Στην Κίνα, εκεί όπου το μέλλον δεν είναι απλώς ένα concept αλλά γίνεται παρόν, διεξήχθη ο πρώτος ημιμαραθώνιος όπου άνθρωποι και ανθρωποειδή ρομπότ έτρεξαν… δίπλα-δίπλα.
Το απίστευτο αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, όπου 21 ανθρωποειδή ρομπότ πήραν θέση στην εκκίνηση του 21 χιλιομέτρων ημιμαραθωνίου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπινους δρομείς.
Χωρίς ρόδες και με παπούτσια τρεξίματος
Οι προδιαγραφές για να λάβουν μέρος τα ρομπότ ήταν αυστηρές: έπρεπε να έχουν ανθρώπινη μορφή και να μπορούν να περπατήσουν ή να τρέξουν χωρίς τη βοήθεια τροχών. Ύψος; Από 1,14 μέχρι 1,75 μέτρα. Και ναι, μερικά από αυτά φορούσαν αθλητικά παπούτσια, ενώ ένα εμφανίστηκε με κόκκινη κορδέλα που έγραφε «Καταδικασμένος να νικήσει» και άλλο με γάντια του μποξ.
Οι μηχανικοί που τα συνόδευαν φρόντιζαν για την ασφάλειά τους, υποστηρίζοντάς τα όταν χρειάστηκε – μερικά έπεσαν, ένα ρομπότ χτύπησε σε κάγκελο παρασύροντας τον χειριστή του, και ένα άλλο… ξάπλωσε στο έδαφος στην εκκίνηση, πριν σηκωθεί μόνο του και συνεχίσει.
Το ρομπότ που «τρέχει σαν άνθρωπος»
Ο νικητής στους ρομποτικούς συμμετέχοντες ήταν το Tiangong Ultra, που ολοκλήρωσε την απόσταση σε 2 ώρες και 40 λεπτά. Για να συγκρίνουμε: ο νικητής στους άνδρες τερμάτισε σε 1 ώρα και 2 λεπτά.
Ο Tang Jian, διευθυντής τεχνολογίας του Beijing Innovation Centre of Human Robotics, που κατασκεύασε το Tiangong Ultra, δήλωσε περήφανα πως:
«Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά πιστεύω πως καμία δυτική εταιρεία ρομποτικής δεν έχει φτάσει τα αθλητικά επιτεύγματα του Tiangong».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρομπότ «είχε πλεονέκτημα λόγω των μακριών ποδιών του και της αλγοριθμικής του ικανότητας να μιμείται την ανθρώπινη κίνηση στον μαραθώνιο». Η μπαταρία του χρειάστηκε αλλαγή μόλις τρεις φορές στη διάρκεια του αγώνα.
Κίνα: ο αληθινός Iron Man βρίσκεται ήδη στους δρόμους
Η διοργάνωση αυτού του ημιμαραθωνίου δεν είναι τυχαία. Η Κίνα έχει επενδύσει μαζικά στην ανθρωποειδή ρομποτική, με δεκάδες εταιρείες να αναπτύσσουν τόσο ρομπότ-ανθρώπους όσο και ρομποτικούς σκύλους.
Το 2023, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας παρουσίασε ρομποτικά σκυλιά που πυροβολούν, με πολυβόλα προσαρμοσμένα στην πλάτη τους.
Η συμμετοχή των ρομπότ σε αθλητικά γεγονότα έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της τεχνολογικής υπεροχής που φιλοδοξεί να επιδείξει το Πεκίνο στον πλανήτη.
Και αν το να δεις ένα ρομπότ να τρέχει στον ίδιο στίβο με ανθρώπους σου φαίνεται ακόμα σουρεαλιστικό, μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να προπονούμαστε για έναν κόσμο όπου οι αντίπαλοί μας στους αγώνες –ή και στη ζωή– δεν θα ιδρώνουν ποτέ.