-
-
- 21/11/2024, 14:24
Human interact with AI artificial intelligence brain processor in concept of AI artificial intelligence engineering, big data and AI machine learning to use generative AI for business support. UUID Photo: Shutterstock
Εμπνευσμένη από το ιστορικό πρόγραμμα του Β’ ΠΠ, η πρωτοβουλία αποσκοπεί σε μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη στρατηγικής υπεροχής στις τεχνολογίες AI.
Μια δικομματική επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ προτείνει τη δημιουργία ενός «Προγράμματος Μανχάταν» για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων ικανών να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Εμπνευσμένη από το ιστορικό πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πρωτοβουλία αποσκοπεί σε μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη στρατηγικής υπεροχής στις τεχνολογίες AI, σύμφωνα με το Reuters
Στην ετήσια έκθεσή της, η Επιτροπή Ανασκόπησης Οικονομικής και Ασφάλειας για την Κίνα (USCC) τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της γενικής τεχνητής νοημοσύνης μέσω συμπράξεων και καλύτερης διαχείρισης κρίσιμων υποδομών. Παρόλο που δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες στρατηγικές, η επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας, καθώς η Κίνα επενδύει έντονα σε αυτόν τον τομέα.
Η Κίνα και η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Η Κίνα τρέχει προς την κατεύθυνση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», δήλωσε ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, μέλος της επιτροπής και ανώτερος σύμβουλος της Palantir. Σύμφωνα με τον Χέλμπεργκ, οι ταχείες τεχνολογικές αλλαγές συχνά προκαλούν παγκόσμιες ανακατατάξεις ισχύος, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αμερικανική ηγεσία στον τομέα της AI.
Η επιτροπή τόνισε ότι τα ενεργειακά προβλήματα και η αδειοδότηση κέντρων δεδομένων αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων AI. Η επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη.
Ζητήματα τποδομών και χρηματοδότησης
Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, δημοσίευσε πρόσφατα μια στρατηγική για την αμερικανική πολιτική AI, ζητώντας περισσότερη κρατική χρηματοδότηση και υποστήριξη. Ο ρόλος της κυβέρνησης αναμένεται να είναι καταλυτικός στη διαμόρφωση του νέου τεχνολογικού χάρτη.
Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, ενισχύοντας τις φωνές που ζητούν άμεση δράση από την Ουάσινγκτον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ελληνική οικονομία: Από που θα έρθουν έσοδα για δημοσιονομικές παρεμβάσεις
- Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο για το 2025
- Τι ειπώθηκε στο Συμπόσιο της Goldman Sachs στο Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες