Αύξηση των παγκόσμιων αποστολών smartphone το 3ο τρίμηνο καθώς συνεχίζεται το σερί ανάπτυξης

Related

IoT: Πάνω από 1 δισ. συνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως

Το 2025 καταγράφηκε ένα σημαντικό ορόσημο για την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας: περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συσκευές λειτουργούν πλέον μέσω των δικτύων NB-IoT και LTE-M. Πίσω από τον τεχνικό αυτόν όρο κρύβεται κάτι πολύ πιο απλό και ήδη παρόν στην καθημερινότητα: η δυνατότητα αντικειμένων και μηχανημάτων να «μιλούν» μεταξύ τους και να στέλνουν δεδομένα μέσω κινητής

Πύργοι ελέγχου χωρίς ανθρώπους, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να τα κάνει όλα

Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ κινείται για την εγκατάσταση συστήματος ΑΙ στους πύργους ελέγχου κυκλοφορίας των αεροδρομίων. Θα είναι η αρχή ενός πλήρους takeover. Της Νίκης Μπάκουλη Θα επιβιβαζόσουν σε ένα αεροπλάνο, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στο πιλοτήριο ή τον πύργο ελέγχου; Νιώθεις κάπως άβολα και μόνο που το σκέφτεσαι; Αυτός είναι ένας από τους

Big Tech: Στα 725 δισ. δολάρια οι επενδύσεις για AI το 2026

Η Google ξεπέρασε τους αντιπάλους της στα κέρδη του πρώτου τριμήνου με ταχύτερη ανάπτυξη στο cloud, καθώς ο γίγαντας της αναζήτησης στο διαδίκτυο και οι ομόλογοί του στο πλαίσιο των Big Tech αύξησαν ξανά τα σχέδια δαπανών τους για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στα 725 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Οι τέσσερις μεγάλοι «hyperscalers», οι οποίοι περιλαμβάνουν την

Reddit CEO: «Είμαστε το καύσιμο της Τεχνητής Νοημοσύνης» – Το asset των 127 εκατ. χρηστών

FORTUNE GREECE 01/05/2026, 21:30 SHARE Reddit CEO and co-founder, Steve Huffman, poses for picture before the opening bell as Reddit begins trading on the New York Stock Exchange (NYSE) in New York on March 21, 2024. Reddit, under the NYSE ticker "RDDT," will be made public at $34 a share, the company said in a

ChatGPT-4o: Το νέο μοντέλο της OpenAI βάζει τέλος στη «ρομποτική» Τεχνητή Νοημοσύνη – Όλα όσα αλλάζουν

FORTUNE GREECE 01/05/2026, 18:30 SHARE Finger touching ChatGPT chat bot screen seen on smartphone display with large Chat GPT logo. AI chatbot by OpenAI. Macro photo. Stafford, United Kingdom, February 19, 2023 Photo: AFP Μια νέα εποχή στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής εγκαινιάζει η OpenAI με την κυκλοφορία του GPT-4o (omni). Το GPT-4o ανταποκρίνεται σε ηχητικές εισόδους

Big Tech: Νικητές και χαμένοι μετά τα αποτελέσματα – Το στοίχημα του AI «κρίνει» τις μετοχές

FORTUNE GREECE 01/05/2026, 16:59 SHARE Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές των Meta, Alphabet, Amazon και Microsoft μετά την πιο κρίσιμη εβδομάδα αποτελεσμάτων για τη Wall Street, με την τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχεί αλλά και να διχάζει τους επενδυτές. Big Tech: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν μετά τα αποτελέσματα AI επενδύσεις δισεκατομμυρίων διχάζουν τη Wall Street

Γιατί η Κίνα ανησυχεί για την τεχνητή νοημοσύνη παρά την ταχεία ανάπτυξή της;

Γιατί η Κίνα ανησυχεί για την τεχνητή νοημοσύνη παρά την ταχεία ανάπτυξή της; FORTUNE GREECE 01/05/2026, 15:00 SHARE Μεταξύ τεχνολογικής υπεροχής και κινδύνων για εργασία, ασφάλεια και κοινωνική σταθερότητα, το Πεκίνο καλείται να ισορροπήσει δύσκολες επιλογές Η Κίνα βλέπει την AI ως στρατηγικό όπλο στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ Αυξανόμενοι φόβοι για απώλεια θέσεων εργασίας

Έλον Μασκ: Τα «αυτογκόλ» στη δίκη κατά της OpenAI

FORTUNE GREECE 01/05/2026, 12:11 SHARE Elon Musk arrives at the federal courthouse as opening statements begin in the trial over Elon Musk's lawsuit against OpenAI in Oakland, California, on April 28, 2026. Opening remarks are set for April 28 in a courtroom showdown between billionaire Elon Musk and OpenAI over whether the artificial intelligence company

Ψηφιοποίηση στην Ελλάδα: Τι λειτουργεί σωστά και τι όχι

Άλλο ένα ελληνικό παράδοξο αναδεικνύει η τελευταία έκθεση της Εurostat για την ψηφιοποίηση στην Ευρώπη. Στα σπίτια μας, όπως και γενικότερα στην ιδιωτική σφαίρα, φαίνεται να παίζουμε την ψηφιακή τεχνολογία, ειδικά το ΑΙ, στα δάχτυλα. Αντίθετα, στον επιχειρηματικό κλάδο, στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στις υποδομές, η ψηφιοποίηση κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Για

Αεροδρόμιο στην Ιαπωνία χρησιμοποιεί το ανθρωποειδές ρομπότ G1 για να συνεργάζεται με το προσωπικό

Στο διεθνές αεροδρόμιο Haneda Airport στο Τόκιο, η ρομποτική περνά από τα εργαστήρια στην πραγματική λειτουργία, καθώς η Japan Airlines δοκιμάζει τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ για υποστήριξη του προσωπικού εδάφους. Στο επίκεντρο βρίσκεται το κινεζικής κατασκευής Unitree Robotics G1, ένα συμπαγές ανθρωποειδές που σχεδιάστηκε για συνεργασία με ανθρώπους σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Η πρώτη δημόσια επίδειξη

Το YouTube μπαίνει στην εποχή της AI αναζήτησης με «καθοδηγούμενες απαντήσεις»

Το YouTube κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, δοκιμάζοντας μια νέα λειτουργία αναζήτησης που δεν περιορίζεται πλέον σε απλές λίστες βίντεο, αλλά προσφέρει «καθοδηγούμενες απαντήσεις» με τη βοήθεια AI. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από το TechCrunch, η νέα λειτουργία, που φέρεται να δοκιμάζεται με την ονομασία «Ask YouTube», φιλοδοξεί να

OpenAI και Χάρβαρντ αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν πραγματικά οι χρήστες το ChatGPT

FORTUNE GREECE 30/04/2026, 23:04 SHARE Παρά τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, το 80% της χρήσης της παραμένει περιορισμένο σε βασικές λειτουργίες, αποκαλύπτοντας το χάσμα μεταξύ δυνατοτήτων και πραγματικής αξιοποίησης. Το 80% της χρήσης AI αφορά βασικές λειτουργίες όπως αναζήτηση, καθοδήγηση και συγγραφή. Οι περισσότερες εταιρείες πειραματίζονται με AI, αλλά δεν έχουν πετύχει ουσιαστική ενσωμάτωση.

Share

Οι παρατηρητές της αγοράς μπορεί να μην συμφωνούν για το πόσο αυξήθηκαν οι αποστολές smartphones στο τρίτο τρίμηνο του 2024, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: η αγορά αναδύεται από τη μετα-πανδημική ύφεση.

Η παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς Canalys ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Η αύξηση σηματοδοτεί το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης, σημείωσε.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η IDC προσδιορίζει την αύξηση για την ίδια περίοδο στο 4%, σηματοδοτώντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης.

Η Canalys απέδωσε την αύξηση στη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, παράλληλα με τα αρχικά στάδια ενός κύκλου αντικατάστασης στη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και την Ευρώπη.

Η IDC σημείωσε ότι η άνοδος των αποστολών του 3ου τριμήνου καθοδηγήθηκε από την ισχυρή ανάπτυξη των κινεζικών πωλητών, όπως οι Vivo, Oppo, Xiaomi, Lenovo και Huawei.

Η Apple «απείλησε» να εκθρονίσει τη Samsung από την κορυφή

iphone 16

Η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών της IDC για τις παγκόσμιες συσκευές-πελάτες, επεσήμανε ότι οι κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν ήταν οι μόνοι που σημείωσαν καλούς αριθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου. «Ενώ η ανάπτυξη των Κινέζων παικτών στις αναδυόμενες αγορές ήταν ένα συνεχές θέμα φέτος, η Apple απολάμβανε, επίσης, μια αύξηση 3,5% YoY στις αποστολές αυτό το τρίμηνο που τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση από τα προηγούμενα μοντέλα και την κυκλοφορία της νέας σειράς iPhone 16», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα παλαιότερα μοντέλα iPhone, συγκεκριμένα το iPhone 15, σημείωσαν εξαιρετικά καλές επιδόσεις λόγω των έντονων προωθητικών ενεργειών και των αυξημένων δραστηριοτήτων μάρκετινγκ γύρω από το Apple Intelligence», σημείωσε.

«Παρά την κλιμακωτή εξάπλωση του Apple Intelligence σε αγορές εκτός των ΗΠΑ, η Apple θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά την επερχόμενη περίοδο των διακοπών, καθώς αναμένει ότι πολλοί πελάτες θα αναβαθμίσουν από το iPhone 13, το iPhone 12 και τα προηγούμενα μοντέλα σε ένα νέο smartphone με δυνατότητα AI, διασφαλίζοντας τις αγορές τους για το μέλλον μακροπρόθεσμα», προέβλεψε η Popal.

Σύμφωνα με την Canalys, η ανάπτυξη της Apple το 3ο τρίμηνο της επέτρεψε να εκθρονίσει σχεδόν τη Samsung από την ηγετική της θέση στην αγορά.

«Η Apple πέτυχε τον υψηλότερο όγκο τρίτου τριμήνου μέχρι σήμερα και ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στην ηγεσία της παγκόσμιας αγοράς smartphone σε ένα τρίτο τρίμηνο από ό,τι τώρα», δήλωσε ο αναλυτής της Canalys, Runar Bjørhovde.

«Η στροφή της αγοράς προς τις premium συσκευές, η οποία τέμνεται από έναν συνεχιζόμενο κύκλο ανανέωσης των συσκευών που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωφελεί την Apple, ιδιαίτερα στις περιοχές με ισχυρά ερείσματα, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη», σημείωσε.

«Παρά τη μέτρια αρχική υποδοχή», πρόσθεσε, “το iPhone 16 αναμένεται να βοηθήσει την Apple να διατηρήσει ένα ισχυρό φινάλε για το 2024 και να βοηθήσει τη δυναμική στο H1 2025, ιδιαίτερα καθώς η Apple Intelligence επεκτείνεται σε νέες αγορές και υποστηρίζει πρόσθετες γλώσσες”.

Η Samsung διατηρεί την ηγετική της θέση

Smartphones

Σύμφωνα με την IDC, η Samsung απέστειλε 57,8 εκατομμύρια τηλέφωνα το γ’ τρίμηνο, που της δίνουν μερίδιο αγοράς 18,3%, σε σύγκριση με 59,5 εκατομμύρια μονάδες και μερίδιο αγοράς 19,6% το γ’ τρίμηνο του 2023. Η Apple, αντιθέτως, απέστειλε 56,0 εκατομμύρια μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου, για μερίδιο 17,7%, σε σύγκριση με 54,1 εκατομμύρια μονάδες και μερίδιο 17,8% το 3ο τρίμηνο του 2023.

«Η Samsung διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά παρά την πτώση του συνολικού αριθμού των μονάδων που διατέθηκαν», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της IDC για τις συσκευές-πελάτες EMEA Francisco Jeronimo.

«Ωστόσο», συνέχισε, «η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό της στην premium κατηγορία, καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν το τρίμηνο, χάρη σε ένα ισχυρότερο μείγμα μοντέλων Galaxy AI-enabled».

«Η εταιρεία ξεκίνησε την εξάπλωση των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε άλλα μοντέλα της Samsung και λάνσαρε τα νέα αναδιπλούμενα Galaxy Z Fold6 και Galaxy Z Flip6 με Galaxy AI, γεγονός που συνέβαλε στην καλύτερη απόδοση στο premium τμήμα», εξήγησε.

«Νομίζω ότι η βελτίωση των δυνατοτήτων AI βοηθά τα πιο mainstream smartphones να φαίνονται πιο ελκυστικά και υπάρχει μια όρεξη για AI παντού», δήλωσε στο TechNewsWorld ο Anshel Sag, ανώτερος αναλυτής της Moor Insights & Strategy, μιας εταιρείας τεχνολογικών αναλυτών και συμβούλων με έδρα το Austin του Τέξας.

Προβλέπεται συνεχής ανάπτυξη το 2025

Ο Bjørhovde εξήγησε ότι η αγορά των smartphones έχει γίνει ένα παιχνίδι τακτικής. «Προσπαθεί να προσελκύσει τους εναλλασσόμενους και να βρει ευκαιρίες για upselling στους χρήστες μπροστά σε μια σαφή παγκόσμια τάση, η οποία είναι ότι τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

«Όσο κι αν ο στόχος είναι να οδηγηθούν οι άνθρωποι στην αναβάθμιση, συμβαίνει το αντίθετο», συνέχισε. «Στις ΗΠΑ, οι εκπτώσεις ή οι επιδοτήσεις των παρόχων δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές. Έτσι, η εξεύρεση κάποιων πρόσθετων χαρακτηριστικών, νέων πηγών εσόδων, νέων ευκαιριών, η μεγαλύτερη στροφή προς το B2B σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πραγματικά το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι περισσότεροι πωλητές smartphone».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει περάσει από την έννοια της επανάστασης στην εξέλιξη. Νομίζω ότι η βιομηχανία ζει με τη δική της κατάρα, διότι από το 2007 έως το 2015, κάθε κυκλοφορία ήταν πάντα εξαιρετικά συναρπαστική. Υπήρχε πάντα κάτι απροσδόκητο. Τώρα δεν είναι τόσο συναρπαστικό».

Η παρόρμηση για αναβάθμιση, ωστόσο, είναι ισχυρότερη στο χαμηλό άκρο της αγοράς, υποστήριξε. «Πριν από δύο ή τρία χρόνια, αν αγόραζες ένα τηλέφωνο αξίας 150 δολαρίων, θα έπαιρνες πιθανότατα μια κάμερα 12 megapixel και μια μπαταρία που θα σου κρατούσε μισή μέρα, ίσως και μια ολόκληρη μέρα. Τώρα, μπορείτε να πάρετε σχεδόν 50 megapixel στην κάμερα. Η μπαταρία μπορεί να διαρκεί δύο ή τρεις ημέρες. Έτσι, οι αναβαθμίσεις που συμβαίνουν στην οικονομική κατηγορία είναι πραγματικά αρκετά δραματικές αυτή τη στιγμή».

Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2025, ο Sag προέβλεψε ότι η αγορά θα πρέπει να αναπτυχθεί με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο είναι φυσιολογικό για μια ώριμη αγορά.

Η Bjørhovde βλέπει, επίσης, συνεχή ανάπτυξη της αγοράς. «Νομίζω ότι βλέπουμε πιθανώς ενάμιση χρόνο. Και αν το Apple Intelligence αρχίσει να αποκτά κάποια νέα χαρακτηριστικά και να γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον σε ένα χρόνο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για να αποφασίσουν περισσότεροι άνθρωποι να αναβαθμίσουν σε εκείνο το σημείο».

Αεροδρόμιο στην Ιαπωνία χρησιμοποιεί το ανθρωποειδές ρομπότ G1 για να συνεργάζεται με το προσωπικό

Στο διεθνές αεροδρόμιο Haneda Airport στο Τόκιο, η ρομποτική περνά από τα εργαστήρια στην πραγματική λειτουργία, καθώς η Japan Airlines δοκιμάζει τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ για υποστήριξη του προσωπικού εδάφους. Στο επίκεντρο βρίσκεται το κινεζικής κατασκευής Unitree Robotics G1, ένα συμπαγές ανθρωποειδές που σχεδιάστηκε για συνεργασία με ανθρώπους σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Η πρώτη δημόσια επίδειξη

Το YouTube μπαίνει στην εποχή της AI αναζήτησης με «καθοδηγούμενες απαντήσεις»

Το YouTube κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, δοκιμάζοντας μια νέα λειτουργία αναζήτησης που δεν περιορίζεται πλέον σε απλές λίστες βίντεο, αλλά προσφέρει «καθοδηγούμενες απαντήσεις» με τη βοήθεια AI. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από το TechCrunch, η νέα λειτουργία, που φέρεται να δοκιμάζεται με την ονομασία «Ask YouTube», φιλοδοξεί να