Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Όλα θέλετε να γνωρίζετε για τον «φωτογράφο» του διαστήματος

Related

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Μάιος στην COSMOTE TV

Μάιος στην COSMOTE TV με την επιστροφή του Μάρτιν Φρίμαν στο «The Responder» και τον 2ο κύκλο του «Anne Rice’s Interview With The Vampire» Νέα επεισόδια για το «The Outlaws» και το «Evil» 29 Απριλίου 2024 Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA «The Responder». Ο βραβευμένος…

Μάιος στην COSMOTE TV με την επιστροφή του Μάρτιν Φρίμαν στο «The Responder» | ΕΙΔΗΣΕΙΣ 247

Καλώς ήρθατε στο eidisis247 (ειδήσεις 247) , ένα ειδησεογραφικό site όπου για 7 ήμερες και 24 ώρες το 24ωρο ενημερώνεται με τις τελευταίες ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο . Επικοινωνήστε μαζί μας: eidisis24@gmail.com Facebook @2021 - eidisis247.gr. All Right Reserved. Designed and Developed by eidisis247 Τελευταία Νέα Ελλαδα Πολιτική Οικονομία Κοινωνία Α.Μ.Θ.…

WHAT’S UP (Cosmote): Συνεχίζονται τα events του “YOU. MADE BY YOU.”

Σε Θεσσαλονική, Λάρισα και Πάτρα. Το πρωτότυπο βιωματικό πρόγραμμα αυτογνωσίας του WHAT’S UP, “YOU. MADE BY YOU.”, συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη (18/5), τη Λάρισα (25/5) και την Πάτρα (1/6). Οι εγγραφές για τα events ξεκίνησαν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στις δράσεις της COSMOTE για την στήριξη…

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πελάτη

H τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας αλλάζοντας σημαντικά τον τρόπο που εργαζόμαστε, ενώ παράλληλα προσφέρει λύσεις που αυξάνουν την αποδοτικότητα και περιορίζουν το ανθρώπινο λάθος. Υπό αυτό το πρίσμα, η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο του online gaming, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία διασκέδασης των…

Στις 5 Μαΐου στην Cosmote TV αποκαλύπτονται τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης

Την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00 στην Cosmote History προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο, της μοναδικής σειρά ντοκιμαντέρ, με επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, η οποία αποκαλύπτει ανεξερεύνητα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας μέσα από την ανθρώπινη σπηλαιοκατάδυση. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς εστιάζει στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, που αποτελεί ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο και σημείο αναφοράς.…

Έφτιαξαν Escape Room στη Μαλαισία για το Galaxy S24 και όλα βασίζονται στο Galaxy AI!

Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε την εντυπωσιακή Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, τότε να ξέρετε ότι μπορείτε να απολαύσετε την τελευταία συναρπαστική εμπειρία που προσφέρει η Samsung και είναι….. το Escape Room! Η εμπειρία, που ονομάζεται AI-Volution, δημιουργήθηκε στο εμπορικό κέντρο Semua House και η Samsung την περιγράφει ως εξής: Φανταστείτε τον εαυτό σας να βυθίζεται στην καρδιά της δράσης,…

Η JBL τα σπάει και το Πάσχα!

Το Πάσχα πλησιάζει και φέρνει μαζί του αξέχαστες οικογενειακές στιγμές, ανοιξιάτικες εξορμήσεις και μεγάλα γλέντια. Ποιο είναι το κοινό σημείο όλων; Η κατάλληλη μουσική! Ηχεία, ακουστικά, ηχομπάρες ή partyboxes είναι εδώ για να συνοδεύσουν τις πασχαλινές σου αναμνήσεις. Οι ήχοι του Πάσχα, που είναι γνώριμοι σε όλους μας, γίνονται ακόμη πιο δυνατοί. Η μουσική γίνεται…

Η σειρά compact φωτογραφικών εκτυπωτών Canon SELPHY γιορτάζει την 20η της επέτειο

Η Canon ανακοίνωσε ότι η σειρά compact φωτογραφικών εκτυπωτών SELPHY, τα μοντέλα της οποίας δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να εκτυπώνουν πανεύκολα φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και να απολαμβάνουν τη διαδικασία της εκτύπωσης με πολλούς τρόπους, θα γιορτάσει την 20η επέτειό της το 2024. Η σειρά SELPHY δημιουργήθηκε το 2004 ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση για…

Οι ειδικοί της Kaspersky αναφέρουν: Πάνω από δύο κρίσιμα περιστατικά κυβερνοασφάλειας την ημέρα το 2023

Η συχνότητα των περιστατικών υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη εμπλοκή ξεπέρασε τα δύο ανά ημέρα το 2023, σύμφωνα με την ομάδα Kaspersky Managed Detection and Response (MDR). Στο τελευταίο MDR Analyst Report, παρατήρησαν αυτή την τάση σε όλους τους κλάδους με τον χρηματοπιστωτικό, τον ΙΤ, τον κυβερνητικό και τον βιομηχανικό τομέα να βρίσκονται στην κορυφή…

Πασχαλινές διακοπές γεμάτες φαντασία με το Vodafone TV

Φέτος το Πάσχα, το Vodafone TV φέρνει τη μαγεία στο σπίτι, προσκαλώντας όλη την οικογένεια να απολαύσει μια πλούσια συλλογή από ταινίες κινουμένων σχεδίων, σειρές και ντοκιμαντέρ για κάθε ηλικία, μέσα από την πλατφόρμα που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το περιεχόμενο της HBO και τον κατάλογο του Disney+ και δημιουργεί αξέχαστες στιγμές για όλη την…

“YOU. MADE BY YOU.”: Το βιωματικό πρόγραμμα αυτογνωσίας για νέους του WHAT’S UP συνεχίζεται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα

Το πρωτότυπο βιωματικό πρόγραμμα αυτογνωσίας του WHAT’S UP, “YOU. MADE BY YOU.”, συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη (18/5), τη Λάρισα (25/5) και την Πάτρα (1/6). Οι εγγραφές για τα events ξεκίνησαν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.  Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στις δράσεις της COSMOTE για την στήριξη της κοινωνίας, απευθύνεται σε…

Share

Στις 11 Ιουλίου του 2022 για πρώτη φορά στην ιστορία η ανθρωπότητα είδε την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος που λήφθηκε ποτέ, μέσα από τις πρώτες εικόνες που έστειλε πίσω το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Σύμφωνα με το USA Today, οι συγκεκριμένες εικόνες είναι αποτέλεσμα εργασιών δεκαετιών και δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για να προσφέρουν μια ματιά στο σύμπαν που δεν ήταν ποτέ πριν εφικτή.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb αντιπροσωπεύει μια ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία, για την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος. Και για την Αμερική και όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Οι εν λόγω έγχρωμες φωτογραφίες παρέχουν τη βαθύτερη ματιά που έχει μπορέσει να ρίξει η ανθρωπότητα στο σύμπαν, τόσο από άποψη χρόνου όσο και απόστασης. Τέτοιο είδος φωτογραφιών δεν ήταν εφικτό από τον προκάτοχο του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το τηλεσκόπιο Hubble -το τηλεσκόπιο James Webbείναι 100 φορές πιο ισχυρό από το Hubble-, το οποίο είναι πλέον άνω των 30 ετών.

Η δημιουργία του πανίσχυρου τηλεσκοπίου

Δεκατέσσερις χώρες, 29 πολιτείες των ΗΠΑ, 30 χρόνια, 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκατοντάδες ανθρώπινα μυαλά και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA), ο Καναδικός Διαστημικός Οργανισμός (CSA), η Northrup Grumman (εργολάβος βιομηχανικής μηχανικής) για την κατασκευή φυσικών στοιχείων και πολλά, πολλά άλλα. Αυτά χρειάστηκαν για να ζωντανέψει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), το οποίο είναι πραγματικά το πιο προηγμένο θαύμα της μηχανικής που παρήχθη ποτέ από ανθρώπινα χέρια.

Το JWST εκτοξεύτηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2021, όπως αναφέρει το BBC. Πολύ μεγάλο για να εκτοξευθεί στο διάστημα στην τελική του μορφή, που θα έβλεπε τον ουρανό, στάλθηκε διπλωμένο σαν οριγκάμι, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με κάτι που μπορεί να φανταστεί κανείς ως «τηλεσκόπιο».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα, σύμφωνα με το USA Today, ενώ έχει περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου τένις και μετράει τρεις ορόφους σε ύψος. Οι εργασίες για την κατασκευή του βρισκόταν σε εξέλιξη για 14 χρόνια και, σύμφωνα με το Engadget, μόλις έφτασε στο διάστημα χρειάστηκαν έξι μήνες για να βαθμονομηθεί πριν να είναι έτοιμο να λάβει και να αναμεταδώσει τις πρώτες του εικόνες.

Η μία πλευρά του -η «σκοτεινή»– είναι ένας γιγαντιαίος, εξαγωνικός, φωτοσυλλέκτης βηρυλλίου που αποτελείται από 18 μικρότερα εξάγωνα. Η άλλη πλευρά αποτελείται από πέντε στρώματα ηλιακών ασπίδων που είναι πάντα στραμμένες προς τον ήλιο –η «φωτεινή» πλευρά. Οι ασπίδες φορτίζουν το τηλεσκόπιο και προστατεύουν, επίσης, τους φωτοσυλλέκτες στη σκοτεινή πλευρά, ώστε να μπορούν να κοιτάζουν στο διάστημα όπως ένας θεατής σε μια κινηματογραφική αίθουσα με χαμηλό φωτισμό.

Ολόκληρο το κινητό, αστρικό παρατηρητήριο -για τέτοιο πρόκειται στην πραγματικότητα- στάλθηκε στο διάστημα και ξεδιπλώθηκε εξ αποστάσεως, κομμάτι-κομμάτι, ενώ, σύμφωνα με το grunge.com, πρόκειται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση αυτού του τεράστιου κενού που αποκαλούμε σπίτι μας για την επόμενη δεκαετία.

Πού βρίσκεται το τηλεσκόπιο James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διαφέρει από τον προκάτοχό του, το τηλεσκόπιο Hubble, με πολλούς τρόπους, αλλά ένας από τους σημαντικότερους είναι το πού βρίσκεται. Σύμφωνα με τη NASA, το τηλεσκόπιο Hubble βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 570 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Το τηλεσκόπιο James Webb βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τη Γη από ό,τι το Hubble. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο τηλεσκόπιο της NASA απέχει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη.

Αν και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, χρησιμοποιεί τη συνδυασμένη βαρυτική έλξη του ήλιου και της Γης για να παραμείνει συγχρονισμένο με τη Γη. Συνήθως ένα αντικείμενο που βρίσκεται πιο μακριά από τον ήλιο θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τον περίπλου γύρω από τον ήλιο, αλλά οι συνδυασμένες βαρυτικές έλξεις του επιτρέπουν να συμβαδίζει με την τροχιά της Γης. Η θέση που το επέτρεψε αυτό είναι γνωστή ως L2.

Αυτό επιτρέπει, επίσης, την εύκολη επικοινωνία από το τηλεσκόπιο πίσω στη Γη, χάρη σε μια σειρά τριών κεραιών που είναι διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο. Η μία βρίσκεται στην Ισπανία, η άλλη στην Αυστραλία και η τελευταία στην Καλιφόρνια.

Κοιτάζοντας μέσα στο χρόνο προς τη Μεγάλη Έκρηξη

[embedded content]

Σύμφωνα με όσα είπε ο Dr. John Mather, νομπελίστας επιστήμονας και ανώτερος επιστήμονας του προγράμματος του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, στο SmarterEveryDay στο YouTube, το JWST θα μας επιτρέψει να δούμε τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες του σύμπαντος, τις πρώτες μαύρες τρύπες, εικόνες που σχετίζονται με τον τρόπο σχηματισμού των άστρων και των μαύρων τρυπών, τον τρόπο λειτουργίας των ηλιακών συστημάτων, τους εξωπλανήτες (πλανήτες γύρω από άλλους ήλιους), το τι κάνει τη Γη ξεχωριστή (αν υπάρχει), αποδείξεις για αντικείμενα και φαινόμενα που τώρα είναι μόνο θεωρητικά και πολλά άλλα. Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι το JWST θα μπορούσε ακόμη και να «δει» ουσιαστικά την ίδια τη Μεγάλη Έκρηξη.

Είναι εντυπωσιακό, επίσης, και το ότι το JWST θα μας επιτρέψει ακόμη και να κοιτάξουμε ουσιαστικά μέσα από αντικείμενα, όπως τα νέφη αερίων. Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος, όπως το υπέρυθρο, αναπηδούν λιγότερο, και λίγο-πολύ περνούν μέσα από το φως με μικρότερα κύματα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως δείχνει το Royal Museums Greenwich, το JWST συμπληρώνει την εστίαση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στο υπεριώδες και το ορατό φως.

Ασπίδες στον ήλιο, καθρέφτες στο σκοτάδι

Η μηχανική του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Όπως εξηγεί η NASA, οι μεγάλοι, εξαγωνικοί συλλέκτες φωτός στη σκοτεινή πλευρά του έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν όσο το δυνατόν πιο μαζική εικόνα. Το φως ανακλάται από αυτούς σε ένα δεύτερο, πολύ μικρότερο κάτοπτρο που τοποθετείται πρόσωπο με πρόσωπο με το μεγάλο. Αυτό το κάτοπτρο αντανακλά το φως σε ένα άνοιγμα μέσα στο κύριο σώμα του τηλεσκοπίου (το «πακέτο οργάνων»), το οποίο στέλνει το φως σε ένα τέταρτο, «λεπτό κατευθυντικό» κάτοπτρο που προσαρμόζεται στην κίνηση του τηλεσκοπίου.

Ολόκληρη η συσκευή κατόπτρων αναφέρεται ως «αναστιγματικό» τηλεσκόπιο με τρία κάτοπτρα, επειδή διορθώνει τον «αστιγματισμό» του τηλεσκοπίου, ακριβώς όπως οι ατέλειες του ανθρώπινου ματιού που βασίζονται σε φακούς.

Το κύριο σώμα του JWST προεξέχει στη φωτεινή πλευρά του τηλεσκοπίου που είναι στραμμένη προς τον ήλιο. Περιέχει όλους τους αισθητήρες της κάμερας, τα ηλεκτρονικά, τα τροφοδοτικά, τις δεξαμενές καυσίμων, τους πομπούς, τους δέκτες και τους υπολογιστές που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ολόκληρου του τηλεσκοπίου.

Το JWST χρησιμοποιεί, επίσης, πυραυλοκινητήρες για να διατηρεί την τροχιά του και πράγματα που ονομάζονται «τροχοί αντίδρασης» για να ρυθμίζει τον προσανατολισμό του, εξηγεί το Universe Today. Σιγά-σιγά, όμως, η πίεση από το ηλιακό φως (ηλιακή ακτινοβολία) θα χαλάσει τον προσανατολισμό του JWST στο διάστημα. Έτσι, το JWST διαθέτει ένα ενσωματωμένο πλαίσιο από μικρούς τροχούς που περιστρέφονται για να ελέγχουν τη γωνιακή ορμή του τηλεσκοπίου. Οι περιστρεφόμενοι τροχοί ρυθμίζουν ανά πάσα στιγμή τον προσανατολισμό του τηλεσκοπίου, παρόμοια με τον τρόπο που ένας μοτοσικλετιστής επιταχύνει ή φρενάρει στον αέρα για να ελέγξει τη μύτη της μοτοσικλέτας ή με τον τρόπο που μια γάτα περιστρέφεται στον αέρα για να προσγειωθεί στα πόδια της.

Φτιαγμένο από ολόκληρο τον κόσμο

Εκτός από τον τρόπο λειτουργίας του, ακόμα και μόνο η παραγωγή του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ήταν ένα μνημειώδες κατόρθωμα συνεργασίας και ευφυΐας. Κάθε εμπόδιο και δυσκολία στη διαδικασία σχεδιασμού ξεπεράστηκε μέσω νέας τεχνολογίας, ειδικά κατασκευασμένων εξαρτημάτων και αδιάβλητων μεθόδων δοκιμών.

Τα κάτοπτρα βηρυλλίου, τα οποία σύμφωνα με τον Dr. John Mather στην εκπομπή SmarterEveryDay (στο YouTube) ήταν το πιο δύσκολο μέρος για να κατασκευαστούν, κατασκευάστηκαν από τρεις διαφορετικούς υπεργολάβους, όπως αναφέρει η NASA. Τα άλλα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου οργάνων και της ηλιακής ασπίδας, κατασκευάστηκαν από τη Northrop Grumman, τον κύριο βιομηχανικό ανάδοχο της NASA. Το λογισμικό και άλλα εξαρτήματα παρασχέθηκαν από διάφορους παγκόσμιους οργανισμούς.

Για να διασφαλιστεί ότι το τηλεσκόπιο δεν θα διαλυθεί κατά την εκτόξευση, δοκιμάστηκε σε ένα θάλαμο δονήσεων που περιέχει το μεγαλύτερο subwoofer των ΗΠΑ για να μιμηθεί τον βρυχηθμό των πυραύλων (140 ντεσιμπέλ). Κάθε εξάρτημα μέχρι και τα κυριολεκτικά «παξιμάδια και βίδες» δοκιμάστηκε σε μια γιγαντιαία θερμική δεξαμενή στο Goddard Space Flight Center, την εγκατάσταση σχεδιασμού και δοκιμών του JWST στο Μέριλαντ, για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να αντέξουν την πίεση και τη θερμοκρασία του διαστήματος.

Το τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε, επίσης, με μια γιγαντιαία φυγόκεντρο για να προσομοιωθούν οι δυνάμεις g κατά την εκτόξευση. Αναπτύχθηκε ακόμη και τεχνολογία που μοιάζει με αεροπλάνο τύπου hovercraft απλώς για τη μεταφορά του τηλεσκοπίου, μέσα σε ένα απόλυτα αποστειρωμένο «καθαρό δωμάτιο», από το σημείο Α στο Β.

Ξαναγράφοντας την ιστορία του σύμπαντος

[embedded content]

Όπως αναφέρει το Sci Tech Daily, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έφτασε στην τελική του θέση περίπου στις 2 μ.μ., στις 24 Ιανουαρίου του 2022, μετά από περίπου ένα μήνα διαστημικού ταξιδιού. Οι επιστήμονες πίσω στη NASA οδήγησαν το JWST στην τροχιά του γύρω από το σημείο Lagrange 2 (L2) στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, αναπτύσσοντας τις διαστημικές ασπίδες του στην πορεία και ξεδιπλώνοντας τα τμήματα των κατόπτρων του. Χρειάστηκε μια πεντάλεπτη καύση πυραύλου με ταχύτητα 3,6 μιλίων ανά ώρα (1,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) για να σπρώξει το παρατηρητήριο στο ιδανικό σημείο.

Η NASA έχει μεταδώσει, ζωντανά, κάθε βήμα του ταξιδιού του JWST στο YouTube, ξεκινώντας από την εκτόξευσή του στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη της ηλιακής ασπίδας και την ανάπτυξη του δευτερεύοντος κατόπτρου.

Τώρα, λοιπόν, που το JWST είναι στη θέση του, τι να περιμένουμε; Σύμφωνα με το grunge.com, οΟρισμένοι ερευνητές, όπως ο Ken Semback αναφέρει στο Telescope Science Institute, έχουν προτείνει ότι ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να φανταστεί τις ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει και ότι τα ευρήματα του τηλεσκόπιου μπορεί να ξεπεράσουν τις γνώσεις μας.

- -