Αύξηση των παγκόσμιων αποστολών smartphone το 3ο τρίμηνο καθώς συνεχίζεται το σερί ανάπτυξης

Related

Ένα κομμάτι πυραύλου της SpaceX ετοιμάζεται να «χτυπήσει» τη Σελήνη

FORTUNE GREECE 03/05/2026, 21:00 SHARE Ένα απορριφθέν τμήμα πυραύλου της SpaceX αναμένεται να συγκρουστεί με τη Σελήνη, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την αυξανόμενη παρουσία διαστημικών απορριμμάτων. Ανώτερο στάδιο Falcon 9 αναμένεται να προσκρούσει στη Σελήνη στις 5 Αυγούστου. Το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους από τα διαστημικά απορρίμματα. Η αυξανόμενη δραστηριότητα στο διάστημα εντείνει τις ανησυχίες

Το Claude διέγραψε ολόκληρη βάση δεδομένων σε 9 δευτερόλεπτα – Το ρίσκο που κάθε CEO πρέπει να γνωρίζει

FORTUNE GREECE 03/05/2026, 20:00 SHARE The Claude logo is displayed on a computer screen photographed through a magnifying glass in Creteil, France, on April 21, 2026. The NSA is reported to have used Claude Mythos Preview despite a ban on Anthropic for United States government agencies. (Photo by Samuel Boivin/NurPhoto) (Photo by Samuel Boivin /

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας – Οι μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι φόβοι για κατάργηση θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας σε μεγάλη κλίμακα, ως συνέπεια της χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) από τις επιχειρήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα, όπως δείχνουν μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλαγές στην αγορά εργασίας παρατηρούνται και αναμένεται να συνεχισθούν εντονότερα καθώς η διάχυση των νέων εφαρμογών

Αγορά εργασίας: Ποια ηλικιακή ομάδα έπληξε η ΑΙ – Τι δείχνουν μελέτες

Οι φόβοι για την κατάργηση θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανεργίας σε μεγάλη κλίμακα, ως συνέπεια της χρήσης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) από τις επιχειρήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα, όπως δείχνουν μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλαγές στην αγορά εργασίας παρατηρούνται και πρέπει να συνεχιστούν εντονότερα καθώς η διάχυση των

Nintendo: Γιατί οι επενδυτές δεν την αγαπούν όσο… οι καταναλωτές;

Μπορεί η τελευταία ταινία Super Mario που έστειλε τον διάσημο υδραυλικό και τους φίλους του στο διάστημα να έχει τη δυνατότητα να αποφέρει έως και 1 δισ. δολάρια στο box office, ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να σώσει την τιμή της μετοχής της Nintendo που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, μετά το υψηλό του προηγούμενου Αυγούστου.

Agentic banking: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ριζικά την τραπεζική

Η τραπεζική περνά σε μια νέα φάση, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη και το λεγόμενο agentic banking μετατρέπουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από παθητικά εργαλεία σε ενεργούς «συμμάχους» που προβλέπουν, προτείνουν και εκτελούν αποφάσεις για τον πελάτη. Μετασχηματισμός: Η τραπεζική γίνεται προληπτική, με ΑΙ που «προλαβαίνει» ανάγκες. Αυτοματοποίηση: Το agentic banking φέρνει εκτέλεση ενεργειών με κανόνες και

Google: Μόλις είχε τον καλύτερο μήνα της από το 2004

Σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 34%, η Google της Alphabet μόλις είχε τον καλύτερο μήνα της, από τότε που η εταιρεία έκανε τα πρώτα βήματα στην αρχική δημόσια προσφορά. Ο Οκτώβριος του 2004 ήταν ο πρώτος μήνας πραγματικής άνθησης της Google ως εισηγμένης εταιρείας, λίγους μόνο μήνες μετά το ντεμπούτο της στο Nasdaq. Η κίνηση αυτή βοήθησε

Superhacking AI: Η νέα απειλή για την Ευρώπη και οι ανάγκες

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, καθώς αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ισάξιου του Mythos της αμερικανικής Anthropic, ενός μοντέλου που ξεπερνά κατά πολύ τις ανθρώπινες ικανότητες στην ανίχνευση και εκμετάλλευση χιλιάδων σοβαρών κυβερνοευπαθειών σε όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα και browsers, ανακαλύπτοντας ακόμη

Έρευνα του YouTube: Η πλατφόρμα streaming ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους

Tο YouTube παρουσίασε νέα έρευνα που διεξήχθη από την Public First, η οποία αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημιουργοί του YouTube στην εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη των νέων σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων στην Ελλάδα με παιδιά ηλικίας 11-17 ετών θεωρεί πλέον το YouTube

Big Tech: Στελέχη παραιτούνται και ιδρύουν startups

Όλο και περισσότεροι κορυφαίοι ερευνητές και στελέχη της τεχνητής νοημοσύνης αποχωρούν από τις Big Tech, εταιρείες κολοσσούς όπως η Meta και η Google για να ιδρύσουν τις δικές τους startups, με τους επενδυτές να ποντάρουν μεγάλα ποσά σε νέες ομάδες που επιδιώκουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη μοντέλων AI. Η τάση αυτή αντανακλά τόσο την έντονη

Κυβερνοασφάλεια: Νέο κακόβουλο λογισμικό για πληρωμές NFC

Νέα παραλλαγή της οικογένειας κακόβουλου λογισμικού NGate, η οποία, αντί του εργαλείου NFCGate που χρησιμοποιούσε προηγουμένως, εκμεταλλεύεται μια νόμιμη εφαρμογή Android με την ονομασία HandyPay, εντόπισε το Ερευνητικό Κέντρο της ESET. Οι επιτιθέμενοι τροποποίησαν την εφαρμογή μεταφοράς δεδομένων NFC, ενσωματώνοντας κακόβουλο κώδικα που φαίνεται να έχει παραχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Όπως και σε

Apple: Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν άνοδο της μετοχής

Οι μετοχές της Apple ανέβηκαν πάνω από 3% την Παρασκευή, αφού η κατασκευάστρια του iPhone ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου καλύτερα από τα αναμενόμενα και έδωσε κατευθύνσεις για τα έσοδα της τρέχουσας περιόδου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ, ο οποίος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του τον Σεπτέμβριο μετά από

Share

Οι παρατηρητές της αγοράς μπορεί να μην συμφωνούν για το πόσο αυξήθηκαν οι αποστολές smartphones στο τρίτο τρίμηνο του 2024, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: η αγορά αναδύεται από τη μετα-πανδημική ύφεση.

Η παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς Canalys ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Η αύξηση σηματοδοτεί το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης, σημείωσε.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η IDC προσδιορίζει την αύξηση για την ίδια περίοδο στο 4%, σηματοδοτώντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης.

Η Canalys απέδωσε την αύξηση στη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, παράλληλα με τα αρχικά στάδια ενός κύκλου αντικατάστασης στη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και την Ευρώπη.

Η IDC σημείωσε ότι η άνοδος των αποστολών του 3ου τριμήνου καθοδηγήθηκε από την ισχυρή ανάπτυξη των κινεζικών πωλητών, όπως οι Vivo, Oppo, Xiaomi, Lenovo και Huawei.

Η Apple «απείλησε» να εκθρονίσει τη Samsung από την κορυφή

iphone 16

Η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών της IDC για τις παγκόσμιες συσκευές-πελάτες, επεσήμανε ότι οι κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν ήταν οι μόνοι που σημείωσαν καλούς αριθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου. «Ενώ η ανάπτυξη των Κινέζων παικτών στις αναδυόμενες αγορές ήταν ένα συνεχές θέμα φέτος, η Apple απολάμβανε, επίσης, μια αύξηση 3,5% YoY στις αποστολές αυτό το τρίμηνο που τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση από τα προηγούμενα μοντέλα και την κυκλοφορία της νέας σειράς iPhone 16», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα παλαιότερα μοντέλα iPhone, συγκεκριμένα το iPhone 15, σημείωσαν εξαιρετικά καλές επιδόσεις λόγω των έντονων προωθητικών ενεργειών και των αυξημένων δραστηριοτήτων μάρκετινγκ γύρω από το Apple Intelligence», σημείωσε.

«Παρά την κλιμακωτή εξάπλωση του Apple Intelligence σε αγορές εκτός των ΗΠΑ, η Apple θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά την επερχόμενη περίοδο των διακοπών, καθώς αναμένει ότι πολλοί πελάτες θα αναβαθμίσουν από το iPhone 13, το iPhone 12 και τα προηγούμενα μοντέλα σε ένα νέο smartphone με δυνατότητα AI, διασφαλίζοντας τις αγορές τους για το μέλλον μακροπρόθεσμα», προέβλεψε η Popal.

Σύμφωνα με την Canalys, η ανάπτυξη της Apple το 3ο τρίμηνο της επέτρεψε να εκθρονίσει σχεδόν τη Samsung από την ηγετική της θέση στην αγορά.

«Η Apple πέτυχε τον υψηλότερο όγκο τρίτου τριμήνου μέχρι σήμερα και ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στην ηγεσία της παγκόσμιας αγοράς smartphone σε ένα τρίτο τρίμηνο από ό,τι τώρα», δήλωσε ο αναλυτής της Canalys, Runar Bjørhovde.

«Η στροφή της αγοράς προς τις premium συσκευές, η οποία τέμνεται από έναν συνεχιζόμενο κύκλο ανανέωσης των συσκευών που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωφελεί την Apple, ιδιαίτερα στις περιοχές με ισχυρά ερείσματα, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη», σημείωσε.

«Παρά τη μέτρια αρχική υποδοχή», πρόσθεσε, “το iPhone 16 αναμένεται να βοηθήσει την Apple να διατηρήσει ένα ισχυρό φινάλε για το 2024 και να βοηθήσει τη δυναμική στο H1 2025, ιδιαίτερα καθώς η Apple Intelligence επεκτείνεται σε νέες αγορές και υποστηρίζει πρόσθετες γλώσσες”.

Η Samsung διατηρεί την ηγετική της θέση

Smartphones

Σύμφωνα με την IDC, η Samsung απέστειλε 57,8 εκατομμύρια τηλέφωνα το γ’ τρίμηνο, που της δίνουν μερίδιο αγοράς 18,3%, σε σύγκριση με 59,5 εκατομμύρια μονάδες και μερίδιο αγοράς 19,6% το γ’ τρίμηνο του 2023. Η Apple, αντιθέτως, απέστειλε 56,0 εκατομμύρια μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου, για μερίδιο 17,7%, σε σύγκριση με 54,1 εκατομμύρια μονάδες και μερίδιο 17,8% το 3ο τρίμηνο του 2023.

«Η Samsung διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά παρά την πτώση του συνολικού αριθμού των μονάδων που διατέθηκαν», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της IDC για τις συσκευές-πελάτες EMEA Francisco Jeronimo.

«Ωστόσο», συνέχισε, «η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό της στην premium κατηγορία, καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν το τρίμηνο, χάρη σε ένα ισχυρότερο μείγμα μοντέλων Galaxy AI-enabled».

«Η εταιρεία ξεκίνησε την εξάπλωση των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε άλλα μοντέλα της Samsung και λάνσαρε τα νέα αναδιπλούμενα Galaxy Z Fold6 και Galaxy Z Flip6 με Galaxy AI, γεγονός που συνέβαλε στην καλύτερη απόδοση στο premium τμήμα», εξήγησε.

«Νομίζω ότι η βελτίωση των δυνατοτήτων AI βοηθά τα πιο mainstream smartphones να φαίνονται πιο ελκυστικά και υπάρχει μια όρεξη για AI παντού», δήλωσε στο TechNewsWorld ο Anshel Sag, ανώτερος αναλυτής της Moor Insights & Strategy, μιας εταιρείας τεχνολογικών αναλυτών και συμβούλων με έδρα το Austin του Τέξας.

Προβλέπεται συνεχής ανάπτυξη το 2025

Ο Bjørhovde εξήγησε ότι η αγορά των smartphones έχει γίνει ένα παιχνίδι τακτικής. «Προσπαθεί να προσελκύσει τους εναλλασσόμενους και να βρει ευκαιρίες για upselling στους χρήστες μπροστά σε μια σαφή παγκόσμια τάση, η οποία είναι ότι τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

«Όσο κι αν ο στόχος είναι να οδηγηθούν οι άνθρωποι στην αναβάθμιση, συμβαίνει το αντίθετο», συνέχισε. «Στις ΗΠΑ, οι εκπτώσεις ή οι επιδοτήσεις των παρόχων δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές. Έτσι, η εξεύρεση κάποιων πρόσθετων χαρακτηριστικών, νέων πηγών εσόδων, νέων ευκαιριών, η μεγαλύτερη στροφή προς το B2B σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πραγματικά το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι περισσότεροι πωλητές smartphone».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει περάσει από την έννοια της επανάστασης στην εξέλιξη. Νομίζω ότι η βιομηχανία ζει με τη δική της κατάρα, διότι από το 2007 έως το 2015, κάθε κυκλοφορία ήταν πάντα εξαιρετικά συναρπαστική. Υπήρχε πάντα κάτι απροσδόκητο. Τώρα δεν είναι τόσο συναρπαστικό».

Η παρόρμηση για αναβάθμιση, ωστόσο, είναι ισχυρότερη στο χαμηλό άκρο της αγοράς, υποστήριξε. «Πριν από δύο ή τρία χρόνια, αν αγόραζες ένα τηλέφωνο αξίας 150 δολαρίων, θα έπαιρνες πιθανότατα μια κάμερα 12 megapixel και μια μπαταρία που θα σου κρατούσε μισή μέρα, ίσως και μια ολόκληρη μέρα. Τώρα, μπορείτε να πάρετε σχεδόν 50 megapixel στην κάμερα. Η μπαταρία μπορεί να διαρκεί δύο ή τρεις ημέρες. Έτσι, οι αναβαθμίσεις που συμβαίνουν στην οικονομική κατηγορία είναι πραγματικά αρκετά δραματικές αυτή τη στιγμή».

Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2025, ο Sag προέβλεψε ότι η αγορά θα πρέπει να αναπτυχθεί με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο είναι φυσιολογικό για μια ώριμη αγορά.

Η Bjørhovde βλέπει, επίσης, συνεχή ανάπτυξη της αγοράς. «Νομίζω ότι βλέπουμε πιθανώς ενάμιση χρόνο. Και αν το Apple Intelligence αρχίσει να αποκτά κάποια νέα χαρακτηριστικά και να γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον σε ένα χρόνο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για να αποφασίσουν περισσότεροι άνθρωποι να αναβαθμίσουν σε εκείνο το σημείο».

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας – Οι μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι φόβοι για κατάργηση θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας σε μεγάλη κλίμακα, ως συνέπεια της χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) από τις επιχειρήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα, όπως δείχνουν μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλαγές στην αγορά εργασίας παρατηρούνται και αναμένεται να συνεχισθούν εντονότερα καθώς η διάχυση των νέων εφαρμογών

Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Γιούτα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας TRIGA του Πανεπιστημίου της Γιούτα δοκιμάζει για πρώτη φορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων AI, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική Σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια, ένα ασυνήθιστο πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα επιχειρεί να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: μπορούν