Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) παρουσιάζεται συχνά ως υπεύθυνη για μαζικές απολύσεις, η πραγματικότητα που καταγράφει η τελευταία πανευρωπαική έρευνα της Savills («AI and European Offices: Separating Hype from Hiring Reality – April 2026») έρχεται να ανατρέψει τα στερεότυπα και να αποτυπώσει μια διαφορετική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η σχέση μεταξύ της υιοθέτησης του AI και της απασχόλησης στην Ευρώπη παραμένει σύνθετη, με την οικονομική ανάπτυξη –και όχι την τεχνολογία– να παραμένει ο βασικός ρυθμιστής των προσλήψεων.

οι επιχειρήσεις που επενδύουν κεφάλαια στην τεχνολογία αυτή έχουν 2% μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνουν την ομάδα τους σε σχέση με εκείνες που απέχουν.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει προσλήψεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Mike Barnes, Διευθυντής Ευρωπαϊκής Έρευνας της Savills, η εικόνα που θέλει το AI να εκτοπίζει τους εργαζόμενους «λευκού κολλάρου» δεν επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα. Αντιθέτως, έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάρτιος 2026) δείχνει ότι οι εταιρείες που κάνουν σημαντική χρήση AI είναι κατά 4% πιο πιθανό να προχωρήσουν σε προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.
Το AI, προς το παρόν, λειτουργεί περισσότερο ως συμπλήρωμα παρά ως υποκατάστατο.
Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που επενδύουν κεφάλαια στην τεχνολογία αυτή έχουν 2% μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνουν την ομάδα τους σε σχέση με εκείνες που απέχουν. Στην πράξη, οι επιχειρήσεις «εντάσεως AI» τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα, δημιουργώντας νέες ανάγκες που υπερκαλύπτουν τις όποιες αυτοματοποιήσεις. Το AI, προς το παρόν, λειτουργεί περισσότερο ως συμπλήρωμα παρά ως υποκατάστατο.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα σε φάση εξοικείωσης, και ο χρόνος που εξοικονομείται από αυτοματοποιημένες εργασίες δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε αυξημένο επιχειρηματικό αποτέλεσμα
Το «παιχνίδι» των τιμών και το AI-washing
Η έρευνα ρίχνει φως και σε μια γκρίζα ζώνη: το λεγόμενο «AI-washing». Ενώ στις ΗΠΑ το 8% των απολύσεων στις αρχές του 2026 αποδόθηκε επισήμως στην Τεχνητή Νοημοσύνη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν το AI ως βολική δικαιολογία για να καλύψουν εσωτερική κακοδιαχείριση ή την ανάγκη για βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.
Στην Ευρώπη, οι απολύσεις παραμένουν σε επίπεδα συμβατά με τον ιστορικό μέσο όρο, παρά την αυξανόμενη πίεση των επενδυτών προς τις διοικήσεις να δείξουν πώς η τεχνολογία μειώνει τα κόστη.

Ο Σαμ Άλτμαν και ο Ίλον Μασκ που θέλουν να ηγηθούν στον χώρο της ΑΙ
Οι πρωταγωνιστές και η γεωγραφική απόκλιση
Η υιοθέτηση του AI ακολουθεί δύο ταχύτητες στη Γηραιά Ήπειρο. Οι σκανδιναβικές και οι δυτικοευρωπαϊκές αγορές είναι οι πλέον δραστήριες στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ωστόσο η αργή ανάπτυξη της απασχόλησης εκεί οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εργατικών χεριών και όχι στην αντικατάστασή τους από μηχανές.
Αν υπάρχει ένας τομέας που πλήττεται, αυτός είναι οι θέσεις για απόφοιτους πανεπιστημίων
Αντίθετα, η Νότια και η Κεντρική Ευρώπη καταγράφουν ισχυρότερη αύξηση των θέσεων εργασίας γραφείου, ωθούμενες από τον τουρισμό και την εγχώρια ζήτηση.
Παράλληλα, οι ίδιοι οι κολοσσοί της AI συνεχίζουν να επεκτείνονται επιθετικά. Η OpenAI ενδιαφέρεται για χώρους 100.000 τ.π. στο Δουβλίνο, η Anthropic επεκτείνεται σε Παρίσι και Μόναχο, ενώ η Databricks »κλείδωσε» μεγάλες εκτάσεις γραφείων σε Άμστερνταμ και Λονδίνο, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος διψά για φυσική παρουσία και υποδομές.

Παρά τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων, το AI δεν έχει δείξει ακόμη ορατό αντίκτυπο στους δείκτες παραγωγικότητας της Ευρώπης
Η «βουτιά» στις προσλήψεις αποφοίτων
Αν υπάρχει ένας τομέας που πλήττεται, αυτός είναι οι θέσεις για απόφοιτους πανεπιστημίων. Στη Βρετανία, οι κενές θέσεις για αποφοίτους μειώθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η Savills επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε κυκλικούς παράγοντες: την αύξηση του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τη φυσική τάση των επιχειρήσεων να «παγώνουν» τις προσλήψεις νέων σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης.
Η επόμενη ημέρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με την Savills παραμένει η παραγωγικότητα. Παρά τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων, το AI δεν έχει δείξει ακόμη ορατό αντίκτυπο στους δείκτες παραγωγικότητας της Ευρώπης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα σε φάση εξοικείωσης, και ο χρόνος που εξοικονομείται από αυτοματοποιημένες εργασίες δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε αυξημένο επιχειρηματικό αποτέλεσμα.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα σε φάση εξοικείωσης και ο χρόνος που εξοικονομείται δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε αυξημένο επιχειρηματικό αποτέλεσμα
Σύμφωνα με την Oxford Economics, η απασχόληση σε χώρους γραφείων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% την επόμενη δεκαετία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ο καταλύτης για τον μετασχηματισμό των δεξιοτήτων, αλλά ο πραγματικός «οδηγός» θα παραμείνει η μακροοικονομική υγεία και η ικανότητα των επιχειρήσεων να προσελκύουν ταλέντα σε μια αγορά που πλησιάζει την πλήρη απασχόληση.