
Καθώς η χορωδία χιλιάδων εταιρειών που επαινούν τα τελευταία προϊόντα και υπηρεσίες τους γεμίζει τις αίθουσες του Barcelona Fira στην MWC 2024, οι εκπρόσωποι είναι συνήθως, όπως είναι κατανοητό, έτοιμοι να μεταφέρουν θετικά μηνύματα τόσο για τον κλάδο γενικότερα όσο και για τις δικές τους δραστηριότητες ειδικότερα.
Και ενώ αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γιορτάσουμε, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών το 2024 αντιμετωπίζει ορισμένα δύσκολα ζητήματα. Μέχρι στιγμής, στην έκθεση τέθηκε στις Ericsson, BT, Intelsat, Nvidia, SK Telecom, IBM, Nokia, Samsung, Interdigital, UKTIN και Verizon το ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σήμερα;»
Πολλές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στις συζητήσεις μας επεσήμαναν το ζήτημα της ανάπτυξης ή της ικανότητας των φορέων εκμετάλλευσης να ανακτήσουν το σημαντικό κόστος ανάπτυξης δικτύων 5G με επακόλουθες αυξήσεις εσόδων από τις νέες υπηρεσίες. Αυτό είναι ίσως το διαρκές πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες, τροφοδοτώντας τουλάχιστον εν μέρει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με το εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι λιγότερο απαγορευτικές για τις συγχωνεύσεις μεγάλων φορέων εκμετάλλευσης.
Ο Chris Penrose, Παγκόσμιος Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Nvidia, δήλωσε: «Θα έλεγα ότι, αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στο 5G, αλλά αυτό δεν έχει απαραίτητα μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των εσόδων που έχουν καταφέρει να επιτύχουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Και πραγματικά χρειάζεται να βρουν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι θα αποδώσουν την επένδυση».
«Υπήρχε πολύς ενθουσιασμός από νωρίς για το ποια θα είναι η κορυφαία εφαρμογή για το ξεκλείδωμα αυτής της αξίας και αυτό που θα έλεγα είναι ότι νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα ενδιαφέρον σημείο τώρα, επειδή πιστεύω ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να είναι αυτή η κορυφαία εφαρμογή και αυτό μόλις τώρα έρχεται στο προσκήνιο.»
«Επειδή κάθε εφαρμογή που υπάρχει θα έχει παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη ως μέρος της διεπαφής χρήστη της στο μέλλον. Και αυτό είναι πραγματικά μια ευκαιρία, είτε φέρνετε Υποδομή ως Υπηρεσία, είτε φέρνετε Εκπαίδευση ως Υπηρεσία, Συμπερασματολογία ως Υπηρεσία ή ακόμα και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, αυτή είναι μια εντελώς νέα ευκαιρία που υποστηρίζεται από παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες μπορούν πραγματικά να βασιστούν και, ελπίζουμε, να αξιοποιήσουν και να αποκομίσουν κάποια πρόσθετα έσοδα για να μπορέσουν να πληρώσουν για αυτήν την επένδυση και να αξιοποιήσουν αυτήν την υποδομή 5G με τρόπο που όλοι θέλουμε να αξιοποιηθεί.»
Ο Alok Shah – Αντιπρόεδρος Στρατηγικής Δικτύων, Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ της Samsung Electronics America συμφώνησε. «Νομίζω ότι ουσιαστικά καταλήγει στη δημιουργία εσόδων», είπε. «Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται, η απόδοση στο δίκτυο συνεχίζει να βελτιώνεται και αυτό που συνέβαινε πάντα στις προηγούμενες γενιές είναι ότι χτίζουμε ένα δίκτυο, νομίζουμε ότι γνωρίζουμε μερικές από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις χρήσης, συνήθως κάνουμε λάθος σε αυτό και κάτι άλλο γίνεται αυτό που πραγματικά διευρύνει την αξία των δικτύων για τους παρόχους.»
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου, ελπίζω πολύ σύντομα, θα δούμε ορισμένους επιχειρηματίες στο οικοσύστημα των καινοτόμων να παρουσιάζουν περιπτώσεις χρήσης που θα οδηγήσουν σε αξία. Και τότε το ενδιαφέρον ερώτημα θα είναι ποιος θα αξιοποιήσει αυτήν την αξία. Είναι οι φορείς εκμετάλλευσης; Είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αυτές τις ιδέες; Πώς θα μοιραστούν αυτά μεταξύ τους; Αυτό νομίζω ότι θα είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε.»

Ο Nick Johnson, επικεφαλής της UKTIN, δήλωσε: «Λιγότερο από δέκα χρόνια πριν, τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 40 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Τώρα είναι 30 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας μεγάλος αριθμός – αν έχετε μια επιχείρηση όπου τα έσοδά σας μειώνονται κατά δυόμισι τοις εκατό ετησίως, τα καμπανάκια του κινδύνου θα έπρεπε να χτυπούν πραγματικά. Και αν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε για να ανατρέψετε τα έσοδα – οι άνθρωποι προσπαθούν και προφανώς δεν τα καταφέρνουν. Αν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να επικεντρωθείτε στο κόστος σας και οι άνθρωποι το κάνουν αυτό σε κάποιο βαθμό».
«Και εδώ έρχεται η καινοτομία. Είναι βασικά στοιχεία της επιχείρησης. Αν διατηρείς μια επιχείρηση, το κόστος της πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό που δανείζεσαι, αλλιώς δεν θα διαρκέσει πολύ. Όσον αφορά τα πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε από την άποψη της καινοτομίας, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που μειώνουν το κόστος.»
Ο Stephen Rose, Γενικός Διευθυντής της IBM στην Global Industries, πιστεύει ότι το μεγαλύτερο τρέχον ζήτημα είναι η ικανότητα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να αναπτυχθούν και ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην εξειδίκευση: «Νομίζω ότι αναμφίβολα πρόκειται για ανάπτυξη. Εκεί πρέπει να κοιτάξουμε ως κλάδος, αλλά πιστεύω πολύ στον συνεργατικό ανταγωνισμό», είπε. «Η δομή του κλάδου των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών υποστηρίζει τον συνεργατικό ανταγωνισμό, επειδή όλοι οι πάροχοι έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός εντός μιας αγοράς, αλλά τελικά νομίζω ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι πάροχοι θα αρχίσουν ίσως ακόμη και να επικεντρώνονται σε διαφορετικούς κλάδους εξειδικευμένων εταιρειών.
«Έτσι, αν χρησιμοποιείτε Τεχνητή Νοημοσύνη και έχετε μια σειρά από ευρείες περιπτώσεις χρήσης, αυτό είναι υπέροχο, αλλά στην πραγματικότητα με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι θα προσανατολιστείτε προς… Ας πούμε, αν εργάζεστε στον Κόλπο, πιθανότατα θα γίνετε πολύ καλοί στην εξυπηρέτηση του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι, στην πραγματικότητα, οι περιπτώσεις χρήσης σας θα καταλήξουν να γίνονται ολοένα και πιο κάθετες καθώς δημιουργείτε όλο και περισσότερες περιπτώσεις χρήσης πάνω από την πλατφόρμα δικτύου που είναι διαθέσιμη. Και έτσι, οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο απειλημένοι για το αν πρέπει ή όχι να μοιράζονται ιδέες. Στην πραγματικότητα, θα ενθαρρύνονται να το κάνουν.»
Ο Alain Mourad, επικεφαλής του ασύρματου εργαστηρίου Ευρώπης στην Interdigital, επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην απόσβεση του κόστους της ανάπτυξης του 5G: «Αυτό που ακούμε τουλάχιστον από αυτήν την εκδήλωση, η οποία είναι αρκετά αντιπροσωπευτική των απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων μερών στις τηλεπικοινωνίες, είναι ότι ειδικά οι πάροχοι θα ήθελαν να αποσβέσουν καλύτερα την επένδυση που έκαναν στο 5G», είπε. Βγάζουν κάποια χρήματα, αλλά ίσως όχι αρκετά για να ανακηρύξουν το 5G επιτυχημένο.
«Στο μέλλον, θα δούμε μεγαλύτερη έμφαση στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και στη συνέχεια θα βελτιώσουμε αυτές τις περιπτώσεις χρήσης που έχουν τη δυνατότητα για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και δημιουργία εσόδων με βάση το 5G, ώστε να μπορούμε να ανακηρύξουμε το 5G ως επιτυχία από την άποψη αυτών των φορέων εκμετάλλευσης που λειτουργούν και αναπτύσσουν τις υπηρεσίες».

Κατακερματισμός της αγοράς
Ο Youssef Lotayef, Επικεφαλής Στρατηγικής και Χαρτοφυλακίου για τον Τομέα Λογισμικού και Υπηρεσιών Cloud στην Ericsson, προειδοποίησε για τυχόν διατάραξη του οικοσυστήματος των προμηθευτών.
«Από μια πολύ μακροοικονομική οπτική γωνία, νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κατακερματισμός», είπε. «Είμαστε ένας κλάδος κλίμακας, όλα είναι χτισμένα σε κλίμακα. Έχουν απομείνει λίγοι προμηθευτές για να καλύψουν μια μεγάλη πελατειακή βάση. Και νομίζω ότι καθώς προχωράμε περισσότερο στην πληροφορική – η πληροφορική δεν είναι ένας κλάδος κλίμακας, έχουν ένα διαφορετικό παράδειγμα, είναι μια επιχείρηση που καθοδηγείται πολύ από την Τεχνητή Νοημοσύνη – νομίζω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την κλίμακα, καθώς αξιοποιούμε τα οφέλη αυτών των παραδειγμάτων. Πώς, λοιπόν, διασφαλίζουμε ότι θα τυποποιήσουμε την πλατφόρμα, την υποδομή όσο το δυνατόν περισσότερο; Και στη συνέχεια το εξισορροπείτε αυτό με την επιλογή.»
«Πώς εξισορροπείτε αυτές τις δύο πραγματικότητες για να δημιουργήσετε ένα υγιές οικοσύστημα στο τέλος της ημέρας; Φυσικά, πρέπει να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε τα κέρδη και άλλα πράγματα επίσης, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο κόστους σε αυτό, το οποίο είναι πώς διατηρούμε το κόστος υπό έλεγχο σε ολόκληρο τον κλάδο. Και μετά, η άλλη πλευρά αυτού, φυσικά, είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο αυτά τα στοιχεία, πώς προωθούμε και πουλάμε αυτές τις νέες προσφορές με αποτελεσματικό τρόπο;»
Μετατροπή ιδεών σε προϊόντα και ομιλία στη γλώσσα του πελάτη
Ο Chris Keone, Διευθύνων Σύμβουλος του Division X στην BT, προσέφερε μια νέα οπτική για τον κλάδο. «Μπορώ σίγουρα να σας δώσω την άποψή μου για αυτό, καθώς είμαι νέος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σίγουρα όσον αφορά την καινοτομία στον χώρο μου», είπε. «Έτσι, αν κοιτάξω το πώς μπήκα σε αυτόν διαβάζοντας εξωτερικά για λίγο πριν ενταχθώ στην BT, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ιδεών και τεράστιες τεχνικές δυνατότητες. Πώς μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα και να αξιοποιήσουμε αυτή τη δημιουργία ιδεών, να την μετατρέψουμε σε πραγματικότητα και να κάνουμε τους πελάτες να την αγκαλιάσουν και να τη χρησιμοποιήσουν και να λύσουν τα προβλήματά τους; Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλω να προωθήσω εντός του Division X και εντός της BT».
Ο Theirry E. Klein, Πρόεδρος της Nokia Bell Labs Solutions Research, επεσήμανε τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία επικοινωνεί την τεχνολογία που παράγει στον έξω κόσμο: «Θα έλεγα ότι προσθέτει πραγματικά τεχνολογικές δυνατότητες για να απελευθερώσει περισσότερη αξία, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα», είπε. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε πρώτα τη συνδεσιμότητα, ειδικά όταν σκεφτόμαστε τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις σκέφτονται πολύ τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Και θα πρέπει να μεταφράσουμε την αξία που παρέχουμε στη γλώσσα των επιχειρήσεων – τι σημαίνει αυτό για αυτές;
«Υπάρχουν πρόσθετες τεχνολογίες πέρα από το δίκτυο. Και είτε τις αναπτύσσετε μόνοι σας είτε χρειάζεται να συνεργαστείτε με άλλους στο οικοσύστημα για να παρέχετε μια ολοκληρωμένη λύση. Αλλά είναι επίσης μια άσκηση μετάφρασης του γιατί έχουμε τις βασικές δυνατότητες που διαθέτουμε ως κλάδος και γιατί έχουν σημασία – επειδή [ένας πελάτης] δεν τον ένοιαζε αν ήταν 4G ή 5G. Δεν τον ένοιαζε αν ήταν Wi-Fi ή κάποια άλλη τεχνολογία. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να μεταφράσουμε την αξία που έχουμε στην αξία που αναζητά η επιχείρηση.»

Αποκλείοντας τον μεσάζοντα
Ο Rhys Morgan, Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος Μέσων Ενημέρωσης και Δικτύων EMEA στην Intelsat, ανέφερε το θέμα της αποδιαμεσολάβησης – ενός όρου που αναφέρεται στη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων σε μια αλυσίδα εφοδιασμού. Με άλλα λόγια, την εξάλειψη του μεσάζοντα.
«Είναι μια δύσκολη ερώτηση να απαντήσω. Θα έλεγα ενδεχομένως αποδιαμεσολάβηση. Υπάρχουν πολλοί πολύ μεγάλοι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας, πάροχοι τηλεπικοινωνιών, που έχουν καθιερωμένες επιχειρήσεις εδώ και πολύ καιρό, έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ στα δίκτυά τους. Αλλά υπάρχουν και οι ανατρεπτικοί παίκτες που συχνά προσπαθούν να τους αποσυνδέσουν από τους πελάτες τους, είτε πρόκειται για καταναλωτές είτε για επιχειρήσεις. Το έχουμε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια με εφαρμογές OTT όπως το WhatsApp.»
«Και έτσι, πιστεύω ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι απλώς πρέπει να είναι έξυπνοι σχετικά με το είδος των συνεργασιών που αναπτύσσουν, για να διασφαλίσουν ότι αυτή η αποδιαμεσολάβηση δεν θα συνεχιστεί στο μέλλον. Αν εξετάσετε ίσως ορισμένες από τις συζητήσεις απευθείας σε συσκευές, υπάρχει πιθανός κίνδυνος για ορισμένους από τους παρόχους. Και επίσης, αν εξετάσετε τους πολύ μεγάλους παρόχους cloud που σε ορισμένες περιπτώσεις λανσάρουν τα δικά τους δίκτυα δορυφορικών υπηρεσιών, πού αφήνει αυτό μια μεγάλη επιχείρηση σε ένα περιβάλλον τηλεπικοινωνιών;»
«Μπορεί να αποκλειστούν από την επιχείρηση μακροπρόθεσμα, οπότε πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν μακροπρόθεσμα πού οδεύουν και να επιλέξουν τους σωστούς συνεργάτες, και να βεβαιωθούν ότι είναι πραγματικά συνεργάτες, αντί ίσως καλοί συνάδελφοι για ένα ή δύο χρόνια, και στη συνέχεια σε πέντε χρόνια να συνειδητοποιήσουν ότι ίσως έχουν δημιουργήσει ένα νέο στρατηγικό πρόβλημα».
Προσαρμογή σε έναν κόσμο που αλλάζει
Δύο από τα στελέχη που ερωτήθηκαν μίλησαν για την ανάγκη προσαρμογής στο ευρύτερο, ολοένα και πιο γρήγορα εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο.
Ο Lee Jong-min, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Μελλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην SK Telecom, ανέφερε τη δυσκολία στην πρόβλεψη της επόμενης μεγάλης τεχνολογικής χιονοθύελλας. «Ο κύκλος ζωής των τεχνολογιών γίνεται όλο και μικρότερος με την πάροδο του χρόνου», είπε. «Έτσι, οι καλές τεχνολογίες του παρελθόντος… διαταράσσονται από άλλες τεχνολογίες. Και οι νέες τεχνολογίες και οι αναδυόμενες τεχνολογίες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Επομένως, είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψουμε αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να προετοιμαστούμε για αυτό, καθώς και να αναπτύξουμε αυτές τις τεχνολογίες. Αυτή θα είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η SKT και άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, και κανείς δεν μπορεί να περιμένει πότε θα εμφανιστούν ποιες τεχνολογίες σε ποιους τομείς – αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε».
Ο Sanjiv Gossain, επικεφαλής EMEA στην Verizon Business, μίλησε για την ανάγκη οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να αντιδράσουν και να αλλάξουν νοοτροπία ενόψει των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών. «Αν βρίσκεστε στον κλάδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν γρήγορα, επειδή η αγορά κινείται γρήγορα», είπε.
«Εμείς στην Verizon προσπαθούμε να κινηθούμε και να αλλάξουμε γρήγορα, όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αλλά νομίζω ότι η συνολική πρόκληση για τον κλάδο είναι πώς αλλάζεις και προσαρμόζεσαι γρήγορα, επειδή ο ρυθμός της αλλαγής – το είδαμε φέτος, όλοι μιλάνε για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πριν από ένα χρόνο, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, δεν μιλούσαμε τόσο πολύ γι’ αυτήν. Αλλά οι προσδοκίες αλλάζουν γρήγορα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.»
Ενώ δεν επεσήμαναν όλοι οι εκπρόσωποί μας συγκεκριμένα την αύξηση των εσόδων για τους παρόχους μετά την κυκλοφορία του 5G ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αυτό ήταν το θέμα που αναφέρθηκε περισσότερο. Κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης στον κλάδο εδώ και καιρό.
Άλλοι επεσήμαναν πιθανούς τρόπους εξόδου από αυτό, οι οποίοι με διάφορους τρόπους περιέγραφαν κάποια μορφή αξιοποίησης ιδεών και σταδιακών τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα οποία είναι πολυάριθμα, και εύρεσης τρόπων για την καλύτερη «παραγωγή» τους ή τουλάχιστον για την καλύτερη επικοινωνία των οφελών τους στον τελικό χρήστη, είτε πρόκειται για καταναλωτή είτε για επιχείρηση.
Αλλά φυσικά, δεν είναι εύκολο. Η κυκλοφορία του 5G ήταν μια τεράστια και δαπανηρή προσπάθεια και, ενώ πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις βελτιώσεις που έφερε στην ποιότητα του δικτύου και την ενεργειακή απόδοση, οι πάροχοι δεν έχουν βρεθεί σε θέση να χρεώνουν τους πελάτες σημαντικά περισσότερο για τους καρπούς αυτής της εργασίας.
Εν μέρει αυτό έχει να κάνει με τις δυνάμεις της αγοράς και τον ανταγωνισμό εντός των περιφερειών, αλλά επίσης, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς παρουσιάζεται ως κάτι σαν τεχνολογική επανάσταση, αυτή η «εξαιρετική εφαρμογή» ή η πραγματικά καινοτόμος περίπτωση χρήσης παραμένει ασαφής. Εάν στο ευρύ κοινό παρουσιαζόταν αναβαθμίσεις συμβολαίων 5G με τις υψηλότερες τιμές που θα έφερναν τους παρόχους σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, μπορεί να μην ήταν πολύ προφανές στον μέσο άνθρωπο σε τι ακριβώς αναβαθμίζονται.
Ενώ η αυξημένη παραγωγή εσόδων είναι ένας τρόπος για την αύξηση των κερδών, ο άλλος μοχλός που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εταιρείες είναι η εξοικονόμηση κόστους, όπως ανέφεραν ορισμένοι από τους εκπροσώπους μας παραπάνω. Γίνεται πολλή συζήτηση για τον θαυμαστό νέο κόσμο που θα φέρει το τελευταίο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδιαίτερα της παραγωγικής, για κάθε είδους κλάδο. Αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που μπορεί να έχει στις τηλεπικοινωνίες είναι η πολύ περισσότερη αυτοματοποίηση, παρέχοντας την ευκαιρία να αξιοποιηθεί περισσότερο αυτός ο δεύτερος μοχλός τα επόμενα χρόνια.