Η επίδραση των βιντεοπαιχνιδιών στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών

Related

Ηλεκτρικοί δρόμοι: Η τεχνολογία που μειώνει τις μπαταρίες EV και ανατρέπει τις μεταφορές

Η αναζήτηση πιο αποδοτικών και οικονομικών τρόπων για την τροφοδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) οδηγεί σε καινοτομίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που κινούμαστε. Μία από τις πιο υποσχόμενες ιδέες είναι οι ηλεκτρικοί δρόμοι –αυτοκινητόδρομοι εξοπλισμένοι με τεχνολογία που φορτίζει τα οχήματα εν κινήσει, είτε μέσω επαγωγής είτε μέσω αγώγιμων συστημάτων ενσωματωμένων

Roblox: Aθώο βιντεοπαιχνίδι ή ανεξέλεγκτο δίκτυο, που τα παιδιά δέχονται bullying και σεξουαλική παρενόχληση – Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian

Το παιχνίδι Roblox / AP Photo/Leon Keith, File Το Ρόμπλοξ αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή online βιντεοπαιχνίδια στον κόσμο με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ στην Αυστραλία, μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά έπαιζαν κατά μέσο όρο 137 λεπτά την ημέρα.

Roblox: Aθώο βιντεοπαιχνίδι ή ανεξέλεγκτο δίκτυο, που τα παιδία δέχονται bullying, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση – Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian

Το παιχνίδι Roblox / AP Photo/Leon Keith, File Το Ρόμπλοξ αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή online βιντεοπαιχνίδια στον κόσμο με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ στην Αυστραλία, μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά έπαιζαν κατά μέσο όρο 137 λεπτά την ημέρα.

ChatGPT: 7 τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις σωστά και να μην πέσεις στις παγίδες του

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Από μηχανής Θεός, ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας ή απλά η αιώνια καταδίκη της ελεύθερης σκέψης, βούλησης και του αυτοσχεδιασμού; Το ChatGPT μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί. Θα φανεί όμως ουσιαστικά χρήσιμο μόνο αν τον χρησιμοποιήσεις με σύνεση και ως ένα «μυαλό» που μπορεί να πυροδοτήσει την δική σου

Xania Monet: Ποια είναι η AI καλλιτέχνιδα που κατακτά τα charts

Η πρωτοφανής επιτυχία της, που της εξασφάλισε ένα συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων, έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για το μέλλον της μουσικής δημιουργίας.​ Η Xania Monet είναι η πρώτη AI καλλιτέχνιδα που μπήκε σε ραδιοφωνικό chart του Billboard.​ Όλοι οι στίχοι γράφονται από την Telisha “Nikki” Jones και βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες, ενώ η μουσική και η

Ποιο είναι το μυστικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;

Ποιο είναι το μυστικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης; FORTUNE GREECE 07/11/2025, 19:15 SHARE Η μία ανθρώπινη ιδιότητα που χρειαζόμαστε περισσότερο για να πλοηγηθούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανθεκτικότητα δεν είναι έμφυτη, αλλά μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί μέσα από εμπειρίες και προκλήσεις. Η Arianna

Η Comsys παρουσίασε επίσημα το Jaggle.eu – την ελληνική πλατφόρμα Low-code με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI) 

Η Comsys παρουσίασε χθες, στο Gazarte, το Jaggle.eu, την ελληνική πλατφόρμα Low-code για την ανάπτυξη επιχειρησιακών εφαρμογών με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI).  Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους του Τύπου, συνεργάτες και στελέχη της αγοράς τεχνολογίας, που παρακολούθησαν ζωντανές επιδείξεις (live demos) των δυνατοτήτων της πλατφόρμας, καθώς και πραγματικά παραδείγματα εφαρμογής σε επιχειρήσεις που ήδη αξιοποιούν το

Υποχωρεί η Ευρώπη στις πιέσεις Τραμπ και Big Tech – «Παγώνει» η αυστηρή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

FORTUNE GREECE 07/11/2025, 16:45 SHARE EU flags waving in front of European Parliament building. Brussels, Belgium Photo: Shutterstock Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναστείλει προσωρινά ορισμένες διατάξεις του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τις ΗΠΑ και τους τεχνολογικούς κολοσσούς, προτείνοντας “περίοδο χάριτος” ενός έτους για τις εταιρείες και

Η Google επαναπροσδιορίζει τους Χάρτες με τη δύναμη του Gemini AI 

FORTUNE GREECE 07/11/2025, 15:30 SHARE The Gemini logo is displayed on a mobile phone with Google in the background, in this photo illustration in Brussels, Belgium, on October 26, 2025. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto via AFP) Photo: AFP Η Google εισάγει τη μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στους

Δωρεάν και γρήγορο ίντερνετ σε όλα τα απομακρυσμένα σχολεία της χώρας από την COSMOTE TELEKOM

Μια νέα εποχή συνδεσιμότητας ξεκινά σε όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία της Ελλάδας με δωρεάν και γρήγορο ίντερνετ* από την COSMOTE TELEKOM για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή, στο πλαίσιο δωρεάς προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Υπηρεσία γρήγορου ίντερνετ θα διαθέτουν σχεδόν 600 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν περισσότεροι από 19.500

Γιατί ο Σαμ Άλτμαν ανυπομονεί να τον… απολύσει η τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί ο Σαμ Άλτμαν ανυπομονεί να τον… απολύσει η τεχνητή νοημοσύνη FORTUNE GREECE 06/11/2025, 22:00 SHARE Ο CEO της OpenAI προβλέπει ότι σε λίγα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα... τρέχει την εταιρεία του, ενώ εκείνος θα αποσυρθεί στη φάρμα του στη Χαβάη. Ο Sam Altman δήλωσε ότι θα «ντρέπεται» αν η OpenAI δεν γίνει η

Share

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κοινωνική ανάπτυξη των αγοριών, σε αντίθεση με τα κορίτσια ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα. Από την άλλη, η υπερβολική χρήση οθονών κατά την προσχολική ηλικία συνδέεται με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη.

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των επιπτώσεων των διαδραστικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει γίνει ιδιαίτερο αντικείμενο ανησυχίας μεταξύ γονιών, εκπαιδευτικών και ειδικών. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα είχαν επικεντρωθεί στην αρνητική επίδραση των παιχνιδιών αυτών, όπως η επιθετικότητα, η κατάθλιψη και το άγχος.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής την δρα Μπεάτε Βολντ Χίγκεν, που διεξήχθη σε συνεργασία του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έρχεται να μετριάσει αυτά τα δεδομένα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Child Development» της Εταιρείας Έρευνας για την Ανάπτυξη του Παιδιού, έλαβαν μέρος 873 νέοι Νορβηγοί από διάφορα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, ηλικίας έξι έως 12 ετών. Οι παράγοντες που έλαβαν υπόψη οι ερευνητές, ήταν το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης μάζας σώματος και ο χρόνος που περνάει το κάθε παιδί παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους φίλους του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος που τα αγόρια ξοδεύουν για βιντεοπαιγνίδια, είναι περισσότερος από όσο αφιερώνουν τα κορίτσια, αλλά δεν επηρεάζει την κοινωνική τους ανάπτυξη. Αντίθετα, τα κορίτσια που σε ηλικία δέκα ετών έπαιζαν πολλά ηλεκτρονικά παιγνίδια, είχαν πιο ασθενείς κοινωνικές δεξιότητες στα 12, ήταν πιο απομονωμένες και είχαν λιγότερες πιθανότητες κοινωνικής συναλλαγής με άλλα κορίτσια της ηλικίας τους. Και αντίστροφα όμως, τα παιδιά που δυσκολεύονταν πολύ στην κοινωνικοποίηση σε ηλικία οκτώ έως δέκα ετών, ήταν πιο πιθανό να παίζουν βιντεοπαιχνίδια στα 10-12 έτη.

Τι συμβαίνει όμως κατά την προσχολική ηλικία;

Ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπροστά σε μια οθόνη, σχετίζεται με τη μετέπειτα εμφάνιση προβλημάτων προσοχής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Πίους Μαντέιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS ONE» συμμετείχαν 2.400 οικογένειες. Οι γονείς ανέφεραν το συνολικό χρόνο που τα παιδιά τους αφιέρωναν σε μια οθόνη. Ο μέσος χρόνος ήταν 1,5 ώρες την ημέρα στην ηλικία των τριών ετών και 1,4 ώρες την ημέρα στην ηλικία των πέντε ετών.

Σε σύγκριση με τα παιδιά με λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, το 13,7% που παρακολουθούσαν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν κλινικά σημαντικά συμπεριφορικά προβλήματα και σχεδόν έξι φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα απροσεξίας. Επιπλέον, τα παιδιά που παρακολουθούσαν κάποια οθόνη πάνω από δύο ώρες ημερησίως, είχαν σχεδόν οκτώ φορές αυξημένο κίνδυνο να πληρούν τα κριτήρια για ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

«Τα δύο πρωτοποριακά ευρήματα από αυτή τη μελέτη είναι ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε οθόνες στην ηλικία των τριών ή των πέντε ετών, παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής στην ηλικία των πέντε ετών και αυτή η σχέση ήταν μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου που αξιολογήσαμε, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, του άγχους των γονέων και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων», δήλωσε η Σουκπριίτ Ταμάνα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αμπέρτα.

Ο Μαντέιν ανέφερε ότι η προσχολική είναι μια καλή ηλικία για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων με τις οθόνες και τα δεδομένα δείχνουν πως ένα μικρό παιδί δεν πρέπει να ξοδεύει περισσότερα από 30 λεπτά την ημέρα σε μια οθόνη.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης παράγοντες που παρείχαν προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνου παρακολούθησης μιας οθόνης. Ο καλός ύπνος είχε μικρή επίδραση, ενώ η συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα -και όχι οποιαδήποτε μορφή φυσικής άσκησης- βρέθηκε να έχει πολύ σημαντικό προστατευτικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους προς τη σωματική άσκηση. Όπως είπε ο Μαντέιν, ίσως η απάντηση είναι η αντικατάσταση του χρόνου που ξοδεύεται μπροστά από μια οθόνη, με μια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα.

Xania Monet: Ποια είναι η AI καλλιτέχνιδα που κατακτά τα charts

Η πρωτοφανής επιτυχία της, που της εξασφάλισε ένα συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων, έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για το μέλλον της μουσικής δημιουργίας.​ Η Xania Monet είναι η πρώτη AI καλλιτέχνιδα που μπήκε σε ραδιοφωνικό chart του Billboard.​ Όλοι οι στίχοι γράφονται από την Telisha “Nikki” Jones και βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες, ενώ η μουσική και η

Ποιο είναι το μυστικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;

Ποιο είναι το μυστικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης; FORTUNE GREECE 07/11/2025, 19:15 SHARE Η μία ανθρώπινη ιδιότητα που χρειαζόμαστε περισσότερο για να πλοηγηθούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανθεκτικότητα δεν είναι έμφυτη, αλλά μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί μέσα από εμπειρίες και προκλήσεις. Η Arianna