Ο επέρχομενος νόμος για την ψηφιακή αγορά της ΕΕ, δεν στοχοποιεί τις αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος της Κομισιόν για την ψηφιακή τεχνολογία και τον ανταγωνισμό, απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι νέοι κανόνες στρέφονται κυρίως κατά των Big 4 (Google, Amazon, Apple και Amazon).
Σε συνέντευξη της στους Financial Times, η Ευρωπαία αξιωματούχος ανέφερε πως ο νέος νόμος ορίζει ένα πλαίσιο το οποίο θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες και δεν προορίζεται για συγκεκριμένη εταιρεία ή εταιρεία συγκεκριμένης εθνικότητας.
Είπε ότι το νομοσχέδιο που συζητείται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται στον «αντίκτυπο» που έχουν οι τεχνολογικοί στους μικρότερους του κλάδου.
Σύσταση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζο Μπάιντεν, σύστησαν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) κατά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου 2021.
Το TTC θα λειτουργήσει ως φόρουμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου θα συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους σε βασικά εμπορικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα εμβαθύνουν τις διατλαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους, οι οποίες βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες.
Το νέο αυτό συμβούλιο θα συνεδριάζει περιοδικά σε πολιτικό επίπεδο για να κατευθύνει τη συνεργασία. Την προεδρία του συμβουλίου θα ασκούν από κοινού η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ· ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις· ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Άντονι Μπλίνκεν· η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Τζίνα Ραϊμόντο· και η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Κάθριν Τάι. Άλλα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων και των υπουργείων των ΗΠΑ θα προσκαλούνται κατά περίπτωση, ώστε να εξασφαλίζεται η διεξαγωγή στοχευμένων συζητήσεων για συγκεκριμένα θέματα, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που καλύπτει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.
Οι κύριοι στόχοι του TTC
- επέκταση και εμβάθυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων
- πρόληψη της δημιουργίας νέων τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο
- συνεργασία σε βασικές πολιτικές για την τεχνολογία, τα ψηφιακά ζητήματα και τις αλυσίδες εφοδιασμού
- υποστήριξη της συνεργατικής έρευνας
- συνεργασία για την ανάπτυξη συμβατών και διεθνών προτύπων
- διευκόλυνση της συνεργασίας σε θέματα κανονιστικής πολιτικής και επιβολής της νομοθεσίας
- προώθηση της καινοτομίας και του ηγετικού ρόλου των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιχειρήσεων