Γνωρίζουμε εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία ότι οι λαμπτήρες που αναβοσβήνουν μπορούν να μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες ασύρματων δεδομένων, όχι μόνο εντολές μέσω υπερύθρων στην τηλεόρασή σας. Τώρα, ο φορέας προτύπων της IEEE πίσω από το Wi-Fi αποφάσισε να ορίσει επίσημα το “Li-Fi” με ταχύτητες έως 10 megabit ανά δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας αόρατο υπέρυθρο φως.
Από τον Ιούνιο του 2023, το ασύρματο πρότυπο IEEE 802.11 αναγνωρίζει πλέον επίσημα τις ασύρματες επικοινωνίες φωτός για ασύρματα τοπικά δίκτυα, κάτι που είναι ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι το Li-Fi δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται το Wi-Fi. Το Light μπορεί να είναι απλώς ένα άλλο είδος σημείου πρόσβασης που παρέχει τα ίδια δίκτυα ή/και το ίδιο διαδίκτυο στη συσκευή σας.
Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον ένα μέλος του IEEE πειραματιζόταν με δίκτυα που χρησιμοποιούν Wi-Fi και Li-Fi ταυτόχρονα για να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα, κατευθύνοντας έξυπνα ορισμένους υπολογιστές γραφείου σε Li-Fi έναντι Wi-Fi για να βελτιώσουν ολόκληρο το δίκτυο.
Τα προϊόντα Li-Fi δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι το νέοα: οι εταιρείες προσπαθούν να τα πουλήσουν εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει ήδη ένα ανταγωνιστικό πρότυπο, το G.9991 της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, το οποίο εμφανίζεται μεταξύ άλλων σε λαμπτήρες δέσμης δεδομένων από τον κατασκευαστή Philips Hue Signify.
Αυτές οι εταιρείες έχουν βασιστεί στο γεγονός ότι το φως μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη, ιδιωτική, απευθείας οπτική σύνδεση χωρίς παρεμβολές ραδιοφώνου – εν μέσω ανησυχιών ότι οι συνθήκες φωτισμού μπορεί να διαφέρουν δραστικά και είναι πολύ εύκολο να διακοπεί κατά λάθος μια γραμμή -σύνδεση όρασης.
Ο λόγος που ακούμε για αυτό τώρα είναι επειδή η IEEE έκανε πολλά γι ‘αυτό, παρεμπιπτόντως και μάλιστα προσέλαβε τον άνθρωπο που επινόησε το “Li-Fi”, τον Dr. Harald Haas και όλοι μαζί θέλουν πραγματικά να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να πουλήσουν το νεότερο προϊόν τους και το μέλος της ομάδας εργασιών Fraunhofer θέλει να αναγνωριστεί για τη συνεισφορά του.
Η PureLiFi μόλις κυκλοφόρησε το Light Antenna One τον Φεβρουάριο, μια μονάδα αρκετά μικρή που μπορεί θεωρητικά να ενσωματωθεί σε smartphone, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί ήδη να προσφέρει πάνω από 1Gbps ανάλογα με την περίπτωση χρήσης. Η PureLiFi λέει ότι είναι ήδη συμβατό με το πρότυπο 802.11bb και είναι έτοιμο “να επιτρέψει τη μαζική ενσωμάτωση του LiFi για πρώτη φορά.”
-