Πολλοί προσπαθούμε να διατηρούμε τα gadgets μας (smartphones, tablets ή laptops) για αρκετά χρόνια, πριν προβούμε σε αγορά νέων. Δεν είναι, ωστόσο πάντα, τόσο εύκολο, ειδικά σε περιπτώσεις παλαιότερων συσκευών που δεν επισκευάζονται εύκολα, δεν υπάρχουν γι’ αυτές εξαρτήματα (π.χ. μπαταρίες) ή δε δέχονται πλέον ενημερώσεις λογισμικού. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο “πράσινων” πρωτοβουλιών της, ετοιμάζει μία επέκταση σε ένα υπάρχον νομοσχέδιο που αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό, ώστε να συμπεριλάβει τα smartphones, τα tablets και τους φορητούς υπολογιστές. Πρόκειται για ένα μέρος του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, που θα τεθεί σε ισχύ το 2021.
Αρχικά, τον Οκτώβριο του έτους που μας πέρασε, καθορίστηκαν τα πρότυπα αποδοτικότητας συσκευών όπως οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια πιάτων και τα πλυντήρια ρούχων, με την ΕΕ να απαιτεί από τις κατασκευάστριες να παρέχουν εξαρτήματα για την επισκευή τους για διάστημα έως και 10 ετών.
Δεν υπάρχει τέτοιο χρονικό πλαίσιο στο νέο νομοσχέδιο, αλλά οι κατασκευάστριες θα πρέπει να πληρούν άλλα πρότυπα, όπως την παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες επισκευής καθώς και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής μίας συσκευής στους πελάτες, πριν από την αγορά της. Το δικαίωμα ενημερώσεων (updates) σε παρωχημένο λογισμικό αποτελεί επίσης μέρος της νέας επέκτασης.
Εάν περάσει το νομοσχέδιο, οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιτρέψουν στους χρήστες να ενημερώσουν το λογισμικό των τηλεφώνων τους μετά το πέρας της περιόδου υποστήριξης και να προσφέρουν υπηρεσίες επισκευής για παλαιότερες συσκευές. Οι εταιρείες θα έχουν λιγότερo από ένα χρόνο ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς, εάν θέλουν να διατηρήσουν τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά.