Ολοκληρώθηκε ο τελικός του 3ου CASSINI HACKATHON, όπου όλες οι νικήτριες ομάδες σε τοπικό επίπεδο διαγωνίστηκαν, στον πανευρωπαϊκό τελικό, παρουσιάζοντας την καινοτόμο λύση τους σε προκλήσεις του τουριστικού κλάδου χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα.
Νικητές του ευρωπαϊκού τελικού αναδείχθηκαν οι ομάδες:
- Mind the path, Ελλάδα, 1η θέση.
- Green Travel Spots, Πορτογαλία, 2η θέση.
- YourSEA, Ιταλία, 3η θέση.
Η ελληνική νικήτρια ομάδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού ανέπτυξε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένα Παρατήρησης της Γης, και σήματα γεωεντοπισμού για την αναγνώριση αχαρτογράφητων μονοπατιών πεζοπορίας.
Το 3ο CASSINI HACKATHON διεξήχθη με κύριο θέμα “(Re)Visit Europe”. Μέσα από τις 3 προκλήσεις του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναπτύξουν ιδέες και λύσεις που υποστηρίζουν το βιώσιμο τουρισμό, ενισχύουν την εμπειρία στην εξερεύνηση τοπικών πόλεων και πολιτισμών, και προωθούν την εξερεύνηση της φύσης της Ευρώπης με σεβασμό προς αυτήν.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την ομπρέλα Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που σκοπό έχει να συνδέσει την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οικονομία, και κοινωνία με τον τομέα του διαστήματος, και ειδικά με τα δεδομένα και σήματα Copernicus, Galileo, και EGNOS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Πρωτοβουλία CASSINI για να θέσει την Ευρώπη πρωτοπόρο στις ψηφιακές τεχνολογίες. Το CASSINI Hackathon οργάνωσαν στην Ελλάδα το Corallia και το ESA BIC Greece με στόχο οι συμμετέχοντες να αλλάξουν την πορεία του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον με χρήση δεδομένων #EUSpace.
Από την Ελλάδα, οι ομάδες που διακρίθηκαν σε τοπικό επίπεδο είναι οι:
- Mind the path με μέλη τους: Μ. Γλύτσο, Γ. Μενδρινό, Κ. Κωστόπουλο, Γ. Μίχα, Φ. Παγουλάτο, Ν. Πυρένη, Κ. Τσαούση, Δ. Χαλάτση.
- Turista με μέλη τους: E. Γκάγκα, Δ. Μακρή, Ι. Ψαρρό.
- CAReLess με μέλη τους: Ρ. Γκαβρά, Ι. Καλφίδη, Π. Κανιούρα, Μ. Κατσίφη.
Σε όλους τους συμμετέχοντες του ελληνικού διαγωνισμού δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης ενός τετραήμερου bootcamp επιχειρηματικής εκκίνησης από το πρόγραμμα STARTAB και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το ESA BIC Greece. Επιπρόσθετα οι διακριθέντες κέρδισαν χρηματικά βραβεία.
Το CASSINI Hachathon Greece υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τους εξής εμπειρογνώμονες: Αν. Βλασσοπούλου, CEO της Athens Insiders, Ο. Βουτυρά, Ερευνητή Μηχανικό στο ΕΜΠ και στο Corallia, Δ. Γεωργίου, Ιδρυτή του Dishcover, Α. Δήμου, Πρόεδρο της Εταιρείας Γεωπληροφορικής, Κ. Καρπούζη, Διευθυντή Ερευνών ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Μ. Κόκκινο, CEO της Moptil, K. Ουγκρίνη, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελ. Πέτρα, Επιστημονικός Συνεργάτη στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Aν. Σταμάτη, Data Scientist στη Dataphoria, Η. Ψυρούκη, CEO της Space Innovation.
Ο διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού με υποστηρικτές το ESA BIC Greece, το si-cluster, την HP, το InnORBIT. Community partners ήταν οι SPIN, ACEIN, ASPiRE, BEYOND ORBIT, BIZRUPT, Chemecon, EUROAVIA ATHENS, Greek NewSpace Society, IEEE AUTh Student Branch, The Cube. Χορηγός επικοινωνίας του Διαγωνισμού ήταν το epixeiro.
Ο συντονιστής του Διαγωνισμού στην Ελλάδα, Δρ. Jorge Sanchez, συνιδρυτής του Corallia και Διευθυντής του ESA BIC Greece ανέφερε: «Από το 2012 συμμετέχουμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων ανοικτής καινοτομίας για να φέρουμε σε επαφή τις ελληνικές startups, και τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, για παράδειγμα, με τα δεδομένα και σήματα από τα δορυφορικά συστήματα Copernicus, Galileo, και EGNOS. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικά, όμως για πρώτη φορά η πολύ ταλαντούχα ελληνική ομάδα (mind the path), μέσα από την επιστημονική και επιχειρηματική υποστήριξη που της δόθηκε, κατάφερε να κερδίσει τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με μια ιδέα που έχει μεγάλη προοπτική να εξελιχθεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα startup”.