Ένα ιαπωνικό πανεπιστήμιο και μια κατασκευαστική εταιρεία συνεργάστηκαν σε έρευνα για την ανάπτυξη ενός σεληνιακού ενδιαιτήματος που θα μπορεί να παράγει τεχνητή βαρύτητα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζουν στη Σελήνη σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης.
Το Πανεπιστήμιο του Κιότο και η Kajima Corp. στοχεύουν στην κατασκευή ενός επίγειου πρωτοτύπου του «Neo Lunar Glass», μιας παραβολοειδούς κατασκευής που παράγει βαρύτητα μέσω περιστροφής, μέχρι τη δεκαετία του 2030.
Η τεχνολογία αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης σε μικροβαρύτητα στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οστών και μυών.
«Το έργο αυτό απαιτεί ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα, αλλά σκοπεύουμε να το επιτύχουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για τις διαστημικές αποικίες», δήλωσε το μέλος της ομάδας Yosuke Yamashiki, καθηγητής προηγμένων ολοκληρωμένων σπουδών στην ανθρώπινη επιβιωσιμότητα στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Η δομή Lunar Glass θα έχει διάμετρο περίπου 200 μέτρα και ύψος 400 μέτρα, ικανή να στεγάσει έως και 10.000 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο του έργου, όπως αναφέρει το Kyodonews.net, το οποίο ξεκίνησε το τρέχον οικονομικό έτος, θα εντοπιστούν πρώτα οι προκλήσεις μέσω μοντέλων και προσομοιώσεων σε υπολογιστές.
Ένα μοντέλο κλίμακας 1:2000 παρουσιάστηκε όταν το Πανεπιστήμιο του Κιότο και ο Kajima ανακοίνωσαν την έναρξη της πλήρους κοινής έρευνας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Έχουν, επίσης, πραγματοποιήσει προσομοιώσεις που αποδεικνύουν τη συμπεριφορά αντικειμένων υπό τεχνητή βαρύτητα.