«Στη Σελήνη αναμένεται να επιστρέψουμε για πιο μακροχρόνιες αποστολές»

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την εκτόξευση του αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο, η οποία συμπίπτει ακριβώς με την ημέρα της προσελήνωσης του Νιλ Άρμστρογκ και του Μπαζ Όλντριν στο φεγγάρι πριν από 50 ακριβώς χρόνια». Με αυτά τα λόγια, ο Αδριανός Γολέμης, ο Έλληνας ιατρός – ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών (European Astronaut Center) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», τις συνθήκες υπό τις οποίες μαζί με συναδέλφους του, επιστήμονες από την Ευρώπη και τη Ρωσία, έχει την ευκαιρία να είναι «παρών» σε μια στιγμή διαστημικής ιστορίας. Και, μάλιστα, την ημέρα κατά την οποία η Ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί τις μοναδικές στιγμές της πρώτης προσελήνωσης, πριν από μισό αιώνα.

Ο Ευρωπαίος αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο (Luca Parmitano) συμμετέχει στην αποστολή που θα χρησιμοποιήσει το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-13 μαζί με τον αστροναύτη της NASA Άντριου Μόργκαν (Andrew Morgan) και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σκορτσόφ (Alexander Skvortsov). Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή του Παρμιτάνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ύστερα από μία πτήση και παραμονή 166 ημερών το 2013. Οι Σκορτσόφ και Παρμιτάνοφ προγραμματίζονται να μείνουν 201 ημέρες στο Διάστημα προτού επιστρέψουν με το Soyuz MS-13, στις 6 Φεβρουαρίου 2020.

«Το να βλέπει κάποιος τις εγκαταστάσεις από τις οποίες ξεκίνησε το ταξίδι του ανθρώπου στο Διάστημα είναι κάτι που ξυπνάει δυνατά συναισθήματα», περιγράφει ο κ. Γολέμης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» για την όλη εμπειρία. «Είναι θα πω σημαντικό να διαχωρίζει κάποιος το εργασιακό κομμάτι από το προσωπικό, από εκεί και πέρα, όμως, όταν εργάζεσαι στον χώρο του Διαστήματος, σίγουρα υπάρχει και ένα κομμάτι συναισθηματικό. Πρέπει δηλαδή να σε εμπνέει αυτός ο χώρος, επομένως ναι, είμαστε όλοι μας και “συναισθηματικοί”, όπως είμαστε και λογικοί, για να διεκπεραιώσουμε ό,τι έχει σχέση με τη δουλειά μας» τονίζει με έμφαση ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας.

«Μοιραία σε μια τέτοια, παγκόσμιας εμβέλειας, ημέρα επετείου, η συζήτηση θα κινηθεί στα όσα έχει πετύχει αλλά και μπορεί να πετύχει η Ανθρωπότητα μέσα από τέτοιες εμβληματικές προσπάθειες και τιτάνιας επιστημονικής προσπάθειας κατορθώματα. Ναι, μετράει αυτό που λέμε “ισχύς εν τη ενώσει”. Όταν κάποιος προσπαθεί από κοινού, πηγαίνει και παρά πέρα. Και η Ελλάδα είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και μπορεί η χώρα μας να συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα (σ.σ όπως της επιστροφής του Ανθρώπου στη Σελήνη), δουλεύοντας δε στο Διάστημα βλέπει κανείς πόσο σημαντική είναι η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει ο κ. Γολέμης από το μακρινό Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Εκεί, στο Μπαϊκονούρ, οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ιατρικής απομόνωσης, σαν ελαφριά «καραντίνα», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κολλήσουν οι αστροναύτες κάποια ασθένεια λίγες μόνο μέρες πριν από την εκτόξευση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ματαίωση της πτήσης τους, όπως στην περίπτωση του Apollo 13. «Για αυτό το λόγο επίσης κάνουμε έναν ιατρικό έλεγχο στους αστροναύτες κάθε πρωί», λέει.

Ερωτηθείς, δε, για την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης στον χώρο του πενήντα χρόνια μετά, σημειώνει: «Όσοι έχουν πετάξει, και μιλάμε για άτομα που έχουν κυρίως αποστολή να κάνουν έρευνα, ιατρικά, βιολογικά, φυσικής, υλικών και διάφορων άλλων τύπων, δίνουν τη δυνατότητα μέσα από αυτή την έρευνα να μάθουμε πράγματα για το σώμα μας, πράγματα που δεν μπορούσαμε να μάθουμε κάνοντας έρευνα στη Γη· γιατί στη Γη έχουμε πάντα το στοιχείο της βαρύτητας», εξηγεί ο κ. Γολέμης.

«Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, από ιατρικής άποψης μπορεί κανείς να μελετήσει πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να δει αλλιώς επιστημονικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκφραση των γονιδίων. Είτε το πιστεύουμε είτε όχι δηλαδή, η ζωή στη Γη έχει αναπτυχθεί με βάση τη βαρύτητα», προσθέτει.

Έχει λοιπόν υπάρξει συνεισφορά των διαστημικών περιπετειών του ανθρώπου στην εξέλιξη της γνώσης «εδώ κάτω», στη Γη; «Αν καταλάβουμε άρα, για ποιο λόγο ένας αστροναύτης υποφέρει από κάποιο σύμπτωμα κατά την παραμονή του στο Διάστημα, εξάγοντας συμπεράσματα, μπορούμε εμείς να καταλάβουμε κάτι για μια ασθένεια στη Γη και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να προχωρήσουμε και σε θεραπείες», σημειώνει με έμφαση ο κ.Γολέμης, προχωρώντας στην περιγραφή του σταθμού που λέγεται Gateway, του ανθρώπινου δημιουργήματος που θα βρίσκεται σε τροχιά αν όλα πάνε καλά σε μερικά χρόνια γύρω από τον δορυφόρο της Γης, πριν αφήσει τη συζήτησή μας για να συνεχίσει την αποστολή του στο Καζακστάν. Και προτού βρεθεί δίπλα στον Ευρωπαίο αστροναύτη που θα ετοιμαστεί για εκτόξευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί «μέσα στην πλατφόρμα, από την οποία εκτοξεύτηκε και ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο Διάστημα».