MaliBot, το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Ιούνιο 2022, θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες του Mobile Banking

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίου πάροχου λύσεων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, δημοσίευσε το Global Threat Index για τον Ιούνιο του 2022.

Η CPR αναφέρει ότι εμφανίστηκε ένα νέο κακόβουλο τραπεζικό λογισμικό για Android, με την ονομασία MaliBot, μετά την κατάρριψη του FluBot στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Αν και μόλις ανακαλύφθηκε, το τραπεζικό MaliBot, έχει ήδη φτάσει στην τρίτη θέση στη λίστα με τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα προγράμματα για κινητά. Μεταμφιέζεται σε εφαρμογές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων με διαφορετικά ονόματα και στοχεύει τους χρήστες mobile banking για να κλέψει οικονομικές πληροφορίες. Όπως και το FluBot, το MaliBot χρησιμοποιεί μηνύματα SMS phishing (smishing) για να παρασύρει τα θύματα να κάνουν κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, ο οποίος τα ανακατευθύνει στη λήψη μιας ψεύτικης εφαρμογής που περιέχει το κακόβουλο λογισμικό.

Επίσης, αυτό το μήνα, το κακόβουλο λογισμικό Emotet εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό συνολικά. Το Snake Keylogger έρχεται στην τρίτη θέση μετά από αύξηση της δραστηριότητάς του από την εμφάνισή του στην όγδοη θέση τον περασμένο μήνα. Η κύρια λειτουργία του Snake είναι να καταγράφει τις κινήσεις πληκτρολόγησης των χρηστών και να διαβιβάζει τα δεδομένα που συλλέγει σε φορείς απειλών. Ενώ τον Μάιο η CPR είδε το Snake Keylogger να διανέμεται μέσω αρχείων PDF, πρόσφατα εξαπλώθηκε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχαν συνημμένα αρχεία Word με την ένδειξη αιτήματα για προσφορές. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης για νέα παραλλαγή του Emotet τον Ιούνιο, η οποία έχει δυνατότητες κλοπής πιστωτικών καρτών και στοχεύει σε χρήστες του προγράμματος περιήγησης Chrome.

“Αν και είναι πάντα καλό να βλέπουμε την επιτυχία της δίωξης να εξουδετερώνει ομάδες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ή κακόβουλα προγράμματα όπως το FluBot, δυστυχώς δεν άργησε να πάρει τη θέση του ένα νέο κακόβουλο λογισμικό για κινητά”, δήλωσε η Maya Horowitz, αντιπρόεδρος έρευνας της Check Point Software. “Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν πολύ καλά τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κινητές συσκευές στη ζωή πολλών ανθρώπων και προσαρμόζονται και βελτιώνουν πάντα τις τακτικές τους για να ταιριάζουν. Το τοπίο των απειλών εξελίσσεται ραγδαία και το κακόβουλο λογισμικό για κινητά αποτελεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για την προσωπική όσο και για την επιχειρηματική ασφάλεια. Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να διαθέτουμε μια ισχυρή λύση πρόληψης απειλών για κινητά”.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι το ” Apache Log4j Remote Code Execution ” είναι η πιο συχνά εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, με επιπτώσεις στο 43% των οργανισμών παγκοσμίως, ενώ ακολουθείται στενά από το ” Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure “, η οποία έχει παγκόσμιο αντίκτυπο 42,3%. Το “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” βρίσκεται στην τρίτη θέση με παγκόσμιο αντίκτυπο 42,1%.

Top Malware Families

*Τα βέλη αφορούν στη μεταβολή της κατάταξης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτόν τον μήνα, το Emotet εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό με παγκόσμιο αντίκτυπο 14%, ακολουθούμενο από τα Formbook και Snake Keylogger, καθένα από τα οποία επηρεάζει το 4,4% των οργανισμών παγκοσμίως.

  • Emotet – εξελιγμένο modular trojan που αυτοαναπαράγεται. Το Emotet κάποτε λειτουργούσε ως δούρειος ίππος υποκλοπής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και πρόσφατα χρησιμοποιείται για να διανέμεται άλλο κακόβουλο λογισμικό ή σε εκστρατείες διάδοσης malware. Χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους και τεχνικές αποφυγής για να παραμένει στο σύστημα και να αποφεύγει την ανίχνευση. Επιπλέον, μπορεί να διαδίδεται μέσω ανεπιθύμητων email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που περιέχουν συνημμένα ή συνδέσμους με κακόβουλο περιεχόμενο.
  • Formbook –Το Formbook, που πρωτοεμφανίστηκε το 2016, είναι ένας infostealer, που συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορους περιηγητές ιστού (web browsers), συλλέγει screenshots, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και μπορεί να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία σύμφωνα με τις οδηγίες εντολών και ελέγχου.
  • Snake Keylogger – Το Snake είναι ένα modular .NET keylogger λογισμικό κλοπής διαπιστευτηρίων που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου του 2020. Η κύρια λειτουργία του είναι να καταγράφει τις πληκτρολογήσεις των χρηστών και να διαβιβάζει τα συλλεγμένα δεδομένα στους φορείς απειλών. Οι μολύνσεις από το Snake συνιστούν σημαντική απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών στο διαδίκτυο, καθώς το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει σχεδόν όλα τα είδη ευαίσθητων πληροφοριών και είναι ένα ιδιαίτερα ελλειμματικό και επίμονο keylogger.

Ο πλήρης κατάλογος των δέκα κορυφαίων οικογενειών κακόβουλου λογισμικού τον Ιούνιο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Check Point blog.

Κορυφαίοι επιτιθέμενοι κλάδοι παγκοσμίως

Αυτόν τον μήνα η εκπαίδευση/έρευνα εξακολουθεί να είναι ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από την κυβέρνηση/στρατιωτικό τομέα και την υγειονομική περίθαλψη.

  • Education & Research 
  • Government/Military
  • Healthcare

Κορυφαία εκτεθειμένα τρωτά σημεία

Αυτόν τον μήνα, το ” Apache Log4j Remote Code Execution” είναι η πιο συχνά αξιοποιούμενη ευπάθεια, με αντίκτυπο στο 43% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη στενά από την ” Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure”, η οποία έχει παγκόσμιο αντίκτυπο 42,3%. Το “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” βρίσκεται στην τρίτη θέση με παγκόσμιο αντίκτυπο 42,1%.

  • Apache Log4j Remote Code Execution (CVE-2021-44228) Μια ευπάθεια απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα υπάρχει στον Apache Log4j. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στο επηρεαζόμενο σύστημα.
  • Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure – Αναφέρθηκε μια ευπάθεια αποκάλυψης πληροφοριών στο Git Repository. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας θα μπορούσε να επιτρέψει την ακούσια αποκάλυψη πληροφοριών λογαριασμού.
  • Web Servers Malicious URL Directory Traversal (CVE-2010-4598,CVE-2011-2474,CVE-2014-0130,CVE-2014-0780,CVE-2015-0666,CVE-2015-4068,CVE-2015-7254,CVE-2016-4523,CVE-2016-8530,CVE-2017-11512,CVE-2018-3948,CVE-2018-3949,CVE-2019-18952,CVE-2020-5410,CVE-2020-Υπάρχει μια ευπάθεια παράκαμψης φακέλων σε διάφορους διακομιστές ιστού. Η ευπάθεια οφείλεται σε σφάλμα επαλήθευσης εισόδου σε έναν διακομιστή ιστού που δεν καθαρίζει σωστά τη διεύθυνση URL για τα πρότυπα περιήγησης στο φάκελο. Η επιτυχής εκμετάλλευση επιτρέπει σε μη εξουσιοδοτημένους απομακρυσμένους επιτιθέμενους να αποκαλύψουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυθαίρετα αρχεία στον ευάλωτο διακομιστή.

Κορυφαία κακόβουλα προγράμματα για κινητά

Αυτόν τον μήνα το AlienBot είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ακολουθούμενο από τα Anubis και MaliBot.

  • AlienBot – Η οικογένεια κακόβουλου λογισμικού AlienBot είναι ένα Malware-as-a-Service (MaaS) για συσκευές Android που επιτρέπει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα, ως πρώτο βήμα, να εισάγει κακόβουλο κώδικα σε νόμιμες οικονομικές εφαρμογές. Ο επιτιθέμενος αποκτά πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και τελικά ελέγχει πλήρως τη συσκευή τους.
  • Anubis – Το Anubis είναι ένα τραπεζικό Trojan σχεδιασμένο για κινητά τηλέφωνα Android. Από τότε που εντοπίστηκε αρχικά, έχει αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως λειτουργία Remote Access Trojan (RAT), keylogger, δυνατότητες καταγραφής ήχου και διάφορα ransomware χαρακτηριστικά. Έχει εντοπιστεί σε εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Store.
  • MaliBot – Το Malibot είναι ένα κακόβουλο τραπεζικό λογισμικό Android που έχει εντοπιστεί να στοχεύει χρήστες στην Ισπανία και την Ιταλία. Το Banking μεταμφιέζεται ως εφαρμογές εξόρυξης κρυπτογράφησης με διαφορετικά ονόματα και επικεντρώνεται στην κλοπή οικονομικών πληροφοριών, πορτοφολιών κρυπτογράφησης και περισσότερων προσωπικών δεδομένων.

Τα Global Threat Impact Index και ThreatCloud Map της Check Point Software, βασίζονται στο ThreatCloud intelligence της εταιρείας, το οποίο παρέχει σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες για απειλές που προέρχονται από εκατοντάδες εκατομμύρια αισθητήρες παγκοσμίως, μέσω δικτύων, τελικών σημείων και κινητών τηλεφώνων. Το ThreatCloud intelligence εμπλουτίζεται με κινητήρες που βασίζονται σε AI και αποκλειστικά ερευνητικά δεδομένα από την Check Point Research, το τμήμα Intelligence & Έρευνας της Check Point Software Technologies.

Η πλήρης λίστα με τις 10 κορυφαίες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού τον Ιούνιο του 2022 βρίσκεται στο blog της Check Point.