Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποσπούν στοιχεία τραπεζικών καρτών προσποιούμενοι την DHL

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

Οι διαδικτυακές αγορές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας: παραλαμβάνουμε τρόφιμα, ρούχα και άλλα αγαθά στην πόρτα μας με μερικά κλικ.

Οι online shopaholics, οι οποία είναι πολλοί τώρα πια, μπορεί μερικές φορές να ξεχάσουν ένα δέμα ή να χάσουν μια κλήση από τον κούριερ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εγκληματίες του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν ψεύτικες ειδοποιήσεις παράδοσης ως δόλωμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των εγκληματιών εκείνων που προσποιούνται ότι είναι η διεθνής υπηρεσία ταχυμεταφορών DHL. Ωστόσο, αντί για το συνηθισμένο phishing link, αξιοποιούν έναν κωδικό QR εντός του e-mail που έχουν στείλει, μέσω του οποίου εξαπατούν τα θύματά τους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς πραγματοποιείται η συγκεκριμένη μορφή απάτης παρακάτω. 

«Το πακέτο σας βρίσκεται στο ταχυδρομείο»

Μια επίθεση ξεκινά με ένα e-mail, φαινομενικά από την DHL. Αν και η διεύθυνση του αποστολέα είναι ένα τυχαίο σύνολο λέξεων που δεν έχουν καμία ομοιότητα με το όνομα της υπηρεσίας ταχυμεταφορών, το κείμενο του μηνύματος είναι αρκετά πειστικό, καθώς περιλαμβάνει το λογότυπο της εταιρείας, τον αριθμό παραγγελίας (αν και ψεύτικο) και την υποτιθέμενη ημερομηνία παραλαβής ενός πακέτου.

Το ίδιο το μήνυμα (στην προκειμένη περίπτωση στα ισπανικά) αναφέρει ότι μια παραγγελία έφτασε σε τοπικό ταχυδρομείο, αλλά ο ταχυμεταφορέας δεν μπόρεσε να την παραδώσει αυτοπροσώπως. Συνήθως, ένα τέτοιο δόλωμα συνοδεύεται από ένα link για την «επίλυση του προβλήματος», αλλά αυτή τη φορά υπάρχει ένας κωδικός QR.

E-mail με κωδικό QR που υποτίθεται ότι προέρχεται από την DHL. Για ασφάλεια, αντικαταστήσαμε τον κωδικό QR στο screenshot με έναν αβλαβή

Η χρήση ενός κωδικού QR είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να συνδεθεί κάποιος χρήστης στο δίκτυο Wi-Fi, για την πληρωμή αγορών ή την επιβεβαίωση αγοράς ενός εισιτηρίου για μια συναυλία ή ταινία. Όμως, η πιο συνηθισμένη χρήση τους είναι να διανέμουν links offline: η σάρωση ενός ασπρόμαυρου τετραγώνου που μπορεί να εμφανίζεται στη συσκευασία του προϊόντος, στις διαφημιστικές αφίσες, στις επαγγελματικές κάρτες ή αλλού είναι μια γρήγορη διαδρομή προς τον σχετικό ιστότοπο. 

Σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, οι δράστες δεν δρουν με γνώμονα την ευκολία του χρήστη. Το γεγονός αυτό βασίζεται στην ιδέα πως εάν το θύμα ανοίξει αρχικά το e-mail σε υπολογιστή, θα πρέπει να διαβάσει τον κωδικό QR με ένα smartphone, πράγμα που σημαίνει ότι ο κακόβουλος ιστότοπος θα ανοίξει στη μικρή οθόνη ενός κινητού, όπου σημάδια phishing είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Λόγω των περιορισμών χώρου στα προγράμματα περιήγησης για κινητά, οι διευθύνσεις URL δεν είναι πλήρως ορατές. Και στο Safari, η γραμμή διευθύνσεων μεταφέρθηκε πρόσφατα στο κάτω μέρος της οθόνης, όπου πολλοί χρήστες δεν κοιτούν καν. Το γεγονός αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, επειδή η διεύθυνση URL του ψεύτικου ιστότοπού τους δεν μοιάζει καθόλου με την επίσημη: η λέξη DHL δεν φαίνεται καν.

Το κείμενο του ιστότοπου είναι επίσης μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν σχεδιαστικά ελαττώματα είναι λιγότερο αισθητά. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά: η σελίδα καλωσορίζει τους χρήστες με το κίτρινο και κόκκινο εμπορικό σήμα, το όνομα της εταιρείας εμφανίζεται παρακάτω και το κείμενο είναι σχεδόν χωρίς σφάλματα εκτός από μερικά πεζά γράμματα στην αρχή των προτάσεων.

Το θύμα ενημερώνεται ότι το πακέτο θα φτάσει εντός 1-2 ημερών. Προκειμένου να το παραλάβουν, ζητείται από τα θύματα να εισαγάγουν το όνομα, το επώνυμο και τη διεύθυνσή τους με ταχυδρομικό κώδικα. Η υπηρεσία παράδοσης ζητά πράγματι τέτοιου είδους πληροφορίες, επομένως δεν δημιουργούνται υποψίες.

Ο ψεύτικος ιστότοπος της DHL ζητά προσωπικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία τραπέζης

Όμως, η απόσπαση δεδομένων δεν τελειώνει εκεί. Στην επόμενη σελίδα, ζητείται από το θύμα να μοιραστεί πιο ευαίσθητες πληροφορίες: στοιχεία τραπεζικής κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού CVV στο πίσω μέρος — καθώς υποτίθεται ότι θα πληρώσει για την παράδοση. Οι δράστες δεν προσδιορίζουν ποσό, αναφέροντας μόνο ότι το κόστος εξαρτάται από την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δίνουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα δεν θα χρεωθούν μέχρι να φτάσει το πακέτο. Στην πραγματικότητα, η γνήσια DHL απαιτεί πληρωμή για την παράδοση εκ των προτέρων, όταν γίνεται η παραγγελία. Εάν ένας πελάτης όντως χάσει την παράδοση από τον ταχυμεταφορέα, μια άλλη προσπάθεια παράδοσης πραγματοποιείται χωρίς χρέωση.

Τι κάνουν οι εγκληματίες με τα δεδομένα πληρωμής σας;

Είναι απίθανο οι εγκληματίες να αρχίσουν να χρεώνουν αμέσως την κάρτα του θύματος — έτσι ώστε να μην συνδέσει τις χρεώσεις με το ψεύτικο e-mail από την DHL. Είναι πιο πιθανό να πουλήσουν τα δεδομένα πληρωμών στο dark web και στη συνέχεια θα είναι ο αγοραστής εκείνος που θα αποσπάσει τα χρήματα – όταν το θύμα ενδέχεται να έχει ήδη ξεχάσει το ανύπαρκτο πακέτο.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν όλοι οι κοινοί κανόνες για την προστασία από την απάτη στον κυβερνοχώρο:

  • Μετά τη λήψη ενός e-mail που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια γνωστή υπηρεσία, να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση e-mail του αποστολέα. Σε περίπτωση που το πραγματικό όνομα της εταιρείας δεν εμφανίζεται μετά το @, τότε είναι πιθανότατα απάτη. 
  • Εάν περιμένετε ένα πακέτο, φροντίστε να σημειώσετε τον κωδικό παρακολούθησης και να ελέγχετε την κατάστασή του στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, ανοίγοντάς τον από τα Αγαπημένα ή εισάγοντας τη διεύθυνση URL σε μια μηχανή αναζήτησης με μη αυτόματο τρόπο.
  • Για να είστε ασφαλείς, όταν σαρώνετε κωδικούς QR, χρησιμοποιήστε το Kaspersky QR Scanner (διαθέσιμο τόσο για Android όσο και για iOS). Η εφαρμογή θα σας πει εάν ο κωδικός οδηγεί σε έναν επικίνδυνο ιστότοπο.
  • Εξοπλίστε όλες τις συσκευές με ένα αξιόπιστο antivirus με προστασία κατά του phishing και της απάτης, το οποίο θα σας προειδοποιεί εγκαίρως για κάθε κίνδυνο.