram και του Facebook που, σύμφωνα με την ίδια, ενισχύουν τον εθισμό των χρηστών, ιδιαίτερα των ανηλίκων. Εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Κομισιόν, κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και το

Goldman Sachs: Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας

FORTUNE GREECE 10/07/2026, 17:31 SHARE Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Research εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτοπίσει περίπου το 9% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ιστορία δείχνει πως η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί τελικά περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταργεί. Goldman Sachs: Η AI μπορεί να εκτοπίσει 15 εκατ. εργαζομένους στις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τη Meta να αλλάξει τις λειτουργίες των πλατφορμών της λόγω «εθιστικών» χαρακτηριστικών

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Meta να προχωρήσει σε αλλαγές σε λειτουργίες του Facebook και του Instagram, κρίνοντας ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των δύο πλατφορμών είναι υπερβολικά «εθιστικά» για τους χρήστες. Σε διαφορετική περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.

Κομισιόν: Εθιστικός ο σχεδιασμός του Instagram και του Facebook

Σε προκαταρκτικό πόρισμα ότι η Meta παραβιάζει την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ λόγω του εθιστικού σχεδιασμού του Instagram και του Facebook κατέληξε η Κομισιόν. Η έρευνα επικεντρώνεται σε λειτουργίες όπως τι ατέρμονο σκρολάρισμα, η αυτόματη αναπαραγωγή, οι ειδοποιήσεις push και τα εξαιρετικά εξατομικευμένα συστήματα συστάσεων των πλατφορμών. Αξιολόγηση κινδύνου Οπως ανακοίνωσε η

Γιατί κολλάει το Wi-Fi σας; Αυτά είναι τα απίθανα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που καταστρέφουν το σήμα

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Το Wi-Fi αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, όμως η ασύρματη σύνδεση μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς. Από τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι ένα ενυδρείο ή ακόμη και έναν καθρέφτη, διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ασύρματο δίκτυο

Ο CEO της Samsung ζητά να μοιραστούμε περισσότερα με την AI

Το μεγάλο ραντεβού της τεχνολογίας πλησιάζει. Στις 22 Ιουλίου, η Samsung ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα νέα αναδιπλούμενα τηλέφωνα Galaxy Z Fold 8, Z Fold 8 Ultra και Galaxy Flip 8, μαζί με το Galaxy Watch 9. Οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τις πιο λεπτές οθόνες και τους βελτιωμένους μεντεσέδες. Όμως, η πραγματική επανάσταση φέτος δεν

Share

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που εκμεταλλεύθηκε οικονομικά όσο καμία άλλη τις ψηφιακές τεχνολογίες – τουλάχιστον στην Ευρώπη. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της αγγλικής γλώσσας που μιλά ο πληθυσμός, του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και δεξιοτήτων του εργατικού της δυναμικού, αλλά και του εταιρικού της φόρου που παρέμεινε στο 12,5% σε πείσμα ακόμα και της τρόικας τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, η χώρα έχει προσελκύσει εδώ και δεκαετίες τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχοντας μετατραπεί σε προγεφύρωμά τους για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% πέρυσι, με τους μεγάλους χρήστες ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων – να χρησιμοποιούν 9% περισσότερη ενέργεια το 2025 από όση το 2024.

Η προσέλκυση των κολοσσών της Silicon Valley έχει δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση τον 21ο αιώνα στη χώρα των μόλις 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Έχει όμως και το τίμημά της. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (CSO), το ρεύμα που καταναλώνουν τα κέντρα δεδομένων που έχουν εγκαταστήσει στην Ιρλανδία οι αμερικανικές εταιρείες κατανάλωσαν πέρυσι σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε συνολικά στην Ιρλανδία.

Μόλις δέκα χρόνια πριν, το έτος 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5%. Τα στοιχεία της CSO αναζωπύρωσαν, όπως είναι φυσικό, τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πίεση που ασκεί ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας στις ιρλανδικές ενεργειακές υποδομές.

10% αύξηση σε ένα χρόνο

Συνολικά 7.663 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας από την αυξανόμενη χωρητικότητα του δικτύου της Ιρλανδίας χρησιμοποιήθηκαν από τα κέντρα δεδομένων το 2025, αυξημένες κατά 10% από τις 6.973 GWh που χρησιμοποιήθηκαν το 2024. Η κατανάλωση από όλους τους άλλους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, αυξήθηκε μόλις κατά 2% κατά την ίδια περίοδο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.

Συνολικά, τα κέντρα δεδομένων από μόνα τους αντιπροσώπευαν το 23% της καταμετρημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, ενώ το 2024 αντιπροσώπευαν από λίγο περισσότερο από το 20%. Στο τέλος της δεκαετίας το ποσοστό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 30%. Οι  υπερ-υπολογιστές των data centers θα καταναλώνουν δηλαδή το ένα τρίτο της ενέργειας σε ολόκληρη την Ιρλανδία.

«Στρατηγική ευκαιρία»

Το ζήτημα για κάποιους που ανησυχούν για τη γιγάντωση της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα από τους υπολογιστές είναι ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου ευνόησε πολύ τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη των κέντρων που τους φιλοξενούν. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Μπερκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η επέκταση του δικτύου κέντρων δεδομένων της Δημοκρατίας ήταν μια «στρατηγική ευκαιρία».

«Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κράτος προχώρησε στην άρση ενός αποτελεσματικού μορατόριουμ για τις νέες συνδέσεις κέντρων δεδομένων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ίσχυε από το 2021», γράφει στους «Irish Times» ο Ίαν Καράν.

Η Επιτροπή Ρύθμισης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (CRU) της Ιρλανδίας έχει ορίσει ότι τα νέα κέντρα δεδομένων μπορούν να κατασκευαστούν εάν καλύπτουν τουλάχιστον το 80% της ενέργειας που καταναλώνουν ετησίως μέσω ανανεώσιμων πηγών. Πέρα όμως από την περιβαλλοντική αμφισβήτηση της γιγάντωσης του κλάδου, φαίνεται πως υπάρχει και οικονομικό κόστος από τη λειτουργία των επίμαχων κέντρων. Κόστος που επιβαρύνει τα ιρλανδικά νοικοκυριά.

Έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» σημειώνει ότι η μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από κέντρα δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και του δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών και στο τέλος προστίθενται 90 ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών.

Αναπτυξιακό ανιστάθμισμα

Οι «Irish Times» παραθέτουν και την άποψη που υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα σημαντικό αναπτυξιακό αντιστάθμισμα στην υπερκατανάλωση ενέργειας από τα data centers. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRI) της Ιρλανδίας απεφάνθη πρόσφατα ότι οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν επενδύσει σημαντικά σε εξοπλισμό που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων κατά το τελευταίο έτος, λόγω της άνθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το ιρλανδικό think tank προβλέπει ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη εφέτος, υποστηριζόμενη από αυτό το φαινόμενο. «Η αύξηση των επενδύσεων έχει συνδεθεί με την εισαγωγή εξοπλισμού που προορίζεται για κέντρα δεδομένων, ιδίως για εκείνα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της ΑΙ», σημειώνει το ESRI.

Ο Κόνορ Ο’Τουλ, ερευνητής καθηγητής του Ινστιτούτου, διευκρίνισε ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμό εννοούμε ημιαγωγούς, επεξεργαστές και κομμάτια υλικού που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων.

Χώρα-εργοστάσιο

Τα στοιχεία του CSO που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη αποκαλύπτουν ότι η Ιρλανδία από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης έχει μετατραπεί σε μια τεράστια βιομηχανική μονάδα. Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί χρήστες είναι οι «κύριοι παράγοντες» της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ιρλανδία, με τη ζήτηση μεγάλου όγκου να κορυφώνεται συνήθως το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% πέρυσι, με τους μεγάλους χρήστες ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων – να χρησιμοποιούν 9% περισσότερη ενέργεια το 2025 από όση το 2024. Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές συνολικά αντιπροσώπευαν το 72% της συνολικής ζήτησης πέρυσι, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά αυξήθηκε μόλις κατά 1% και αντιπροσώπευε το 28% του συνόλου.

Ειδικότερα, οι οικιακοί χρήστες σε αστικές περιοχές αντιπροσώπευαν το 18% του συνόλου ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα, ενώ τα αγροτικά νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 9%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα data centers κατανάλωσαν πέρυσι το 23% του συνόλου, αντιλαμβάνεται ότι υπήρξαν περισσότερο ενεργοβόρα από τα νοικοκυριά σε όλες τις πόλεις της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που εκμεταλλεύθηκε οικονομικά όσο καμία άλλη τις ψηφιακές τεχνολογίες – τουλάχιστον στην Ευρώπη. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της αγγλικής γλώσσας που μιλά ο πληθυσμός, του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και δεξιοτήτων του εργατικού της δυναμικού, αλλά και του εταιρικού της φόρου που παρέμεινε στο 12,5% σε πείσμα ακόμα και της τρόικας τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, έχει προσελκύσει εδώ και δεκαετίες τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχοντας μετατραπεί σε προγεφύρωμά τους για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η προσέλκυση των κολοσσών της Silicon Valley έχει δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση τον 21ο αιώνα στη χώρα των μόλις 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Έχει όμως και το τίμημά της. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (CSO), το ρεύμα που καταναλώνουν τα κέντρα δεδομένων που έχουν εγκαταστήσει στην Ιρλανδία οι αμερικανικές εταιρείες κατανάλωσαν πέρυσι σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε συνολικά στην Ιρλανδία.

Μόλις δέκα χρόνια πριν, το έτος 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5%. Τα στοιχεία της CSO αναζωπύρωσαν, όπως είναι φυσικό, τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πίεση που ασκεί ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας στις ιρλανδικές ενεργειακές υποδομές.

10% αύξηση σε ένα χρόνο

Συνολικά 7.663 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας από την αυξανόμενη χωρητικότητα του δικτύου της Ιρλανδίας χρησιμοποιήθηκαν από τα κέντρα δεδομένων το 2025, αυξημένες κατά 10% από τις 6.973 GWh που χρησιμοποιήθηκαν το 2024. Η κατανάλωση από όλους τους άλλους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, αυξήθηκε μόλις κατά 2% κατά την ίδια περίοδο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.

Συνολικά, τα κέντρα δεδομένων από μόνα τους αντιπροσώπευαν το 23% της καταμετρημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, ενώ το 2024 αντιπροσώπευαν από λίγο περισσότερο από το 20%. Στο τέλος της δεκαετίας το ποσοστό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 30%. Οι  υπερ-υπολογιστές των data centers θα καταναλώνουν δηλαδή το ένα τρίτο της ενέργειας σε ολόκληρη την Ιρλανδία.

«Στρατηγική ευκαιρία»

Το ζήτημα για κάποιους που ανησυχούν για τη γιγάντωση της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα από τους υπολογιστές είναι ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου ευνόησε πολύ τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη των κέντρων που τους φιλοξενούν. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Μπερκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η επέκταση του δικτύου κέντρων δεδομένων της Δημοκρατίας ήταν μια «στρατηγική ευκαιρία».

«Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κράτος προχώρησε στην άρση ενός αποτελεσματικού μορατόριουμ για τις νέες συνδέσεις κέντρων δεδομένων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ίσχυε από το 2021», γράφει στους «Irish Times» ο Ίαν Καράν.

Η Επιτροπή Ρύθμισης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (CRU) της Ιρλανδίας έχει ορίσει ότι τα νέα κέντρα δεδομένων μπορούν να κατασκευαστούν εάν καλύπτουν τουλάχιστον το 80% της ενέργειας που καταναλώνουν ετησίως μέσω ανανεώσιμων πηγών. Πέρα όμως από την περιβαλλοντική αμφισβήτηση της γιγάντωσης του κλάδου, φαίνεται πως υπάρχει και οικονομικό κόστος από τη λειτουργία των επίμαχων κέντρων. Κόστος που επιβαρύνει τα ιρλανδικά νοικοκυριά.

Έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» σημειώνει ότι η μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από κέντρα δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και του δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών και στο τέλος προστίθενται 90 ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών.

Αναπτυξιακό ανιστάθμισμα

Οι «Irish Times» παραθέτουν και την άποψη που υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα σημαντικό αναπτυξιακό αντιστάθμισμα στην υπερκατανάλωση ενέργειας από τα data centers. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRI) της Ιρλανδίας απεφάνθη πρόσφατα ότι οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν επενδύσει σημαντικά σε εξοπλισμό που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων κατά το τελευταίο έτος, λόγω της άνθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το ιρλανδικό think tank προβλέπει ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη εφέτος, υποστηριζόμενη από αυτό το φαινόμενο. «Η αύξηση των επενδύσεων έχει συνδεθεί με την εισαγωγή εξοπλισμού που προορίζεται για κέντρα δεδομένων, ιδίως για εκείνα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της ΑΙ», σημειώνει το ESRI.

Ο Κόνορ Ο’Τουλ, ερευνητής καθηγητής του Ινστιτούτου, διευκρίνισε ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμό εννοούμε ημιαγωγούς, επεξεργαστές και κομμάτια υλικού που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων.

Χώρα-εργοστάσιο

Τα στοιχεία του CSO που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη αποκαλύπτουν ότι η Ιρλανδία από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης έχει μετατραπεί σε μια τεράστια βιομηχανική μονάδα. Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί χρήστες είναι οι «κύριοι παράγοντες» της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ιρλανδία, με τη ζήτηση μεγάλου όγκου να κορυφώνεται συνήθως το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% πέρυσι, με τους μεγάλους χρήστες ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων – να χρησιμοποιούν 9% περισσότερη ενέργεια το 2025 από όση το 2024. Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές συνολικά αντιπροσώπευαν το 72% της συνολικής ζήτησης πέρυσι, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά αυξήθηκε μόλις κατά 1% και αντιπροσώπευε το 28% του συνόλου.

Ειδικότερα, οι οικιακοί χρήστες σε αστικές περιοχές αντιπροσώπευαν το 18% του συνόλου ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα, ενώ τα αγροτικά νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 9%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα data centers κατανάλωσαν πέρυσι το 23% του συνόλου, αντιλαμβάνεται ότι υπήρξαν περισσότερο ενεργοβόρα από τα νοικοκυριά σε όλες τις πόλεις της Ιρλανδίας.

SK Hynix: Τεράστια ζήτηση στον Νasdaq για τη δεύτερη σε αξία εταιρεία της Ν. Κορέας

Στα 170 δολάρια διαμορφώθηκε η τιμή της μετοχής της SK Hynix κατά το άνοιγμα των συναλλαγών στον Nasdaq την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 14%, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές άρπαξαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μερίδιο στη δεύτερη πιο αξιόλογη εταιρεία της Νότιας Κορέας. Η SK Hynix ακολουθεί μόνο τη Samsung σε κεφαλαιοποίηση στην Νότια Κορέα Τα

Κομισιόν: Εθιστικός ο σχεδιασμός του Instagram και του Facebook

Σε προκαταρκτικό πόρισμα ότι η Meta παραβιάζει την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ λόγω του εθιστικού σχεδιασμού του Instagram και του Facebook κατέληξε η Κομισιόν. Η έρευνα επικεντρώνεται σε λειτουργίες όπως τι ατέρμονο σκρολάρισμα, η αυτόματη αναπαραγωγή, οι ειδοποιήσεις push και τα εξαιρετικά εξατομικευμένα συστήματα συστάσεων των πλατφορμών. Αξιολόγηση κινδύνου Οπως ανακοίνωσε η