Kaspersky @ MWC 2019: Οι κίνδυνοι ασφαλείας για το IoT και το cybersecurity στην κατηγορία των προσθετικών ανθρώπινων μελών

Related

Η Samsung Electronics έλαβε την πιστοποίηση ISO 27001 για το SmartThings

 Η Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα ότι η εφαρμογή SmartThings της εταιρείας έλαβε την πιστοποίηση του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 27001:2022 για συστήματα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών (ISMS). Το ISO 27001 είναι το παγκόσμιο πρότυπο για το Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) και θεσπίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Το πρότυπο παρέχει στις εταιρείες καθοδήγηση…

COSMOTE: Επενδύσεις που χτίζουν το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα εχέγγυο για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας. Όσο προχωράει η ψηφιακοποίηση, η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται, ενώ ακόμα και μικρομεσαίες, τοπικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επεκταθούν και να γίνουν παγκόσμιες. Στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, κινητήριος δύναμη είναι τα υπερσύγχρονα δίκτυα που θα…

Cosmote: Nationwide 5G population coverage surpasses 99%

Nationwide population coverage of Cosmote 5G, the country’s largest fifth-generation network, has surpassed 99%, with Cosmote achieving its goal ahead of schedule.The rapid development of the 5G network, is, according to the company, “another proof that Cosmote’s priority is the experience enjoyed by customers from its networks, steadily building the future of a connected Greece.”Cosmote,…

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

 3 βραβεία στα Effie Awards 2024 και 30 βραβεία στα Digital Media Awards 2024   Τριάντα τρία βραβεία απέσπασε συνολικά ο Όμιλος ΟΤΕ στα φετινά Effie Awards και Digital Media (DIME) Awards. Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε 3 βραβεία (1 Gold, 2 Silver) στα Effie Awards, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στο…

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

3 βραβεία στα Effie Awards 2024 30 βραβεία στα Digital Media Awards 2024 Τριάντα τρία βραβεία απέσπασε συνολικά ο Όμιλος ΟΤΕ στα φετινά Effie Awards και Digital Media (DIME) Awards. Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε 3 βραβεία (1 Gold, 2 Silver) στα Effie Awards, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στο χώρο…

Η HP οδηγεί την ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης σε επόμενο επίπεδο

Η HP παρουσίασε δύο νέες καινοτομίες – το AI PC με τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο και την πρώτη ενσωμάτωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης σε μια πλατφόρμα ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο ανακοινώσεις επεκτείνουν τις προσπάθειες της HP να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη πραγματικότητα για τις εταιρείες και τους ανθρώπους με νέες και μετασχηματιστικές…

«Εμένα ψάχνετε;» Πώς οι απατεώνες αποκτούν τον αριθμό του τηλεφώνου σας

Ποιος θα μπορούσε να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εξαπατήσετε κάποιον για να του πάρετε τα χρήματά;  Θα τσιμπούσατε το δόλωμα;  Φανταστείτε ότι δέχεστε ένα τηλεφώνημα από την τράπεζά σας που σας ενημερώνει ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί και ότι για να διατηρήσετε τα χρήματά σας ασφαλή, πρέπει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά…

Η αδρεναλίνη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ζωντανά στο Vodafone TV

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024, το πιο ιστορικό αθλητικό γεγονός, έρχεται ζωντανά στο Vodafone TV μέσω 7+1 ειδικών pop-up καναλιών από το κανάλι Eurosport που προσφέρει πάνω από 820 ώρες συναρπαστικής αθλητικής δράσης. Από τις 18 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου, τα 7+1 Eurosport pop-up κανάλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους συνδρομητές του Vodafone…

Η Kaspersky επεκτείνει τo Automated Security Awareness Platform με ενότητα που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Kaspersky ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας ενότητας που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της πλατφόρμας Kaspersky Automated Security Awareness Platform (ASAP). Αυτή η τελευταία προσθήκη έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους επαγγελματίες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την καταπολέμηση των εξελισσόμενων απειλών που δημιουργούν οι κυβερνοεπιθέσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Η επιτακτική…

Παγκόσμιες τάσεις, τοπικές προτιμήσεις

Έχει σημασία πού ψωνίζουμε; Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει τον κόσμο σε ένα παγκόσμιο χωριό. Η μεταβίβαση πληροφοριών και αγαθών και η μετακίνηση ανθρώπων δεν υπήρξαν ποτέ πιο εύκολες και γρήγορες. Δυσκολευόμαστε πλέον να φανταστούμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ώρες για τη λήψη ενός μηνύματος ή έναν ολόκληρο μήνα για την παραλαβή ενός προϊόντος. Σήμερα…

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο e-shop.gr: Be the Hero!

Το e-shop.gr σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές διοργάνωσε στις κεντρικές του εγκαταστάσεις, “https://www.youtube.com/watch?v=ZB-B-ZgSF6A” σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Όσοι από τους  εργαζομένους του e-shop.gr δήλωσαν ενδιαφέρον, παρακολούθησαν το συγκεκριμένο σεμινάριο,  συμμετέχοντας σε 6 σταθμούς πρακτικής εξάσκησης που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες διάσωσης μιας ζωής.  Η Οργάνωση KIDS SAVE…

Ξεπέρασε το 99% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G

Ξεπέρασε το 99% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου δικτύου πέμπτης γενιάς της χώρας, με την COSMOTE να πετυχαίνει τον στόχο της νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο πρώτη έφερε στην Ελλάδα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι προτεραιότητα της COSMOTE είναι η εμπειρία που απολαμβάνουν…

Από πολιτευτές… γραμματείς, οι smart cities του Παπαστεργίου, που ξοδεύουν οι τουρίστες, αργεί ο Αναπτυξιακός, η «ρήτρα» της Cosmote, με εκπλήξεις η Στοά Αρσακείου...

Γενικοί γραμματείς Θέμα ημερών… ίσως και ωρών είναι οι αλλαγές των γενικών γραμματέων των υπουργείων.  Και όπως μαθαίνω, τουλάχιστον οι μισοί από τους 63 που υπάρχουν τώρα θα δουν την πόρτα της εξόδου.Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι όποιος δεν αποδίδει θα αντικαθίσταται.Αλλά αυτό που μαθαίνω εγώ είναι…

Περνά τα σύνροα της Κίνας το Xiaomi Mix Flip, έρχεται Ευρώπη τιμή στα 1.300 ευρώ

Πριν μία περίπου εβδομάδα, η Xiaomi ανάδειξε το πρώτο της clamshell ή αλλιώς  γνωστό ως Mix Flip. Παρακολουθώντας διαδικτυακά την εκδήλωση αν και προσαθήσουμε να μάθουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με μια διεθνή κυκλοφορία, οι εκρόσωποι της εταιρείας ήταν απρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα δημόσια. Σήμερα υπάρχει επιβεβαίωση ότι η συσκευή θα φτάσει όντως εκτός Κίνας.…

Ακόμη καλύτερη η εφαρμογή Blackmagic Camera, υποστήριζεται από OnePlus και Xiaomi

Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, η Blackmagic Design, ένας δημοφιλής κατασκευαστής κινηματογραφικών καμερών, ανακοίνωσε μια εφαρμογή Android που μπορεί να καταγράφει βίντεο H.264 και H.265 και ενσωματώνεται με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο DaVinci Resolve της εταιρείας και τις σχετικές υπηρεσίες cloud. Η έκδοση 1.0 λειτουργούσε μόνο σε επιλεγμένα τηλέφωνα Google Pixel και Samsung Galaxy. Τώρα η…

Share

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης mobile τεχνολογιών, MWC 2019, που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώθουμε από τους ειδικούς ασφαλείας της Kaspersky όσον αφορά τους κινδύνους που απειλούν το αναπτυσσόμενο IoT οικοσύστημα αλλά και τη μικρή, αλλά ολοένα και σημαντικότερη κατηγορία των connected ανθρώπινων προσθετικών μελών.

sdr

Οι κύριοι Vladimir Dashchenko, Head of ICS CERT Vulnerability Research Group, Sergey Kravchenko, Senior Business Development Manager, Future Technologies από την Kaspersky και ο κ.Ilya Chekh, Founder της εταιρείας κατασκευής προσθετικών μελών Motorika, μας προσέφεραν ενδιαφέροντα δεδομένα και εν συνεχεία βρέθηκαν όλοι μαζί στο ίδιο panel προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Αρχικά, μάθαμε από τον κ.Kravchenko πως το ταχέως αναπτυσσόμενο IoT οικοσύστημα που μπαίνει στα σπίτια μας μέσω διάφορων connected αισθητήρων και έξυπνων συσκευών, μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, αλλά ενέχει και δεκάδες κινδύνους σε πολλαπλά επίπεδα. Επίδοξοι εισβολείς μπορούν να παρεμβληθούν σε πολλά σημεία της “διαδρομής”, από τον τελευταίο, πιο ασήμαντο αισθητήρα του σπιτιού μας μέχρι το cloud του κατασκευαστή και παρόχου της υπηρεσίας, αλλά και το smartphone ή τον υπολογιστή μας. Πολλοί απλοί αισθητήρες (π.χ. θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ.) δεν έχουν κανενός είδους ασφάλεια και επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των IP cameras δε διαθέτουν προστασία σε low-level, hardware επίπεδο, έτσι είναι πολύ εύκολο να δεχθούν επίθεση. Δεδομένα κυκλοφορούν διαρκώς από τον server προς το cloud, την gateway του χώρου μας (π.χ. router) και τις τελικές συσκευές, ενώ η gateway δε καταφέρει να ασφαλίσει και να φλιτράρει το 100% του traffic, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά σημεία “εισόδου” για τον κακόβουλο χρήστη. Ακόμα και σε επίπεδο “κλειστών” συστημάτων ασφαλείας, ολόκληρων κτιρίων ή εγκαταστάσεων που επικοινωνούν με μια ολόκληρη έξυπνη πόλη, η απειλή συνεχίζει να υφίσταται εφ’όσον εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρισμού από αυτήν.

oznor

oznor

oznor

Ολόκληρες “Smart Cities”, μελλοντικά, θα γίνουν στόχος hackers μέσω malware, brute force επιθέσεων, εκμεταλλεύοντας λάθη του ανθρώπινου “παράγοντα”, επιχειρώντας τεχνολογικά προηγμένα “σαμποτάζ”. Η λύση που προτείνει η εταιρεία είναι η χρήση και ενσωμάτωση του Kaspersky OS που ασφαλίζει το IoT gateway, ανιχνεύει πιθανές ανωμαλίες στη λειτουργία του δικτύου και ενημερώνει ή προβαίνει σε προστατευτικές ενέργειες εγκαίρως ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εισβολής. Προστατεύει απέναντι και σε DDoS επιθέσεις, μολυσμένα software updates, data sniffing, εγκατεστημένα “bad apps” και εκμεταλλεύεται τη νευραλγική θέση του gateway ώστε να αποτελέσει τοίχος προστασίας τόσο από τις “εσωτερικές”, όσο και τις “εξωτερικές” απειλές.

1806-iot-pic2-en

1806-iot-pic3-en

Ωστόσο, εξ΄ίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε, όσον αφορά τo cyber security των προσθετικών μελών που σχεδιάζονται για ανθρώπους. Στο panel βρέθηκαν οι κ.Dashchenko, Kravchenko και Chekh, ξεκινώντας με το σχολιάσμό των αποτελεσμάτων μιας σχετικής έρευνας. Σύμφωνα με αυτά, 70% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως στο μέλλον όλοι θα “πρέπει” να είμαστε cyborgs, να έχουμε, δηλαδή, προσθετικά, βιονικά μέλη που θα μας προσφέρουν ανώτερες δυνατότητες από τις υπάρχουσες, το 67% απάντησε πως θα δεχόταν να αλλάξει ένα τωρινό μέλος του με ένα βιονικό και το 65% απάντησε πως θα δεχόταν εμφύτευση τσιπ μνήμης στον εγκάφαλό του, τ0 οποίο μάλιστα θα επέτρεπε την αποθήκευση γνώσεων και αναμνήσεων στο cloud! Το τελευταίο είναι και το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky, καθώς το ρίσκο μιας τέτοιας μεθόδου είναι μεγάλο. Χαρακτηριστικά, ο Vladimir ανέφερε πως αρκετοί χρήστες “πετάνε” τους σκληρούς τους δίσκους, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος εύκολα να ανακτήσει τα δεδομένα τους. Τι θα γινόταν στην περίπτωση των αποθηκευμένων αναμνήσεων, βιωμάτων και γνώσεων ενός ανθρώπου, αν μπορούσαν εύκολα να αποθηκευθούν σε ένα τσιπ και να εμφυτευθούν σε κάποιον άλλο; Μπορεί να φαντάζει μακρινό το σενάριο, αλλά σε 30 ή 40 χρόνια, μια τέτοια τεχνολογία θα είναι ευρέως διαθέσιμη και σίγουρα πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέα, αρκετά πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας.

cof

Σύμφωνα με τον Ilya, με την υπάρχουσα τεχνολογία, οι εταιρείες κατασκευής προσθετικών μελών και οργάνων μπορούν να αντικαταστήσουν σχεδόν το 70% του ανθρώπινου σώματος, ενώ σε 10-20 χρόνια, το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 100%. Σίγουρα πρόκειται για τεχνολογία που θα αλλάξει άρδην τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά και την ανθρωπότητα στο σύνολό της, δεδομένου του ότι τα τεχνητά μέλη δε θα υποκαθιστούν απλά τα υπάρχοντα, αλλά θα είναι εξελιγμένα, προσφέροντας υπερ-δυνάμεις και νέες δυνατότητες. Έτσι, αφ’ενός θα απαλλαχθούμε από ασθένειες και προβλήματα υγείας που σήμερα θεωρούνται θανάσιμα ή υποβιβάζουν σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης ενός ανθρώπου, αφ’ετέρου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων, μεταξύ αυτών που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν τα μέλη αυτά, και εκείνων που δε θα μπορούν. Στο τεχνικό κομμάτι, μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον, είναι η μικρή αυτονομία των μπαταριών με την υπάρχουσα τεχνολογία, καθώς αρκετά μέλη/όργανα αναγκαστικά απαιτούν εξωτερική πηγή ενέργειας για τη λειτουργία τους, δεσμεύοντας τους χρήστες τους κοντά στο δίκτυο ρεύματος.

oznor

Συνεχίζοντας, ο Ilya αποκάλυψε πως γίνεται πρόοδος όσον αφορά το “AI” των προσθετικών μελών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκολύνοντας το χρήστη, βασιζόμενα σε ενσωματωμένους αισθητήρες. Για παράδειγμα, ένα βιονικό χέρι θα μπορούσε να ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη να πιάσει ένα ποτήρι νερό, όπως και το ποτήρι καθαυτό, έτσι ώστε να “κλείνει” μόνο του τα δάκτυλα, χωρίς να χρειάζεται εντολή από το χρήστη.

Πως, όμως, εμπλέκεται το cyber-security σε όλα τα παραπάνω; Τα προσθετικά, τεχνητά μέλη μπορούν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, καθώς διαθέτουν ενσωματωμένα chips και software, ενώ αρκετά είναι ή θα είναι, connected. Έτσι, οποιοσδήποτε έχει τις γνώσεις και τις δυνατότητες θα μπορεί να επιτεθεί απομακρυσμένα και να αποκτήσει έλεγχο των μελών αυτών, με σκοπό να βλάψει τον ίδιο το χρήστη τους, τρίτους χρήστες, να πραγματοποιήσει έκνομες πράξεις κ.λπ. Κυρίως σε περιπτώσεις VIPs με τεχνητά μέλη, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος (π.χ. αν ο Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός μιας χώρα στοχοποιηθεί).

Σύμφωνα και με τον κ.Sergey Terminov που επίσης έλαβε μέρος στις παρουσιάσεις, αυτή τη στιγμή τα μέτρα cyber-security στην κατηγορία των προσθετικών μελών και τεχνητών οργάνων είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ δεν υφίσταται ένα παγκοσμίως αποδεκτό πιστοποιητικό ασφαλείας για συσκευές ιατρικού ενδιαφέροντος. Τα καρδιακά εμφυτεύματα και οι αντλίες ινσουλίνεης μπορούν να “χακαριστούν” απομακρυσμένα και αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη του ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά στον τομέα της ασφάλειας. “Λιγότερο marketing, περισσότερη έρευνα” ήταν μια από τις ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν στο panel, ενώ αυτονόητο θεωρείται πως όλες οι νέες τεχνολογίες αυτές πρέπει να δοκιμάζονται και να γίνεται προσπάθεια να χακαριστούν, ώστε να είναι αρκετά ασφαλείς πριν γίνουν εμπορικά διαθέσιμες.

oznor

Τα βιονικά, “βελτιωτικά” μέλη είναι ακόμα πολύ ακριβά αλλά στο μέλλον θα μπορούν να πωλούνται ακόμα και στα φαρμακεία, ενώ τροποποιημένες ή παράνομες εκδοχές τους ίσως πωλούνται στη μαύρη αγορά. Κάτι που ενδεχομένως θα μείωνε το κόστος τους είναι η δημιουργία “universal” μελών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν από διαφορετικούς ανθρώπους, χωρίς να είναι κατασκευασμένα “στα μέτρα” τους, αλλά και μελών που θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όταν ο αρχικός χρήστης τους τα αντικαταστήσει ή δε τα χρειάζεται πιά.

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως τα cyborgs είναι το επόμενο επίπεδο της ανθρώπινης εξέλιξης και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Πότε, όμως, ένας άνθρωπος με προσθετικά μέλη, αρχίζει να θεωρείται μια “μη ανθρώπινη” οντότητα, ένα cyborg; Σύμφωνα με τον κ.Kravchenko, η διαφορά έγκειται στο αν τα τεχνητά μέλη υποκαθιστούν τις λειτουργίες των φυσικών, ή αν πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, επεκτείνοντάς τες. Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλύτερες δυνάμεις και δυνατότητες από τους υπόλοιπους χάρη σε ένα προσθετικό μέλος, μπορεί να θεωρηθεί cyborg. Για την ιστορία, στην προαναφερθείσα έρευνα, η τελευταία ερώτηση ήταν: “Κάποιος με βιονικό σώμα και ανθρώπινο εγκέφαλο, θεωρείται ακόμα “άνθρωπος”;  Το 55% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.