Τεχνητή νοημοσύνη: Αυστηρές ρυθμίσεις και περιορισμούς στη χρήση της για πολεμικούς σκοπούς, ζητά ο Πάπας Λέων

Related

Προηγμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ και επιχείρησαν κυβερνοεπίθεση

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Δύο από τα ισχυρότερα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως δημιούργησαν ψεύτικα ανθρώπινα προφίλ και επιχείρησαν να εξαπατήσουν πραγματικούς χρήστες στο πλαίσιο κυβερνοεπίθεσης κατά τη διάρκεια δοκιμών που πραγματοποίησε το βρετανικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης (AISI). Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, το μοντέλο Mythos της

Το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών του Robot Phone

Θυμάστε το εκκεντρικό Robot Phone που ετοιμάζει η Honor; Η επίσημη παρουσίασή του πλησιάζει στις 12 Αυγούστου, αλλά ο γνωστός leaker Digital Chat Station φρόντισε να μας λύσει κάθε απορία από τώρα, δημοσιεύοντας στο Weibo σχεδόν το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών. Ενώ όλοι περίμεναν ότι το ενδιαφέρον θα μονοπωλούσε η κινούμενη κάμερα με σύστημα σταθεροποίησης

HiLight ονομάζεται τελικά το Pixel Glow

Απέχουμε μόλις λίγες ημέρες από την επίσημη παρουσίαση της σειράς Pixel 11 και γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για τις νέες συσκευές . Η Google εστίασε φέτος κυρίως σε αλλαγές λογισμικού παρά σε μεγάλες αναβαθμίσεις υλικού . Μία από τις λίγες προσθήκες στο υλικό είναι το νέο σύστημα φωτισμού στην πλάτη της συσκευής . Αρχικά, όλοι

SpaceX: Άλμα 92% στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο μετά το IPO

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της SpaceX για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στην πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων μετά τη χρηματιστηριακή της εισαγωγή τον Ιούνιο. Παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για την εκτίναξη των κεφαλαιουχικών δαπανών, οι οποίες συνδέονται κυρίως με

PR εταιρεία έστελνε δημοσιογραφικά pitches με ψεύτικους εκπροσώπους και πρόσωπα φτιαγμένα από AI

Η βρετανική Movchan Agency φέρεται να δημιούργησε δεκάδες ανύπαρκτους publicists, πλαστά domains και φωτογραφίες από γεννήτριες προσώπων, χωρίς να ενημερώσει τους πελάτες που εκπροσωπούσε. Η Movchan Agency χρησιμοποίησε τουλάχιστον 15 ψεύτικες ταυτότητες στελεχών δημοσίων σχέσεων για να στέλνει προτάσεις θεμάτων σε δημοσιογράφους. Ορισμένα προφίλ διέθεταν AI-generated φωτογραφίες, ακόμη και με εμφανές watermark από ιστοσελίδα δημιουργίας

Tablet ή Touch Laptop για Παιδί; Ο Πλήρης Οδηγός Αγοράς για Γονείς

Η επιλογή ενός tablet ή touch laptop απαιτεί περισσότερα από μια απλή σύγκριση χαρακτηριστικών ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Οι ανάγκες ενός μαθητή διαφέρουν από εκείνες ενός ενήλικα, με την ανθεκτικότητα και τον γονικό έλεγχο να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς να επιλέξεις τη σωστή συσκευή για το παιδί σου

Alibaba: Το νέο AI μοντέλο της δείχνει ότι η επόμενη μεγάλη μάχη είναι το κόστος

FORTUNE GREECE 04/08/2026, 20:33 SHARE Alibaba Headquarters Building in Shanghai, China on March 17, 2026. (Photo by XY / CFOTO via AFP) Photo: AFP Το Qwen3.8-Max διαθέτει 2,4 τρισ. παραμέτρους, μπορεί να επεξεργάζεται έως 1 εκατ. tokens και αξιοποιεί αρχιτεκτονική που μειώνει δραστικά το υπολογιστικό κόστος, καθώς ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη μετατοπίζεται από το

Οι επιχειρήσεις στρέφονται σε φθηνότερα μοντέλα AI για μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεων

FORTUNE GREECE 04/08/2026, 19:31 SHARE Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ισχυρότερα μοντέλα AI μόνο για σύνθετες εργασίες, αναθέτοντας τις καθημερινές λειτουργίες σε οικονομικότερες λύσεις για καλύτερο ROI. Οι επιχειρήσεις αναθεωρούν τη στρατηγική χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Τα ακριβότερα μοντέλα AI προορίζονται πλέον για σύνθετες εργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό. Οι καθημερινές εργασίες μεταφέρονται σε μικρότερα και

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ελληνική κοινότητα AI χτίζει γέφυρες με τη διεθνή επιστημονική σκηνή

Με περισσότερους από 620 συμμετέχοντες και 217 επιστημονικές εργασίες ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Greeks in AI 2026, το ετήσιο διεθνές συμπόσιο που συνδέει Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες από την Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τεχνητή Νοημοσύνη και προτεραιότητες Από το σύνολο των εργασιών προέκυψαν επτά βασικά συμπεράσματα για τις

Palantir: Με έσοδα-ρεκόρ, ο Άλεξ Καρπ κατηγορεί τα AI labs ότι θέλουν να «αποικίσουν» τις επιχειρήσεις

Ο CEO της Palantir χρησιμοποίησε τον όρο «μαρξιστικές αποχρώσεις» για να περιγράψει τη στρατηγική των εταιρειών που αναπτύσσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, προειδοποιώντας ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και την τεχνογνωσία των πελατών τους για να γίνουν μελλοντικοί ανταγωνιστές. Η Palantir ανακοίνωσε έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 93% σε ετήσια

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς διαμορφώνεται η επαγγελματική πορεία στην εποχή της AI

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει με υψηλές ταχύτητες τον κόσμο της εργασίας και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχεδιάζουν την επαγγελματική τους πορεία. Σε ένα περιβάλλον συνεχών μεταβολών, η καριέρα δεν ακολουθεί πλέον μια σταθερή και προβλέψιμη διαδρομή. Αντίθετα, αποτελείται από διαφορετικά στάδια, μεταβάσεις, νέες δεξιότητες και επαναλαμβανόμενες επιλογές. Η τεχνολογική εξέλιξη δημιουργεί

Σε εντυπωσιακή απόχρωση “Dune” το Pixel 11 Pro XL

Η Google ετοιμάζεται για το μεγάλο της καλοκαιρινό event και οι διαρροές ήδη φέρνουν στο φως τα πρώτα επίσημα υλικά. Ο γνωστός leaker Evan Blass δημοσίευσε τις προωθητικές εικόνες του προσκείμενου Pixel 11 Pro XL . Η συσκευή εμφανίζεται σε μια εντυπωσιακή απόχρωση “Dune”, έναν συνδυασμό ροδακινί με χρυσές πινελιές που σίγουρα μαγνητίζει το βλέμμα

Share

Σε «αφοπλισμό» της τεχνητής νοημοσύνης,  μέσω αυστηρής ρύθμισης και περιορισμών στη χρήση της για πολεμικούς σκοπούς, κάλεσε ο Πάπας Λέων,  προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους μιας τεχνολογικής επανάστασης που καθοδηγείται από την «ειδωλολατρία του κέρδους».

Στην πρώτη του εγκύκλιο από την ανάληψή του στο παπικό αξίωμα πέρυσι, ο γεννημένος στις ΗΠΑ Πάπας προειδοποιεί ότι οι «αδιαφανείς αλγόριθμοι», που ελέγχονται από ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, απειλούν με «νέες μορφές αποανθρωποποίησης», αναφέρουν οι FT.

Παρουσιάζοντας την επιστολή στους 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικούς του κόσμου στο Βατικανό το πρωί της Δευτέρας, ο Πάπας δήλωσε ότι είχε καταλήξει σε «ανησυχητικά συμπεράσματα» σχετικά με τη φύση της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να περιοριστεί ο αρνητικός της αντίκτυπος. Παραλληλίζοντας την τεχνολογία αυτή με τις υποσχέσεις και τους κινδύνους της πυρηνικής τεχνολογίας, ο Πάπας Λέων ζήτησε αυστηρή ρύθμιση ώστε να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο, με βάση την «ηθική κρίση».

«Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αφοπλιστεί», είπε σε εκατοντάδες καθολικούς κληρικούς και λαϊκούς που είχαν συγκεντρωθεί στο Βατικανό. «Η λέξη είναι ισχυρή, το ξέρω, αλλά επιλέχθηκε σκόπιμα». «Η Εκκλησία εργάζεται εδώ και καιρό για τον πυρηνικό αφοπλισμό», είπε.

Ανησυχία για τους αλγορίθμους

«Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει τώρα να αφοπλιστεί — να απελευθερωθεί από λογικές που μετατρέπονται σε όργανο κυριαρχίας, αποκλεισμού και θανάτου. Όπως και η πυρηνική ενέργεια, πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλων και του κοινού καλού. Οι αποφάσεις σχετικά με την τεχνολογία δεν πρέπει ποτέ να διαχωρίζονται από τη συνείδηση και την ευθύνη».

«Ο ποντίφικας εξέφρασε την ανησυχία του για τους «αλγόριθμους που μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση και την ασφάλεια με βάση δεδομένα που είναι μολυσμένα από προκαταλήψεις και αδικίες».

Η εγκύκλιος — που θεωρείται μια έγκυρη ηθική διδασκαλία για τις σύγχρονες προκλήσεις — έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης αντίδρασης κατά της τεχνητής νοημοσύνης, από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που κερδίζουν κυβερνητικές συμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη έως γονείς που διαμαρτύρονται για πιθανές βλάβες στα παιδιά.

Στην παρουσίαση της Δευτέρας παρευρέθηκε επίσης ο Κρίστοφερ Όλα, συνιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, ο οποίος αναγνώρισε ότι «τα ζητήματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρύτερα από την ερευνητική κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης».

«Οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης καθοδηγούνται από “ένα σύνολο κινήτρων και περιορισμών που ενίοτε έρχονται σε σύγκρουση με το να πράττουν το σωστό”», ανέφερε ο συνιδρυτής της Anthropic, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην «πίεση να παραμείνουν εμπορικά βιώσιμοι ώστε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας, στις γεωπολιτικές πιέσεις, καθώς και στις παλαιότερες και πιο απλές πιέσεις της υπερηφάνειας και της φιλοδοξίας».

Κριτικάροντας το τρανσουμανιστικό και μεταανθρωπιστικό όραμα (το κίνημα αξιοποίησης της τεχνολογίας για την υπέρβαση των βιολογικών περιορισμών) ισχυρών επιχειρηματιών της Σίλικον Βάλεϊ, όπως ο Πιτερ Τίελ  και ο Ιλον Μασκ , ο Πάπας έγραψε στην εγκύκλιο Magnifica Humanitas ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται σε ένα πνευματικό περιβάλλον στο οποίο ορισμένοι άνθρωποι θεωρούνται «λιγότερο χρήσιμοι, λιγότερο επιθυμητοί και λιγότερο άξιοι».

Η ιστορική απολογία για τη δουλεία

Είπε ότι η Καθολική Εκκλησία είχε την υποχρέωση να μιλήσει ανοιχτά για τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που μπορούν να προκύψουν από την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ενοχλητικού περιεχομένου, της εξόρυξης σπάνιων ορυκτών και της διακίνησης.

Η αποτυχία να εκφραστεί κανείς με σαφήνεια, είπε, θα αποτελούσε επανάληψη της «παρελθούσας συνενοχής και τυφλότητας απέναντι στην αδικία της δουλείας», την οποία, όπως ανέφερε, ορισμένοι πάπες είχαν ιστορικά συμβάλει να νομιμοποιήσουν και την οποία η Εκκλησία καθυστέρησε να καταγγείλει.

Σε μια ιστορική απολογία για τη δουλεία, ο Λέων έγραψε: «Αυτό αποτελεί πληγή στη χριστιανική μνήμη, από την οποία δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε αποκομμένοι». «Γι’ αυτό, στο όνομα της Εκκλησίας, ζητώ συγχώρεση», πρόσθεσε.

Ο Πάπας Λέων ήταν ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε συγκρούσεις, προειδοποιώντας για την «αυξανόμενη ευκολία» με την οποία μπορούν να αναπτυχθούν αυτόνομα οπλικά συστήματα, καθιστώντας τα «λιγότερο υποκείμενα στον ανθρώπινο έλεγχο».

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν για την ενίσχυση της στρατιωτικής λήψης αποφάσεων. «Δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε θανατηφόρες ή άλλως μη αναστρέψιμες αποφάσεις σε τεχνητά συστήματα», έγραψε, ζητώντας μια «αναγνωρίσιμη και επαληθεύσιμη» αλυσίδα ευθύνης και «αποτελεσματικό, αυτογνωστικό και υπεύθυνο ανθρώπινο έλεγχο» επί των στόχων βομβαρδισμού.

«Όταν μια απόφαση για επίθεση γίνεται αυτοματοποιημένη ή αδιαφανής, αυξάνεται ο κίνδυνος αποποίησης ευθύνης», έγραψε. «Όλα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε πολεμικό περιβάλλον πρέπει να εγγυώνται τη δυνατότητα αναδρομής και ανακατασκευής των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε η λογοδοσία και η ευθύνη να μην καταρρέουν πάνω στη «μηχανή».»

Ο «πόλεμος» του Πάπα Λέοντα XIV με το Λευκό Οίκο

Ο Πάπας έχει ήδη επικρίνει δημοσίως την αμερικανική εκστρατεία στο Ιράν, εξοργίζοντας τον Τραμπ και πυροδοτώντας έντονη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον σχετικά με τη σύγκρουση. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζει Ντι Βάνς και ο υπουργός Άμυνας Πίτ Χέγκσεθ προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι η επίθεση στο Ιράν ήταν σύμφωνη με τον Χριστιανισμό, επικαλούμενοι τη θεωρία του «δίκαιου πολέμου» της Καθολικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, ο ποντίφικας απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό στην εγκύκλιο, γράφοντας: «Χωρίς να θίγεται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα με την αυστηρότερη έννοια, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι η θεωρία του «δίκαιου πολέμου», η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ συχνά για να δικαιολογήσει κάθε είδους πόλεμο, είναι πλέον ξεπερασμένη».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του Πάπα Λέοντα για την τεχνητή νοημοσύνη

SpaceX: Άλμα 92% στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο μετά το IPO

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της SpaceX για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στην πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων μετά τη χρηματιστηριακή της εισαγωγή τον Ιούνιο. Παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για την εκτίναξη των κεφαλαιουχικών δαπανών, οι οποίες συνδέονται κυρίως με

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ελληνική κοινότητα AI χτίζει γέφυρες με τη διεθνή επιστημονική σκηνή

Με περισσότερους από 620 συμμετέχοντες και 217 επιστημονικές εργασίες ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Greeks in AI 2026, το ετήσιο διεθνές συμπόσιο που συνδέει Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες από την Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τεχνητή Νοημοσύνη και προτεραιότητες Από το σύνολο των εργασιών προέκυψαν επτά βασικά συμπεράσματα για τις