–Χαίρετε, λοιπόν για πρώτη φορά με χαρά και ικανοποίηση βλέπω μία χρησιμότητα στο περίφημο ChatGPT. Το βάζεις στο κινητό σου, το ρωτάς αν πρέπει να χωρίσεις με τη γυναίκα σου κι αν αυτό σου πει «ναι», καθάρισες. Της το ανακοινώνεις, κάτι σαν να το έχει πει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρειο Κορέα και μάλιστα πιστεύω ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί και νομικά, να βάλουμε τον Πιερρακάκη που ξέρει από ψηφιακά να φτιάξει μία εφαρμογή να μην μπλέκουμε με δικαστήρια. Το γράφω με αφορμή χθεσινό ρεπορτάζ (Λιάγκα – ΑΝΤ1) όπου η σύζυγος είδε στο ChatGPT, όταν το high tech εργαλείο τής είπε τον καφέ, ότι την απατούσε ο άνδρας της! Τώρα βρήκαμε και άλλον τρόπο να μαθαίνονται οι τσαχπινιές έτσι, το ChatGPT, τι άλλο θα ακούσουμε άραγε;
Διαμαρτυρίες στο ΠΑΣΟΚ για τον Χ. Πάχτα
-Και επειδή ξεκίνησα με αυτό το… χαριτωμένο κουφό της χθεσινής ημέρας πάω σε μία άλλη εξόχως διασκεδαστική ιστορία που μου μεταφέρθηκε από την πλευρά της πρώην αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήτοι το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν τη Μεγάλη Πέμπτη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον νομό Χαλκιδικής έμαθαν εξωδίκως ότι επέστρεψε σε κομματική θέση και συγκεκριμένα στον τομέα Ανάπτυξης ο πρώην βουλευτής και υπουργός Χρήστος Πάχτας (Πόρτο Καρράς κ.λπ.). Ο Πάχτας, γεννημένος το 1951, ήταν για χρόνια στην απέξω, μετά την ήττα του στον δήμο Αριστοτέλη, και προφανώς είδε “φως” και μπήκε, με την άδεια της Χαριλάου Τρικούπη βεβαίως. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις ανακοινώσεις για τους τομείς που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο τέλος Μαρτίου δεν περιλαμβανόταν το όνομά του. Και πριν το 2023 “ψαχνόταν” για το τοπικό ψηφοδέλτιο, αλλά έμεινε εκτός στο τέλος. Αφού το έμαθαν αυτό τα τοπικά στελέχη, προσπάθησαν να καταλάβουν από πού τους ήρθε “η κεραμίδα”. Ο Πάχτας, σημειωτέον, έχει αμφισβητούμενο βίο και πολιτεία και μια σειρά υποθέσεων που απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα. Μεγάλο Σάββατο, λοιπόν, η πρώην βουλευτής του νομού Άννα Κατσαρού πήρε τηλέφωνο τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος αφού ενοχλήθηκε για τη μέρα του τηλεφωνήματος, είπε ότι ο Πάχτας “κλαιγόταν” στο ΠΑΣΟΚ για να μπει κάπου και στο τέλος “σιγά και τη θέση”. “Μας είπε ότι δικαιώθηκε σε όλα”, απάντησε ο κομματικός γραμματέας στα παράπονα της πρώην βουλευτή για τον βίο και την πολιτεία Πάχτα, κάτι που δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ψάχτηκαν και ιδιαίτερα. Στον νομό να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βουλευτή, τον Απόστολο Πάνα, ο οποίος το έμαθε από τοπικά κουτσομπολιά. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ έφτασε χθες επιστολή-καταγγελία από την κυρία Κατσαρού και άλλα τρία “πράσινα” στελέχη του νομού.
Μητσοτάκης με επιχειρηματίες για την άμυνα
-Σχεδόν το… μισό ΑΕΠ της χώρας πέρασε την πόρτα του Μαξίμου χθες για τη συνάντηση της εγχώριας αμυντικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας με τον Μητσοτάκη και μια σειρά συναρμόδιων υπουργών (Χατζηδάκης, Δένδιας, Χρυσοχοΐδης, Κικίλιας, Κεφαλογιάννης, Παπαστεργίου), με το βλέμμα στο 12ετές πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών. Σημειώστε ονόματα: Ευάγγελος Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), Γιώργος Προκοπίου (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), Κρίστιαν Χατζημηνάς (EFA Group), Μιχάλης Τσαμάζ (Intracom Defense), Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Χρήστος Χούμπαυλης (MILTECH), Πάνος Ξενοκώστας (ONEX), Γιώργος Κόρος (Ναυπηγεία Σαλαμίνας), Χρήστος Γιορδαμλής (Prisma Electronics), Γιάννης Σαρακάκης (Όμιλος Σαρακάκη), Δημήτρης Δάφνης (Aeroservices), Μάνος Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Τάσος Ροζολής (ΑΚΜΩΝ), Άγγελος Τσερέκλας (SOTIRIA Technology) και οι Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ), Χριστόφορος Μπουτσικάκης (ΕΑΣ), Γιώργος Νούνεσης (Δημόκριτος) και Βάιος Λάππας (ΕΚΠΑ). Οι παράγοντες της αγοράς παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους και οι υπουργοί τους τομείς ενδιαφέροντος των υπουργείων τους. Ο Μητσοτάκης θέλει τουλάχιστον το 25% των εξοπλισμών του προγράμματος εμβέλειας άνω των 25 δισ. να προέρχεται από ελληνικές εταιρείες (κατασκευή ή υποστήριξη), ενώ συντονιστικό ρόλο επαφών μεταξύ υπουργείων και εταιριών θα έχει ο αντιπρόεδρος Χατζηδάκης.
Η στήριξη στον Κωστή
-Σε λίγες μέρες από τώρα θα γίνει το συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλένθια και υπάρχει λίγος χρόνος, προκειμένου η ΝΔ να “κλειδώσει” την εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. Πρέπει βεβαίως να γίνουν επαφές και με άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες ψήφοι. Σε αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε “αποστολή” ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη προχθές, ενώ και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου θα κάνει αρκετές επαφές.
Το gathering με τον Άδωνι
-Ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος θέλει να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ υπουργών και “γαλάζιων” βουλευτών ενόψει των νομοσχεδίων που έρχονται. Επαναφέρει λοιπόν τις ενημερώσεις υπουργών και ο πρώτος που θα βρεθεί σε σχετικό gathering θα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης την επόμενη Τρίτη το απόγευμα, καθώς έχει νομοσχέδιο που μπαίνει στην Ολομέλεια. Για τα επόμενα νομοσχέδια, οι σχετικές συνάξεις θα γίνονται πριν μπει το νομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής, άρα μετά το τέλος της διαβούλευσης.
Η μείωση των επιτοκίων ανησυχεί τις τράπεζες
-Η ανησυχία για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης των εσόδων στις τράπεζες, εξαιτίας της πιο γρήγορης πτώσης των επιτοκίων, βασανίζει τις τράπεζες. Η γενικότερη αβεβαιότητα που δημιούργησε η πολιτική των δασμών των ΗΠΑ πυροδοτεί φόβους για υφεσιακές πιέσεις, η ΕΚΤ προσαρμόζει κατάλληλα την πολιτική της και οι εκτιμήσεις για επιτόκια 2% στο τέλος του έτους δεν ανταποκρίνονται πλέον στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα οι οικονομολόγοι της ABN AMRO σε σημείωμα προς τους επενδυτές, αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, με στόχο να ρίξει το βασικό επιτόκιο στο 1,5% έως τα τέλη του έτους. Και η ανησυχία των τραπεζών δεν είναι αδικαιολόγητη, καθώς η πτώση των επιτοκίων επηρεάζει περισσότερο τις χώρες εκείνες όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους έχει κυμαινόμενα επιτόκια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται η Φινλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Λιθουανία και φυσικά η Ελλάδα.
Ο γάμος της Cosmote και η Telekom Arena
-Ήταν θέμα χρόνου, τελικά έγινε πράξη και δίπλα πια στο brand της Cosmote θα βρίσκεται αυτό της Telekom που έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα από τη μελέτη “Brand Finance Global 500” ως το πιο πολύτιμο brand τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και ως το κορυφαίο brand στην Ευρώπη, με την τρέχουσα αξία του να ανέρχεται στα 85,3 δισ. δολάρια. Ο όμιλος ΟΤΕ εξάλλου δεν είναι απλά μέλος του γερμανικού ομίλου από το 2008 αλλά η συνεισφορά του στις οικονομικές επιδόσεις της Telekom είναι η τρίτη ισχυρότερη διεθνώς, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Επιπλέον, η διοίκηση Νεμπή σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις συνέργειες που δημιουργούνται. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση ΑΙ εργαλείων, μεταφορά σε cloud υποδομές και αξιοποίηση αυτοματισμών αλλά και μετάβαση σε κοινές με τον όμιλο Telekom πλατφόρμες και λειτουργικά μοντέλα, ενώ το payzy pro έχει ήδη λανσαριστεί και στη γερμανική αγορά. Και, βέβαια, εμπορικά αναμένονται εξελίξεις με τη συμφωνία για την ονοματοδοσία του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, πιθανότατα σε Telekom Arena ή Τ-Mobile Arena, η οποία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο συζητήσεων, όπως υπογραμμίζουν πηγές πολύ κοντά στις διεργασίες, αν και όλα δείχνουν πως βαίνουν καλώς.
Το «όχι» της Ford στον Λαζανά
-Υπάρχει που λέτε μια εταιρεία επενδύσεων με έδρα στο γνωστό (κυρίως για φορολογικούς λόγους) ελβετικό καντόνι Zug που λέγεται Arclif Group, με ιδρυτή τον ελληνικής καταγωγής Νεοκλή Λαζανά, η οποία ανά διαστήματα εμφανίζεται να αναζητά επενδύσεις και όπως ισχυρίζονται ορισμένοι την ανάλογη δημοσιότητα στην Ελλάδα και αλλού. Πριν από 6-7 χρόνια φερόταν να θέλει να εισαχθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς ανάλογη συνέχεια. Στη συνέχεια στελέχη της έκαναν λόγο για επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, συγκεκριμένα ηλεκτρικών Hummer, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Τώρα, στελέχη της ενημερώνουν πως η Arclif ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, καθώς ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει δυσκολίες. Συγκεκριμένα, παρά την επένδυση 2 δισ. δολαρίων για τη μετατροπή του εργοστασίου σε κέντρο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, ο ανταγωνισμός κυρίως από την Κίνα έχει αναγκάσει τη Ford να ανακοινώσει περικοπές στο εργατικό της δυναμικό στην Κολωνία κατά περίπου 2.900 θέσεις έως το τέλος του 2027 και πώληση τμημάτων του εργοστασίου. Η Arclif πρότεινε να αποκτήσει το εργοστάσιο για επένδυση έως 1,8 δισ. ευρώ ανάπτυξης κέντρου προηγμένης ανακύκλωσης, χωρίς να ήταν ξεκάθαρο αν αυτή η επένδυση θα προερχόταν από ιδίους πόρους, τραπεζικό δανεισμό, ή στρατηγικούς επενδυτές. Η Ford απέρριψε την πρόταση δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για περαιτέρω συζητήσεις και εξετάζει άλλες επιλογές.
ΟΠΑΠ και ΟΤΕ βάζουν πλάτη στο Χρηματιστήριο
-Στήριγμα είναι οι τραπεζικές μετοχές για το Χρηματιστήριο, αλλά πλέον «πλάτη» βάζουν και άλλα βαριά χαρτιά που έχουν πάρει τη «σκυτάλη» της ανόδου, παίζοντας καίριο ρόλο στη διατήρηση του θετικού προσήμου τον Απρίλιο. Ο λόγος για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Ο πρώτος βρέθηκε σε υψηλό 16 ετών παρά το γεγονός ότι πέρασαν πακέτα, που αντιστοιχούν στο 0,32% του μετοχικού κεφαλαίου, με discount έως και 1,2% συγκριτικά με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Ειδικότερα, άλλαξαν χέρια 1.192.782 μετοχές συνολικής αξίας 22.414.973,85 ευρώ, σε τιμές μεταξύ 18,725 έως 18,80 ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε στα 18,95 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Ιουνίου 2009. Παράλληλα, ο όμιλος έπιασε τα 7 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης. Ως «καύσιμο» λειτούργησε το report της JP Morgan, που αναβάθμισε την τιμή στόχο για τον ΟΠΑΠ στα 22,5 ευρώ. Αντίστοιχα ο ΟΤΕ φαίνεται να επωφελήθηκε από τη συγκυρία εδραιώνοντας την παρουσία του πάνω από τα 16 ευρώ και κλείνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2022, καθώς αποτελεί αμυντικό χαρτί που σε τέτοιες περιόδους προτιμάται από πολλά χαρτοφυλάκια.
Μια συνεδρίαση τόσο – όσο
-Η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τη Standard & Poors έφερε λεφτά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε μια εποχή όπου όλοι οι εγχώριοι παίκτες προτιμούν την αναμονή στο περιθώριο, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι διεθνείς εξελίξεις, στη Λεωφόρο Αθηνών είχαμε την Τρίτη μια συνεδρίαση των 140 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη 180 εκατ. ευρώ και χθες 157,6 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που σίγουρα σχετίζονται με την αθόρυβη είσοδο «παθητικών» κεφαλαίων. Όσοι προσπάθησαν να πάρουν χθες τα κέρδη τους από τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας, βρήκαν εύκολα αγοραστές, χωρίς πίεση τιμών. Αντιθέτως, στο κλείσιμο της συνεδρίασης κατοχυρώθηκε το επίπεδο των 1.700 μονάδων έστω και με οριακά κέρδη (+0,07%) στις 1705,63 μονάδες. Οι Τράπεζες, με την εξαίρεση της Piraeus (+0,79%) στα 5,1€, δεν εντυπωσίασαν. Η είσοδος θεσμικών κεφαλαίων επιβεβαιώνεται από τα πακέτα μετοχών που διακινήθηκαν χθες, συνολικού ύψους 30,14 εκατ. ευρώ.
H επανεμφάνιση του Θωμά Λιακουνάκου
-Τώρα που το θέμα των αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα είναι hot, στην αγορά θυμήθηκαν εκείνη την πρόταση -πριν από πέντε χρόνια- του Θ. Λιακουνάκου να μετατραπεί το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Pirelli στην Αχαΐα σε μονάδα παραγωγής αρμάτων. Η Αχαϊκή Βιομηχανία Υψηλής Τεχνολογίας (ΑΒΥΤ), ιδιοκτησίας Λιακουνάκου, στα τέλη του 1999 αγόρασε τις εγκαταστάσεις της κλειστής Pirelli και σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, θα ασχολείτο με «τη συμπαραγωγή και αναβάθμιση στρατιωτικού υλικού και οχημάτων», μια ιδέα όμως που ουδέποτε προχώρησε. Ο Θ. Λιακουνάκος, ο επιχειρηματίας που κυριάρχησε την τελευταία εικοσαετία του περασμένου αιώνα στα αμυντικά συστήματα, (αλλά και με δραστηριότητες στις υπηρεσίες υγείας και στα Μέσα Ενημέρωσης) έχει περάσει από πολλά και σήμερα κινείται στο περιθώριο, έχοντας μπροστά τον γιο του Νίκο, σε δραστηριότητες real estate, υγείας και… είσπραξης παλαιών οφειλών. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ζητήσει την υπαγωγή της Axon Holdings σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που συνοδεύεται από προσωρινή διαταγή απαγόρευσης πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Axon. Η AXON Χρηματιστηριακή έχει πωληθεί σε ιδιώτες από το 2021 και ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον Όμιλο Axon Holdings, ενώ Alpha Bank, Eurobank και Εθνική είχαν πουλήσει τα δάνεια της Euromedica (182 εκατ. ευρώ) στο fund Farallon. Η Piraeus διατήρησε το δικό της μερίδιο στα δάνεια της Euromedica.
Η… νέα Danaos
-Μια νέα εταιρεία ήρθε να προστεθεί στον Όμιλο Danaos του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα. Η σύσταση της Danaos Projects Greece Ι.Κ.Ε. -όπως είναι η επωνυμία της- έγινε στις 17 Απριλίου, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ, και η βασική της δραστηριότητα είναι η παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών διαχείρισης, ενώ στις δευτερεύουσες περιλαμβάνονται από τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και μετάδοσης δεδομένων, μέχρι η έκδοση λογισμικού, η παραγωγή web portals, η πώληση μηχανημάτων και βιομηχανικού εξοπλισμού κ.ά. Το μετοχικό κεφάλαιο των 200.000 ευρώ διαιρείται σε 20.000 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα και είναι ολοσχερώς καταβεβλημένο από τις εταιρείες Mombin Enterprises Company Limited που κατέβαλε 100.000 ευρώ μετρητά και έλαβε 10.000 εταιρικά μερίδια και D N Theo Information Technology Consultants Limited, που επίσης κατέβαλε 100.000 ευρώ μετρητά και έλαβε 10.000 εταιρικά μερίδια. Αμφότερες οι δύο αυτές εταιρείες εδρεύουν στην Κύπρο. Διαχειριστής ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μπαλάσκας ενώ η έδρα της νεοσύστατης εταιρείας βρίσκεται στο «στρατηγείο» της Danaos Shipping, επί της Ακτής Κονδύλη 14 στον Πειραιά.
Χαμηλά ο πήχης των επενδυτικών προσδοκιών στην Ουκρανία
-Ο πόλεμος ακόμη δεν τελείωσε, ο συμβιβασμός όμως φαίνεται πως πλησιάζει. Η Ουκρανία χάνει το 20% των εδαφών της και την Κριμαία και όλες οι ελπίδες της τώρα στρέφονται στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην επούλωση των πληγών. Κάποιοι υπολογίζουν ότι αυτή η προσπάθεια θα κοστίσει μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν πιο μετριοπαθείς προσδοκίες. Στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου 25 ελληνικές επιχειρήσεις που επιβιώνουν μέσα στον πόλεμο, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη μεγάλη «δουλειά» της ανοικοδόμησης της χώρας φαίνεται πως έχουν ήδη λάβει προνομιακές θέσεις εκκίνησης γερμανικές, αυστριακές αλλά και ρουμανικές εταιρείες. Υπάρχει περιορισμένο έδαφος δράσης για τις ελληνικές εταιρείες – ιδιαίτερα για τις κατασκευαστικές, παρά τις αρχικές προσδοκίες.
Ο πόλεμος των δασμών και ο… πόλεμος των άστρων
-Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Κινέζους αξιωματούχους για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα των δασμών. Η κινεζική κυβέρνηση επισήμως διαβεβαιώνει ότι ουδεμία συζήτηση γίνεται με τους Αμερικανούς για το δασμολογικό. Στο μεταξύ, η κόντρα των δύο υπερδυνάμενων μεταφέρθηκε στο… Διάστημα. Χθες η Κίνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και διαφημιστικά σποτ, έστειλε 3 αστροναύτες της σε τροχιά γύρω από τη Γη και στόχο τον Διαστημικό της Σταθμό. Ήταν η 15η επανδρωμένη -στελεχωμένη- αποστολή της Κίνας που αποτελεί μέρος ενός μεγάλου διαστημικού προγράμματος το οποίο υλοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες. Το πλήρωμα εκτοξεύτηκε με ένα διαστημόπλοιο Shenzhou-20, με κατεύθυνση τον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό που ονομάζεται Tiangong, τον οποίον οι Κινέζοι κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν σαν ένα αστρικό Airbnb.
Η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στον κόσμο των πληρωμών
-Την περασμένη εβδομάδα ο κλάδος των πληρωμών γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις στην ιστορία του. Η εξαγορά της Worldpay από την Global Payments γέννησε τον κορυφαίο παγκόσμιο επεξεργαστή συναλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο. Την ίδια ακριβώς εποχή, σε μια παράλληλη κίνηση, η FIS εξαγόρασε την TSYS, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών επεξεργασίας πιστωτικών καρτών για τρίτους. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Το τρίτο χτύπημα ήρθε από την Capital One, που εξαγόρασε την Discover, αποκτώντας όχι μόνο τον τίτλο του μεγαλύτερου εκδότη πιστωτικών καρτών, αλλά και το δικό της δίκτυο πληρωμών που εξυπηρετεί εκατομμύρια εμπόρους και διεθνείς συμφωνίες. Πρόκειται για ένα κύμα συμμαχιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων που θυμίζει το 2019, αλλά με ακόμα ταχύτερο ρυθμό. Η ενοποίηση (consolidation), η συγκέντρωση δυνάμεων επιταχύνεται και οι ισορροπίες αλλάζουν. Την ίδια ακριβώς εποχή, η Ευρώπη προσπαθεί να χτίσει τη δική της κλειστή κοινότητα πληρωμών. Το παγκόσμιο τοπίο των πληρωμών επανασχεδιάζεται.