Το θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στον ΟΤΕ.
Μολις 9 από 75 φυλακές που είχαν προσληφθεί τις παλιές καλές εποχές του 90 και του 2000! αρνούνται να αποχωρήσουν με μία μίνι εθελουσία έξοδο που τους προσφέρει ο οργανισμός, η οποία έχει χαρακτηριστικά Τζόκερ που αρνούνται να εισπράξουν!!!
Θυμίζοντας παλιές καλές εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί έχουν στυλώσει τα πόδια και υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τους απολύσει ενώ αυτό θα συμβεί νομοτελειακά την 31- 12 του τρέχοντος έτους.
Μέχρι πρότινος ο ΟΤΕ μισθοδοτούσε εργαζόμενους – φύλακες για τις σχετικές υπηρεσίες στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. Οι φύλακες είχαν από το Σεπτέμβριο του 2018 ενημερωθεί πως το αντικείμενο εργασίας τους θα πάψει να υφίσταται και πράγματι αυτό συνέβη και καταργήθηκε πλήρως το Μάιο του 2019. Εκείνη τη στιγμή στην εταιρεία εργάζονταν 74 φύλακες.
Σε αντίθεση με την εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα, στους εργαζόμενους αυτούς ο ΟΤΕ προσέφερε ένα πακέτο αποζημίωσης που υπερέβαινε κατά πολύ την όποια νόμιμη αποζημίωση καταβάλλεται σε περιπτώσεις αποχωρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 74 φύλακες που απασχολούνταν στον ΟΤΕ, οι 65 αποδέχθηκαν την προσφορά.
Οι υπόλοιποι εννέα, αν και έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι το αντικείμενο εργασίας τους παύει να υφίσταται και η σύμβαση εργασίας τους τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δεν έχουν αποδεχθεί μέχρι στιγμής την πρόταση του ΟΤΕ.
Αποζημίωση που φτάνει τις 215 χιλιάδες!
Τα κίνητρα αποχώρησης για τους 9 αυτούς φύλακες, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, που κυμαίνονται από 11 έως και 30 χρόνια, περιλαμβάνουν “πακέτο” αποζημίωσης από 62 χιλιάδες έως και 215 χιλιάδες ευρώ (!) που αντιστοιχούν σε μισθούς 4,5 έως και 8 ετών. Επιπλέον, εξασφαλίζεται ότι όσοι αποδεχθούν την πρόταση θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, στο ίδιο αντικείμενο, στην εταιρεία που ανέλαβε τις υπηρεσίες φύλαξης των κτιρίων του ΟΤΕ, περιλαμβανομένης και πιστοποιημένης εκπαίδευσης φύλαξης.
Με το θέμα να έχει λάβει διαστάσεις και να αποτελεί θέμα συζήτησης πέραν των “ορίων” της επιχείρησης, η απόφαση των συγκεκριμένων εργαζομένων αποτελεί, βέβαια, αναφαίρετο δικαίωμά τους, πλην αποδίδεται από τρίτους παρατηρητές σε μια στρεβλή νοοτροπία βαθέως δημοσίου που είχε καλλιεργηθεί εντός του Οργανισμού και η οποία θέλει τον ΟΤΕ “να μην απολύει”. Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο ΟΤΕ λειτουργεί με ξεκάθαρα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρότι πολλοί εργαζόμενοί του συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνόμια που μόνον αυτονόητα δεν είναι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.
Εάν τελικως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν αποδεχτούν την πρόταση του ΟΤΕ τότε θα πρέπει η διοίκηση του Οργανισμού να τους απολύσει με βάση την κείμενη εργατική νομοθεσία κυριως για να στείλει ένα μήνυμα στην αγορά ότι τελικά κάτι έχει αλλάξει…