Πέρσι, όταν η Meta ανακοίνωνε με αρκετή αισιοδοξία ότι ανοίγει το λειτουργικό της για VR, το Horizon OS, και σε άλλους κατασκευαστές, οι ASUS και Lenovo ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο παιχνίδι. Η ιδέα ακουγόταν λογική. Περισσότερες συσκευές, περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερο οικοσύστημα. Τελικά όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περιμέναμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε η ίδια η Meta, το πρόγραμμα για VR headsets τρίτων μπαίνει σε “παύση”. Με απλά λόγια, τα headsets που είχαν ανακοινώσει ASUS και Lenovo μπορεί να μην κυκλοφορήσουν ποτέ.
Τι ακριβώς παγώνει και γιατί
Η Meta δήλωσε ότι αλλάζει προτεραιότητες και εστιάζει στο να χτίσει first-party hardware και software υψηλού επιπέδου, με στόχο να προχωρήσει συνολικά την αγορά του VR. Η ASUS και η Lenovo δεν έδωσαν άμεσα κάποια απάντηση, αλλά η αλήθεια είναι πως εδώ και μήνες δεν είχαν πει πολλά για τις συσκευές τους.
Η ASUS ετοίμαζε ένα gaming-focused VR headset κάτω από το brand Republic of Gamers, ενώ η Lenovo στόχευε σε ένα mixed reality headset με έμφαση στην παραγωγικότητα, τη μάθηση και την ψυχαγωγία. Και τα δύο παρουσιάστηκαν το 2024, αλλά από τότε επικρατεί σιγή ασυρμάτου.

Η Meta κοιτάει αλλού
Η απόφαση δεν πέφτει από τον ουρανό. Στο φετινό Meta Connect, το VR πέρασε σχεδόν σε δεύτερο πλάνο. Αντίθετα, τα smart glasses και τα wearables με AI τράβηξαν όλη την προσοχή. Λίγο νωρίτερα, το Bloomberg αποκάλυψε ότι η Meta σχεδιάζει σημαντικές περικοπές στις ομάδες που δουλεύουν στο VR και στο Horizon Worlds.
Η ίδια η εταιρεία το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι μεταφέρει μέρος των επενδύσεων από το metaverse προς τα AI glasses, επειδή εκεί βλέπει μεγαλύτερη δυναμική αυτή τη στιγμή.