To κύμα των τεράστιων ελλείψεων σε μικροτσίπ «καβάλησε» η βιομηχανία ημιαγωγών της GlobalFoundries πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό ντεμπούτο κατά τη δημόσια εγγραφή της στο δείκτη Nasdaq, αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε, όπως επεσήμανε μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το παγκόσμιο έλλειμμα σε μικροτσίπ θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το 2023.
«Νομίζω πως για το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων πέντε έως δέκα χρόνων, δεν πρόκειται να κυνηγάμε την προσφορά, αλλά τη ζήτηση» σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο Τομ Κάουλφιλντ. H επιτυχημένη έναρξη της διαπραγμάτευσης της εταιρείας στην τεχνολογική αγορά ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της πάνω από τα 25 δισ. δολάρια.
Το πρόβλημα των ελλείψεων σε μικροτσίπ δεν είναι καινούργιο και έχει ξεκινήσει, εδώ και μήνες, να επηρεάζει τις βιομηχανίες διεθνώς. Όμως, οι ελλείψεις που αρχικά επηρέασαν τις βιομηχανίες αυτοκινήτου και τις εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών έχει πλέον επεκταθεί σε μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρικών ειδών και τους προμηθευτές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση του κολοσσού της Apple πως θα χάσει έως και 6 δισ. δολάρια σε πωλήσεις τη φετινή εορταστική περίοδο, ακριβώς λόγω των ελλείψεων σε μικροτσίπ.
Για το λόγο αυτό η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύσει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων της. Από τα 2,6 δισ. δολάρια που άντλησε από την αγορά, τουλάχιστον το 1,5 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία νέων μονάδων. Η εταιρεία σήμερα λειτουργεί εργοστάσια στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Σιγκαπούρη.
Οι ενδιαφέρουσες προοπτικές της ήταν, εξάλλου, και ο λόγος που κατάφερε να προσελκύσει ως επενδυτή το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Mubadala απέκτησε το 85% της εταιρείας με την αναδιάρθρωση της, το 2008, οπότε και επικεντρώθηκε πλήρως στον σχεδιασμό μικροτσίπ. Σύμφωνα με τον κ. Κάουλφιλντ, το αραβικό fund αρχίσει να μειώνει το ποσοστό του τα επόμενα χρόνια, αλλά θα παραμείνει μεταξύ των βασικών μετόχων.