Ζοφερή είναι πλεον η εικόνα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vodafone τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικών επιδόσεων όσο και σε εργασιακό επίπεδο δικαιολογώντας εν μέρει τις πολλές φορές που η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για εργασιακό μεσαίωνα.
Παρά τις αυξήσεις των τιμών στην κινητή τηλεφωνία στις οποίες πρωτοστάτησε η Vodafone εμφάνισε για μία ακόμη χρονιά πτώση κερδών αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για πώληση της.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Όμιλος Vodafone τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής στην Ελλάδα το διάστημα Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024 αυξήθηκαν 5% στα 1.013 εκατ. ευρώ έναντι της οικονομικής χρήσης Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023. Τα προσαρμοσμένα EBITDA μειώθηκαν 20% στα 201 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση του Ομίλου γίνεται λόγος για έκτακτο επισφαλές χρέος αναφορικά με ορισμένες συμβάσεις πελατών στην Ελλάδα που επηρέασε τη λειτουργική κερδοφορία.
Τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν 2,8% αντανακλώντας, όπως σημειώνεται, την έντονη ζήτηση για υπηρεσίες Businessfixed. Διαμορφώθηκαν σε 902 εκατ. έναντι 877 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις ήταν 144 εκατ. έναντι 137 εκατ. ευρώ.
Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου ήταν 4,309 εκατ. έναντι 4,269 πριν ένα χρόνο εκ των οποίων το 45,4% ήταν με συμβόλαιο (καθαρές νέες συνδέσεις 27 χιλ.) και οι συνδρομητές σταθερής 934 χιλ. μειωμένοι κατά 12 χιλ.
Το Μέσο Έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή (ARPU) διαμορφώθηκε σε 9,8 ευρώ από 10 ευρώ, ενώ σημαντική αύξηση σημειώθηκε στην κατανάλωση δεδομένων 121.818 ΤΒ έναντι 75.232 ΤΒ.
Σε επίπεδο Ομίλου Vodafone τα έσοδα μειώθηκαν 2,5% στα 36,7 δις. ευρώ λόγω της πώλησης των Vantage Towers, Vodafone Hungary και Vodafone Γκάνα και τις δυσμενείς μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Την ίδια στιγμή η μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 74,6% σε 3,7 δις. ευρώ σχετίζεται με τα κέρδη που είχαν σημειωθεί από τις πωλήσεις εταιριών κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση με την οποία γίνεται η σύγκριση.
H διευθύνουσα σύμβουλος του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, Margherita Della Valle, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τον επόμενο χρόνο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην εμπειρία των πελατών μας, θα βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στη Γερμανία και θα επιταχύνουμε τη δυναμική μας στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε τις δραστηριότητές μας σε ολόκληρο τον όμιλο.»
Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, αυτό δεν δείχνει να προχωρά με την αναμενόμενη ταχύτητα, ενώ η εταιρεία έχει υποχωρήσει σε μερίδιο αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνδέσεις σταθερής και ίντερνετ, μετά και την ένωση nova-wind βρέθηκε στην τρίτη θέση, με μερίδιο το 2022 μεταξύ 15% και 20%, όταν ο ΟΤΕ έχει μερίδιο κοντά στο 62% η Wind μεταξύ 5% και 10% και η Nova μεταξύ 10% και 15%.
Συγκεκριμένα, με βάση τα έσοδα, το μερίδιο του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, κινείται σε περιοχές μεταξύ 45% – 55%, το αντίστοιχο ποσοστό της Vodafone είναι μεταξύ 25% – 35%, ενώ της Wind μεταξύ 15% και 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα ποσοστά αυτά παραμένουν σταθερά από το 2013 έως το 2022. Τέλος, η Vodafone ΤV παρά τις προωθητικές της ενέργειες δε μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί το περιεχόμενο της Cosmote TV και της EON.
Ταβάνια που … στάζουν
Το Σωματείο σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής-καταγγελίας που είχαμε προχωρήσει και κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης, πραγματοποίησε την Παρασκευή 17/5 συνάντηση με εκπροσώπους της Vodafone για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και για τους τηλεργαζόμενους συναδέλφους.
Να υπενθυμίσουμε πως σε συνέχεια των καταγγελιών μας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι του ΣΕΠΕ στα κτίρια Χαλανδρίου και Κηφισού όπου διαπιστώθηκαν και από εκεί μία σειρά ζητήματα (βλ. ψευδοροφή στο Ρέντη, τα stand/σκαμπώ στο Χαλάνδρι που από τη μέρα της επίσκεψης και έπειτα κατακτήσαμε να μη θεωρούνται θέσεις εργασίας).To πιο βασικό όμως είναι ότι κάτω από την πρωτοβουλία μας, έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση σε όλη την εταιρεία.
Διατυπώσαμε και εκθέσαμε στη συνάντηση τα αιτήματά μας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα κι από τη ζωντανή συζήτηση με τους συναδέλφους μας, μέσα και από τη Γενική Συνέλευσή μας:
Πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για όλες τις βάρδιες στα κτήρια του Χαλανδρίου, Κηφισού και Πετραλώνων, τακτική επίσκεψη του γιατρού εργασίας. Η εργοδοσία στο συγκεκριμένο ζήτημα αρχικά στάθηκε στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων αλλά και στους εθελοντές υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαθιστούν την σταθερή παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού. Για ακόμα μια φορά η αρχική τοποθέτηση της Διοίκησης έδειξε καθαρά ότι για τη πρόσληψη εξτρά νοσηλευτικού προσωπικού το κριτήριο είναι κόστος! Έπειτα από πίεση οι εκπρόσωποι της Διοίκησης δήλωσαν πως θα επανέλθουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κάλυψη των ενοικιαζόμενων συναδέλφων που οι γιατροί εργασίας των εταιρειών τους δεν επισκέπτονται τα κτήρια – Το ζήτημα αυτό αφορά μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που δεν έχουν λάβει την παραμικρή ενημέρωση από τις εταιρείες τους σχετικά με το γιατρό εργασίας, τα ραντεβού σχετικά τα 3 (τρία) τουλάχιστον τελευταία χρόνια. Θα γίνει διερεύνηση σχετικά με το ζήτημα απάντησε η διοίκηση, ενώ σε επείγοντα περιστατικά ο γιατρός που θα βρίσκεται στο κτίριο θα μπορεί να συνδράμει.
Η εργοδοσία δεσμεύτηκε πως μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει μόνωση στον Κηφισό στο κτήριο Κ1 (στο ταβάνι που στάζει) και πως θα βγει η μοκέτα στο κτήριο Κ2 (στους ορόφους 1Ο και 3ο)
Ζητήσαμε σταθερές θέσεις εργασίας, ατομικά ακουστικά και οθόνες για τους εργαζόμενους στον Κηφισό. Η εργοδοσία απάντησε πως η πληρότητα σε οθόνες φτάνει το 85% για το Χαλάνδρι ενώ στα υπόλοιπα κτήρια υπάρχουν desktop. Δεσμεύτηκαν να δουν για το κτήριο του Κηφισού mousewrist για κάθε εργαζόμενο.
Αντικατάσταση φθοράς εξοπλισμού για τους τηλεργαζομενους από την εταιρεία.Η εταιρεία ανέφερε πως αν κάποιος συνάδελφος ζητήσει, ο εξοπλισμός θα αντικατασταθεί.
Ζητήσαμε κουτιά πρώτων βοηθειών σε όλους τους ορόφους. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν …κατηγορηματικά αρνητική..γιατί οι εργαζόμενοι «τα ανοίγουν και τα παίρνουν αλόγιστα»!
Ζητήσαμε τα δρομολόγια του Κηφισού και να φεύγουν με δέκα λεπτά διαφορά το ένα από το άλλο, καθώς και να αλλάξει το σημείο παράδοσης(οδός Μαρκόνι) γατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο αποβίβασης. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε να το δει.
Διπλά συνεργεία για τους τεχνικούς πεδίου, ειδικά στις εργασίες που απαιτούν σκάλα. Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας ανέφερε πως θα δει τον νόμο και θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό. Ανέφεραν επίσης πως έχουν προσλάβει πρακτικάριους από ΙΕΚ για βοηθούς.
Άκυρες απολύσεις
Προσφατα επίσης ο Άρειος Πάγος έκρινε άκυρες τις απολύσεις δύο εργαζομένων της εταιρείας VODAFONE-Panafon, ανοίγοντας τον δρόμο για να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή τους.
Αναλυτικά, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-Panafon αναφέρει:
«Οι συνάδελφοι Ειρήνη Μίχου και Χρήστος Πράντζιος εργάζονταν για πολλά χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο της Vodafone. Στο πλαίσιο της αποδόμησης των σταθερών σχέσεων εργασίας, με το συνεχές outsourcing και τις αλλεπάλληλες “εθελούσιες” εξόδους -μαζικές απολύσεις στην πραγματικότητα- η διοίκηση της Vodafone προχώρησε το 2012 στην απόλυση των συναδέλφων με την δικαιολογία της χαμηλής απόδοσης, πολύ κοντά χρονικά στην τότε “εθελούσια” έξοδο του 2012.
Η διοίκηση δεν επέμεινε απλώς στην απόλυσή τους -αλλά λόγω της σθεναρής στάσης τους ενάντια στην απόλυση και στην εντατικοποίηση της εργασίας- προσπάθησε μέσω των καταθέσεων των τότε ομαδαρχών τους (team leaders) και του κατηγορητηρίου να προχωρήσει σε “δολοφονία” του χαρακτήρα τους. Χαρακτηρισμοί όπως “διπρόσωποι” κ.ά. φιγουράριζαν χωρίς φειδώ και χωρίς αιδώ στις καταθέσεις των διοικητικών στελεχών.
Από τότε ξεκίνησε ένας μακροχρόνιος αγώνας των συνάδελφων με τη στήριξη του επιχειρησιακού Σωματείου της Vodafone -ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone-, για την επαναπρόσληψή τους. Μετά από οχτώ χρόνια αγώνα, μία προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, μία αγωγή των συναδέλφων με την οποία διεκδικούσαν την επαναπρόσληψή τους, που απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο, την προσφυγή τους στο Εφετείο, απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου και δράσεις, το 2020 προέκυψε ως επακόλουθο η απόφαση του Εφετείου που δικαίωνε πλήρως τους συναδέλφους και το Σωματείο: το Εφετείο Αθηνών έκρινε πως οι απολύσεις τους είναι άκυρες και ταυτόχρονα επιδικάζει στον κάθε συνάδελφο το ποσό των 11χιλ. ευρώ.
Αυτή η σημαντική νίκη ήταν αποτέλεσμα καταρχάς της στάσης των ίδιων των απολυμένων συναδέλφων, που αντιστάθηκαν, δεν αποδέχθηκαν την απόλυσή τους ως τετελεσμένο γεγονός. Υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπειά τους και απευθύνθηκαν στο Σωματείο και στους συναδέλφους τους ζητώντας υποστήριξη. Ακολούθησαν αρκετές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε εκείνα τα οχτώ χρόνια με την επιμονή των συναδέλφων, που δεν υποχώρησαν παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες, που ήταν αρκετές. Και γι’ αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση όμως ήταν νίκη και δικαίωση και για το Σωματείο μας και την ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση, όπου προσπαθήσαμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέταμε για την επαναπρόσληψή τους. Προτάσσοντας πάντα τον αγώνα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας -όχι μόνο σαν ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους αλλά και- ως το μόνο ρεαλιστικό και δύσκολο ταυτόχρονα δρόμο.
Μέσα σε αυτά τα οχτώ χρόνια απέναντι στο “δικαίωμα” της εργοδοσίας να απολύει αντιτάξαμε την οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων, εκείνων που από την εργασία τους βγαίνουν τα εκατομμύρια κερδοφορίας της Vodafone. Απέναντι στην καραμέλα περί “χαμηλής απόδοσης” αναδείξαμε τα σχέδια της διοίκησης για αποψίλωση του παλιού προσωπικού και την αντικατάστασή του από φτηνούς “ενοικιαζόμενους” εργαζόμενους. Ενάντια στις συκοφαντίες στελεχών της διοίκησης για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των συναδέλφων -που είχαν προσέλθει και με προθυμία ως μάρτυρες κατηγορίας στα δικαστήρια τους- προβάλαμε την καθημερινή πίεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας να δουλεύουμε σε ανθρώπινες συνθήκες.
Η διοίκηση της Vodafone με συνέπεια στην αντεργατική της στάση και αξιοποιώντας κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή της επέμεινε στις αξιώσεις της και προχώρησε με θράσος στην προσβολή της απόφασης του Εφετείου φθάνοντας στον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο το 2023 και η απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2024. Η απόφαση ήταν πλήρως απορριπτική για τις θέσεις της διοίκησης. Ουσιαστικά ακυρώνει την απόλυση και δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή τους.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι μία σημαντική νίκη. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως από το 2012 έχουν συμβεί πολλά. Κυρίως υφίσταται πλέον ένα πολύ πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους καθώς και ένα πολύ πιο ασφυκτικό κοινωνικό κλίμα. Η έκδοση της θετικής απόφασης στον Άρειο Πάγο δεν ήταν αυτονόητη. Το αντίθετο: ήταν πολύ δύσκολη και εξαρτήθηκε από διάφορους παράγοντες. Αυτό το γνώριζαν και οι δύο συνάδελφοί μας όταν επέμειναν να αποδεχθούν την νέα πρόκληση και να προχωρήσουν σε ορισμό εκδίκασης στον Άρειο Πάγο. Προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια γιατί ήθελαν έως το τέλος να αποδείξουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, που βάναυσα η διοίκηση πρόσβαλλε ήδη από το 2012. Ακόμη διότι καταλάβαιναν τη σημασία που έχει για όλους τους εργαζόμενους η πιθανότητα μίας θετικής απόφασης σε αυτό το επίπεδο -που δεν φημίζεται για φιλοεργατικές αποφάσεις. Επίσης με την πεποίθηση πως ανεξάρτητα της όποιας απόφασης ουσιαστικά έχουν κερδίσει την αξιοπρέπειά τους με την επιμονή τους σε έναν δίκαιο αγώνα. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην ακλόνητη στάση των δύο συναδέλφων μας.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Vodafone. Και μπορεί οι φήμες για την πώλησή της να μην έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί -αν και τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί-, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η Vodafone έχει χάσει την παλιά της αίγλη.
Ι.Α.Φ