Τα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Cassini που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο μας προσφέρουν μια εναλλακτική θεώρηση του παρελθόντος του.
Το Cassini, το οποίο μελέτησε διεξοδικά τον Κρόνο, προτού πέσει πάνω του στο τέλος της αποστολής του, κατάφερε να μας κάνει να κατανοήσουμε περισσότερο τον μακρινό αυτό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος. Ένα στοιχείο που έχει προκύψει από την ανάλυση των δεδομένων αυτών είναι το ότι οι χαρακτηριστικοί δακτύλιοι του Κρόνου δεν φαίνεται να ήταν πάντοτε εκεί.
Μία μελέτη στη μάζα των βράχων που σχηματίζουν τους δακτυλίους του Κρόνου πιστοποιεί ότι η ηλικία τους δεν είναι τόσο μεγάλη. Η ηλικία του Κρόνου υπολογίζεται ότι είναι 4.5 δισεκατομμύρια έτη, ενώ η ηλικία των δακτυλίων υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια έτη. Η επιστημονική ομάδα του Cassini θεωρεί πιθανό το σενάριο οι δακτύλιοι αυτοί να σχηματίστηκαν από έναν κομήτη ή ένα άλλο σώμα από τη ζώνη Kuiper στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο και έμεινε σε τροχιά λόγω της βαρυτικής έλξης του Κρόνου.
Σταδιακά, το διαστημικό σώμα έσπασε σε πολλά κομμάτια, καταλήγοντας να γίνει η ζώνη των δακτυλίων που χαρακτηρίζει τον Κρόνο. Στην ατμόσφαιρα του Κρόνου εκτιμάται ότι υπάρχουν στρώματα σε έντονη περιστροφή, στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων.