Κάτω από τη βάση – σε σχέση τουλάχιστον με τις ανταγωνίστριες τους στην Ευρώπη – βαθμολογούνται οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε επίπεδο ψηφιοποίησης. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ούτε οι μισές ΜμΕ δεν έχουν κατακτήσει την πολυπόθητη ψηφιακή ωριμότητα, με αποτέλεσμα να αξιολογούνται κάτω από τη βάση σε σχέση με τις ομολόγους τους στην Ευρώπη στους περισσότερους δείκτες, που αφορούν την ψηφιακή ωριμότητα.
Για την ακρίβεια, το 2023 περίπου οι μισές μικρομεσαίες εταιρείες – μόλις το 43,3% – στην Ελλάδα είχε ένα βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 57,7%. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την Ψηφιακή Δεκαετία, οι ελληνικές ΜμΕ κάνουν βήματα προς την ψηφιακή ωριμότητα ταχύτερα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες: οι ελληνικές ΜμΕ οδεύουν προς την ψηφιακή ωριμότητα με ετήσιο ρυθμό 7,2%, ήτοι πάνω από 2,5 φορές ταχύτερα από τον αντίστοιχο βηματισμό των επιχειρήσεων στην ΕΕ, που είναι μόλις 2,6%.
“Η Ελλάδα υστερεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με πολλές μικρομεσαίες εταιρείες να έχουν σχετικά μέτρια επίπεδα καινοτομίας και χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας”, αναφέρει στη δεύτερη έκθεση της για την Ψηφιακή Δεκαετία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά την όποια επιτάχυνση, η Ελλάδα δεν φαίνεται να πιάνει τους φιλόδοξους στόχους, που έχει θέσει η ΕΕ για την ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ μέχρι το 2030. “Στον οδικό της χάρτη, η Ελλάδα έχει ως στόχο το 79,7% των μικρών και μεσαίων εταιρειών να έχουν τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως τα τέλη της δεκαετίας, κάτω από τον στόχο του 90%, που έχει θέσει η ΕΕ”, αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Οι στόχοι για το Cloud
Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι γενικά οι μικρομεσαίες εταιρείες έχουν κάνει μικρή πρόοδο όσον αφορά τις προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και η ανάλυση δεδομένων (data analytics). Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, μόλις το 18,1% των ελληνικών ΜμΕ αξιοποιεί cloud υποδομές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι στο 38,9%.
Πάντως, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρήσης cloud από ελληνικές εταιρείες είναι σημαντικός και κινείται στα επίπεδα του 9,1%. Ο εθνικός στόχος της Ελλάδας για το 2030 είναι το 56% των επιχειρήσεων να έχουν υιοθετήσει υπηρεσίες cloud, λιγότερες από τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για 75%.
Στη διείσδυση των data analytics, οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο 25%, έναντι 33,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. “Ο οδικός χάρτης της Ελλάδας θέτει ως εθνικό στόχο για το 2030 το 40% των επιχειρήσεων να κάνει χρήση data analytics, το οποίο είναι κάτω από τον στόχο της ΕΕ για 75%”, τονίζει η Κομισιόν στην έκθεσή της.
Τέλος, η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις μόλις που φτάνει στο 4% (από 2,6% το 2022), καταγράφοντας ετήσια αύξηση 24%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ έχει φθάσει στο 8%.
Η Ελλάδα έχει θέσει ως εθνικό στόχο για το 2030 το 32% των επιχειρήσεων να έχει υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη, ποσοστό που κινείται πολύ κάτω από τον πήχη της ΕΕ, που έχει τεθεί στο 75% έως τα τέλη της δεκαετίας.