Η έναρξη ενός νέου έτους φέρνει πολλές προβλέψεις, οπότε ας επιχειρήσουμε μία: Πολλά από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 2018 θα συνδέονται από ένα κοινό μοτίβο, δηλαδή τη σύγκρουση του εικονικού διαδικτύου με τον πραγματικό κόσμο. Αυτή η ενοποίηση είναι πιθανό να οδηγήσει την καθημερινότητά μας, την οικονομία μας και ίσως ακόμη και την πολιτική σε έναν πρωτοφανή βαθμό.
Για παράδειγμα, το επόμενο έτος θα δούμε μια σημαντική επέκταση του «διαδικτύου των πραγμάτων», ειδικά του σπιτιού και άλλων έξυπνων συσκευών που υπόκεινται στις εντολές μας. Τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου μας με την τεχνολογία της πληροφορίας καταλαμβάνεται από την αποστολή μηνυμάτων και το Facebook, καθαρές επικοινωνίες συμβόλων και φωτογραφιών και βίντεο. Τα επόμενα βήματα θα είναι ο έλεγχος των θυρών μας, των συστημάτων θέρμανσης, των φώτων, των σομπών και των ψυγείων και η κίνηση προς τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ο εικονικός κόσμος θα διαχειρίζεται όλο και περισσότερο τις παλαιότερες φυσικές διαδικασίες μας.
Η «ενισχυμένη πραγματικότητα» θα γίνει μια πιο γνωστή φράση, καθώς θα φτάσει μια καλύτερη έκδοση του Google Glass. Φανταστείτε να περπατάτε σε ένα κατάστημα και να βάζετε τα γυαλιά σας και μαθαίνετε αμέσως σχετικά με τις ευκαιρίες των προϊόντων, τις ποιοτικές αξιολογήσεις και τα αντικείμενα που μπορεί να θέλετε να αγοράσετε, όπως κάνετε τώρα στο διαδίκτυο με το Amazon. Αυτό το είδος χρήσιμων πληροφοριών θα διαρρεύσει στους δημόσιους χώρους μας και με μια εντολή θα μπορείτε να έχετε το αγαπημένο σας τυρί να σας περιμένει στο ταμείο, και με έκπτωση.
Η ένταξη θα διαμορφώσει και τον οικονομικό κόσμο. Το bitcoin υπήρξε μια ηλεκτρονική αίσθηση από την εισαγωγή του το 2009, αλλά υπήρξε ένα είδος κλειστού κόσμου, τόσο πνευματικά όσο και ως προς τον αντίκτυπό του σε άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές. Αργά το 2017, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το bitcoin ξεκίνησαν τόσο στο Chicago Board Options Exchange όσο και στο Chicago Mercantile Exchange, το οποίο σημαίνει ότι το bitcoin τώρα διασταυρώνεται με έναν κόσμο εξασφαλίσεων, περιθωρίων, δυνητικά αφερέγγυους εμπόρους και δημόσιως επαληθεύσιμες αξίες για συμβιβασμό. Μέχρι στιγμής αυτή η διαδικασία έχει βελτιωθεί. Όμως, όποια και αν είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον, αυτή η ενσωμάτωση πραγματικών και εικονικών κόσμων θα δημιουργήσει ή θα σπάσει το bitcoin και άλλα κρυπτογραφικά στοιχεία.
Όσον αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές γραμμές. Υπάρχει μια προσέγγιση προσανατολισμένη στις διαδικασίες, βασισμένη στην εμπειρογνωμοσύνη, που προέρχεται από μερικούς συμβούλους του Τραμπ, όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Μακ Μάστερ, καθώς και από το υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια, υπάρχει ο Τραμπ, ο οποίος διεξάγει μεγάλο μέρος της εξατομικευμένης εξωτερικής πολιτικής του στο Twitter, συμπεριλαμβανομένων απειλών στη Βόρεια Κορέα και προσβολών σε διάφορους συμμάχους. Μέχρι στιγμής οι εξωτερικές πολιτικές προσανατολισμένες στις διαδικασίες και στο Twitter έχουν συνυπάρξει, αν και άβολα. Το 2018 θα είναι το έτος που οι δύο αυτές εξωτερικές πολιτικές συγκλίνουν κατά κάποιο τρόπο. Είτε τα tweets του Τραμπ θα καταλήξουν να οδηγούν την πραγματική εξωτερική πολιτική και τις συγκεκριμένες δράσεις, ή η πραγματική πολιτική θα κυριαρχήσει και τα tweets θα γίνουν πολύ λιγότερο σχετικά.
Όσον αφορά τις συγκρούσεις, ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο θα κλιμακωθεί σε σημείο όπου θεωρείται σαν πράξη φυσικής επιθετικότητας, συγκρίσιμη με βομβιστική επίθεση σε πολίτες, αντί να υπάρχει σε χωριστή σφαίρα.
Ωστόσο, περισσότερες από τις εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ανησυχητικές, όπως το πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για την επιτήρηση προσώπου στην Κίνα και πώς τα κινεζικά συστήματα κοινωνικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αξιολογούν την καταλληλότητα των ατόμων τόσο ως πιστωτικούς κινδύνους όσο και ως πιστούς πολίτες. Περιμένουμε πολλές ακόμη απολυταρχίες να υιοθετήσουν παρόμοιες τεχνολογίες και έτσι ο έλεγχος της πληροφορίας θα σημαίνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο των ανθρώπων.
Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό του διαδικτύου μέχρι σήμερα είναι ο ρόλος του ως «πρόσθετο» στις ανθρώπινες υποθέσεις. Η χρήση του Internet φέρνει επιπλέον οφέλη, αλλά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο, μπορείτε ακόμα να κάνετε τα περισσότερα πράγματα, τουλάχιστον στον φυσικό κόσμο, αν και μάλλον βασίζεστε σε άλλους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για εσάς. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στο διαδίκτυο σε διαφορετικούς βαθμούς, ενώ εξακολουθούν να διασταυρώνονται ευρέως μέσω των ίδιων κοινών δημόσιων ιδρυμάτων. Ακόμη και χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ψηφίζετε, να κάνετε τα ψώνια σας, να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας και να στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο.
Αλλά η δυνατότητα ανεξαρτησίας από τη χρήση του Διαδικτύου μειώνεται ραγδαία. Η φωτεινή πλευρά, η οποία είναι πολύ φωτεινή πράγματι, είναι ότι η ενσωμάτωση του φυσικού και του εικονικού θα διαδώσει κέρδη παραγωγικότητας σε όλη την οικονομία. Το μειονέκτημα είναι ότι η ικανότητα σε εικονικούς κόσμους θα καθορίσει την οικονομική επιτυχία ενός ατόμου και την απόλαυση της ζωής όλο και περισσότερο, εις βάρος εκείνων που βρίσκονται στην εξασθενημένη πλευρά του ψηφιακού χάσματος.
Είναι εντυπωσιακή η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τα smartphones στα σχολεία για παιδιά 15 ετών και κάτω. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υποτάξει την τεχνολογία της πληροφορίας σε σχέση με την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι αμφίβολο ότι μια τέτοια οπισθοδρομική πολιτική μπορεί να ανατρέψει την πολιτιστική παλίρροια, αλλά και πάλι είναι ένα σημάδι ότι η ενσωμάτωση του πραγματικού και του εικονικού θα είναι ένα μεγάλο θέμα για το επόμενο έτος.