Euro 2024, Γερμανία

Το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου / Φωτογραφία: Shutterstock

Πως ένα έξυπνο τσιπάκι θα βοηθήσει τους διαιτητές στις αποφάσεις τους

Το Euro 2024 σηκώνει απόψε (14/6) την αυλαία αυτή την Παρασκευή στο Μόναχο με την συνάντηση της Γερμανίας με τη Σκωτία (22:00) και μια νέα μπάλα, που δεν χρησιμοποιείται σε κανένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και έχει σκοπό να ξεμπερδέψει τη σύγχυση που έχει δημιουργήσει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με τη συνεχή αλλαγή των κανονισμών για το χέρι και το VAR.

«Fúsballliebe» (αγάπη για το ποδόσφαιρο), είναι το όνομα της νέας μπάλας που σχεδίασε η Adidas που περιλαμβάνει ένα τσιπάκι και ένα γυροσκόπιο που βοηθά στην ανίχνευση του ακριβούς σημείου και της στιγμής κατά την οποία η μπάλα χτυπά για πρώτη φορά οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παίκτη.

Ο διαιτητής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση, αλλά η UEFA είναι πεπεισμένη ότι θα είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο για την καθοδήγηση των διαιτητών, αναφέρει ε ανάλυσή της η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Η τεχνολογία θα μπορεί επίσης να προσδιορίζει καλύτερα το οφσάιντ καταγράφοντας δεδομένα 500 φορές το δευτερόλεπτο για να καταγράφει ακριβώς τη στιγμή που ένας παίκτης κάνει μια πάσα, διευκολύνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό του οφσάιντ. Οι πληροφορίες θα συμπληρωθούν με τεχνολογία 3D που εφαρμόζεται στο ημι-αυτόματο οφσάιντ και ανιχνεύει τα άκρα του σώματος για να χαράξει τις γραμμές.

Η μπάλα παρουσιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου: «Η νέα τεχνολογία θα μας επιτρέψει να δούμε κάθε στοιχείο της κίνησης της μπάλας και θα είναι χρήσιμη στις αποφάσεις των διαιτητών βίντεο», ανέφερε η UEFA.

Η μπάλα είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, μελάνι με βάση το νερό, ίνες καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμο και πολτό ξύλου. Επιπλέον η adidas, ανακοίνωσε ότι το 1% των κερδών που θα προκύψουν από το μάρκετινγκ του θα πάει στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Common Goal του οποίου προεδρεύει ο πρώην Ισπανός διεθνής Χουάν Μάτα.