Δικαίωμα αποσύνδεσης: Μήπως η δουλειά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή σας; Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

Το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης της επαγγελματικής και της κοινωνικής μας ζωής είναι μια αυξανόμενη τάση. 

Το να χρησιμοποιούμε πχ τις ίδιες εφαρμογές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, λέει ο André Lameiras από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.  Έτσι, αν πέσουμε θύμα απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος στο WhatsApp μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού που κλέβει τόσο τα προσωπικά όσο και τα επαγγελματικά μας μηνύματα. Αντίστοιχα, οι απατεώνες που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να εκμεταλλευτούν την επιθυμία κάποιου να δικτυωθεί προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες για μια επιχείρηση. 

Αυτά για το σπίτι. Όμως, ακόμα και σε ένα περιβάλλον γραφείου, η κοινοποίηση πληροφοριών στο διαδίκτυο που προορίζονται για φίλους, αλλά στις οποίες μπορεί να έχουν πρόσβαση και οι συνάδελφοι – όπως φωτογραφίες στο Facebook ή παρουσία σε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας όπως το Grindr ή το Happn – μπορεί να καταλήξει σε ανεπιθύμητη προσοχή ή να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση, doxing ή επαγγελματικό όφελος.

Αλήθεια, πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Από τότε που οι ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης» εμφανίστηκαν στο Internet με το κύμα του Web 2.0, γύρω στο 2004, τα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να μιμούνται τις αλληλεπιδράσεις της καθημερινής ζωής: λίστες φίλων με τους οποίους μπορούσαμε να μοιραζόμαστε φωτογραφίες, σκέψεις και άλλο περιεχόμενο. Αλλά ενώ στην πραγματική ζωή μπορείτε να συναντήσετε μια ομάδα φίλων τη μια μέρα και μια άλλη την επομένη, στα κοινωνικά δίκτυα  αυτές οι ομάδες ενθαρρύνονταν σε μια αλληλοεπίδραση. Ξαφνικά, έγινε αποδεκτό για τους συναδέλφους στη δουλειά να στέλνουν αιτήματα φιλίας και, πολύ γρήγορα, έγινε άβολο να μην τα αποδέχεσαι. Η Google προσπάθησε να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα λανσάροντας το Google+, ένα κοινωνικό δίκτυο που θα χώριζε τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέεστε σε διαφορετικές ομάδες, όπως ακριβώς γίνεται και στην πραγματική ζωή. Αλλά η ιδέα δεν είχε μεγάλη επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, το Internet συνήθισε τόσο πολύ το Facebook που, μέχρι το 2015, η πλατφόρμα είχε φτάσει τους 1,44 δισεκατομμύρια χρήστες και εξαγόρασε το Instagram και το WhatsApp. Γρήγορα έγινε η «νέα κανονικότητα» για τους συναδέλφους στην εργασία να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλον για τη δουλειά σε ώρες εργασίας αλλά και σε ώρες εκτός εργασίας, συνδέοντας τους εργαζόμενους με έναν τρόπο που δεν υπήρχε μέχρι τότε. 

Και ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό -για παράδειγμα, να ενισχύσει την εταιρική κουλτούρα-  οι εργαζόμενοι σύντομα άρχισαν να συζητούν για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» – άλλωστε, κανείς δεν ήθελε να λαμβάνει μηνύματα για τη δουλειά την ώρα του φαγητού ή να μοιράζεται φωτογραφίες από τις διακοπές του με τα αφεντικά του. Αντίστοιχα, στο γραφείο, οι διευθυντές δεν ήθελαν οι εργαζόμενοι να χάνουν χρόνο με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αλλά ήταν πλέον πολύ αργά.

Η εργασία μπαίνει για τα καλά στην κοινωνική μας ζωή

Η λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης μπορεί να απαιτεί μια κατάσταση “always on” (πάντα ενεργός), αλλά αυτό συμπεριλαμβάνει κάτι περισσότερο από το να κάθεσαι απλώς μπροστά στον υπολογιστή σου στο γραφείο. Είναι σαφές ότι η εργασία μας δεν περιορίζεται πλέον εκεί. Η δουλειά μας βρίσκεται στις τσέπες μας, και στα τηλέφωνά μας. Αυτή η συγκέντρωση δεδομένων, εργαλείων επεξεργασίας και δημιουργίας δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφικής μηχανής) και εργαλείων επικοινωνίας, όλα σε ένα, είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τη ζωή μας. Κάθε σωστός προγραμματιστής εφαρμογών το γνωρίζει.

Το Telegram, μια υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που βασίζεται στο cloud, με πάνω από 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως και με εφαρμογές για όλες τις συσκευές, μετατρέπεται πλέον σε χώρο εργασίας για κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων και καναλιών (όπως στο Slack ή στο Teams), την κοινή χρήση αρχείων έως 4 GB και φακέλων που προτρέπουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες λογαριασμούς τους για να δημιουργήσουν έναν αποκλειστικό χώρο μόνο για τη ροή εργασιών – ναι, ναι κάπου εκεί ανάμεσα στις οικογενειακές συνομιλίες και τις συνομιλίες για το gaming. Αν δεν απενεργοποιηθεί, το Telegram στέλνει στους χρήστες συστηματικά ειδοποιήσεις για τη δουλειά, ακόμη και κατά τη διάρκεια διακοπών. 

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που επαναχρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς και τις οποίες χρησιμοποιούν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι. Παραδόξως, ακόμη και εφαρμογές γνωριμιών χρησιμοποιούνται για επαγγελματική δικτύωση, εύρεση νέων πελατών, προσλήψεις και αναζήτηση εργασίας. Ενώ η κύρια εστίασή του είναι οι γνωριμίες, το Bumble προσφέρει επίσης τη λειτουργία Bizz που διευκολύνει τις συναντήσεις μεταξύ επαγγελματιών.

Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις όταν τα όρια της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θολώνουν

Μόλις πρόσφατα, η Meta επέβαλε πειθαρχικές ποινές ή απέλυσε περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους επειδή φέρονται να έκαναν κατάχρηση εσωτερικών συστημάτων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών, σε ορισμένες περιπτώσεις με αντάλλαγμα χιλιάδες δολάρια. 

Αν και αυτό μπορεί να μην είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτό δε συμβαίνει και σε άλλες εταιρείες. Και ακόμη και αν ο στόχος μπορεί να είναι ένας προσωπικός λογαριασμός, τα επαγγελματικά δεδομένα που ανταλλάσσονται με τη χρήση αυτού του λογαριασμού είναι το κερασάκι στην τούρτα όταν βρεθούν σε χέρια εγκληματιών.

Καθώς βιώνουμε αλλαγές στην κουλτούρα μας γύρω από τον τρόπο επικοινωνίας, εργασίας και καθημερινής ζωής, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η «ζωή» που έχουμε online συνυφαίνεται με την πραγματική μας ζωή, δημιουργώντας νέους κινδύνους που πρέπει να αποφεύγονται με τη θέσπιση σαφών κανόνων. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

  • Εάν οι επιχειρήσεις αναμένουν από τους υπαλλήλους να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είναι προετοιμασμένες να τερματίσουν τις πολιτικές «Φέρε τη δική σου συσκευή» για να διασφαλίσουν το διαχωρισμό μεταξύ προσωπικής και ιδιωτικής ζωής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουν στους υπαλλήλους συσκευές αποκλειστικά για την εργασία – όχι μόνο φορητούς υπολογιστές, αλλά και smartphones. Οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τόσο οι ίδιες όσο και οι υπάλληλοί τους γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης της ίδιας συσκευής για την εργασία και για την ιδιωτική ζωή.
  • Ακόμη και αν ορισμένοι χρήστες επωφελούνται από την επερχόμενη νομοθεσία για το δικαίωμα αποσύνδεσης, όλοι επηρεάζονται από τις πολιτικές δεδομένων της αγαπημένης τους υπηρεσίας cloud. Αν και αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο για τα προσωπικά όσο και τα επαγγελματικά δεδομένα, οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον εφαρμογές που κρυπτογραφούν τα δεδομένα και συλλέγουν ελάχιστα δεδομένα, και κατά προτίμηση να χρησιμοποιούν εφαρμογές που αποθηκεύουν όλα τα μηνύματα και τα πολυμέσα τοπικά στη συσκευή του χρήστη.
  • Οι εταιρείες θα πρέπει να μην προσφέρουν πλέον τα προφίλ διαμόρφωσης που μπορούν να εγκαταστήσουν οι εργαζόμενοι στις προσωπικές τους συσκευές iOS για να έχουν πρόσβαση στο εργασιακό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και σε άλλες πλατφόρμες εργασίας.
  • Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν σαφείς κανόνες για τους κωδικούς πρόσβασης, ώστε να αποθαρρύνουν τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς και να απαιτούν έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των χρηστών του Facebook μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια κατά περίπου μισό εκατομμύριο χρήστες. Αν και από τότε ανέκαμψε, μήπως τελικά αυτό το επεισόδιο δείχνει ότι το απόγειο των παραδοσιακών πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης έχει παρέλθει;

Το μέλλον είναι γεμάτο από εκπληκτικές τεχνολογίες, εργαλεία συνεργασίας και πιο εξανθρωπισμένες διαδικτυακές κοινωνικές εμπειρίες, αλλά η λεπτή γραμμή που χωρίζει τις διαφορετικές σφαίρες της ζωής μας θα συνεχίσει να θολώνει.