Η παραχώρηση λήψης αποφάσεων σε ΑΙ παρουσιάζει ένα παράδοξο

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

aiΗ βασική τεχνική πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο AI αντιπροσωπεύει ελάχιστα το όνομα «τεχνητή νοημοσύνη». Δεν υπάρχει πολλή νοημοσύνη σε αυτές: η εκμάθηση μηχανών είναι μια άσκηση βίαιης δύναμης σε μεγάλη ανάλυση δεδομένων, αναζητώντας κρυμμένα μοτίβα που έχουν προγνωστική αξία.

Αλλά αν αυτό το κάνει πόνυ που ξέρει ένα μοναδικό κόλπο, είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό κόλπο. Τα συστήματα μηχανικής μάθησης ταιριάζουν ή ξεπερνούν τους ανθρώπους στην αναγνώριση εικόνων και την αποκρυπτογράφηση της ομιλίας και έχουν τεθεί σε χρήση σε μια σειρά προβλημάτων, από τη διάγνωση ασθενειών έως τη λήψη αποφάσεων για το τι βρίσκει τον δρόμο του ως τη ροή ειδήσεων του Facebook.

Ωστόσο, παρ’ όλη τη δεξιοτεχνία, η δουλειά τους συχνά στερείται διαφάνειας και δεν είναι σαφές πόση δύναμη πρέπει να παραχωρηθεί στις μηχανές. Απαιτούνται τρεις εξελίξεις για να ενισχυθεί αυτό που μπορεί να είναι η πιο σημαντική τεχνολογική εξέλιξη της δεκαετίας – και να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει για το κοινό καλό.

Η πρώτη ανάγκη είναι να ξεπεραστούν οι περιορισμοί στις τεχνικές μηχανικής μάθησης. Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση – γνωστή ως εποπτευόμενη μάθηση – περιλαμβάνει τη διοχέτευση σε έναν υπολογιστή μεγάλου αριθμού ζευγών δεδομένων, επιτρέποντάς του να ταιριάζει τις εισροές με τις εξόδους (για παράδειγμα, αυτή η εικόνα ισούται με αυτή τη φυλή σκυλιών). Αλλά απαιτεί μεγάλους όγκους δεδομένων και ένας αλγόριθμος εκπαιδευμένος σε ένα πρόβλημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες εργασίες.

Οι τεχνικές που καλύπτουν τις αδυναμίες περιλαμβάνουν τη μη επιτηρούμενη μάθηση, όπου η μηχανή μαθαίνει από μη κατηγοριοποιημένα δεδομένα, τη μάθηση μεταφορών, όπου ένα μάθημα για την επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα, και την ενίσχυση της μάθησης, όπου οι αλγόριθμοι προσαρμόζονται με βάση την ανατροφοδότηση.

Η δεύτερη ανάγκη είναι για καλύτερο ποιοτικό έλεγχο. Αν το «σκουπίδια μέσα, σκουπίδια έξω» ήταν πάντα μια λέξη-κλειδί της πληροφορικής, τότε ο έλεγχος των εισροών γίνεται κρίσιμο πρόβλημα όταν εξαρτάται τόσο πολύ από τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση. Χωρίς προσοχή, τα συστήματα μηχανικής μάθησης θα αντηχούν και θα μεγεθύνουν τις ανθρώπινες προκαταλήψεις.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι για την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ακόμη και για τους εμπειρογνώμονες να κατανοήσουν πώς τα πιο προηγμένα συστήματα βαθιάς μάθησης καταλήγουν στις απαντήσεις τους και, παρ’ όλη την υπερφυσική διορατικότητα τους, τέτοια συστήματα είναι εγγενώς «εύθραυστα». Αυτό απαιτεί περισσότερη δουλειά για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων, όπως αντίπαλα δίκτυα που αμφισβητούν τα συμπεράσματά τους. Απαιτείται επίσης περισσότερη ανάπτυξη σε ένα πεδίο γνωστό ως «Εξηγήσιμο AI», έτσι ώστε τα συστήματα μηχανικής μάθησης να μην παραμένουν αδιαπέραστα μαύρα κουτιά.

Η τρίτη ανάγκη είναι να αναπτυχθεί μια σαφής και διαφανής δομή διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Πόση δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων πρέπει να παραχωρήσουμε στα ευφυή συστήματα; Και πώς να διασφαλιστεί ότι ενεργούν – και φαίνεται ότι ενεργούν – με τρόπους που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της κοινωνικής δικαιοσύνης; Αυτό θα απαιτήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν πλήρη χρήση αυτών των ισχυρών εργαλείων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι κατευθύνονται προς τους βέλτιστους σκοπούς.

Αυτό παρουσιάζει ένα παράδοξο. Θα είναι δύσκολο να αφεθεί η τελική απόφαση σε ένα άτομο όταν το σύστημα φαίνεται να «ξέρει» πολύ περισσότερα. Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος μάνατζερ να δικαιολογήσει την αμφισβήτιση μιας μηχανής με υπεράνθρωπες δυνάμεις μνήμης και ανάλυσης αν αργότερα αποδειχθεί ότι κάνει λάθος; Και η απαίτηση διαφάνειας για τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές λαμβάνουν αποφάσεις, όπως απαιτείται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων, δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα όταν η τεχνολογία είναι τόσο αδιαπέραστη.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο AI οδήγησαν σε μια προσκόλληση στις στενές περιοχές στις οποίες οι μηχανές ξεπερνούν τους δημιουργούς τους. Αλλά είναι λάθος να εκτιμήσουμε τις έξυπνες μηχανές σε ανθρώπινη κλίμακα. Πρέπει να κριθούν για το πόσο καλά ενισχύουν τους δημιουργούς τους. Αυτή η πρόκληση θα απαιτήσει συγκεντρωμένη ανθρώπινη σκέψη, όχι σιλικονένια ανάλυση δεδομένων, για να λυθεί.