Ψηφιοποίηση: Πώς θα φέρει πιο κοντά τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την Ευρώπη

Related

Η κινεζική Tianma παρουσίασε πάνελ με ελάχιστα bezels

Το 2017 ζήσαμε τον πρώτο μεγάλο «πόλεμο» κατά των bezels, όταν το iPhone X και το Galaxy S8 προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η οθόνη πρέπει να καλύπτει κάθε χιλιοστό της πρόσοψης. Σήμερα, εν έτει 2026, φαίνεται πως φτάνουμε επιτέλους στο απόλυτο όριο. Η κινεζική εταιρεία Tianma μόλις παρουσίασε ένα πάνελ που κάνει ακόμα και

Ψηφιοποίηση: Πώς θα φέρει πιο κοντά τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την Ευρώπη

Η εδραίωση ενός συνεκτικού δεσμευτικού πλαισίου ψηφιοποίησης, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για τον οργανωτικό μετασχηματισμό του επιχειρείν αλλά και την ευρύτερη παραγωγική σύγκλιση της οικονομίας. Αυτό διαπιστώνεται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που εστιάζει στην ξεχωριστή δυναμική που επιδεικνύει ο ψηφιακός τομέας (ICT)

Στο φως βίντεο με θήκες για τα Z Fold 8 και Wide

Η Samsung φαίνεται πως έχει ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και η φετινή χρονιά για τα αναδιπλούμενα κινητά της αναμένεται γεμάτη αντιθέσεις. Νέες διαρροές από τον έμπειρο Ice Universe φέρνουν στο φως βίντεο με θήκες για το Galaxy Z Fold 8 και το ολοκαίνουργιο Galaxy Z Fold 8 Wide, αποκαλύπτοντας μια εικόνα που ίσως βάλει σε

Η ESET αποκάλυψε την καλοστημένη απάτη CallPhantom

Φαντάσου να πληρώνεις για μια υπηρεσία που σου υπόσχεται πρόσβαση σε ιστορικό κλήσεων και μηνύματα WhatsApp, μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις ότι τα στοιχεία που βλέπεις στην οθόνη σου είναι εντελώς ψεύτικα. Αυτό ακριβώς έπαθαν εκατομμύρια χρήστες Android παγκοσμίως. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET αποκάλυψε μια καλοστημένη απάτη με το όνομα CallPhantom , η οποία

Η Ευρώπη πατά φρένο στο AI Act για να σωθεί η καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξαναζυγίσει την εφαρμογή του...

Το 68% των passwords μπορεί να παραβιαστεί

Πάνω από τους μισούς παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης καταλήγουν σε αριθμό, σχεδόν επτά στους δέκα μπορούν να «σπάσουν» μέσα σε μία ημέρα, ενώ ακόμη και οι μακροσκελείς κωδικοί δεν προσφέρουν ουσιαστική ασφάλεια όταν βασίζονται σε προβλέψιμα μοτίβα.

6G: Μάχη για δύο στην κούρσα – Οι δύο υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται

ΗΠΑ και Κίνα επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για το 6G, με τη χώρα της ανατολικής Ασίας να δείχνει να έχει το προβάδισμα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα έρευνες για το φάσμα των νέων δικτύων ενώ το Πεκίνο έχει ήδη κάνει το πρώτο επίσημο βήμα καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορήγησε άδειες δοκιμών 6G. Ο παγκόσμιος τεχνολογικός

OpenAI: Μασκ εναντίον όλων και η δίκη που θα αλλάξει την AI

Την παραμονή της δίκης που θα κρίνει το μέλλον της OpenAI, ο Ίλον Μασκ απείλησε να καταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν και τον πρόεδρο Γκρεγκ Μπρόκμαν «τους πιο μισητούς άνδρες στην Αμερική». Δύο εβδομάδες μετά, και οι τρεις έχουν είδαν τη δήμη τους να πληγώνεται,  καθώς ύστερα από καταθέσεις και εκταοντάδες email και μηνύματα

Καζακστάν: Η έλλειψη ενέργειας απειλεί το σχέδιο για data center αξίας 1,9 δισ. δολαρίων

Συμφωνία με μια διεθνή κοινοπραξία υπέγραψε το Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανάπτυξης του Καζακστάν με σκοπό την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη μετατροπή της χώρας της Κεντρικής Ασίας σε κόμβο κέντρων δεδομένων (data centers). Το χρονοδιάγραμμα του έργου φαίνεται να εξαρτάται από την ικανότητα του Καζακστάν να καλύψει το υφιστάμενο ενεργειακό έλλειμμα. Το

Alphabet: Άλμα μετοχής 160% σε ένα χρόνο, κλειδί η θέση της στον τομέα της ΑΙ

H Alphabet ξεπέρασε προσωρινά την Nvidia σε κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια των συναλλαγών μετά το κλείσιμο της αγοράς αυτή την εβδομάδα, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για μια εταιρεία που θεωρούνταν ιδιαίτερα ευάλωτη στις αρχές της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Wall Street θεωρεί ότι η Google βρίσκεται σε καλή θέση στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης Η

Netflix: Κόβει τις διαφημίσεις με 20 δολάρια, στροφή streaming προς την παραδοσιακή TV

Οι εταιρείες streaming όπως ειναι το Netflix, διαπιστώνουν ότι οι πιο πολύτιμοι πελάτες τους μπορεί να μην είναι αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα. Αντίθετα, είναι όλο και περισσότερο οι θεατές που παρακολουθούν τα περισσότερα. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte για τις τάσεις στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης του Μαρτίου 2026, η μέση δαπάνη των νοικοκυριών

Η Ελλάδα απέκτησε τα δικά της «μάτια» στο διάστημα: Οι πρώτοι θερμικοί δορυφόροι για φωτιές και κρίσεις

Με την εκτόξευση τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων, η Ελλάδα περνά για πρώτη φορά σε μια νέα εποχή επιχειρησιακής αυτονομίας στην Πολιτική Προστασία. Το νέο εθνικό διαστημικό σύστημα θα επιτρέπει την παρακολούθηση πυρκαγιών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την έγκαιρη προειδοποίηση, τον συντονισμό των αρχών και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ένα καθοριστικό βήμα στη διαστημική και τεχνολογική

Share

Η εδραίωση ενός συνεκτικού δεσμευτικού πλαισίου ψηφιοποίησης, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για τον οργανωτικό μετασχηματισμό του επιχειρείν αλλά και την ευρύτερη παραγωγική σύγκλιση της οικονομίας. Αυτό διαπιστώνεται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που εστιάζει στην ξεχωριστή δυναμική που επιδεικνύει ο ψηφιακός τομέας (ICT) στην Ελλάδα, και διερευνά τη λειτουργία του ως βασικό μοχλό ενίσχυσης της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Οπως επισημαίνεται, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας, το ζητούμενο για το ελληνικό επιχειρείν μετατοπίζεται από τη βραχυπρόθεσμη ανθεκτικότητα στους διαρθρωτικούς παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων ετών.

Οι επιδόσεις του ψηφιακού τομέα

Παρά τη θετική δυναμική που διατηρήθηκε το 2025, οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα επιβραδύνθηκαν αισθητά (+2,6% σε αποπληθωρισμένους όρους, έναντι +4,2% το 2024), αντανακλώντας τις πιέσεις της συγκυρίας. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν τόσο (i) η ανακοπή της βελτίωσης του ελληνικού μεριδίου στο ευρωπαϊκό επιχειρείν (με ανάκτηση μόλις του 10% των απωλειών που προκάλεσε η βαθιά οικονομική κρίση της χώρας που ξεκίνησε το 2009) όσο και (ii) η υποτονική εκκίνηση του 2026 (στασιμότητα το πρώτο δίμηνο). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκτιμήσεις μας συγκλίνουν σε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 1% για το 2026, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να λειτουργούν επιβαρυντικά δημιουργώντας ασύμμετρα καθοδικά ρίσκα. Στη συγκυρία αυτή, αποκτά καίρια σημασία να αναγνωρίσουμε κλάδους που μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ψηφιακός τομέας (ICT) τερμάτισε πρώτος σε επίδοση το 2025 (+6% σε όρους αποπληθωρισμένων πωλήσεων) και παράλληλα αναδεικνύεται ως ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους με διαχρονικά αυξανόμενη βαρύτητα στο ελληνικό επιχειρείν την τελευταία 25ετία (σε 6,5% από 2,9% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας), με στήριγμα τεχνολογικές εξελίξεις σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οπτικές ίνες και λογισμικό.

Ωστόσο, η πρόοδος αυτή δε συνοδεύτηκε από ουσιαστική σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (ο κλάδος καλύπτει 10,6% της οικονομίας στην ΕΕ), υποδηλώνοντας ότι η βελτίωση αντανακλά κυρίως εξωγενείς τεχνολογικές τάσεις και λιγότερο μια εγχώρια δυναμική επιτάχυνσης του κλάδου.

Η απόκλιση της Ελλάδας

Ο ρόλος του ψηφιακού τομέα δεν περιορίζεται στα στενά όρια του κλάδου του, καθώς επιδρά καθοριστικά στη συνολική παραγωγική δομή της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η απόκλιση της Ελλάδας από την Ευρώπη υπολογίζεται στο 30% – κενό που αποτυπώνεται συμμετρικά στη σύνθεση παγίων της οικονομίας (ποσοστό ICT παγίων στο σύνολο) και στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων (χρήση εργαλείων όπως CRM και BI). Μάλιστα, η σύνθεση των ψηφιακών επενδύσεων αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην πρόσβαση σε τεχνολογία, αλλά στη χρήση της.

Συγκεκριμένα:

ü  Σε όρους τεχνολογικών υποδομών, η Ελλάδα εμφανίζει συγκρίσιμες επιδόσεις με την Ευρώπη (0,8% του συνόλου παγίων σε τηλεπικοινωνίες και εξοπλισμό πληροφορικής).

ü  Αντίθετα, η υστέρηση εντοπίζεται στο λογισμικό (0,7% έναντι 1,5% στην ΕΕ), δηλαδή στο σκέλος που αφορά την ενσωμάτωση και αξιοποίηση της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υστέρηση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας επιδρά περιοριστικά στο σύνολο της οικονομίας, με τον μηχανισμό να λειτουργεί εν πολλοίς μέσω του καναλιού της παραγωγικότητας εργασίας. Πράγματι, η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η παραγωγικότητα συνδέεται τόσο με το συνολικό ύψος των ψηφιακών παγίων όσο και με τη σύνθεσή τους, με το μερίδιο του λογισμικού να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Έτσι, με βάση το εκτιμηθέν υπόδειγμα των ερευνητών της ΕτΕ, υπολογίστηκε η επίδραση των ψηφιακών επενδύσεων στην πορεία της παραγωγικότητας σε βάθος δεκαετίας, υπό τις υποθέσεις δύο σεναρίων:

  • Στο συντηρητικό σενάριο, οι ψηφιακές επενδύσεις διατηρούν το σημερινό ρυθμό και η απόκλιση σε όρους παγίων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει κοντά στο 30%. Υπό αυτά τα δεδομένα, η παραγωγικότητα εργασίας αυξάνεται σωρευτικά κατά περίπου 30% μέχρι το 2035 (έναντι 11% στην ΕΕ βάσει τρέχουσας τάσης), περιορίζοντας έτσι το κενό παραγωγικότητας με την ΕΕ σε 47% από ü  55%. Σε αυτή την περίπτωση, το όφελος για την ελληνική οικονομία αγγίζει τα €12 δις το 2035 (έναντι της τρέχουσας τάσης ψηφιοποίησης).
  • Στο φιλόδοξο σενάριο, οι ψηφιακές επενδύσεις επιταχύνονται κατά 40% με στόχο τη σύγκλιση σε όρους παγίων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγικότητα αυξάνεται σωρευτικά κατά περίπου 50% μέχρι το 2035, περιορίζοντας έτσι το κενό με την ΕΕ κατά ακόμα 6 ποσοστιαίες μονάδες (στο 41%). Η επιτάχυνση αυτή είναι συμβατή με την επενδυτική δυναμική της προηγούμενης δεκαετίας, συνεπώς συνιστά έναν ρεαλιστικό στρατηγικό στόχο, που θα προσέδιδε στην ελληνική οικονομία όφελος της τάξης των €23 δισ. το 2035.

Οι 3 άξονες του επόμενου βήματος

Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου και η ίδια η Ευρώπη υστερεί τεχνολογικά, η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν αποτελεί πλέον φιλόδοξο στόχο, αλλά ελάχιστη προϋπόθεση, επισημαίνεται στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Η Ελλάδα έχει ήδη θέσει τις βάσεις της ψηφιακής μετάβασης με πρωτοβουλίες όπως το myDATA και το Greece 2.0.

Το επόμενο βήμα είναι η εδραίωση ενός πλαισίου με συνεκτικότητα και δεσμευτικότητα που θα καταστήσει την ψηφιοποίηση ως μια εύκολη και την πιο συμφέρουσα επιλογή για τις ΜμΕ. Βάσει βέλτιστων πρακτικών, οι προτεραιότητες μιας τέτοιας μεταρρύθμισης μπορούν να δομηθούν γύρω από τρεις άξονες:

  • Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Κτηματολόγιο, Τράπεζες), με σκοπό την πρακτική διευκόλυνση, την απλοποίηση και τη μείωση κόστους (στα πρότυπα της Εσθονίας)
  • Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ως μοχλού υιοθέτησης προεγκεκριμένων, χαμηλού κόστους προγραμμάτων (π.χ. ERP με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνης), με παράλληλη συμβουλευτική και χρηματοδοτική υποστήριξη (στα πρότυπα της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας)
  • Ενίσχυση της δυνατότητας μετασχηματισμού των επιχειρήσεων μέσω στοχευμένων επενδυτικών κινήτρων και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων (στα πρότυπα της Εσθονίας).

6G: Μάχη για δύο στην κούρσα – Οι δύο υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται

ΗΠΑ και Κίνα επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για το 6G, με τη χώρα της ανατολικής Ασίας να δείχνει να έχει το προβάδισμα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα έρευνες για το φάσμα των νέων δικτύων ενώ το Πεκίνο έχει ήδη κάνει το πρώτο επίσημο βήμα καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορήγησε άδειες δοκιμών 6G. Ο παγκόσμιος τεχνολογικός

OpenAI: Μασκ εναντίον όλων και η δίκη που θα αλλάξει την AI

Την παραμονή της δίκης που θα κρίνει το μέλλον της OpenAI, ο Ίλον Μασκ απείλησε να καταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν και τον πρόεδρο Γκρεγκ Μπρόκμαν «τους πιο μισητούς άνδρες στην Αμερική». Δύο εβδομάδες μετά, και οι τρεις έχουν είδαν τη δήμη τους να πληγώνεται,  καθώς ύστερα από καταθέσεις και εκταοντάδες email και μηνύματα