Η «Επέλαση» των μεγάλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο

Related

Η Ευρώπη χαλαρώνει το τελεσίγραφο για τη Huawei: Ο λογαριασμός των €40 δισ. και το ελληνικό 5G

Η ΕΕ χαλαρώνει το ενιαίο όριο απομάκρυνσης εξοπλισμού υψηλού κινδύνου. Ο λογαριασμός των €40 δισ. και τι σημαίνει για τα ελληνικά δίκτυα 5G και 6G.

ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές και ο νέος κίνδυνος για το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία το χρηματιστήριο εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη. Παρά τις υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και τις μεταβολές στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, ο S&P 500 παραμένει

Apple: Ο νέος CEO προχωρά σε αναδιάρθρωση της εταιρείας – Οι στόχοι που θέτει

Σε ριζική αναδιάρθρωση της Apple προχωρά ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Τζον Τέρνους, ο οποίος ανέλαβε τα νέα καθήκοντα πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια της εταιρείας κατασκευής του iPhone να επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων, να διευρύνει τη γκάμα των συσκευών της και να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική οργάνωση με μεγαλύτερη έμφαση στη μηχανική.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η «έκρηξή» της τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Μια δυσεπίλυτη αντίφαση αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία με την «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης: Υψηλή παραγωγικότητα και κατανάλωση, χαμηλή ανεργία, αλλά «επίμονο» πληθωρισμό, ο οποίος εν πολλοίς πηγάζει από την αδυναμία της προσφοράς να καλύψει την τεχνολογική, κυρίως, ζήτηση. Όπως το θέτει πιο απλά το CNN, «η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα:

OpenAI: Σε συνομιλίες για την άντληση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η OpenAI στοχεύει σε νέα χρηματοδότηση έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτίμηση περίπου 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Bloomberg την Τρίτη, σε αυτό που θα ήταν ένα ακόμη εξαιρετικό βήμα αύξησης της αξίας της εταιρείας που βοήθησε στην πυροδότηση της παραγωγικής άνθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η προτεινόμενη χρηματοδότηση θα έρθει λίγους μήνες αφότου η

Apple: Απόφαση-μαμούθ 5,7 δισ. δολαρίων υπέρ της Taction για πατέντες haptics

Ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων έκρινε ότι το Taptic Engine σε iPhone και Apple Watch παραβιάζει δύο πατέντες της Taction Technology – Η Apple διαφωνεί με την απόφαση και ετοιμάζει έφεση. Οι ένορκοι επιδίκασαν στην Taction Technology αποζημίωση 5,72 δισ. δολαρίων για παραβίαση δύο πατεντών τεχνολογίας haptics. Η υπόθεση αφορά το Taptic Engine, το σύστημα που δημιουργεί

Κάθε εργαζόμενος μπορεί πλέον να δημιουργήσει το δικό του app: Η Microsoft παρουσιάζει το νέο Copilot

FORTUNE GREECE 29/09/2026, 17:15 SHARE Το νέο Copilot φέρνει σε ένα ενιαίο περιβάλλον το AI που μας βοηθά να εργαζόμαστε, εργασίες που μπορούμε να του αναθέσουμε και εργαλεία που ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα. Η Microsoft παρουσιάζει το νέο Copilot, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του AI στην εργασία: από έναν

CleanSweep: Η ελληνική καινοτομία που κέρδισε στο MIT Sloan για την προστασία των ακτών

Η πλατφόρμα CleanSweep, που αναπτύχθηκε με οργανισμό υποδοχής το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 44 ομάδες, στο πλαίσιο του φετινού Capstone Project του προγράμματος Master of Business Analytics του MIT Sloan School of Management. Το έργο υλοποιήθηκε από τις φοιτήτριες Bria Weisblat και Jocelyn Ju, υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση

Πρώην στέλεχος της Google ζητά να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της AI: «Τα παιδιά κινδυνεύουν ήδη»

FORTUNE GREECE 29/09/2026, 16:45 SHARE Ο Tom Siegel, πρώην αντιπρόεδρος ασφάλειας της Google, καλεί τις εταιρείες AI να επιβραδύνουν την ανάπτυξη νέων λειτουργιών και να δεχθούν ανεξάρτητο έλεγχο για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι. Ο πρώην επικεφαλής ασφάλειας της Google προειδοποιεί ότι η τεχνολογική βιομηχανία μπορεί να επαναλάβει τα λάθη της

Οι εταιρείες επενδύουν στην AI – Οι δημιουργοί της ζητούν να επιβραδύνουν

Ερευνητές προειδοποιούν ότι τα συστήματα με δυνατότητα αναδρομικής αυτοβελτίωσης μπορεί να ξεπεράσουν την ανθρώπινη ικανότητα ελέγχου τους. Ο Neel Nanda της DeepMind εκτίμησε ότι υπάρχει τουλάχιστον 10% πιθανότητα η AI να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τα εργαστήρια επιβραβεύουν περισσότερο την ανάπτυξη ισχυρότερων μοντέλων παρά όσους ζητούν ασφάλεια, προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Νυν

Διαρροές για το απλό Xiaomi 18

Η Xiaomi μας αιφνιδίασε πρόσφατα όταν παρουσίασε τη σειρά Xiaomi 18 Pro. Όλοι αναρωτηθήκαμε πού πήγε το απλό, βασικό μοντέλο της οικογένειας, αφού δεν εμφανίστηκε πουθενά στη σκηνή. Η κινεζική εταιρεία επέλεξε να κρατήσει το Xiaomi 18 για αργότερα, αλλά οι διαρροές πρόλαβαν τις επίσημες ανακοινώσεις. Φωτογραφικό σύστημα επιπέδου Pro Ο γνωστός leaker Panda is

Το Android 18 εμφανίζεται στο Android Dev Summit 2026

Η Google αποφάσισε να μας δώσει μια πρώτη γεύση από το μέλλον. Το Android 18 έκανε την εμφάνισή του στο πρόγραμμα του Android Dev Summit 2026, σηματοδοτώντας την επιστροφή του μεγάλου συνεδρίου για προγραμματιστές στα τέλη Οκτωβρίου. Παρόλο που η Google κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για το πλήρες πακέτο των δυνατοτήτων, μια συγκεκριμένη

Share

Ακολουθήστε το fibernews.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Μεσαίες και μικρές κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της  λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας αναζητούν εναγωνίως τρόπους να επιβιώσουν!

"greece

Σε μια εποχή όπου η διείσδυση της τεχνολογίας στη ζωή των κυπρίων καταναλωτών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, οι κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας βρίσκονται σε μαρασμό.

Η επέλαση στην κυπριακή αγορά μεγάλων ελληνικών εταιρειών στο τομέα της χονδρικής και της λιανικής αντίστοιχα (όπως PUBLIC, WESTNET, ISQUARE κλπ) κάνουν τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Tο πλήθος των καταστημάτων τους, το μέγεθος των κέντρων διανομής τους, το πλήθος και η μεγάλη επισκεψιμότητα των πελατών τους, η διαφορετικότητα και ο όγκος των προϊόντων που διακινούν καθημερινά, είναι οι παράγοντες που αν τους λάβει κανείς υπόψη του, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της έντασης της δύναμης τους.

Την ίδια ώρα, μεσαίες και μικρότερες κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αναζητούν εναγωνίως τρόπους να επιβιώσουν. Η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση είναι πλέον κάτι παραπάνω από δύσκολη, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, με αποτέλεσμα συχνά, να μην μπορούν καν να ανανεώσουν το εμπόρευμά τους, με συνέπεια να οδηγούνται στο μαρασμό και τελικά στο «κλείσιμο».

Επιπρόσθετα, είναι γνωστό πως όταν σε μια αγορά οι ανταγωνιστές φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν κάτι διαφορετικό για να διαφοροποιηθούν, τότε το μόνο σημείο που τους απομένει είναι η διαφοροποίηση στη τιμή. Ωστόσο, αυτό οδηγεί συχνά σε πόλεμο τιμών και κατ’ επέκταση σε εξαφάνιση του περιθωρίου κέρδους. Το επόμενο βήμα είναι είτε το κλείσιμο, είτε η επένδυση νέων κεφαλαίων με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων είτε η επένδυση προς την κατεύθυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Στην κυπριακή αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας, εδώ και αρκετά χρόνια, οι παραπάνω προϋποθέσεις ίσχυαν και ισχύουν με αποτέλεσμα ο παρατεταμένος πόλεμος τιμών να έχει σήμερα τις δικές του συνέπειες.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Αποτελεσματικά εργαλεία όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις

Μια αποτελεσματική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ώστε να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη οντότητα με σημαντικό μέγεθος που θα ήταν ικανή να καλύψει μεγάλο μέρος της κυπριακής αγοράς και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τις αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού που «εισβάλλουν» στο νησί.

Αναζητώντας κανείς τις αιτίες που κράτησαν και κρατούν καθηλωμένες τις κινήσεις συγχώνευσης ή εξαγορών στη Κύπρο, καταλήγει στις ακόλουθες διαπιστώσεις. Οι κυπριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας, στόχευαν και στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην κυπριακή και μόνο αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν μια κεφαλαιακή βάση που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν σε εξαγορές. Από την άλλη, επενδύσεις σε μικρές εταιρίες μιας αρκετά μικρής αγοράς – όπως η αγορά της Κύπρου – δεν είναι εύκολο να γίνουν από κεφάλαια υψηλού ρίσκου όπως venture capitals.

Παράλληλα, το εργαλείο του δανεισμού για επενδύσεις δεν ήταν ιδιαίτερα διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια και δεν είναι και στις δυνατότητες αλλά και την κουλτούρα των κυπρίων επιχειρηματιών των υπαρχουσών μικρών εταιριών. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, υπάρχουν και οι καταβολές αλλά και η γενικότερη επιχειρηματική κουλτούρα των επικεφαλής αυτών των εταιριών. Προσπαθώντας κανείς να σκιαγραφήσει το προφίλ τους, αναγκαστικά και καταχρηστικά θα χρησιμοποιήσει στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται σε όλους, αλλά δίνουν μια αίσθηση του μέσου όρου για την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Επί το πλείστον οι εταιρίες αυτές είναι προσωποκεντρικές με επικεφαλής ανθρώπους οι οποίοι τις ξεκίνησαν και δούλεψαν σκληρά για να τις κάνουν κερδοφόρες. Τις θεωρούν παιδιά τους και έχουν μια έντονη συναισθηματική σχέση με αυτές, που με τίποτα στον κόσμο… δεν θέλουν να την αποχωριστούν.

Συνάμα, οι περισσότεροι δεν έχουν τυπικές σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά ούτε και σοβαρή εμπειρία σε θέσεις αποφάσεων σε άλλες μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Το παραπάνω προφίλ, ασφαλώς δεν περιγράφει το σύνολο, αλλά προσπαθεί να αποδώσει τον μέσο όρο των επιχειρηματιών αυτών ώστε να βοηθήσει στην εξήγηση του φαινομένου της έλλειψης συγχωνεύσεων και εξαγορών στην κυπριακή αγορά του λιανεμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι βασικές αιτίες βασίζονται τόσο στο μέγεθος και την οικονομική κατάσταση της κυπριακής αγοράς όσο και στην επιχειρηματική κουλτούρα των ανθρώπων που διοικούν τις εταιρίες.

Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο στη συγκεκριμένη αγορά. Αρχικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ή παραπάνω παίκτες οι οποίοι θα ανταγωνίζονταν με αξιώσεις εταιρίες του εξωτερικού. Κατά δεύτερον, θα εξασφάλιζαν βιωσιμότητα και ευρωστία στα σχήματα που θα προέκυπταν. Και κατά τρίτον θα οδηγούσαν ορισμένες εταιρίες και ανθρώπους προς μια διαφορετική κατεύθυνση, με σκοπό να διοχετεύσουν τις ικανότητες και την ενέργειά τους σε κάτι που θα βοηθήσει τους ίδιους και την κυπριακή αγορά τεχνολογίας. Ακόμα και αν φαίνεται ότι είναι αργά, δεν είναι σίγουρα τόσο.. αργά. Ο βασικός λόγος είναι ότι η αγορά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μεταβεί στην νέα εποχή των δικτύων και των συσκευών τεχνολογίας 5G ενώ θα υπάρξουν κάποιες νέες ευκαιρίες με το άνοιγμα της αγοράς του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Thinks) καθώς και την αύξηση της ζήτησης των data από mobile συσκευές και εφαρμογές. Το ερώτημα είναι αν οι κύπριοι επιχειρηματίες του χώρου θα θελήσουν να συνεργαστούν και να βρουν τον τρόπο να κερδίσουν από μια ή παραπάνω συγχωνεύσεις και εξαγορές για να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις την «εισβολή» των μεγάλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στη Κύπρο.

CleanSweep: Η ελληνική καινοτομία που κέρδισε στο MIT Sloan για την προστασία των ακτών

Η πλατφόρμα CleanSweep, που αναπτύχθηκε με οργανισμό υποδοχής το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 44 ομάδες, στο πλαίσιο του φετινού Capstone Project του προγράμματος Master of Business Analytics του MIT Sloan School of Management. Το έργο υλοποιήθηκε από τις φοιτήτριες Bria Weisblat και Jocelyn Ju, υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση

«Φρένο» από την OpenAI: Δεν κυκλοφορεί το νέο μοντέλο AI λόγω σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλεια

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η OpenAI δεν θα κυκλοφορήσει το νέο της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς δεν πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα ασφάλειας της εταιρείας, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη η ίδια η εταιρεία. Πρόκειται για το σύστημα GPT-6.1 Astra, το οποίο μπορεί να εκτελεί αυτόνομα εργασίες, όπως η περιήγηση στο