Με τον Κορονοϊό (COVID-19) να καλπάζει στη Κίνα και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει διαρκώς, είναι λογικό να επικρατεί μια έντονη ανησυχία στη κοινή γνώμη. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια η συγκεκριμένη «ανησυχία» μετατρέπεται σε φόβο και τρόμο από τη στιγμή που στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα fake news και η προπαγάνδα δίνουν και παίρνουν! Σε πολλές δε περιπτώσεις η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη και το κοινό να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι είναι fake και τι είναι πραγματικό που βρίσκεται η αλήθεια και που η παραπληροφόρηση…
Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) εκτός από την προσπάθεια περιορισμού του ιού COVID-19 αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα και για το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Έτσι λοιπόν, διοργάνωσαν ένα κλειστό meeting στην Silicon Valley με εκπροσώπους και στελέχη των Facebook, Amazon και Google για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του παραπάνω φαινομένου. Στο εν λόγω meeting εκτός των «Big-3» συμμετείχαν κι άλλες σημαντικές εταιρείες όπως είναι η Airbnb, Dropbox, Kinsa, Mapbox, Salesforce, Twilio, Twitter, Verizon και YouTube, καθώς οι περισσότερες εξ’ αυτών ασχολούνται με τη παραγωγή και διαχείριση content.
Τα στελέχη του Π.Ο.Υ. μοιράστηκαν δεδομένα και στοιχεία που αφορούν στην αντίδραση τους στην έξαρση του Κορονοϊού, ενώ οι συμμετέχοντες επιχειρήσαν να βρουν λύσεις για την ορθή αντιμετώπιση της κρίσης. Ο υπεύθυνος του Π.Ο.Υ., Andy Pattinson, τόνισε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει πλέον να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος των fake news και ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Twitter, το YouTube και άλλα social media sites αυτή τη στιγμή έχουν πλημμυρίσει από Fake News για τον Κορονοϊό. Χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ εύστοχα την λέξη «Infodemic», η οποία περιγράφει στο έπακρον την κατάσταση που επικρατεί. Τα Fake Stories που ανεβαίνουν στα social media, τα βιβλία της Amazon που εγείρουν το φόβο για τον ιό, αλλά και τα συνομωσιολογικά videos στο YouTube έχουν δημιουργήσει αυτή τη στιγμή ένα εκρηκτικό μείγμα. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τους hackers που έχουν μπει για τα καλά στο «παιχνίδι» και οι οποίοι αγαπούν να «εμπλουτίζουν» με malware υποτιθέμενα mails που σχετίζονται με τον COVID-19. Ας ελπίσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα θα αποδώσουν, καθώς στις δύσκολες καταστάσεις καμιά φορά ο τρόμος είναι ο χειρότερος σύμμαχος…