Παλιές συσκευές, νέα προβλήματα: Οι κίνδυνοι της μη υποστηριζόμενης τεχνολογίας IoT

Related

Επίσημες διαφημιστικές εικόνες για το Motorola Edge 70 Max

Η Motorola σχεδιάζει τη νέα της ναυαρχίδα και ήδη πήραμε μια πολύ καλή πρώτη γεύση. Υλικό που διέρρευσε στο διαδίκτυο μας δείχνει επίσημες διαφημιστικές εικόνες για το Motorola Edge 70 Max. Το νέο μοντέλο έρχεται με άγριες διαθέσεις, καθώς φέρνει τη δύναμη που έλειπε από το απλό και αρκετά λεπτό Edge 70. Αν και πρέπει

Το OnePlus 16T βρίσκεται ήδη σε φάση ανάπτυξης

Όλος ο κόσμος της τεχνολογίας περιμένει να δει το επερχόμενο OnePlus 16 με την οθόνη χωρίς περιθώρια, όμως η κινεζική εταιρεία φαίνεται πως δουλεύει ήδη πάνω σε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ . Οι πρώτες διαρροές από την Κίνα και τον γνωστό λογαριασμό Digital Chat Station στο Weibo αποκαλύπτουν ότι το OnePlus 16T βρίσκεται ήδη

Pax Silica: Η Ελλάδα στη διεθνή αμερικανική πρωτοβουλία

Στην Pax Silica, την οποία προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας και της ασφάλειας στις εφοδιαστικές αλυσίδες ημιαγωγών και κρίσιμων ορυκτών εντάχθηκε επισήμως η Ελλάδα. Η ένταξη στην πρωτοβουλία επιτρέπει στην Ελλάδα να συμμετέχει στον αμερικανικό σχεδιασμό για την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων

Oracle: 21.000 απολύσεις λόγω στροφής στην τεχνητή νοημοσύνη

Περίπου 21.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως κατάργησε η Oracle τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας αναδιαμορφώνει τις δραστηριότητές του με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως δείχνει η τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας. Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας απολύθηκαν τον τελευταίο χρόνο Η εταιρεία λογισμικού και υπολογιστικού νέφους αναφέρει ότι στις

Nvidia: Ο νέος σχεδιασμός του κέντρου δεδομένων της θα λύσει το πρόβλημα νερού της ΑΙ

Μεταξύ των πολλών ανησυχιών των Αμερικανών σχετικά με τα κέντρα δεδομένων —από τον συνεχή βόμβο έως τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος— ξεχωρίζει η υπερβολική κατανάλωση νερού. Οι κάτοικοι πόλεων όπου λειτουργούν κέντρα δεδομένων έχουν αναφερθεί σε περιπτώσεις μολυσμένου νερού, χαμηλής πίεσης νερού και παράνομης άντλησης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ένα από τα βασικά στοιχεία

Ζάκερμπεργκ: Εδωσε εντολή στη Meta να δημιουργήσει εφαρμογή για αγορές προβλέψεων

Να «πατήσει πόδι» στην αγορά προβλέψεων επιχειρεί ο CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς ανέθεσε πρόσφατα σε μια μικρή ομάδα της εταιρείας του να δημιουργήσει μια εφαρμογή για smartphone παρόμοια με τις Polymarket και Kalshi, όπως ανέφεραν οι New York Times την Τρίτη, επικαλούμενη δύο υπαλλήλους που έχουν γνώση του θέματος. Η εφαρμογή αναφέρεται εσωτερικά

Ποιο το μέλλον των media στην εποχή του ΑΙ και των fake news;

ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ 23/06/2026, 18:22 SHARE Εκδότες και δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων μέσων της Ευρώπης, έδωσαν το παρών στο European Publishing Congress. Αποστολή Βιέννη Ανέκαθεν η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις ήταν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο χώρος των ΜΜΕ. Η διασταύρωση της πληροφορίας, η αμεροληψία, και η εγκυρότητα της πηγής είναι οι

Huawei Watch Fit 5 Series: Τετράγωνο design, καθόλου «τετράγωνη» λογική στον καρπό σου!

Ποιος είπε ότι η ζωή πρέπει να είναι… «τετράγωνη» για να έχει δομή; Αν στο άκουσμα της λέξης «τετράγωνο» το μυαλό σας πηγαίνει σε βαρετά κουτάκια, αυστηρούς κανόνες και προβλέψιμες επιλογές, η Huawei είναι εδώ για να ανακατέψει την τράπουλα των wearables. Ξεχάστε τις πλαστικές, συμβατικές συσκευές του παρελθόντος. Η νέα σειρά Huawei Watch Fit

AI Act: Η Ελλάδα αποκτά ολοκληρωμένο εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του Kανονισμού της Ε.Ε για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο: «Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1689 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2024 (Kανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη) – Τροποποίηση του ν. 4961/2022 (Α’ 146) και άλλες διατάξεις», από την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026.

Η Microsoft αυξάνει τις τιμές – Ο «φόρος τεχνητής νοημοσύνης» φουσκώνει το κόστος λογισμικού για τις επιχειρήσεις

Μια νέα οικονομική πραγματικότητα διαμορφώνεται για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς από την 1η Ιουλίου η Microsoft προχωρά σε σημαντική αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου της για το σύνολο σχεδόν των συνδρομητικών πακέτων λογισμικού που χρησιμοποιούνται σε εταιρικό περιβάλλον. Οι αυξήσεις αυτές, που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται έως και στο 33%, αποδίδονται στην ενσωμάτωση προηγμένων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης

Vodafone: Αναβάθμιση σε 100% οπτική ίνα στην ίδια τιμή

Με στόχο να προσφέρει ακόμα καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας στους πελάτες της και στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσπάθειας της χώρας να μεταβεί από τον χαλκό στην οπτική ίνα, η Vodafone προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης των συνδέσεων ADSL και FTTC σε δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 290 .000 πελάτες σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας

Τα Public επενδύουν στην αγορά των AI συσκευών και φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη περνά από τη θεωρία στην πράξη και γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, τα Public επενδύουν δυναμικά στη νέα γενιά AI συσκευών, φέρνοντας στους καταναλωτές smartphones και laptops που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να απλοποιούν καθημερινές εργασίες και να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο. Παράλληλα, τα Public κάνουν

Share

Οι παλιές συσκευές αποτελούν συχνά εύκολο στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες, ειδικά αν έχουν ευπάθειες που μπορούν να αξιοποιηθούν και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες διορθώσεις λόγω του τέλους της διάρκειας της ζωής τους προειδοποιούν οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET. 

Οι παραβιάσεις παλιών ή ευάλωτων συσκευών είναι ένα ζήτημα, αλλά γιατί να προσπαθήσει κάποιος να παραβιάσει συσκευές που δεν υποστηρίζονται πλέον ή που τρέχουν παλιό λογισμικό; Για να αποκτήσει τον έλεγχο; Για να κατασκοπεύσει ανθρώπους; Η απάντηση δεν είναι απλή.

Το τέλος πλησιάζει – για τη συσκευή σας

Έρχεται κάποια στιγμή που μια συσκευή είναι παρωχημένη, είτε επειδή γίνεται πολύ αργή, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης της αγοράζει μια νέα, είτε επειδή στερείται λειτουργιών σε σύγκριση με τις σύγχρονες συσκευές, με τον κατασκευαστή να στρέφει την προσοχή του σε ένα νέο μοντέλο και να χαρακτηρίζει την παλιά ως συσκευή που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής (EOL).

Σε αυτό το στάδιο, οι κατασκευαστές σταματούν την εμπορία, την πώληση ή την παροχή ανταλλακτικών, υπηρεσιών ή ενημερώσεων λογισμικού για το προϊόν. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά από τη δική μας σκοπιά, σημαίνει ότι η ασφάλεια της συσκευής δεν υποστηρίζεται πλέον σωστά, αφήνοντας τον τελικό χρήστη ευάλωτο, λέει ο Márk Szabó από την ομάδα της ESET.

Μετά το τέλος της υποστήριξης, οι κυβερνοεγκληματίες αρχίζουν να αποκτούν το πάνω χέρι. Συσκευές όπως κάμερες, συστήματα τηλεδιάσκεψης, δρομολογητές και έξυπνες κλειδαριές διαθέτουν λειτουργικά συστήματα ή υλικολογισμικό που, όταν παλιώσουν, δε λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε πειρατεία ή άλλη κακόβουλη χρήση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 17 δισεκατομμύρια συσκευές IoT (Internet of Things) στον κόσμο – από κάμερες μέχρι έξυπνες τηλεοράσεις – και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Ας υποθέσουμε ότι το ένα τρίτο από αυτές θα θεωρείται παρωχημένο σε πέντε χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια συσκευές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες – όχι αμέσως, αλλά καθώς η υποστήριξη τελειώνει, η πιθανότητα θα αυξανόταν.

Πολύ συχνά, αυτές οι ευάλωτες συσκευές μπορούν να καταλήξουν ως τμήματα ενός botnet – ένα δίκτυο συσκευών που μετατρέπονται σε ζόμπι υπό τις εντολές ενός χάκερ.

Τα σκουπίδια του ενός, ο θησαυρός του άλλου

Ένα καλό παράδειγμα botnet που εκμεταλλεύεται ευάλωτες συσκευές IoT ήταν το Mozi. Αυτό το botnet ήταν πασίγνωστο επειδή κάθε χρόνο υπέκλεβε εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές που ήταν συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που παραβιάζονταν, οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνταν για διάφορες κακόβουλες δραστηριότητες, όπως η κλοπή δεδομένων και η παράδοση ωφέλιμων φορτίων κακόβουλου λογισμικού. Το botnet ήταν πολύ επίμονο και με δυνατότητες ταχείας επέκτασης, αλλά εξουδετερώθηκε το 2023.

Η εκμετάλλευση ευπαθειών σε μια συσκευή όπως μια κάμερα IoT θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον εισβολέα να τη χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο παρακολούθησης και να κατασκοπεύσει εσάς και την οικογένειά σας. Απομακρυσμένοι κυβερνοεγκληματίες θα μπορούσαν να καταλάβουν ευάλωτες, συνδεδεμένες στο διαδίκτυο κάμερες, μόλις αποκαλυφθούν οι διευθύνσεις IP τους, χωρίς να έχουν προηγούμενη πρόσβαση στην κάμερα ή να γνωρίζουν τους κωδικούς της. Ο κατάλογος των ευάλωτων συσκευών IoT είναι μακρύς, με τους κατασκευαστές να μην αναλαμβάνουν την επιδιόρθωση – μάλιστα, αυτό δεν είναι δυνατό όταν ένας κατασκευαστής έχει διακόψει τις εργασίες του.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος μια παλιά συσκευή που ακόμη και ο κατασκευαστής δεν την υποστηρίζει; Είτε πρόκειται για έλλειψη ενημέρωσης είτε για απροθυμία αγοράς ενός νέου προϊόντος, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και λογικοί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι συσκευές θα πρέπει να παραμείνουν σε χρήση – ειδικά όταν σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας.

Εναλλακτικά, γιατί να μην τους δώσετε έναν νέο σκοπό;

Παλιές συσκευές, νέες χρήσεις

Λόγω της αφθονίας των συσκευών IoT έχει αναδυθεί μια νέα τάση: η επαναχρησιμοποίηση παλαιών συσκευών για νέες χρήσεις. Για παράδειγμα, μετατρέποντας το παλιό σας iPad σε συσκευή ελέγχου σπιτιού, ή χρησιμοποιώντας ένα παλιό τηλέφωνο ως ψηφιακή κορνίζα ή ως GPS στο αυτοκίνητο. Οι δυνατότητες είναι πολλές, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει και πάλι να λάβετε υπόψη το θέμα της ασφάλειας- αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές δε θα πρέπει να συνδέονται στο internet λόγω της ευάλωτης φύσης τους.

Από την άλλη, το να ξεφορτωθείτε μια παλιά συσκευή πετώντας την δεν είναι καθόλου καλή ιδέα από άποψη ασφάλειας. Εκτός από την περιβαλλοντική οπτική γωνία για την αποφυγή ρύπανσης, οι παλιές συσκευές μπορεί να έχουν μέσα θησαυρούς εμπιστευτικών πληροφοριών που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Και πάλι, οι μη υποστηριζόμενες συσκευές μπορούν να καταλήξουν ως ζόμπι σε ένα botnet – ένα δίκτυο παραβιασμένων συσκευών που ελέγχεται από έναν εισβολέα και χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς. Αυτές οι συσκευές-ζόμπι καταλήγουν συχνότερα να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS).

Τα botnet μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και πολλές φορές χρειάζεται μια συμμαχία (συχνά αποτελούμενη από τις αστυνομικές αρχές πολλών χωρών που συνεργάζονται με τις αρχές κυβερνοασφάλειας και τους προμηθευτές) για να εξουδετερώσει ή να διαταράξει ένα botnet, όπως στην περίπτωση του botnet Emotet. Ωστόσο, τα botnet είναι πολύ ανθεκτικά και θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν μετά από μια διακοπή, προκαλώντας περαιτέρω περιστατικά.

Έξυπνος κόσμος, έξυπνοι εγκληματίες και ζόμπι

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να ειπωθούν σχετικά με το πώς οι έξυπνες συσκευές προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στους απατεώνες για να εκμεταλλεύονται ανυποψίαστους χρήστες και επιχειρήσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει πάντα να διατηρείτε τις συσκευές σας ενημερωμένες, και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να τις αποσύρετε με ασφάλεια (σβήνοντας τα παλιά δεδομένα), να τις αντικαταστήσετε με μια νέα συσκευή μετά από ασφαλή απόσυρση ή να τις χρησιμοποιήσετε για ένα νέο σκοπό. 

Οι παλιές συσκευές μπορούν να γίνουν εύκολος στόχος κυβερνοεγκληματιών, οπότε διατηρώντας τις αποσυνδεδεμένες από το διαδίκτυο ή διακόπτοντας τη χρήση τους, μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς και προστατευμένοι από οποιαδήποτε ζημιά μέσω αυτών λέει η ESET.

Επίσημες διαφημιστικές εικόνες για το Motorola Edge 70 Max

Η Motorola σχεδιάζει τη νέα της ναυαρχίδα και ήδη πήραμε μια πολύ καλή πρώτη γεύση. Υλικό που διέρρευσε στο διαδίκτυο μας δείχνει επίσημες διαφημιστικές εικόνες για το Motorola Edge 70 Max. Το νέο μοντέλο έρχεται με άγριες διαθέσεις, καθώς φέρνει τη δύναμη που έλειπε από το απλό και αρκετά λεπτό Edge 70. Αν και πρέπει

Το OnePlus 16T βρίσκεται ήδη σε φάση ανάπτυξης

Όλος ο κόσμος της τεχνολογίας περιμένει να δει το επερχόμενο OnePlus 16 με την οθόνη χωρίς περιθώρια, όμως η κινεζική εταιρεία φαίνεται πως δουλεύει ήδη πάνω σε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ . Οι πρώτες διαρροές από την Κίνα και τον γνωστό λογαριασμό Digital Chat Station στο Weibo αποκαλύπτουν ότι το OnePlus 16T βρίσκεται ήδη