Ποιος ρόλος για τη συνείδηση;

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

Στα θετικά του κορωνοϊού είναι η συμβολή του στον επιστημονικό προβληματισμό και στο άνοιγμα νέων πεδίων άσκησης της ανθρώπινης ευφυΐας. Δίνοντας επίσης νέες διαστάσεις και το θέμα της ζωής, χωρίς αμφιβολία ο κορωνοϊός άθελά του φέρνει στο προσκήνιο και σκοτεινά έως σήμερα σημεία της ανθρώπινης φύσης. Και ένα από αυτά, σίγουρα είναι η συνείδηση και ο ρόλος της στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς μας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ερώτημα είναι αυτό που αναφέρεται στη βάση της ανθρώπινης συνείδησης. Η δε απάντηση δεν δείχνει να είναι από τις πιο απλές. Αντιθέτως θα λέγαμε. Ως γνωστόν, στον ιδανικό επιστημονικό κόσμο, σημαντικός είναι ο ρόλος των προβλέψεων, πειραμάτων και επαληθεύσεων. Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες τοποθετήσεις και προβλέψεις επαληθεύονται ή τελικά διαψεύδονται. Αυτό εξάλλου θέλει και η επιστήμη.

Όμως, όπως επισημαίνει και ο Τζερρεϋ Καρ του περιοδικού Economist, στην πράξη σπάνια συμβαίνουν έτσι τα πράγματα. Ιδίως όταν πρόκειται για τη βιολογία. Είναι χαρακτηριστικό έτσι το γεγονός ότι μια ομάδα νευροεπιστημόνων σχεδίασε και προσπαθεί να εφαρμόσει μια μέθοδο διερεύνησης του πλέον μυστηριώδους από όλα τα φαινόμενα: της ανθρώπινης συνείδησης ή συνειδητότητας, δηλαδή της αίσθησης ότι υπάρχουμε. Σχεδιάζουν έναν λεγόμενο «αγώνα συνεργασίας των αντιπάλων», μεταξύ δύο υποθέσεων περί του πώς η συνείδηση γεννιέται στον εγκέφαλο μας.

Οι δυο διαγωνιζόμενοι είναι η ενιαία θεωρία της πληροφορίας (ΙΙΤ), του Giulio Tononi, και η σφαιρική θεωρία χώρου εργασίας (GWT) του Stanislas Dehaene. Τον διαγωνισμό συνέλαβε το Allen Institute for Brain Science, στο Σιάτλ, και το κόστος του καλύπτεται από το Templeton World Charity Foundation. Η όλη οργάνωση διεκπεραιώνεται από τη Lucia Melloni του Max Planck Institute for Empirical Aesthetics της Φρανκφούρτης.

Ο δρ Tononi, του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στην πόλη Madison, πιστεύει ότι η συνείδηση προκύπτει από τη διασύνδεση μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου Η θεωρία ΙΙΤ υποστηρίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάδραση μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων ενός όντος, και άρα όσο πιο σύνθετο είναι το εγκεφαλικό δίκτυο που προκύπτει τόσο μεγαλύτερη συνείδηση του εαυτού έχει το ον αυτό. Καθώς τα μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου με την πιο σύνθετη νευρωνική διασύνδεση είναι οι περιοχές που επεξεργάζονται τα αισθητηριακά δεδομένα (ιδίως ο οπτικός φλοιός που επεξεργάζεται τα δεδομένα της όρασης), η θεωρία ΙΙΤ κάνει την πρόβλεψη ότι αυτά τα μέρη πρέπει να αποτελούν την έδρα της ανθρώπινης συνείδησης.

Ο δρ Dehaene, που εργάζεται στο College de France στο Παρίσι, θεωρεί αντιθέτως ότι η όλη δράση της συνείδησης άφορα ένα δίκτυο περιοχών του εγκεφάλου – ιδίως τον προ-μετωπιαίο φλοιό. Το μέρος αυτό δέχεται αισθητηριακά δεδομένα από άλλες εγκεφαλικές περιοχές, τα αξιολογεί και τα επεξεργάζεται, και κατόπιν στέλνει την επεξεργασμένη μορφή τους προς άλλες εγκεφαλικές περιοχές, ως ερέθισμα προς δράση. Η δραστηριότητα της αξιολόγησης, επεξεργασίας και αποστολής των δεδομένων είναι, κατά τη θεωρία GWT, αυτή που γεννά το αίσθημα της συνείδησης.

Μια διαφορά, επομένως, μεταξύ των θεωριών ΙΙΤ and GWT, είναι ότι η πρώτη αποτελεί μια εξήγηση «από τα κάτω προς τα πάνω», ενώ η δεύτερη «από τα πάνω προς τα κάτω». Οι υποστηρικτές της ΙΙΤ πιστεύουν ότι η συνείδηση είναι μια ιδιότητα που προκύπτει από τη συνθετότατα των νευρωνικών δικτύων και η οποία μπορεί να υφίσταται σε διαφορετικό βαθμό και άρα να μπορεί κατ’ αρχήν να μετρηθεί ως αριθμός (για τον οποίο μάλιστα χρησιμοποιούν το ελληνικό γράμμα «φ»). Αντίθετα, κατά τη θεωρία GWT η συνείδηση είναι ένα φαινόμενο που υπακούει στον νόμο του «όλα ή τίποτα». Η διάκριση μεταξύ των δύο θεωριών,αν ξεκαθαριστεί, θα αποτελούσε μεγάλο βήμα για την επιστήμη. Επίσης, θα είχε συνέπειες ως προς τη δυνατότητα δημιουργίας ενός υπολογιστή με συνείδηση.Θα ήταν ετσι και το εφαλτήριο για μία σημαντική επανάσταση στην οικονομία της συμπεριφοράς, η οποιά σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση πολλών επιστημονικών αναζητήσεων.

Και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο της εποχής μας, σε μια φάση όπου γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί παίζονται στο επίπεδο της ευφυΐας, της γνώσης και της ζωής ως τρόπου ύπαρξης. Για μιαν ακόμη φορά η οικονομία της ζωής, δείχνει ότι παραμένει σταθερά στο προσκήνιο.