Κάθε χρόνο παράγονται γονιδιωματικά δεδομένα που γεμίζουν… 40 δισεκατομμύρια CD

Related

Ώρα μηδέν για το iPad Air (2024)… Γνωρίστε το στα νέα του μεγέθη 11″ και 13″ με chip M2

Νέα εποχή iPad Air εγκαινίασε σήμερα η Apple και μας έδειξε το μοντέλο του 2024 που έρχεται τώρα σε δύο μεγέθη: 11 και 13 ιντσών, τα οποία μάλιστα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οθόνες IPS LCD Liquid Retina 60Hz. Το μοντέλο των 11 ιντσών διαθέτει ανάλυση 2.360 x 1.640 px και μέγιστη φωτεινότητα 500 nits, ενώ το…

Τις πρώτες ανεπίσημες εμφανίσεις τους έκαναν τα νέα Sony Xperia 1 VI και Xperia 10 VI

Χρόνο με το χρόνο οι εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά την Sony και την επιβίωσή της στην αγορά των smartphones δεν είναι και οι πιο… ελπιδοφόρες. Ωστόσο, παρά τις αρνητικές προβλέψεις, η Ιαπωνική εταιρεία γνωρίζουμε πως έχει στα σκαριά ένα ακόμη μοντέλο, το Xperia 1 VI (και μάλιστα υπάρχει νέο οπτικό υλικό για “εξέταση”)! Πρόσφατα,…

6G: Οι ταχύτητες δεδομένων έφτασαν τα 100 Gbps σε νέα δοκιμή!

O δρόμος για τις τηλεποινωνίες 6G και την εμπορική χρήση τους αναμένεται να ανοίξει μέσα στην επόμενη 5ετία. Αν και μέχρι τότε υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που οι ταχύτητες δεδομένων 5G μπορούν να μας προσφέρουν, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ενθουσιαστούμε με το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Σύμφωνα με το Science…

Η αγορά tablet βλέπει μια ισχνή ανάπτυξη κατά το 1ο τρίμηνο του 2024

Ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του 1% έχει καταγραφεί στην αγορά των tablets για το 1ο τρίμηνο του 2024 όπως καταγράφεται μέσω μιας νέας έρευνας που ολοκλήρωσε η Canalys. Αν και η μικρή ανάκαμψη δεν μπορεί να σημαίνει απολύτως τίποτα, οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένα μήνυμα για μια μελλοντική τάση που θα υπάρξει για όλο…

Tο νέο Exynos 2600 της Samsung χάνει την GPU RDNA; Έρχεται το τέλος της συνεργασίας με την AMD;

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες και αξιόπιστες πηγές, η Samsung εδώ και καιρό ήταν έτοιμη να αντικαταστήσει τη GPU Xclipse που αναπτύχθηκε από κοινού με την AMD και τελικά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να επιλέξει κάτι εντελώς δικό της. Παράλληλα, αναφορές που μας έρχονται από insiders τονίζουν ότι η GPU του Exynos 2500 θα…

Google: Απορρίπτει τις απαιτήσεις της Epic Games στην υπόθεση περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Καμία διάθεση συμφιλίωσης δεν δείχνει η Google απέναντι στην Epic Games και αντεπιτίθεται στις προτεινόμενες αλλαγές που συστήνει η δεύτερη μέσα στο Google Play Store. Αυτές οι νέες αλλαγές που επιθυμεί να πραγματοποιηθούν η Epic Games ίσως να έβλαπταν το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών σύμφωνα με την άποψη της Google, ενώ αντίπαλη πλευρά…

Νέες αλλαγές για το MagSafe Ring στην σειρά iPhone 16

Συναρπαστικά νέα και αποκαλύψεις φέρνει ο ιστότοπος ShopSystem σε όλους τους fans της Apple, καθώς βρήκε και αποκαλύπτει εικόνες από τα καλούπια του μελλοντικού iPhone 16, παρέχοντας νέες λεπτομέρειες για το μέγεθος και τη θέση του δαχτυλιδιού MagSafe. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται απευθείας από τις πηγές που βρίσκονται πιο κοντά στην παραγωγή. Αντίθετα από τις προσδοκίες…

Τα smartphone της σειράς Huawei Pura 70 φτάνουν στην Ευρώπη με τιμή εκκίνησης 999€ (ΦΗΜΕΣ)

Οι σειρές Pura 70 της Huawei, που περιλαμβάνουν τα Pura 70, Pura 70 Pro και Pura 70 Ultra, ετοιμάζονται πολύ σύντομα να πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από έγκριτους leakers, τα Pura 70 Ultra και Pro διαθέτουν οθόνη LTPO OLED 6,8 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης 120…

Απογειώθηκαν οι μετοχές της Apple… Έκαναν limit-up και ξεπέρασαν τα 150 δισ. δολάρια!

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Apple την Παρασκευή μετά την δημοσίευση της έκθεσηςτου οικονομικού δεύτερου τριμήνου του τεχνολογικού γίγαντα την Πέμπτη. Παρόλο που οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 10% το τρίμηνο σε ετήσια βάση και ήταν λιγότερες από τις εκτιμήσεις της Wall Street, τελικά απoδείχθηκε πως αυτή η άσχημη είδηση ​​ξεχάστηκε γρήγορα… με την…

OnePlus Ace 3 Pro: Πολύ πιθανόν να έρθει με 16GB RAM, 1TB ROM και νέες κάμερες

Πλήθος νέων στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί για το OnePlus Ace 3 Pro, αναφέρουν πως το νέο μοντέλο ενδέχεται να φέρει εσωτερικά τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 3. Μάλιστα, ένας ακόμη αξιόπιστος χρήστης στο Weibo, ο @Smart Pikachu επιβεβαιώσε προηγούμενες φήμες που ανέφεραν ότι το τηλέφωνο θα έχει επίσης αποθηκευτικό χώρο στο 1 TB (μια επιλογή…

Δευτέρα του Πάσχα με… ματσάκια στην TV

Δείτε αναλυτικά το σημερινό (6/5) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων. Αναλυτικά: 17:00 COSMOTE SPORT 2 HD Κρόουλι – ΜΚ Ντονς Sky Bet EFL League Two 18:00 COSMOTE SPORT 4 HD Αναντολού Εφές – Μπούρσασπορ Turkish Basketball Super League 19:00 COSMOTE SPORT 7 HD Σαλερνιτάνα – Αταλάντα Serie A 19:30 COSMOTE SPORT 3 HD Κρου – Ντονκάστερ…

Είχε ένα κακό πρώτο τρίμηνο η Apple, οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 10%!

Στην δημοσιότητα βγαίνουν από την Apple τα νεότερα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο, που καλύπτεται το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Μαρτίου 2024. Οι πωλήσεις των iPhone μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ οι “Υπηρεσίες” έφθασαν στο υψηλότερο αποτέλεσμα πωλήσεων ποτέ, με αύξηση 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο…

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (06-05-2024)

Αγώνες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ περιλαμβάνει το πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.  Αναλυτικά οι αθλητικές μεταδόσεις της Δευτέρας: 17:00 COSMOTE SPORT 2 HD Κρόουλι – ΜΚ Ντονς Sky Bet EFL League Two 18:00 COSMOTE SPORT 4 HD Αναντολού Εφές – Μπούρσασπορ Turkish Basketball Super League 19:00 COSMOTE SPORT 7 HD…

Μέσα Οκτωβρίου ενδεχομένως να δούμε το Xiaomi 15 με SoC Snapdragon 8 Gen 4

Ελάχιστες ημέρες πρωτύτερα, έχει ξεκινήσει και κάνει τον γύρο του διαδικτύου μια νέα αναφορά που ισχυρίζεται πως η Xiaomi έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα πρώτης κυκλοφορίας για το επερχόμενο SoC Snapdragon 8 Gen 4 της Qualcomm και σήμερα μια νέα φήμη μας λέει πότε ακριβώς να περιμένουμε την εν λόγω κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον πολυγραφότατο @Digital Chat…

“Τα καλύτερα πάνελ OLED tablet στην αγορά” περιμένουμε στα νέα iPad Pro

Χάνουν τον ύπνο τους πολλοί στην είδηση και μόνο ότι έρχονται οσονούπω νέα μοντέλα iPad Pro από την Apple, τα οποία και θα γνωρίσουμε στις 7 Μαίου! Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τίποτα σχετικά με τη σειρά iPad Pro του 2024, αλλά πρόσφατα ακούσαμε ότι θα τροφοδοτείται από το chip M4 της Apple και σήμερα μαθαίνουμε…

Share

Αν τα γονιδιωματικά δεδομένα που παράγονται ετησίως στον πλανήτη έπρεπε να αποθηκευτούν σε CD, θα χρειαζόντουσαν 40 δισεκατομμύρια ψηφιακοί δίσκοι μόνο για τα data που έχουν συλλεχθεί στις βάσεις (databases) δημόσιων φορέων, οργανισμών, εργαστηρίων και ινστιτούτων! Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παράγονται παγκοσμίως 40.000 petabytes (δηλαδή 40 εκατ. terabytes) γονιδιωματικών δεδομένων (όχι μόνο ανθρώπινων, αλλά και φυτικών, ζωικών κτλ.), τα οποία βρίσκονται σε databases δημόσιων φορέων, ενώ ο όγκος όσων κατέχουν τα ιδιωτικά εργαστήρια και φορείς παραμένει άγνωστος, αν και εκτιμάται ότι είναι δέκα έως 100 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που κατέχουν τα δημόσια αρχεία! Ο δε χρόνος διπλασιασμού των γονιδιωματικών δεδομένων είναι πλέον οι 12 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα έχει παραχθεί όγκος ίσος με εκείνον που παρήχθη συνολικά από τη δεκαετία του ’60!

Παραθέτοντας τα παραπάνω στοιχεία, που αναδεικνύουν την εκθετική αύξηση των γονιδιωματικών δεδομένων, ο δρ. Χρήστος Ουζούνης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ) αρχίζει να εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εξαιρετικά θετική επίδραση που θα είχε στην επιστημονική έρευνα η χρήση αυτών των data χωρίς περιορισμούς προς ανάλυση, ερμηνεία και δημοσίευση. Μάλιστα, ο Ελληνας επιστήμονας είναι ένας από τους 50 συναδέλφους του από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, που προωθούν την έναρξη ενός παγκόσμιου διαλόγου για τη διεύρυνση της διάθεσης των γονιδιωματικών δεδομένων, μέσω της στήλης “Policy Forum” του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “Science”.

Γονιδιωματικά δεδομένα, YouTube και Twitter

«Ο όγκος των γονιδιωματικών δεδομένων σήμερα είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με εκείνον του YouTube και πολύ μεγαλύτερος από το Twitter, μόνο που ο όγκος αυτών των δύο πλατφορμών δεν μπορεί να αυξηθεί εκθετικά, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί κάθε άτομο να ανεβάζει 100 ή 200 βίντεο την ημέρα και δεν μπορείς να βρεις μια άλλη ανθρωπότητα, για να γίνουν χρήστες του Twitter. Αντίθετα, η αύξηση του όγκου των γονιδιωματικών δεδομένων δεν περιορίζεται από αριθμό χρηστών ή από αναρτήσεις, παρά έχει να κάνει μόνο με τεχνολογικούς/τεχνικούς παράγοντες. Είναι λοιπόν τεράστιος ο όγκος. Για διάφορους λόγους, ιατρικής φύσης, το National Institutes of Health (NIH, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας) των ΗΠΑ όπως και άλλοι φορείς, χρηματοδότησαν τη συλλογή αυτών των δεδομένων. Κι εφόσον είναι δημόσιοι οι πόροι που αφιερώθηκαν στην παραγωγή τους, τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε να είναι καταχωρισμένα σε public domain, για χρήση στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στο περιβάλλον, την υγεία, την ενέργεια και τη βιοποικιλότητα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Ουζούνης και προσθέτει ότι, δυστυχώς, υπάρχει κατάχρηση του συστήματος από διάφορους φορείς, ο οποίοι κρατούν «κλεισμένα» δεδομένα που έχουν παραχθεί με δημόσιους πόρους μέχρι να τα εξαντλήσουν και να μεγιστοποιήσουν το όφελος από την παραγωγή τους (π.χ., μέσω της χρήσης τους για διδακτορικές διατριβές ή Post-doc έρευνες).

Οπως εξηγεί, ο αντίλογος όσων αντιτίθενται στην ανοιχτή διάθεση των γονιδιωματικών δεδομένων έχει να κάνει με τον κόπο και τον χρόνο που κατέβαλαν για την απόκτησή τους. «Εγώ περπάτησα σε ερήμους για να αποκτήσω αυτά τα δεδομένα», θα σου πει κάποιος που συλλέγει περιβαλλοντικά data για παράδειγμα, ο οποίος θα θελήσει να τα κρατήσει κλεισμένα. Για αυτό και οι 50 επιστήμονες που συνυπογράφουμε αυτή τη δημοσίευση στο “Science” λέμε: επειδή τα δεδομένα αυτά έχουν τεράστια σημασία για την επιστημονική έρευνα και για τον λόγο αυτό είναι καλό να αποτελούν κοινή περιουσία και όχι ιδιοκτησία ενός εργαστηρίου, το οποίο επιφορτίστηκε να τα παράγει με δημόσιους πόρους, χρειάζεται να ανοίξει ο διάλογος, ώστε να βρούμε έναν τρόπο επιβράβευσης στην ακαδημαϊκή έρευνα, που θα λειτουργεί ως κίνητρο για να διατίθενται ανοιχτά».

Το πρόβλημα της ιλιγγιώδους ταχύτητας παραγωγής

Η χρήση αυτών των πληροφοριών έχει οριστεί κατά το παρελθόν από δύο συνθήκες: τη συνθήκη των Βερμούδων (1996) και εκείνη του Fort Lauderdale (2003). Και γενικά, όπως εξηγεί ο δρ. Ουζούνης, η επικρατούσα λογική μεταξύ των χωρών ως προς τη διάθεσή τους είναι αυτή της διεθνούς συνεργασίας, «δηλαδή, αν π.χ., είμαστε Αμερικανοί, παρέχουμε τα δεδομένα μας για μια έρευνα κατά του καρκίνου και στην Ευρώπη, ασχέτως τού φορολογούμενος ποιας χώρας τα έχει πληρώσει και αντίστροφα». Παρά, όμως, την πρόοδο στη διάθεση των δεδομένων που έχει σημειωθεί, η ιλιγγιώδης ταχύτητα παραγωγής τους, φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει αυτές τις δύο συμφωνίες, μετά από δεκαετίες. «Το κυριότερο πρόβλημα έγκειται λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, στην παροχή αυτών των δεδομένων: στην ελεύθερη και απρόσκοπτη χρήση τους, αλλά και στο δικαίωμα στην πρώτη δημοσίευση εκείνων που τα παράγουν. Τη στιγμή που διάφοροι οργανισμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδοτικοί φορείς) ζητούν τη χωρίς όρια πρόσβαση για όλη την παγκόσμια κοινότητα, εκείνοι που τα παράγουν φαίνεται πως δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την ταχύτητα παραγωγής τους και την ανάλογη δημοσίευση».

Ηθικά διλήμματα

Δεν ανακύπτουν όμως ηθικά διλήμματα ως προς την ελεύθερη διάθεση αυτών των δεδομένων; Ήταν το επόμενο ερώτημα προς τον δρα Ουζούνη. Δεδομένου ότι τα γονιδιωματικά δεδομένα ενός ατόμου παρέχουν πληροφορία και για άλλα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία δεν έχουν παράσχει τα δεδομένα τους, δεν ανακύπτει ζήτημα; Και ποιος εγγυάται ότι αν τα δεδομένα αυτά, που δείχνουν π.χ, τη γενετική προδιάθεση για ανίατα νοσήματα, διατίθενται ανοιχτά και ελεύθερα, δεν θα αξιοποιηθούν από ασφαλιστικές εταιρείες για παράδειγμα, για να μην ασφαλίσουν κάποιον ή για να τον ασφαλίσουν πάρα πολύ ακριβά;

«Μεταξύ των γονιδιωματικών δεδομένων υπάρχουν αυτά που δεν είναι ευαίσθητα: περιβαλλοντικά και επιδημιολογικά, που παρέχουν πληροφορία π.χ., για τη γρίπη Η1Ν1, ενεργειακά (π.χ., βακτήρια που βοηθούν στην παραγωγή φαρμάκων ή καυσίμων), φυτικά ή ζωικά. Και μετά υπάρχουν τα ευαίσθητα, που είναι τα ανθρώπινα, για τα οποία προφανώς ανακύπτουν ηθικά διλήμματα και πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι δεν κρατάμε τα δεδομένα κλεισμένα, αλλά βεβαίως ούτε τα μοιράζουμε χωρίς να τηρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες και όλες οι νομικές διατάξεις που ισχύουν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» καταλήγει ο δρ Ουζούνης, σύμφωνα με τον οποίο τα δημόσια αρχεία που τηρούν γονιδιωματικά δεδομένα είναι -μεταξύ άλλων- το αμερικανικό National Center for Biotechnology Information, το ευρωπαϊκό European Bioinformatics Institute και το ιαπωνικό DNA Data Bank of Japan.