Ψηφιακή ασφάλεια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μια αποκάλυψη που αλλάζει τα πάντα

Related

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Apple στη Meta

Η είδηση ήρθε ξαφνικά αλλά δεν μας εκπλήσσει τελείως. Ο Alan Dye, αντιπρόεδρος σχεδιασμού ανθρώπινων διεπαφών στην Apple, θα συνεχίσει την καριέρα του στη Meta, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Dye είχε καθοριστικό ρόλο στο πώς δείχνουν και λειτουργούν τα προϊόντα της Apple από τότε που ο Jony Ive έφυγε το 2019, και τώρα θα

Bain & Company: Νέα φάση στρατηγικής ανάπτυξης για τα Data Centers στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναδεικνύεται μια πιο πειθαρχημένη και στοχευμένη ανάπτυξη των Data Centers, με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, γεωγραφική διαφοροποίηση και τον τοπικό έλεγχο δεδομένων. Η παγκόσμια ζήτηση για χωρητικότητα Data Centers αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, φτάνοντας τα 163 GW, με κρίσιμο περιοριστικό παράγοντα την ενεργειακή διαθεσιμότητα. Η Ευρώπη επιταχύνει την ανάπτυξη Data Centers, με στρατηγική

OnePlus Ace 6T: Κυκλοφόρησε στην Κίνα

Η OnePlus μόλις κυκλοφόρησε το Ace 6T στην Κίνα, μετά από εβδομάδες teasers. Το κινητό γίνεται το πρώτο στον κόσμο που φοράει το νεότερο Snapdragon 8 Gen 5, ένα chipset που υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις σε παιχνίδια και multitasking. Σύντομα θα το δούμε και διεθνώς με το όνομα OnePlus 15R. Η οθόνη του Ace 6T είναι

Βusiness Monitor: Η νεότερη γυναίκα CEO στην κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα και η πρόκληση του Agentic AI 

FORTUNE GREECE 06/12/2025, 13:47 SHARE Πρώτη προβολή σήμερα στις 19.00 στο One Channel: Στο στούντιο της εκπομπής η Kατερίνα Τασιοπούλου, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ThreatScene, και μέλος της λίστας 40under40 του Fortune Greece. Επίσης μαζί μας ο Σπύρος Σακελλαρίου, Group AI & Data Analytics Director της AUSTRIACARD HOLDINGS.   Βusiness Monitor με τον Τάσο Ζάχο:

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μοχλός επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας

Η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της προϋποθέτει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και ένα ισορροπημένο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως επισημαίνουν ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και ΕΚΤ. Η παραγωγικότητα στην Ε.Ε. έχει βυθιστεί στο 0,3% την τελευταία πενταετία, καθιστώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και των μισθών. Το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Samsung σπάει ρεκόρ στις πωλήσεις των foldables

Αν έχεις παρακολουθήσει έστω και λίγο την αγορά των κινητών, ξέρεις ότι τα foldables δεν αποτελούν πια μια περίεργη ιδέα. Ο κόσμος τα βλέπει, τα πιάνει, τα δοκιμάζει και τελικά τα αγοράζει περισσότερο από ποτέ. Το τρίτο τρίμηνο του 2025 το απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αφού οι παγκόσμιες αποστολές τέτοιων συσκευών ανέβηκαν κατά

Digital Omnibus: Η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ για την απλούστευση του ψηφιακού πλαισίου και ο ρόλος της Ελλάδας

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζει την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας δικαίου για την ενίσχυση των ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η ψηφιακή εποχή δεν είναι απλώς μια τάση — είναι μια επανάσταση που αλλάζει ριζικά την οικονομία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 19 Νοεμβρίου 2025 την

Μιχάλης Μπλέτσας στο Euronews: Ο ρόλος της Ελλάδας στον «ψηφιακό πόλεμο» Δύσης-Ανατολής

FORTUNE GREECE 06/12/2025, 11:20 SHARE Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο "ygeiamou 2024 - Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος", που συνδιοργανώθηκε από το ygeiamou.gr και το "Πρώτο Θέμα", στο Ωδείο Αθηνών, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: AFP Πώς η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας τη φέρνει στην πρώτη γραμμή των

Ριφιφί: Πόσο βαθιά χρειάζεται να σκάψεις για να χτυπήσεις το σύστημα;

Έτερος Εγώ, 17 Κλωστές και τώρα Ριφιφί… Εάν υπήρχε κάποιος όρος που να μπορούσε να προσδιορίσει το σύμπαν του Σωτήρη Τσαφούλια, ίσως το μάλλον αδόκιμο (και λίγο marvel-based): «Tsafouliaverse» να ταίριαζε γάντι. Αναμφίβολα, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στις εξαιρετικά πετυχημένες δουλειές του γνωστού σκηνοθέτη, μπορούμε εύκολα να ανιχνεύσουμε διακριτές κοινές συνιστάμενες… Ήρωες καθημερινοί που

Μάτια και τεχνητή νοημοσύνη: Πώς οι επιστήμονες εντοπίζουν Alzheimer και καρδιοπάθειες νωρίτερα από ποτέ

Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτει ότι οι επιστήμονες μπορούν πλέον να εκτιμήσουν τον κίνδυνο για Alzheimer και καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω της ανάλυσης εικόνων του αμφιβληστροειδή. Η τεχνική αυτή αξιοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ανιχνεύουν λεπτές αλλαγές στα αγγεία και τους ιστούς του ματιού, οι οποίες συχνά προηγούνται των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. Η

Ο «νονός» της AI, Τζέφρι Χίντον προβλέπει νίκη της Google στο ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης

FORTUNE GREECE 05/12/2025, 21:31 SHARE Nobel Prize in Physics 2024 laureate and British-Canadian computer scientist and cognitive psychologist Geoffrey Hinton delivers his Nobel Prize lecture in Aula Magna, Stockholm University, Sweden, on December 8, 2024. (Photo by Pontus LUNDAHL / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT / “The erroneous mention[s] appearing in the

Share

Το - παρακολούθησε από κοντά το συνέδριο Kaspersky Horizons στη Μαδρίτη και μίλησε με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν καθημερινά την πραγματική εικόνα του κόσμου του cyber security.

Αποστολή στη Μαδρίτη

Στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, κάθε μέρα μας φέρνει καινούριες ανακαλύψεις, αποκαλύψεις αλλά και εκπλήξεις. Όσο κι αν ακόμα και οι πιο μυημένοι με τον κόσμο της τεχνολογίας πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους πιάσει πλέον απροετοίμαστους, είναι γεγονός ότι με την βαθιά είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα όλων μας, είναι θέμα χρόνου να δούμε το τι άλλο είναι πραγματικά ικανή να παρουσιάσει αυτή η τεχνολογία.

Κάπως έτσι θα περιέγραφε κανείς το περίγραμμα της σημερινής πραγματικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας: Με έναν νέο «παίκτη» ο οποίος αλλάζει εντελώς τα δεδομένα. Πρόκειται για το FunkSec, όπου τα «αποκαλυπτήρια» των πραγματικών δυνατοτήτων του έγιναν στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Kaspersky Horizons, το οποίο παρακολούθησε από κοντά το -.

Στην εκδήλωση όπου συμμετείχαν ειδικοί του χώρου του cyber security, μέλη της ομάδας Kaspersky GReAT αλλά και προσωπικότητες από τον κλάδο της ψηφιακής ασφάλειας, είδαμε αναλυτικά όλα όσα καθιστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη έναν «απροσδόκητο» σύμμαχο για τους κακόβουλους χάκερ.

Όπως έδειξε επί σκηνής ο Marc Rivero, Lead Security Researcher in the Global Research & Analysis Team Kaspersky, για πρώτη φορά στην ιστορία παρακολουθήσαμε σε πλήρη λειτουργία ένα πρόγραμμα «ομηρείας» ψηφιακών δεδομένων, το FunkSec, ο κώδικας του οποίου έχει δημιουργηθεί εν μέρει από το ChatGPT!

Με εργαλεία παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, το FunkSec «τρέχει» ζωντανά και αυτόνομα μέσα από διαρκείς ελέγχους, ούτως ώστε να αναπτύσσεται, να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται με βάση τις ανάγκες των ψηφιακών εγκληματιών. «Και δεν είναι μόνο αυτό», λέει ο Marc Rivero στο -. «Το FunkSec μπορεί να κλειδώνει, να κρυπτογραφεί, και να εξάγει με σκοπό ακόμη και την πλήρη καταστροφή τους, όσα δεδομένα επιθυμεί ο κυβερνοεγκληματίας, με αντάλλαγμα την πληρωμή λύτρων από την εταιρεία ή τον οργανισμό που έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση».

Κακόβουλοι χάκερ χωρίς γνώσεις κώδικα;

Σε λιγότερο από έναν χρόνο αυτή η τεχνολογία έχει παραβιάσει κυβερνητικούς, τεχνολογικούς, οικονομικούς και εκπαιδευτικούς τομείς σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Όμως αυτό που την κάνει επίσης ξεχωριστή, δεν είναι μόνο το ότι έχει παραχθεί από εργαλεία ΤΝ σαν το ChatGPT. Είναι το γεγονός ότι οι χρήστες της απαιτούν εξαιρετικά χαμηλά ποσά από τα θύματά τους για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία που έχουν καταλάβει, καθώς η δυνατότητά της να εξελίσσεται με βάση τα δεδομένα πολλών χιλιάδων χρηστών σε όλο τον κόσμο, την καθιστά ένα πολύ φτηνό κακόβουλο «εργαλείο» στα χέρια οποιουδήποτε. «Μπαίνουμε πλέον σε μια εντελώς νέα εποχή στον κόσμο της ψηφιακής ασφάλειας», σημειώνει στο “FG” ο Marc Rivero. «Οι διαχειριστές εργαλείων κυβερνοεπιθέσεων, όπως το FunkSec, μπορούν πλέον να “στρατολογούν” με κανονικούς μισθούς και άλλες αποδοχές, όσους θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία διαμοιρασμού εγκληματικής γνώσης, με σκοπό -φυσικά- το κέρδος. Δεν χρειάζεται, πια, να έχεις υψηλού επιπέδου γνώσεις πληροφορικής και δημιουργίας κώδικα για να μετατραπείς σε κυβερνοεγκληματία. Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά με το FunkSec».

Το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί ένα ακόμη εφόδιο στη διάθεση των επιτιθέμενων στον κόσμο της ψηφιακής ασφάλειας, αλλά δεν είναι το μόνο. Οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο το «κλείδωμα» εταιρικών δεδομένων με αντάλλαγμα την είσπραξη λύτρων (ransomware), αυξάνεται κάθε χρόνο με γεωμετρικούς ρυθμούς. Όπως έδειξε στη σκηνή του Kaspersky Horizons o Clément Domingo, ένας από τους ελάχιστους ειδικούς ψηφιακής ασφάλειας στον κόσμο με αποδεδειγμένη δράση εντοπισμού και σύλληψης κυβερνοεγκληματιών στον κόσμο του λεγόμενου «Σκοτεινού Διαδικτύου» (Dark Web), μέσα στο 2025 το «άτυπο ΑΕΠ» των συνολικών εισπράξεων από επιθέσεις τύπου ransomware σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη «οικονομία» του κόσμου, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. (Στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν ο Clément Domingo και ο Marc Rivero στο FG και θα διαβάσετε πολύ σύντομα στο -, περιγράφουν με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες το πραγματικό προφίλ ενός κακόβουλου χάκερ, το οποίο θα εκπλήξει όλους).

Ένα μοναδικό business model για ψηφιακούς εγκληματίες

Ποιος είπε ότι το οργανωμένο έγκλημα ενεργεί μόνο στον φυσικό κόσμο; «Οι ψηφιακές ομάδες κακόβουλων χάκερ δεν είναι έφηβοι που ζουν “χωμένοι” μπροστά σε μια οθόνη στο υπόγειο του σπιτιού τους. Είναι πλήρως οργανωμένες ομάδες οι οποίες έχουν “εταιρική δομή”, στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, τιμοκατάλογο, τμήμα διαχείρισης και εντοπισμού προσωπικού, και ένα σύστημα παροχής εργαλείων κυβερνοεπίθεσης που λειτουργεί σαν το λεγόμενο System as a Service», λέει στο FG ο Marc Rivero.

Με απλά λόγια, οι ομάδες των κυβερνοεγκληματιών διαθέτουν προς πώληση ή «ενοικίαση» εργαλεία ψηφιακής επίθεσης μέσω της μεθόδου ransomware, για οποιονδήποτε. Ακόμη και με ενεργή συνδρομή σαν να αγοράζεις ένα ψηφιακό εργαλείο από πασίγνωστες τεχνολογικές εταιρείες της αγοράς. «Προσφέρουν [αυτές οι ομάδες κυβερνοεγκληματιών] ακόμη και υπηρεσίες εξυπηρέτησης και υποστήριξης», σημειώνει ο ειδικός ασφαλείας της Kaspersky. «Είναι, μάλιστα, τρομερό κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές: Μετά από την πληρωμή των λύτρων, ορισμένοι επιτιθέμενοι στέλνουν στα θύματά τους αναλυτική αναφορά για το πώς κατάφεραν να σπάσουν την ψηφιακή τους άμυνα και με ποιον τρόπο θα κλείσουν αυτό το κενό ασφάλειας για να μην τους παραβιάσει κάποιος άλλος!».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα: Ζήτημα ηθικής ή κενό διακυβέρνησης;

Το Kaspersky Horizons που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, αναζήτησε τις απαντήσεις σε δύο επίσης πολύ βασικά ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή ασφάλεια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Την ηθική χρήση της και την ορθή κατανόηση των δυνατοτήτων της από όσους λαμβάνουν κεντρικές αποφάσεις στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις τους.

Διαχωρίζοντας, επί σκηνής, τον γενικό όρο «χάκερ» όπου στα αυτιά των περισσότερων ηχεί ως κάτι αρνητικό, ο Clément Domingo σημείωσε ότι σήμερα οι λεγόμενοι «ηθικοί χάκερ», αποτελούν το «ανοσοποιητικό σύστημα του διαδικτύου». Δηλώνοντας και ο ίδιος ένας «ηθικός χάκερ», με βαθιές γνώσεις και των επιθετικών αλλά και των αμυντικών ψηφιακών εργαλείων, συμβάλει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη μιας ψηφιακής κουλτούρας εντός των οργανισμών, η οποία είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση όσων εκπληκτικών φέρνει η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

«Μόνο η συνεργασία ιδιωτικού τομέα και κυβερνητικών οργανισμών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες ηθικές αρχές πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί και θα χρησιμοποιηθεί η ΤΝ, με γνώμονα την ισότητα και την προσβασιμότητα», σημείωσε στην ομιλία του ο Jochen Michels, Head of Public Affairs Europe Kaspersky, φέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της εταιρείας του με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Internet Governance Forum και του EU AI Pact αντίστοιχα.

«Η αρχή για την ορθή χρήση ΤΝ πρέπει να αφορά τη διακυβέρνηση», σημείωσε, τέλος, σε ζωντανή συζήτηση επί σκηνής του Kaspersky Horizons η Liliana Acosta, CEO & Founder της εταιρείας Thinker Soul με έδρα την Ισπανία, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων.

Sergey Lozhkin, Head of Kaspersky Global Research & Analysis Team

Κβαντικοί υπολογιστές: Μια δεκαετία μεγάλων αλλαγών είναι μπροστά μας

Το Kaspersky Horizons έκλεισε τον γύρο συζητήσεων με την παρουσίαση όλων των δεδομένων γύρω από τους κβαντικούς υπολογιστές και το μέλλον αυτής της τεχνολογίας. Κάνοντας αναφορά στο πού βρισκόμαστε τεχνολογικά αυτήν την περίοδο όσον αφορά το μεγαλύτερο άλμα της ανθρωπότητας σχετικά με την υπολογιστική ισχύ των συστημάτων νέας γενιάς, ο Sergey Lozhkin, Head of Kaspersky Global Research & Analysis Team, σημείωσε ότι στα επόμενα 10 με 15 χρόνια θα διαθέτουμε ολοκληρωμένους κβαντικούς υπολογιστές οι οποίοι θα παράγουν αλγορίθμους ικανούς να λύσουν υπολογιστικά προβλήματα σε ελάχιστο χρόνο – προβλήματα τα οποία οι σημερινοί υπερ-υπολογιστές μπορεί να χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να επιλύσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

  • Το ChatGPT αποδυναμώνει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε μελέτη του ΜΙΤ
  • Όταν το ChatGPT μπαίνει στα προσωπικά μας μηνύματα: Μας διευκολύνει ή διαβρώνει την αυθεντικότητα;

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Apple στη Meta

Η είδηση ήρθε ξαφνικά αλλά δεν μας εκπλήσσει τελείως. Ο Alan Dye, αντιπρόεδρος σχεδιασμού ανθρώπινων διεπαφών στην Apple, θα συνεχίσει την καριέρα του στη Meta, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Dye είχε καθοριστικό ρόλο στο πώς δείχνουν και λειτουργούν τα προϊόντα της Apple από τότε που ο Jony Ive έφυγε το 2019, και τώρα θα

Bain & Company: Νέα φάση στρατηγικής ανάπτυξης για τα Data Centers στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναδεικνύεται μια πιο πειθαρχημένη και στοχευμένη ανάπτυξη των Data Centers, με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, γεωγραφική διαφοροποίηση και τον τοπικό έλεγχο δεδομένων. Η παγκόσμια ζήτηση για χωρητικότητα Data Centers αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, φτάνοντας τα 163 GW, με κρίσιμο περιοριστικό παράγοντα την ενεργειακή διαθεσιμότητα. Η Ευρώπη επιταχύνει την ανάπτυξη Data Centers, με στρατηγική