Nvidia H200

Η ιστορία με τα αμερικανικά chips και την Κίνα δυσκολεύει συνεχώς, αλλά τώρα βλέπουμε να ανάβει το πρώτο πράσινο φως. Ο Donald Trump ανακοίνωσε ότι η NVIDIA μπορεί να πουλά πλέον τους H200 επεξεργαστές της σε εγκεκριμένους πελάτες στην Κίνα, πέρα από το πιο αδύναμο μοντέλο H20 που είχε εγκριθεί παλαιότερα. Η κυβέρνηση θα βάλει δασμό 25 τοις εκατό σε αυτές τις πωλήσεις, κάτι που επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο Trump είπε ότι ενημέρωσε προσωπικά τον Xi Jinping για την απόφαση και ότι εκείνος αντέδρασε θετικά. Το Υπουργείο Εμπορίου ετοιμάζει τώρα τις λεπτομέρειες και σχεδιάζει να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τις AMD, Intel και άλλες αμερικανικές εταιρείες. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εξαγωγή των νεότερων, πιο ισχυρών chips, όπως τα Blackwell και Rubin, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δασμός 25 τοις εκατό είναι μεγαλύτερος από το 15 τοις εκατό που είχε αναφερθεί τον Αύγουστο.

Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση φαίνεται αρκετά πρακτικός. Παρότι οι ΗΠΑ δεν ανοίγουν την πόρτα για τα πιο πρόσφατα chips της NVIDIA, υπήρχε φόβος ότι η εταιρεία θα έχανε μεγάλο μέρος της κινεζικής αγοράς προς την Huawei, αν αποκλειόταν εντελώς. Και είναι τεράστια αγορά. Ωστόσο, δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι H200 θα πάνε στην Κίνα ή ποιες εταιρείες θα πάρουν έγκριση. Η NVIDIA δήλωσε ότι η λύση αυτή προσφέρει μια ισορροπία και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Nvidia H200

Φυσικά, η απόφαση φέρνει αντιδράσεις. Μερικοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές την χαρακτήρισαν μεγάλο λάθος για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι βοηθά την κινεζική βιομηχανία και τον στρατό της χώρας. Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος John Mollenaar σχολίασε ότι η Κίνα θα αντιγράψει την τεχνολογία και θα προσπαθήσει να βγάλει από τη μέση την NVIDIA ως ανταγωνιστή.

Το πιο παράδοξο είναι ότι, παρά τους περιορισμούς, περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε Blackwell B200 και άλλα κορυφαία chips φαίνεται ότι κατέληξαν στην Κίνα μέσω του παράνομου εμπορίου, σύμφωνα με παλιότερα ρεπορτάζ. Για να καταλαβαίνεις τις διαφορές, ο B200 είναι σχεδόν δέκα φορές πιο γρήγορος από τον H200 σε ορισμένες εργασίες και ο H200 είναι περίπου έξι φορές πιο γρήγορος από τον H20. Τα chips αυτά εξυπηρετούν εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή πολύ σύνθετους υπολογισμούς που χρειάζονται ισχύ για εκπαίδευση μοντέλων ή επεξεργασία δεδομένων.

Ακόμα και με το νέο πράσινο φως από τις ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι η Κίνα θα αγοράσει σίγουρα τους H200. Το Πεκίνο έχει συμβουλέψει στο παρελθόν τις εταιρείες του να μην χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Η Huawei, συγκεκριμένα, παρουσιάζει τον εαυτό της ως εναλλακτική λύση και δουλεύει σε ένα τριετές πλάνο για να πιάσει NVIDIA και AMD.

Το αποτέλεσμα; Μια συμφωνία που δεν λύνει το ζήτημα, αλλά κρατά τις δύο πλευρές σε μια εύθραυστη ισορροπία. Και μια NVIDIA που προσπαθεί να κρατήσει την παρουσία της σε μια από τις πιο κρίσιμες αγορές του κόσμου, χωρίς να συγκρουστεί με τις αμερικανικές αρχές.