Στον αστερισμό του παραλόγου εδώ και αρκετά χρόνια κινείται η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.
Συμφώνα με όσα συνταρακτικά όσο και τραγελαφικά απεκάλυψε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Τσαμαζ ο ΟΤΕ για τα 35 συνολικά πακέτα σταθερής και κινητής που διαθέτει σήμερα στο κοινό χρειάστηκε να λάβει 425 εγκρίσεις από την ΕΕΤΤ με μέσο όρο αναμονής 4 μήνες!!!!
Άλλο ένα σοκαριστικο στοιχειό που αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΟΤΕ είναι ότι στην Ελλάδα μάλλον δεν θα δούμε ποτέ το νέο υπερσύχρονο δίκτυο 5G καθώς οι ταχύτητες του είναι τόσο γρήγορες που απαιτούν πιο πυκνό δίκτυο κεραιών από το υπάρχον. Το συγκεκριμένο δίκτυο με τους ρυθμούς και την γραφειοκρατία που εγκρίνονται οι νέες κεραίες θα καταστεί πρακτικά ανέφικτο για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ο ΟΤΕ έχει ήδη χάσει 140εκ. € !!! από εναλλακτικούς παρόχους που δεν πλήρωσαν την κίνηση των πελατών τους και η ΕΕΤΤ δεν επέτρεψε έγκαιρα την διακοπή του σήματος.
«Έχω την εντύπωση ότι στην ΕΕΤΤ δημιουργούν γραφειοκρατία για να αιτιολογήσουν τη λειτουργία τους», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «τον Οκτώβριο εκκρεμούσαν 425 εγκρίσεις για τιμολογιακά προγράμματα του ΟΤΕ και τους τελευταίους οκτώ μήνες εγκρίθηκαν μόνο 65 προγράμματα».
«Ο μέσος χρόνος έγκρισης από τον Οκτώβριο του 2017 είναι τέσσερις μήνες, ενώ την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός μπορεί και βγάζει όποιο πακέτο θέλει και όποτε το θέλει. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη και διαφανής ρύθμιση για όλους», προσέθεσε. Μάλιστα στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα μία χριστουγεννιάτικη προσφορά που προωθούσε ο Οργανισμός, η οποία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού η ΕΕΤΤ απαιτεί 35-50 εγκρίσεις για κάθε ένα πρόγραμμα που διαθέτει ο ΟΤΕ, δηλαδή χρονικά 4-5 μήνες. «Μιλάμε για βιομηχανία εγκρίσεων που, με τους χρόνους της Επιτροπής, την προσφορά αντί για τα Χριστούγεννα θα τη δώσουμε στην καλύτερη περίπτωση το Πάσχα» είπε ο πρόεδρος του Ομίλου.»
Τα 30! επιδόματα των εργαζομένων
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των συνδικαλιστών για τη σύναψη της νέας επιχειρησιακής σύμβασης (καθώς η ισχύουσα λήγει στο τέλος του έτους).
‘Όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθώς όπως είπε αυτά που ζητάνε οι συνδικαλιστές δεν μπορούν να γίνουν.
«Οι εργαζόμενοι έχουν πέσει θύμα των υποσχέσεων των συνδικαλιστών του ΟΤΕ και ζητάνε την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2010 (πριν τις μειώσεις κατά 11% που υπεγράφησαν το 2010), μείωση του ωραρίου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
«Αυτά που ζητάνε δεν μπορούν να γίνουν. Όταν όλες οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί δεν μπορούμε να μιλάμε για διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Δεν είμαστε δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.
Ο ίδιος ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε θα μπουν σε καθεστώς μετενέργειας (βασικός μισθός και επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας), γεγονός που σημαίνει ότι μετά από 3 μήνες θα κοπούν και τα 30 επιδόματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ.
Επίδομα βιβλιοθήκης και φωτοτυπικού παίρνουν οι εργαζόμενοι.Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν 30 επιδόματα τα οποία δεν έχουν κοπεί. Μεταξύ των επιδομάτων αυτών είναι: βιβλιοθήκης, οδήγησης αυτοκινήτου δακτυλογράφησης, αναλυτή προγραμμάτων, διατακτικές για σίτιση, ειδικές άδειες, επίδομα γέννησης και άδειας τοκετού 9 μηνών (από 6 που ισχύουν), 30 μέρες ασθένειας, προσαύξηση αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης κατά 40% και αποζημίωση συνταξιοδότησης (25.000 ευρώ + 9 μισθοί).
Ειδικά για το θέμα της παροχής της άδειας ασθενείας για 30 ημέρες , ο κ. Τσαμάζ είπε «αν ένας εργαζόμενος δεν κάνει χρήση και των 30 ημερών μέσα στο χρόνο μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο στις επόμενες χρονιές. Φτάνουν λοιπόν κάποιοι να έχουν και δύο χρόνια αδειών». Σε ότι αφορά τα λεγόμενα εκτός έδρας, είπε ότι στον ΟΤΕ, εκτός θεωρούνται τα 20 χιλιόμετρα και πάνω. «Αν κάποιος πάει από το Μαρούσι στην Γλυφάδα θεωρείται εκτός έδρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.
Tέλος αναφερόμενος στην συνδρομητική τηλεόραση και στην επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Τσαμάζ είπε «η συνδρομητική τηλεόραση έχει επιβαρυνθεί ήδη με το 10% που επεβλήθει ως τέλος και ήταν σοβαρό πλήγμα. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο με την επιβολή τέλους 2%. Δεν ξέρουμε ωστόσο αν θα προσφύγουμε κατά αυτού. Θα το αποφασίσουμε εν καιρώ», είπε χαρακτηριστικά.